Victoria - kreolská metropole Seychel plná oslav

LP

Victoria, byť zastává roli seychelské metropole, je ve skutečnosti drobné městečko, kam se rozlévají vody až k místnímu rušnému přístavu, a celé je zasazené v objetí nebetyčných žulových hor. Místo, na které rozhodně nezapomenete!

Opravdovou odměnou za vaši návštěvu tohoto pětadvaceti tisícového města vám bude svědectví o rozmanitosti zdejších lidí, dozvíte se mnoho o historii národa i kreolské kultuře. Vzhledem k velikosti Victorie zvládnete tohle vše obsáhnout během jednoho nebo dvoudenního výletu z vašeho dovolenkového letoviska na pláži.

Energetická pouliční přehlídka během Kreolského festivalu oslavuje všechny kultury ostrovního národa. © Matt Phillips / Lonely Planet

Kreolská kultura v celé své kráse na každoročním festivalu

Za ochutnávkou kreolské kultury ve Victorii se vydejte nejlépe koncem října, kdy město rozzáří největší oslava v zemi. Poznáte místní kuchyni, umění, hudbu, divadlo i tanec. Tisíce seychelských obyvatel sem připlouvají z okolí ostrova Mahé a dalších míst. Tváře Seychel - mozaika afrického, arabského, britského, francouzského a indického dědictví – tu stojí bok po boku a hromadně s úsměvem slaví. 
Oslavy vyvrcholí během hlavního průvodu městem, kdy desítky spolků a komunit z celé země (a kdekoli z Afriky) procházejí a vystupují po hlavních promenádách. Radost a energie všech účastníků je tak hmatatelná, až je nakažlivá, společný duch se šíří davem. 

Pohled z galerie dolů na trhy Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market. © Matt Phillips / Lonely Planet

Nakupování, procházky a prohlídky na trhu Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market

S ohromujícím sortimentem mořských plodů váš možná trh už na dálku po čichu přiláká do jeho pestrobarevných zákoutí. Jeho první základ byl položen v roce 1840 a zcela ho obnovili v roce 1999. Nicméně pokud nejsou chobotnice, barakudy, papouškovité ryby nebo jiné chutné vodní lahůdky to, po čem toužíte, najde se tu pro vás spousta čerstvého ovoce a zeleniny, stejně jako exotické koření a bylinky.
Nahoře v galerii naproti kavárně se nachází několik obchodů s oblečením, suvenýry, uměleckými díly a všestranným plážovým vybavením včetně sarongů. Samotné město je ve srovnání s ostatními napříč kontinentem malé, což usnadňuje jednoduchou orientaci. Pokud můžete, načasujte si vaši návštěvu na časné ranní hodiny, kdy se trhovci na svých pultech pyšní čerstvými mořskými plody. Trh vrcholí sobotou, kdy je celá jeho scéna zaručeně nejrušnější.

Ochutnávka minulosti v Marie-Antoinette

Jak menu, tak i prostředí restaurace Marie-Antoinette vypovídá mnohé o minulosti hlavního města. Budova - majestátní seychelské sídlo ze dřeva a železa z koloniální doby - je jednou z mála v této oblasti, která si zachovala svou původní architekturu, a proto byla v roce 2011 vyhlášena národní památkou.
Jíst pod jejími vysokými stropy, v obklopení leštěného dřeva, představuje krok zpět do devatenáctého století, kdy byla postavena. Je památná i tím, že zde pobýval v roce 1872 během svého návratu z Afriky novinář Henry Morton Stanley proslavený větou „Doktor Livingstone, předpokládám?“. Neméně pozoruhodné jsou každodenní pokrmy v tradičním menu, které jsou odrazem toho nejlepšího z kreolské kuchyně. Váš stůl se brzy naplní talíři a miskami plnými lilkových lívanečků, kuřecího kari, dušeného masa z mořských plodů, grilovaných ryb, tuňákových steak a papouškových ryb. Přijděte sem zaručeně hladoví!

Vibrující gopuram (vstupní věž) hinduistického chrámu Sri Navasakthi Vinyagar ve Victorii. © Matt Phillips / Lonely Planet

Ukázka náboženské rozmanitosti

Tento ostrovní národ je často uváděn jako ideální model náboženské harmonie. Nepotrvá vám dlouho při vaší návštěvě Victorie, abyste pochopili důležitost a rozmanitost víry této malé komunity. Elegantní katedrála Neposkvrněného početí stojí výsostně nad severní stranou centra města a v neděli jsou její modlitební lavice plné katolických věřících – nadšené zpěvy se linou z jejích dveří a rozléhají se skrze ohromující vitráže.
Anglikánský kostel může působit méně historicky, ale jeho rázná moderní fasáda a půvabná věž se také hrdě tyčí v centru města. Nedaleko od něj stoupá k obloze další památka - chrám Sri Navasakthi Vinyagar. Jeho gopuram (vstupní věž) je snadno rozpoznatelným nejbarevnějším rysem metropole. Na jižní straně města, západně od přístavu Inner Harbor, stojí mešita šejka Mohameda bin Khalifa.

