Vevey - hostina i degustace vína na břehu Ženevského jezera

Shutterstock

Pokud někde existuje město, které ve vás vyvolá touhu zasednout ke stolu a otevřít si láhev něčeho extra, pak je to bezesporu Vevey, které se hrdě rozpíná na severním břehu Ženevského jezera a mimo jiné poskytuje nezapomenutelné výhledy na nebesky modrou hladinu na pozadí zasněžených alpských vrcholků. Hned první pohled vás ale nasměruje na to, co je skutečnou devízou tohoto města: terasovité vinice pokrývající okolní svahy (ano, zkusit místní víno prostě musíte) a socha obří vidličky tyčící se nad hladinu kousek od nábřeží (výborné jídlo nesmí chybět!).

Město ožilo obzvlášť v minulém roce, kdy hostilo vysoce prestižní vinařský festival Fête des Vignerons, který se koná jednou za 20 let.

Vinice v Lavaux, rozprostřené nad Ženevským jezerem, byly zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO © PixHound / Shutterstock

Oslavy Fête des Vignerons

Pěstitelé (a milovníci) vína se sjíždějí ze široka daleka na tento ohromný festival, který trvá celé tři týdny (loni to bylo od 18. července do 11. srpna). Je to rozezpívaný, roztančený svátek na počest hojnosti sklizně, vinařské kultury i hroznů samotných, jedna z největších a nejdéle udržovaných tradic svého druhu na světě. A zdá se, že každý se rád stane součástí oslav: hudebníci i pochodové kapely, pouliční umělci, herci v historických kostýmech, lidoví tanečníci i krávy s květinovými věnci a cinkající svými zvonci. A všichni ostatní jsou také vítáni, pokud se chtějí připojit k veselí jako komparz.
Původní podoba festivalu vychází ze 17. století, kdy společenství vinařů Confrérie des Vignerons vždy završilo své shromáždění průvodem dolů k jezeru a následně menší hostinou. V 18. století však rychle vyrostl z těchto skromných začátků a první velká oslava se konala v roce 1797 na počest nejlepších vinařů v regionu a jejich vín. Rok od roku se potom festival dále zvětšoval a jeho popularita rostla, až byl roku 2016 zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO jako „živoucí tradice“.


A jak to vypadá v současnosti? Pokud máte dost štěstí a podaří se vám získat vstupenky, otevírá se vám cesta k celému lidovému festivalu včetně tematických průvodů a představení, která se odkazují na různá roční období a vinařské tradice, mávání vlajkami, koncertů alpských rohů, sborů a ochutnávek. Každý den je věnovaný zvyklostem a tradicím jednotlivých kantonů. Oválné pódium na náměstí Place du Marché je hlavní scénou tematických vystoupení. Je to prostor velký jako olympijský plavecký bazén, kam se vejde 20 000 účastníků festivalu. A to jsme ještě nezmínili víno - přenesete se mezi dočasné vinárny a trvale otevřené sklípky, kde budete moci vyzkoušet ty nejlepší červené odrůdy Pinotu a bílé odrůdy Chasselas, které vám jen tento region může nabídnout.   

 

Socha obří vidličky jakoby vyrostla ze Ženevského jezera u města Vevey zaměřeného na jídlo © trabantos / Shutterstock

Objevování Lavaux

Pokud se vám lístky na festival sehnat nepodaří, nebo prostě jen rádi objevujete svým vlastním způsobem a tempem, viniční oblast Lavaux je jako ráj na zemi pro všechny znalce i amatérské fanoušky dobrého vína. Jsou zde nejstrmější vinohrady světa, které tvoří 40 teras na svazích prudce stoupajících nad Ženevské jezero a nabízejících překrásné výhledy. Že jste o této oblasti nikdy neslyšeli? Není divu, vína z těchto ručně sbíraných a přísně tříděných hroznů se vyrábějí jen v malém objemu, takže Švýcaři si většinu produkce ponechávají pro sebe a jen malé procento jde na export.

Předtím, než se vypravíte do sklípků (caveaux) na degustaci, možná byste se rádi dozvěděli něco o místní historii a pěstování vína. Římané, velcí milovníci vína, byli první, kdo zde začal zakládat vinice, ale až benediktínští a cisterciánští mniši v 11. století tu udělali z produkce vína opravdový byznys. Vykáceli velké plochy původního lesa a rozšiřovali dále vinohrady, jen aby uhasili svou nekonečnou žízeň po víně. Říká se, že tyto hrozny - jedny z nejkvalitnějších v celém Švýcarsku - jsou požehnány třemi slunci - tím zářícím na obloze, tím odrážejícím se v jezeře, a tím, které tvoří horko sálající z všudypřítomných kamenných zídek. To, za čím byste se sem měli vydat, je velmi stará odrůda Chasselas, která má křupavé hrozny se svěží vůní citrusů. Červené odrůdy vonící po ovoci (Gamay, Pinot noir a Salvagnin) tvoří jen asi 20 % lavauxské produkce.       

