Už 15 let vydáváme průvodce Lonely Planet v češtině

©

Představte si to. Za 3 roky bychom mohli volit prezidenta. Nebo řídit auto. Nebo jít do baru a slavit. To asi půjdeme stejně, i když jsme té plnoletosti české značky Lonely Planet ještě nedosáhli.

Je to totiž přesně 15 let, co jsme začali tisknout knihy, které s vámi od té doby moknou na cestách, vozíte je domů zaprášené, počmárané, ale plné vzpomínek. A s oslími rohy. Ano, je to už patnáct let, kdy jsme se stali vaším společníkem na cestách, v češtině.

Může se vám to zdát snadné, krátké, zanedbatelné, ale není. Za tu dobu jsme vytiskli průvodce Srí Lankou ve čtyřech aktualizacích. Za tu dobu se o nás postupně staralo pět obchodních partnerů z centrály Lonely Planet. Dokonce mezitím tato modrobílá značka dvakrát změnila majitele. A my se furt držíme. Pořád vybíráme průvodce v angličtině, které by vás mohly zajímat, a snažíme se vám je co nejaktuálnější nabídnout v naší mateřštině.

Srí Lanka jako královna destinacíSrí Lanka jako královna destinací.

Začátky snadné opravdu nebyly. Nemohli jsme používat oficiální logo Lonely Planet, fotky na obálkách byly někdy i z našich dovolených (třeba obálku Korsiky fotila desetiletá dcera manželů Svojtkových), snažili jsme se přijít na to, které průvodce přeložit, a které ne. Několikrát se zdálo, že naše úsilí bude zbytečné, ale touha vdechnout české edici Lonely Planet život nás posouvala vpřed. Kultovní průvodce s modrým hřbetem a bílým logem se staly již dříve naší srdeční záležitostí na cestách a my k nim teď cítili dluh, který bylo nutné splatit. 

Prohlédněte si ty nejstarší obálky našich průvodců.

Náš první...Náš první...

A nakonec nám v melbournské centrále Lonely Planet začali důvěřovat a my se v jejich očích stali rovnocenným partnerem. Za tu dobu, co jsme na trhu, jsme vytiskli 255 průvodců k různým destinacím. 255 průvodců! To je celkově 124 174 lonelyplaneťáckých stran. Dohromady jsme tedy na trh přispěli množstvím 607 994 kusů knih. Vloni jsme naše aktivity rozšířili o tento web a nebudeme vám lhát, dalo nám to dost práce. Jestli nás něco chytá za srdce, jsou to výhledy na neznámé horizonty a letenky v ruce. A jak se o ně podělit jinak než tady? Proto to všechno děláme, protože cestování je jediná věc, kterou si koupíte, a zároveň nezchudnete.

Ověřování na KorsiceVlastní ověřování informací v průvodci.

Něco jsme si ověrovali sami. Byly to dva těžké týdny na Sardinii, kdy jsme hledali, jestli je uspořádání lodí v přístavu stále stejné. Naštěstí bylo:) Průvodce tedy nelhal. Jasně, někdy nám něco ujede, ta restaurace na Bali už změnila majitele nebo nám někde unikne gramatická chyba, ale tak to občas bývá. Snažíme se tyto chyby eliminovat a jste to právě vy, cestovatelé, kteří nám dáváte tak cennou zpětnou vazbu. Naštěstí máme skvělý tým v čele s hlavním šéfem Martinem Kolářem, který českou verzi Lonely Planet hýčká a dělá to dobře.

  • A jak to jubileum oslavit? Co si budeme přát? Vydržet. Doufat, že nám při vaší další dovolené zase svěříte svou důvěru a pojedete s průvodcem od nás. Když si na nás vzpomenete a podělíte se o své zážitky, bude to ta nejhezčí odměna. 

Tak konec melancholie, je potřeba zcestovat svět! Abyste to měli snazší – k našim narozkám jsme vám nadělili 40% slevu na vše. A máme k tomu dobrou průpovídku:

K naší klasické 25% slevě ceny všech průvodců snižujeme o narozeninových 15 %, tedy na 40 %, a to 2. března 2016.

No jo, naše marketingové oddělení je na matiku… Tak si vybírejte!

Napsal: Bára Svojtková

Předchozí článek

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v březnu 2016

Související články

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v březnu 2016

Podle toho, na které polokouli se zrovna nacházíte, je březen začátkem jara nebo podzimu. Ale ať už jste kdekoli, za dveřmi vždy čeká nějaké báječné dobrodružství. Světaznalí cestovatelé z Lonely Planet si pro vás na tento měsíc připravili celou paletu nápadů ‒ od šťavnatých lahůdek na novozélandském gastronomickém festivalu po ohnivou podívanou v Japonsku nebo španělský velikonoční týden Semana Santa. Horko, slunce a spousta zábavy v jihoafrickém regionu Southern Cape Lanovka Table Mountain Cable Car nabízí neskutečný výhled na rozkvetlé svahy Stolové hory . Region Southern Cape v Jihoafrické republice, ve kterém leží Kapské město a Garden Route, se vyznačuje specifickým klimatem, velmi odlišným…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…