Ultimátní hodnocení zábavních parků v Evropě

© Pixabay

Evropa nabízí obrovské množství zábavních parků. Podle zprávy Mezinárodní asociace zábavních parků a atrakcí jich je až 307. Máme pro vás malého průvodce po zábavních parcích v Evropě, který Vám pomůže najít přesně to, co hledáte. Ať už jste adrenalinový nadšenec, nebo hledáte tip na víkendový výlet s dětmi, na tomto seznamu najdeteto pravé ořechové.

Najdete zde největší lunaparky, parky vhodné na výlet s rodinou ale i zábavní parky pro milovníky extrémních horských drah. Bonusem je přehled 5 oblíbených českých aquaparků s informacemi o počtech bazénů, tobogánů a cenách.

Největší zábavní parky v Evropě

V Evropě najdete mnoho parků, ve kterých se klidně můžete toulat i týden a ještě se ani nezačnetenudit. Neztratit se v nich, to je skutečné umění! Infografika od ShopAlike Vám za pomoci veřejnědostupných informací představí pět těch největších, na základě rozlohy a ročního počtu návštěvníků. Absolutním vítězem v kategorii obrovských lunaparků je Disneyland v Paříži, který se svou rozlohou 19,425 km2 překoná i Monako (2.02km2), Gibraltar (6.7km2) a Vatikán (0.44km2) dohromady!

Nejlepší parky pro adrenalinové nadšence

Zábavní parky jsou zde pro všechny. Některé se zaměřují spíše na rodinné zážitky a jiné se naopak snaží přilákat návštěvníky hledající vzrušení. V kategorii zábavních parků s nejlepšími horskými dráhami najdete přehled top parků pro fanoušky extrémů. Nejvyšší a nejrychlejší horskou dráhu najdete například ve španělském Feri Land. Horskou dráhu s nejvyšším počtem inverzí zase v AltonTowers v Británii.2

Nejlepší zábavní parky pro rodiny

Co je lepší než zábavní park? Zábavní park s aquaparkem a hotelem! Pokud hledáte tip na víkendový výlet s dětmi, tyto parky jsou přesně pro Vás! Na seznamu najdete evropské zábavní parky nejvíce orientované na rodiny, které mají i aquapark a možnost ubytování. Například v parku Energylandia si můžete užít víkend s rodinou již za 2045 Kč na den. V této ceně však není zahrnut vstup doaquaparku.

Nejstarší zábavní parky v Evropě

Tato kategorie je tím pravým pro milovníky historie. "Starý kontinent" totiž nabízí množství starých lunaparků. Tipnete si však, kolik let má ten skutečně nejstarší? Dyrehavsbakken v Dánsku má již neuvěřitelných 435 let! Tento zábavní park vznikl ještě za života Williama Shakespeara a dobou svéexistence tak trumfne většinu současných evropských států.

Zábava v Česku

A co u nás doma? ShopAlike se podíval na to, kde se v Česku dá najít (i adrenalinová) zábava u vody a vybral pro Vás pět oblíbených českých aquaparků. Na prvním místě najdete Aquapalace Praha.Webová stránka parku sice neuvádí, kolik má přesně bazénů, dozvíte se zde však, že jde o největší aquapark ve střední Evropě, s 12 tobogány, divokou řekou, 17 vířivkami a neuvěřitelným množstvím atrakcí. Den plný zábavy zde jednoho dospělého stojí 759 Kč. Následuje Aqualand Moravia vPasohlávkách u Brna. Pyšní se 14 bazény a 20 tobogány a skluzavkami. Denní lístek pro dospělého zde vyjde na 749 Kč. Pobavit se můžete i v Aquaparku Olomouc, kde za vstup do vnitřního areálu aletního parku se 7 bazény a 5 tobogány a skluzavkami zaplatíte dohromady 560 Kč. V AquaparkuUherské Hradiště zaplatí jeden dospělý za vstup do vnitřní zóny se zábavným bazénem a tobogány a do letního parku celkem 460 Kč na den. Aquaforum Františkovy Lázně Vám zase nabízí 7 bazénů a 4 tobogány a skluzavky za 350 Kč na 4 hodiny.

Zábavní parky v Evropě

ShopAlike sesbíral data na základě údajů a cen zveřejněných na oficiálních webových stránkách zábavních parků a údajů o funkčních horských drahách z portálu Roller Coaster database (rcdb.com). Veřejné informace dostupné na Wikipedii byly použity při kalkulaci rozlohy jednotlivých parků. Ceny v jednotlivých zábavních parcích se mohou lišit na základě konverzního kurzu nebo sezóny.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: redakce LonelyPlanet.cz

Předchozí článek

Jóga v Káthmándú aneb solidární turismus

Další článek

Dej to sám! - Nejlepší výlety pro sólo cestovatele