Nádhernou krajinu vinohradů Lavaux křižují vlaky i pěší stezky © Roman Babakin / Shutterstock

 

Můžete tady sednout za volant a vydat se po silnici kroutící se 40 km po pobřeží nebo využít panoramatický vlak, ale zdaleka nejlepší způsob, jak si oblast Lavaux vychutnat, je po vlastních. Malé stezky skrze vinice najdete všude možně, ale jednoznačně nejpopulárnější a nejvíce doporučovaná trasa vede v délce 11 km ze St. Saphorinu do Lutry a veselá cesta vám nabídne ohromující výhledy, roztomilé vesnice a vřelé sklípky. Jako skvělý základ k poznání regionu a jeho vín zvolte třeba vinařství Vinorama v Rivazu. Podnik dnes sídlí v obnoveném vojenském bunkru na břehu jezera, který dostal ultramoderní háv a kde vás provedou celým procesem pěstování a výroby vína ve všech jejích fázích. Během doprovodné degustace můžete ochutnat desítky různých vzorků. Podrobnosti o dalších sklípcích nabízejících ochutnávky vín pak najdete v praktickém kalendáři.

Při všem tom degustování vám pravděpodobně vyhládne (nebo by se spíš nemělo degustovat úplně s prázdným žaludkem), a v tu chvíli jste na správném místě - zdejší rustikální penzionky (auberges) jsou pravým pokladem. Můžete vyzkoušet Auberge de la Gare, kde se vaří ze sezónních surovin (například jejich okoun je lahůdka) a k jídlům vám samozřejmě doporučí i vhodné víno z Lavaux. Vše vám naservírují na příjemné terase obrostlé vinnou révou a s výhledem na jezero. Auberge de Lavaux je podnik spíše v jednodušším stylu, kde mají ale také terasu s vyhlídkou, citlivě sklízená vína a výborné grilované steaky a mořské plody.

Tradiční lis na vinici ve známém vinohradnickém regionu Lavaux © sarenac77/ Shutterstock

Kulinářská scéna ve Vevey

A svému požitkářství můžete dát průchod i v samotném starém centru Vevey, tvořeném sítí úzkých uliček. Oblast Ženevského jezera se pyšní blyštivými michelinskými hvězdami víc, než jakýkoli jiný region v zemi, a Vevey je toho samozřejmě také součástí. Jste-li ochotní sáhnout hlouběji do kapsy, pak to udělejte kvůli podniku Denis Martin, jedné z pěti michelinských restaurací regionu. Šéfkuchař, jehož jméno podnik nese, je mistrem molekulární kuchyně a zajisté vás ohromí svým avantgardním, dvacetichodovým degustačním menu, s miniaturními jedlými uměleckými díly a chutěmi, o kterých jste v životě neslyšeli, natož abyste je pocítili. Chcete-li zamířit ještě výš, vydejte se půl hodiny západně od města do Restaurant de l'Hôtel de Ville v Crissier, pyšnící se hned třemi michelinskými hvězdami, v jejímž čele stojí kuchařský bůh Franck Giovannini.

Vevey má také spoustu skvělých možností z kategorie střízlivějších podniků. Jedním z nejžádanějších je momentálně restaurace Tandem, syrový prostor ve stylu retro, který vás může provést čímkoli od labužnického brunche po koktejl s kamarádkou. Šéfkuchař je hrdý a klade důraz na lokální zdroje (jak surovin, tak vína). Více tradiční menu i prostředí pak naleznete v útulném rodinném bistru Le Mazot, které má v nabídce mimo jiné výtečné fondue a steaky.

Pokud máte stále ještě dost místa na něco k zakousnutí k dobrému vínu, anebo se obejdete bez hlavního chodu a dáte přednost rovnou kombinaci vína s chutným sýrem, vydejte se do Châtel-St-Denis, 13 km severovýchodně od Vevey, za jejich legendárním fondue moitié-moitié (připravené kombinací sýrů Gruyére a Vacherin Fribourgeois). A poslední dvě místa, která ještě stojí za zmínku, by bylo rodinné, ultra tradiční Café Tivoli a pohodová kavárna La Crémerie s vlastní mlékárnou.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Švýcarska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Švýcarsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Za hipíky a buddhisty do Himálaje - II. část

Další článek

Fototrip za marockými pevnostmi

Související články

Články

Moře, víno a hory, aneb Krym jak ho neznáte

Místo, které je často skloňováno v mediích a o kterém jsme toho hodně slyšeli a četli. Pravdou ale je, že málokdy si dokáže představit jak to v současné době na Krymu vypadá. Já jsem se k návštěvě Krymu rozhodla ze dvou důvodů. Prvním, byla určitě zvědavost, co si vlastně pod tímto názvem představit. Druhým jednoduchost, protože vzhledem k tomu, že žiji v Rusku, tak je návštěva Krymu nejjednodušší a dalo by se říct i nejrychlejší cestou k moři, čehož využívá více a více Rusů.…

Články

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu. Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…