Velká tour po architektonických skvostech světa

LP

Často cestujeme proto, abychom viděli slavné stavby – Tádž Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovu věž. Pak se před nimi fotografujeme, jako bychom chtěli mít důkaz, že jsme se dotkli jejich stínu. Ale proč, vlastně? Protože budovy jsou nesmírně zajímavé: krásné památky, které jsou symboly své doby a lidského snažení.

Náš výběr zahrnuje vše – od neopominutelné klasiky až po současné moderní zázraky. Zde je malá ochutnávka toho, co nejslavnější světový architekt Frank Lloyd Wright kdysi popsal jako „matka umění“. 
 
 

Bez ohledu na to, že je notoricky známá z mnoha filmů a obrázků, nepřestává skalní město Petra v reálu vyvolávat úžas.© Mark Read / Lonely Planet

Petra, Jordánsko

Postavena: 1. století n. l. 
Ačkoli je známá také díky klíčové roli ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava, má Petra daleko větší hloubku a historický význam. Starobylé město vytesané do monumentálních červených skal, s legendárním, kilometr dlouhým pískovcovým kaňonem Siq (úzký kaňon vedoucí přímo ke slavné Al Khazneh – pokladnici) je tím nejznámějším. Je jich tu ale mnohem víc, a když se budete prodírat mezi hrobkami a chrámy, kde na vás bude dýchat historie, úžas ze „zázraku světa“ bude opravdu nekončící.  

Klášter Geghard leží na úžasném místě na úpatí útesu v Arménii. © Takepicsforfun / Getty Images

Klášter Geghard, Goght, Arménie

Postaven: 4.–13. století
Kostel vytesaný do skály je věčnou památkou a klášter Geghard v arménském údolí řeky Azat jich má ve svém středověkém komplexu hned několik. Klášter byl původně malou jeskynní kaplí, kterou Řehoř Osvětitel prohlásil ve 4. století za posvátný pramen. Církevním a kulturním centrem středověké Arménie se stala pravděpodobně díky své úžasné poloze s obrysy skalních útesů a rokle řeky Azat. Jméno „Geghard“ odkazuje na kopí, které zranilo Krista – a nejen Dan Brown si užije fakt, že zde byly úlomky kopí nějakou dobu uloženy.

Návštěvníci se mohou uvnitř istanbulského chrámu Hagia Sophia ponořit do pestré historie regionu. © Artur Bogacki 

Hagia Sofia, Istanbul, Turecko

Postaven: 532–537 n. l.
Nádherný skarabeus tvořící charakteristické panorama Istanbulu je jednou z nejdůležitějších budov na světě. Nejprve sloužil jako centrum byzantské říše, poté jako osmanská mešita a nyní je muzeem. Jako takový je průřezem věků – jeho kopule je technologickým mistrovským dílem, který přemosťuje historii z římské do monoteistické éry. Když byl dokončen, byzantský císař Justinián prý poznamenal „Hle, Šalamoune, překonal jsem tě“.

Lincolnská katedrála: není největší, ale pravděpodobně je nejpůsobivější z anglických katedrál. © Alastair Wallace / Shutterstock

Lincolnská katedrála, Lincoln, Anglie

Postavena: 1072–1311 n. l. 
Je až třetí největší z anglických katedrál, ale mnozí (včetně anglického spisovatele Johna Ruskina, který ji nazval „nejvzácnějším architektonickým dílem na Britských ostrovech“) ji považují za nekrásnější. Možná je to díky třem věžím, které shlížejí na krajinu – v roce 1311 předčily Velkou pyramidu v Gíze, jež byla do té doby nejvyšší stavbou na světě – nebo umístěním na vrcholu malebného Step Hill (Strmého kopce) nebo bohaté sbírce anglo-středověkého umění, včetně jedné ze čtyř kopií Magny Charty. Anglický sen.

Pestrobarevná koloniální architektura dominuje všem vjemům ve čtvrti Pelourinho, Salvador. © Thiago Leite / Shutterstock

Pelourinho, Salvador, Bahia, Brazílie

Postaveno: 1550– 1600 n. l.
Stará čtvrť Pelourinho nebo také „Pelô" ve městě Salvador, má atmosféru, která by se dala krájet: v neposlední řadě proto, že pod krásnou slupkou se skrývají temné stránky zdejší historie – v roce 1558 se stala prvním trhem s otroky v Novém světě. Dlážděná, strmá čtvrť plná barevných portugalských koloniálních budov, včetně krás jakou je světle modrá barokní Igreja de Nossa Senhora do Rosário dos Pretos, je živoucí čtvrtí zapsanou na seznamu UNESCO. Zúčastněte se v neděli jednoho z obřích bloco nebo přestavení s bubeníky a zaslechnete dávný odkaz vzdorovité minulosti.

