V New Yorku s dětmi

Shutterstock Central Park

Do New Yorku se mi s malými dětmi nikdy dvakrát nechtělo. Ostatně nechtělo se mi s nimi chodit ani do centra Prahy. Bývaly tam mraky turistů a malé děti uprostřed davu nejsou zrovna zárukou příjemného odpoledne. Navíc New York pro mě vždycky znamenal hlavně muzea, galerie a chutě celého světa. Opět nic, co by malé děti dvakrát ocenily. Ale nakonec se věci sešly tak, že jsme koupili letenky a rozhodli se vyrazit do betonové džungle i s nimi.

Výhled z One World Observatory

A překvapivě se nám to moc líbilo. S lidmi to začátkem března nebylo horší než na Karlově mostě, spíše naopak, a New York je k dětem vstřícný. V Praze nás takhle s dětmi v MHD nikdo sednout nepouští. Vlivem okolností jsme kvůli nemoci jedné z holek museli naše plány dost změnit a překopat, ale výhoda cestování s dětmi je, že se naučíte být velmi flexibilní. A kde se nám líbilo nejvíc?

Americké přírodovědné muzeum

Muzea, muzea, muzea

Velké množství dětí postihne v předškolním věku takzvané dinosauří období, což je přesně ten čas, kdy byste si návštěvu New Yorku měli naplánovat. Je tady totiž Americké přírodovědné muzeum a v něm naprosto úžasné dinosauří sbírky – kostry tvorů neuvěřitelných rozměrů, ze kterých se vám i dětem bude tajit dech. A potom taky třeba stovky vycpaných zvířat z celého světa nainstalovaných ve svém přirozeném prostředí. Žádné zaprášené vitrínky, tohle jsou vycpané obrazy z divočiny. Odborně se jim říká dioráma a já nikdy nepochopila, proč se tenhle způsob prezentace víc nepraktikuje i u nás. Připravte se, že v Americkém přírodovědném muzeu bývá poměrně živo a na lístky se stojí fronta. A také je velmi rozsáhlé. Klidně tu můžete strávit celý den.

Americké přírodovědné muzeum

Mrakodrapy a vyhlídky

Evropanovi z toho množství vysokých domů až hlava přechází. Popravdě na mě v tomhle ohledu New York působil trochu klaustrofobicky. Už jsem pár amerických velkoměst navštívila, ale nikde jsem si nepřišla jak myška v obrovském bludišti. Navíc jestli se ubytujete v nějakém vysokém patře, může vás chytit cosi jako mořská nemoc. Alespoň já měla při pohledu z 20. patra pocit, že se se mnou trochu kýve svět. Ovšem zase je to dobrodružství, které jinde nezažijete a podobná dobrodružství se s dětmi počítají. Většina dětí má ráda rozhledny a vyhlídky a těch je New York plný. My byli na One World Observatory a na Top of the Rock. Mimochodem v Rockefelerově centru je také hračkářství FAO Schwarz, které se stalo inspirací obchodu v Sám doma 2.

One World Observatory

Socha svobody

Socha obrovské ženské, ke které se jede lodí! To je záruka zážitku, který si během pobytu v NY můžete s dětmi zopakovat klidně i několikrát. U nás to bylo dvakrát. Akorát mě mrzelo, že s menšími dětmi není možné se podívat až do korunky. Vstup sem je limitován výškou. Myslím, že už jsme s dětmi vylezli na šílenější místa, ale Američané si potrpí na bezpečnost a pravidla jsou pravidla. S dětmi můžete pouze do podstavce sochy a vstupenky sem si raději rezervujte v dostatečném předstihu.

Pohled na Sochu Svobody z Battery Park

Další možností, jak velkou dámu vidět a ještě si užít jízdu lodí, je využít Staten Island Ferry. Jezdí zdarma a na Sochu Svobody tu budete mít parádní výhled. Akorát se u ní nestaví. Ale zase jsme kousek od stanice na Staten Islandu ocenili ouletové nákupní centrum. Na opačné straně linky – u stanice Battery Park na Manhattanu je zase fantastický svítící kolotoč, který jsme si ale (nevím proč) užili víc my dospělí.

Kolotoč u Battery Park

Central Park

Věděli jste, že v Central Parku můžete potkat vodní želvy? Mě by to teda nenapadlo. Ještě začátkem března. Veverky jsem čekala, ale želvy rozhodně ne. Central Park je obrovská oáza uprostřed celé té betonové džungle a dá se tu dělat plno věcí. Místy je to upravený park, místy spíše neupravený, je tu plno romantických zákoutí a stavbiček. Třeba novogotický zámeček Belveder, který si zahrál mimo jiné ve filmových Šmoulech. 

Central Park

Pokud bych naopak měla něco nedoporučit, je to Brooklynský most. Vím, že ho lidi milují, ale je to hodně dlouhý most, ze kterého není úniku. Chůze po mostě se dětem nejspíš brzy omrzí a zbydou jen bolavý nožičky. Těch si v NY užijete tak jako tak dost. I když jsme využívali metro, jak jen to šlo, stejně jsme večer jen koukali, kolik kilometrů jsme za den nachodili. A doufejme, že zase jednou nachodíme. Snad bude zase čas vyrazit na cestu.

Brooklynský most

Autorka článku a fotografií — Katka Holečková o sobě: «Miluji umění, památky, cestování, dobré jídlo a knížky. Nejlépe všechno najednou. Mým snem je navštívit všechny památky UNESCO a o tomhle snění píšu i svůj blog www.uneseni.cz. Kromě toho mě najdete i na facebooku i instagramu, kde sdílím střípky z našich cest, na které a kterými jsou uneseni i další členové naší rodiny.»

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se New Yorku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet New York. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Katka Holečková & Uneseni.cz

Předchozí článek

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Další článek

Srí Lanka – země čaji zaslíbená

Související články

Články

10 míst s tou nejvánočnější atmosférou v New Yorku

Není snad nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden film odehrávající se ve vánočním New Yorku. Obzvlášť v období svátků mají návštěvníci města obrovská očekávání a jednoduše chtějí být uchváceni. Vtaženi do té neopakovatelné atmosféry. Přiznám se, že i já propadla kouzlu města v tomto magickém čase. Letos to pro nás budou už čtvrté Vánoce ve městě, které nespí. A víte co? New York v prosinci je přesně takový, jak jsem si ho vždycky představovala. Jen na ty závěje sněhu rovnou zapomeňte. Ty jsou opravdu jen ve filmech. Kam za vánoční…

Články

Podzim v New Yorku

Pokud se mě zeptáte, které období je nejlepší pro návštěvu New Yorku, bez velkého přemýšlení odpovím: podzim. Každé období má něco do sebe. Každý měsíc v roce nabízí něco navíc, co okoření vaši návštěvu metropole. Ale je to právě podzim, který má podle mého názoru tu správnou kombinaci příjemných teplot, zajímavých svátků a akcí, doplněnou kontrastem melancholického tajemna ulic velkoměsta a barevností spadaného listí. Podzim sluší New Yorku nejvíc. Období podzimu přitom pro mě dlouho patřilo k tomu nejméně oblíbenému. Jeho příchod znamenal konec prázdnin, školu, pochmurné deštivé počasí a předzvěst měsíců krátkých studených dní. Zvlášť ty listopadové jsem většinou přetrpěla v depresivní náladě a v těšení se na první advent. A bylo to právě…

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…