Velký bílý v moři a já v kleci

© Pixabay

„Velký bílý” je třetí nejnebezpečnější druh žraloka a především potápěči extrémisti jsou vidinou spatřit obávaného predátora na vlastní oči dalo by se říci přímo posedlí. A nejen potápěčtí nadšenci, ale i zvídaví turisté si přijdou na své, protože ani nemusí umět plavat nebo vlastnit potápěčský průkaz, aby se této adrenalinové atrakce mohli zůčastnit.

Nejlepší destinace Velkého bílého na světě - Gansbaai

Pro koho je potápění s tygřími žraloky přece jenom silné kafe, nabízí se na pobřežích Jihoafrické republiky bezpečnější varianta „potápění” v kleci se žraloky. Malebný přístav Gansbaai je celosvětově proslulý jako „Nejlepší destinace Velkého bílého na světě”. 

V přístavu je několik agentur, které nabízejí atraktivní lákadlo s neobyčejnou podívanou, a proto není divu, že se davy lidí na příď lodi jen hrnou, i když zaplacení příslušné částky (od jednoho do dvou tisíc korun za výlet na dvě hodiny) je bez garance, že se dravé show dočkají. Nikdo vám nezaručí, že žralokovi v břiše kručí, a že se vynoří a požene se za čerstvou návnadou podávanou z lodi… Je to vždy otázka štěstí a náhody.

Velký bílý

Zřaločí show s pozorovatelemi v kleci

Program na lodi je prostý, účastnící se nalodí, vyslechnou si instruktážní povídání a k dispozici jsou nejen záchranné vesty, ale i nepromokavé bundy, aby je uchránily před poryvy větru, neopreny a potápěčské brýle. Takto připravená výprava vypluje na volné moře, kde zakotví. Když se člověk z paluby rozhlédne, vidím nejen pevninu, ale i další lodě napěchované stejně nedočkavými turisty, a tak je jen výhrou v loterii přírody, zda se zrovna k té vaší dneska přižene hladový žralok.

Dirigentem žraločí show je usměvavý pán v červeném gumovém obleku a holínkách, ten nejprve před očima diváků bravurně porcuje ryby a následně vyvrhne do moře jejich krev a vnitřnosti, aby hladovce pod mořskou hladinou upozornil, že se za malý okamžik podává pravidelná lahůdka. Žraloci mají vynikající schopnosti vnímání a také tu schopnost, že cítí i jednu kapku krve ze vzdálenosti pěti kilometrů. Poté na silnou udici na laně napíchne obrovskou rybu, jež je pro žraloka jako jednohubka. S úsměvem pózuje pro dychtivé fotografy a přitom je velice soustředěný, aby se právě tento hon povedl. Podtext výpravy „hon” v není v pravém slova smyslu, protože nejde o zabíjení ani lovení, ale loví se zde především žhavé zážitky a unikátní fotografie.

Velký bílý_2

Posádka lodi se rozdělí do skupinek, v nichž postupně po pěti lidech nastoupí do klece, která se s nimi spustí do moře, a tam se na nádech ponoří, aby spatřili dravého žraloka tváří v tvář a na mikrosekundy se mu podívali do očí, pokud to viditelnost dovolí.  První skupinka už je v kleci, návnada je vhozena do moře a všichni v netrpělivém očekávání vyčkávají, kdy se nevyzpytatelný predátor objeví. Napětí vrcholí. Profi posádka návštěvníky nakrmí peprnými historkami z minulosti, ale také pochybami, zda se mise vydaří, protože poté jsou dotyční na vrcholu blaha, že se pohledu na obávanou žraločí ikonu dočkali. Nejhorší situace jsou, když z okolních lodí slyšíte hurónské nadšení i panické výkřiky, protože k nim si to už žralok namířil, ale vy jen mžouráte proti slunci a doufáte, že se na vás štěstí dneska taky usměje. 

Velký bílý_3

Ale naděje umírá poslední a oni ví, co prodávají, netrvá to dlouho a z hlubiny se vynoří černá hrůzostrašná silueta žraloka, jež se hbitě vrhá za podstrojenou návnadou, kterou ostražitý režisér - krmič, přibližuje na dotek mříže klece, aby diváci v moři měli podívanou přímo před sebou. Záleží na ostražitosti a hbitosti jedince, pokud se zanoří v pravou chvíli, uvidí, jak žralok otevře obrovitou tlamu se strašidelnými špičáky a schlamstne rybu na dvě skousnutí. Výkřiky úleků a extáze se opakují, stojím připravená v řadě, kdy se na mne dostane.