Írán má spoustu krásných příkladů Islámské architektury, ale Shah Mosque nebo také Masjed-e-Shah (Mešita Shah) je pravděpodobně všechny zastiňuje.© Ravi Tahilramani / Getty Images

Šáhova mešita Esfahan, Isfahán, Írán

Postavena: 1611
Masdžed-e Emám, kterou mnozí považují za nejkrásnější mešitu v Íránu, se nachází na královském náměstí v Isfahánu, který byl kdysi hlavním městem země. Se svými třpytivými mozaikovými dlaždicemi v sedmi barvách a kaligrafickými nápisy je jednou z největších budov islámského světa a středobodem rozvíjejícího se turistického ruchu v Íránu. Pozoruhodné rysy zahrnují čtyři Ivany (klenuté síně), kterými Šáhova mešita charakterizuje typický perský architektonický styl, a kopuli, si můžete vychutnat její úžasnou akustiku. Jakýkoliv zvuk zde má celkem sedm ozvěn.

Mistrovské dílo Franka Lloyda Wrighta dosáhlo harmonie mezi interiérem a exteriérem.  © Ian Dagnall / Alamy Stock

Fallingwater, Mill Run, Pensylvánie, USA

Postaven: 1936-1939
Několika úrovňový dům visící nad říčkou vytváří dojem věže Jenga. Mistrova „nejkrásnější práce“ (dle citace časopisu Time o dokončení stavby) a exemplární příklad jeho poznávací značky – organické architektury – byl navržen pro úspěšného byznysmena Edgara J. Kaufmanna a je proslulý svými mohutnými nosníky nad řekou Bear Run. Od roku 1964 je muzeem a Národní kulturní památkou uchovávající odkaz Wrightova mistrovského díla, které propojuje domov a krajinu do jednoho úžasného divadla. 

Budova Bank of Asia (Asijská banka) se tyčí nad Bangkokem jako nadrozměrný uprchlík z retro počítačové hry © Bob Henry / Alamy Stock

Bank of Asia Robot Building, Bangkok, Thajsko (Robotická budova Asijské banky)

Postavena: 1987
Architekt Sumet Jumsai měl za úkol navrhnout budovu, která by odrážela „modernizaci a automatizaci“ bankovnictví. Múza ho zasáhla, jakmile uviděl hračku – robota – svého syna. Následovala stavba banky, která, se svými dvěma anténami na střeše a smutnýma velkýma očima, opravdu vypadá jako dokonalý sci-fi robot. Ale to není jediný důvod, proč si ji zamilovat. Architekt měl v hlavě hlubší myšlenku: vytvořit budovu, která reflektuje „současné propojování lidí a strojů“. Roboti vpřed.

Pozorovatelům Katarské fakulty islámských studií by se mohlo lehce stát, že budou očekávat její vzlétnutí. © Qatar Foundation

Qatar Faculty of Islamic Studies, (Katarská fakulta islámských studií), Dauhá, Katar

Postavena: 2015
Ačkoli vypadá jako obrovský hmyz nebo nový druh vozidla z budoucnosti, je Katarská fakulta islámských studií v Education City (Město vzdělávání) v Dauhá novým typem místa učení – místem, které spojuje víru, znalosti a moderní dobu. Katar staví – pod  záštitou první dámy Moza Bint Nasser – sám sebe do pozice kulturního centra a tato budova představuje učení v jeho základní struktuře. Pět velkých sloupů symbolizuje pět pilířů islámu a arabská kaligrafie posouvá poselství minulost nadpozemským způsobem vpřed.
 
 

V perspektivu-zkreslujícím Slanted House (Šikmý dům) v Jakartě, je pravých úhlů nedostatek. © Budi Pradono Architect

Rumah Miring (Slanted House, Šikmý dům), Jakarta, Indonésie

Postaven: 2015
Kdo říká, že dům musí být od shora až dolů rovný? Tento úžasný dům na luxusním předměstí Jakarty popsal sám architekt jako „antiestablishment“ (proti stavba) a je jasnou výzvou pro okázalé sousedy, kteří se většinou rozhodli vybudovat domy s majestátními sloupy a sloupovím. Nakloněné ocelové rámy a spousta skla napříč třemi podlažími je skutečným souzněním hry s high-tech luxusem. Jeho majitelka, galeristka Christiana Gouw, ho označila za „oslavu svobody jednotlivce“. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kyrgyzstán – dobrodruhem v zemi bez turistů

Další článek

Pět důvodů, proč navštívit prefekturu Kagawa v Japonsku