Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí.

Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat?

Mam tom – Omáčka s krevetami

Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Její chuť je velmi výrazná, nezadá si ale typickým aroma. Malé množství omáčky se přidává do jídla ke zvýraznění chuti, nebo se smíchá s rýžovým vínem či vodou a servíruje se k dochucení pokrmů na stole. Mam tom je typická především pro centrální a severní Vietnam, v jiných částech Vietnamu je spíše výjimkou. Pokud ji tedy chcete ochutnat, šanci máte například v Hanoji.

Trung vit long – Kachní vejce se zárodkem

Potkat pouliční stánky nabízející kachní vejce s embryem není ve Vietnamu neobvyklé. Možná vás ale překvapí, že ačkoliv tuto delikatesu proslavil Vietnam, původem je z Filipín, kde si na zárodcích pod názvem balut pochutnávali jako první. Díky měkkým kostem je jídlo křupavé a i když se názory na tato kachní vejce se velmi liší, mnozí jsou příjemně překvapeni, když překonají počáteční ostych a nechají si poradit, jak zárodek správně jíst.

 

Chuot rang muoi – Pečená krysa

Pečená krysa se na vašem talíři objeví nejspíš na venkově, kde místní chytají krysy živící se rýží. Ve městě ji raději nezkoušejte, živí se zbytky a samozřejmě také odpadky, do pochoutky mají tedy opravdu daleko. Liší se také období, kdy je najdete na jídelním lístku – na severu je to od května do září, v deltě Mekongu pak zejména v říjnu.
Maso vám naservírují dušené, grilované, smažené nebo s kari a když překonáte prvotní ostych, možná vám i zachutná. Ti, kteří ho vyzkoušeli, tvrdí, že je dokonce jemnější než vepřové nebo kuřecí.

TIP: Milujete vietnamskou kuchyni, ale chybí vám zatím odvaha na podobné speciality? Vsaďte na klasiku a podívejte se, jaké typické streetfood dobroty Vietnam nabízí, jaké jsou zásady stolování a proč je Vietnam kávovou velmocí. Travel Akademie Vietnam.

Thắng cố – Polévka z koňského masa

Na tuto polévku narazíte jen v odlehlejších částech Vietnamu, proto, pokud o takový zážitek stojíte, zařaďte do svého itineráře návštěvu etnika Mong nebo etnického trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai. Tady vám ji připraví opravdoví experti, neboť, jak vám místní potvrdí, ačkoliv se recept může zdát jednoduchý, k přípravě dobré polévky je potřeba především zkušenost.

Ve sau rang la chanh an xoi trung kien  – Cikády a mravenčí vajíčka

Poslední delikatesa je typická pro jih země a okolí delty Mekongu, zejména provincii Vinh Long. Cikády se tu chytají v období svlékání, servírují se smažené nebo vařené s rýží a v těchto končinách jsou opravdovou delikatesou. Pravé vietnamské ochutnáte od května do června, po zbytek roku se dováží převážně z Kambodže.

Bonusová lahůdka, kterou si můžete objednat v březnu, jsou mravenčí vajíčka. Připravují se se sušenou cibulkou a kořením, naservírované je dostanete s rýží na banánovém listu.

Už se vám sbíhají sliny? Na našich cestách se vždy snažíme zemi přiblížit i skrz její gastronomii a protože naši průvodci v zemích dlouhodobě žijí, vždy vědí, co je nejlepší ochutnat. Nechte si od nich poradit od specialistů na Vietnam. Při zájezdu všechny  chutě Vietnamu je můžete ochutnat spoustu místních specialit napříč celým Vietnamem.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Vietnamu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

10 nejlepších přírodních zázraků Austrálie

Další článek

10 nejlepších dobrodružství v Peru

Související články

Články

Putování po jižním Vietnamu

Oblíbili jste si Jihovýchodní Asii, anebo se stále ještě nemůžete rozhodnout, do které destinace se vydat na svou cestovatelskou dovolenou? Pak je pro vás putování po jižním Vietnamu to pravé. Pojďte se nechat unést veškerými půvaby a kouzly této zajímavé oblasti. Navštívit můžete historické památky, přímořská letoviska, vrchoviny poseté čajovými plantážemi, metropole, ale také úrodné oblasti rozvětvené řeky. Pochutnat si pak můžete na vynikajících čerstvých pokrmech s bylinkami připravené přímo před vámi a osvěžit se můžete vynikající vietnamskou studenou kávou…

Články

Severní Vietnam - Extrémní okruh Ha Giang

Dech beroucí krajina, hory do všech stran, rýžová políčka kam oko dohlédne, všudypřítomné úsměvy lidí z etnických menšin a především nezapomenutelný zážitek nejen pro nadšené motorkáře. Řeč je o zhruba 400km dlouhém extrémním okruhu Ha Giang, který se skrývá na severu Vietnamu nedaleko čínských hranic. A pokud zrovna nepatříte mezi fanoušky dvoustopých vozidel tak nevěšte hlavu, protože se to dá zvládnout i minibusem, nebo třeba zapůjčeným autem. Za mě ale rozhodně doporučuji motorku, byť nemáte třeba jedinou zkušenost s řízením tohoto stroje. V této odlehlé části Vietnamu to totiž nebude žádný problém a navíc Vám dá motorka svobodu, jako žádný jiný dopravní prostředek. Jste připravení vrýt si brouka ještě hlouběji do hlavy?  Jak se…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…