Kdo se bojí, nesmí do lesa, nebo do moře a do klece

Nebojácně nastupuji do klece a už se zanořujeme až po krk, klec se pohupuje v rytmu vln a my sledujeme lano, na kterém je nová, šťavnatá návnada. Neustále si opakuji, že z bezpečnostních důvodů se musím rukama držet stropu klece, protože tam žralok nekousne. Je to opravdová adrenalinová zábava, nadšení ostatních je nakažlivé, i když mi to připadá jako dětinská záliba, ale stějně podlehnu síle okamžiku a procítím si dokonale, že jsem v moři a mezi mnou a nevyzpytatelným všežravcem je jen směšná ocelová mříž.

Velký bílý_4

Lidé na přídi povykují, lano se napíná a ON míří k nám! Nadechnu se, ponořím hlavu pod hladinu a cak cak, žralok sebou mrskne sem a tam, je nám opravdu na dosah ruky, ale jsou to pomíjivé mikrookamžiky, kdy ucvakne svou kořist a zmizí z dohledu. Všichni se chvějeme, nemůže to být z teploty vody, protože tady je krásně teploučká, kolem dvaceti stupňů Celsia, ale právě prožitým vzrušením. Bezpochyby uhrančivá nestvůra svou přítomností vnitřními orgány náležitě zacloumá a je to nezapomenutelné drama.

Ještě vyčkáváme, zda se Velký bílý vrátí, ale marně, ještě musíme dát šanci dalším. Každý zajíkavě sděluje své dojmy ostatním a já si užívám tu bezprostřední situaci, kdy jsou všichni neskonale šťastní. Uvědomuji si, jak málo stačí k lidské radosti a ukojení vlastní odvahy. Další zubaté okamžiky sleduji z paluby, vyhřívám se na slunci, stejně odtud je pohled na to, co se děje pod hladinou, nejlepší a nejbezpečnější. 

Velký bílý_5

Nepravdivé pověry o Velkém bílém žralokovi

Odtajním vám jedno tajemství, to, že se mu říká „mašina na zabíjení”, je pověra, která je bohužel horory a dobrodružnými filmy vyživována a je pouhou mystifikací populace. Ataky Velkých bílých na člověka se dějí velice zřídka. Pravda je taková, že tento druh predátora o nás, jako o živočišnou potravu, absolutně nemá zájem. Pokud zaútočí, jedná se vždy o omyl, protože si nás splete s tuleněm nebo jiným mořským tvorem. Výzkumy potvrdily, že my mu prostě nechutnáme, jestli se do nás zakousne, pak nás ale okamžitě pustí, protože nemáme dostatek a tak voňavý podkožní tuk jako tuleni, a ani naše krev není pro něj žádná voňavka. Samozřejmě, setkání s touto jak se mu nesprávně přezdívá „Bílou smrtí”, není žádná legrace, protože žraločí tlama má přes 300 zubů a dokáže plavat rychlostí až patnáct kilometrů za hodinu, což je na jeho tělo měřící v průvěru pět až sedm metrů docela torpédo. Takže pokud se s ním někdy pod hladinou setkáne, zůstaňte ve vodorovné poloze, nepanikařte, nedělejte zrychlené pohyby, aby si nemyslel, že jste zraněné zvíře, pak máte velkou neději, že bez zájmu odplave.

Velký bílý_6

Autenticita versus Senzace 

Měli jsme štěstí, k naší lodi připlul žralok několikrát, aby ukojil svůj hlad a i náš po neobvyklé senzaci, se kterou se budeme ještě několik let vychloubat v bezpečí našich domovů, kde mořské příšery cení zuby jedině z televizních obrazovek či monitorů.

Byla jsem si náležitě vědoma, že potápění v kleci je kontroverzním témem z hlediska etiky a ochrany přírody, ale místní společnosti se kasají svými příznivými vlivy na životní prostředí a bohulibými projekty ve prospěch mořské říše a pevně věřím, že se jejich činy shodují se slovy. Těžko říct, nakolik jsou tato tvrzení věrohodná, například v Austrálii před pár lety zákon tuto zábavu naprosto potlačil a označil jako nehummání počínání.