S láskou opečovávaná katedrála Neposkvrněného početí.  © Matt Phillips / Lonely Planet

Čerstvý pohled na nové Národní muzeum historie ve Victorii

Koncem roku 2018 se otevřely dveře k poslední atrakci Victorie - obnovenému a přemístěnému Národnímu muzeu historie. Příhodně se dnes nachází v jedné z nejpůsobivějších historických budov ve městě. Postavena byla prostřednictvím Banque Orientale v roce 1885 a stala se místem seychelského Ministerstva financí a Nejvyššího soudu, který zde působil až do roku 2013. Horní patro se nyní proměnilo v prostory pro zajímavé výstavy týkající se kreolské kultury - od hudby a architektury až po rybolov a módu. Dolní patro provádí návštěvníky více než třísetletou historií ostrova.

Botanická zahrada ve Victorii je domovem mnoha bohatých rostlin a živočichů. © Matt Phillips / Lonely Planet

Objevte divokou stránku Victorie 

Ve večerních hodinách ve městě snadno zahlédnete některé z volně žijících živočichů - podívejte se vzhůru k nebi a uvidíte obří ovocné netopýry, kteří pomalu brouzdají po obloze. Pro intenzivnější zážitek se vydejte pěšky deset minut jižně od centra města do botanických zahrad. I když je většina zdejších druhů šlechtěná, zahrady vás obklopí zvuky ptáků a umožní vám spatřit některé z jedinečných rostlin a živočichů v zemi. Například hlavní alej je lemována slavnými kokosovými palmami a přivítá vás i část deštného pralesa (domov zmíněných netopýrů) a ohrada obřích želv.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Reunionu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mauricius, Reunion & Seychely.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Živo-bytí na indické vesnici

Další článek

Letem světem - Řím

Související články

Články

Madagaskar jako země krále Jelimána - 2. část

„To už je zase ráno…?!“ Sotva jsem zavřela jedno oko za dobrodružství ze západu ostrova, otvírám to druhé, které mě zavede za dalším na východ Madagaskaru. Po pár dnech ranního vstávání tady na Madagaskaru začínám přemýšlet o tom, jestli je tohle moje vysněná dovolená nebo trest. Opláchnu se studenou vodou, naházím svých pět švestek do baťohu, a za pár minut se s ospalým výrazem vytrácím do chladné tmy probouzejících se uliček v hlavním městě. Píše se…

Články

Madagaskar jako země krále Jelimána - 1. část

„Já tak rád trsám, trsám. Já tak rád trsám, trsám. Já tak rád trsám, trsám. Ty tak rád trsáš. My chceme? Trsat! Všem holkám z celého světa! Váš král Jelimán to říká na rovinu…“ Připomíná vám to něco? No, aby ne! Kdo by neznal krále Jelimána a jeho pověstné trsání?! Neexistuje snad známější animovaný film Madagaskar, který v roce 2005 proslavil i stejnojmenný ostrov ležící v Indickém oceánu.Sen mnoha dětských i dospělých cestovatelů. Od afrického kontinentu je oddělen 400 km…

Články

Fotobonboniéra – SEYCHELY

Seychelské ostrovy jsou pravým tropickým rájem Indického oceánu. Zaručeně se tu nebudete nudit, protože nabízí mnohem více než jen překrásné pláže. Nevěříte? Hlavní Seychelský ostrov Mahé je poměrně hornatý. Jeho nejvyšší bod je přes 900 metrů vysoko nad hladinou moře. Najdete tu také přes 200 km krásných turistických tras, i když je pravdou, že v místním horkém a vlhkém podnebí se na dlouhé výšlapy příliš turistů nevydává.      Hlavním cílem…

Články

Seychely - ostrovy plné pokladů

Seychelské souostroví leží takřka uprostřed Indického oceánu, 400 km severovýchodně od Madagaskaru a 1000 km od východoafrického pobřeží, a tvoří jej celkem 115 velmi starých ostrůvků. Většina návštěvníků se spokojí s tím, že objede jen několik pláží a resortů, které nicméně patří mezi světovou špičku, maximálně mezi největšími ostrovy párkrát přeletí, ovšem Seychely ukrývají mnoho přírodních zázraků, které mají daleko, daleko větší hodnotu. Skalní útvary na pláži Anse Source d’Argent…