Neobhajuji ani nesoudím, prostě jsem na vlastní oči chtěla vidět představení, jenž se předvádí zástupům cizinců třikrát denně, a které je podle mne sice zajímavé, ale naprosto neautentické, protože se jedná o „znásilňování” zvířat stejně jako v cirkuse. Ale je pozoruhodné, v jaké souhře člověk s predátory žije, lidstvo lační po zážitcích, někdo mu je zprostředkuje a žraloci každý den připlují, aby uspokojili potřeby a zvídavé pohledy turistů z celého světa.

 

Velký bílý_6

Alexandra Kropp, světoběžnice a blogerka, jejiž aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu: Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní”, který se krok za krokem odvíjí na stránkách www.samanacestach.cz a www.facebook.com/samanacestach.
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Jihoafrické republiky? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet South Africa, Lesoto a Swaziland


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Alexandra Kropp

Předchozí článek

Mystické Žluté hory

Další článek

TOP video výběr 10 destinací, kde získáte nejvíc pro rok 2017

Související články

Články

V Sydney jako doma

Žít v Austrálii jsem nikdy neplánovala. Nesnila jsem o písečných plážích ani o Opeře od dětství. Seběhlo se to všechno rychle a nečekaně. Původní plán podívat se do Brightonu mi kamarád zpřetrhal naprosto spontánním prohlášením: „Prosím tě, co v Anglii? Vždyť tam prší. Vydej se do Sydney. Navíc jsou tam hrozně v pohodě lidi.“ A tak jsem během pár týdnů měla letenku na druhý konec světa. Ikona Sydney - Dům opery od dánského architekta Jørna Utzona Úsměv, prosím Pohodoví lidé, kteří chodí bosky a nic moc neřeší – to není mýtus z průvodcovských knížek, ale čistý fakt. Pokud jste z Evropy a vystoupíte na letišti Kingsforda Smithe v Sydney, celníci i prodavači sendvičů se na vás budou…

Články

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Žralok tygří je jedním z nejagresivnějších predátorů podmořského světa, a přesto existují lidé, kteří se v tropických mořích dobrovolně potápí, aby se setkali tváří v tvář s touto krvelačnou podmořskou šelmou. A ani já nejsem výjimkou… Indický oceán skrývá pod hladinou neobvyklou zvířenu Jednou se na mne opět usmálo štěstí a kamarádi mě přizvali, abych se s nimi vydala do Jihoafrické republiky. Tento jižní cíp afrického kontinentu je exoticky lákavý a mnou ještě neprobádaný, a proto jsem si jedinečnou příležitost, vydat se až k…

Články

Fidži je opět v pohodě

Nastražte uši – cesta do ráje se zase trochu zjednodušila. Fidži opět získalo rovnováhu po státním převratu a ústavní krizi a na turisty čeká vylepšené Mezinárodní letiště Nadi. A na co se těšíte nejvíc? Na lenošení v některém z luxusních letovisek, extrémní sporty nebo klasické potápění, jachting a rybaření? Toto tropické souostroví má skutečně mnoho co nabídnout. Po desetiletí nejistoty, které následovalo po státním převratu komodora „Franka“ Bainimaramy z roku 2006 a ústavní krizi roku 2009, zavládl na Fidži opět mír a klid. Na konci roku 2014 dostál Bainimarama konečně svému slibu uspořádat demokratické volby. Stal se premiérem a do značné míry obnovil konstituční…

Články

Havaj: jaký ostrov zvolit napoprvé

Máte v plánu vyrazit na Havajské ostrovy, ale nemáte ponětí, kde začít? Váháte, jestli vybrat jeden z ostrovů, nebo obrazit všechny? Ať už na Havaji vyrazíte kamkoliv, čekají vás fantastické pláže, přátelské tváře, dobré jídlo. Ale každý ostrov má své specifické kouzlo. O´ahu je nabitý energií, Maui je tím nejlepším pro plážové povaleče, Kaua´i uchvátí tyčícími se útesy na břehu moře, nejmladší Big Island zase ohromí krajinou vytvořenou…