Udržitelnost

Protože se náš svět letos úplně zastavil, podívali jsme se do zrcadla, abychom se zamysleli nad tím, jak můžeme nejlépe podpořit naše čtenáře v zodpovědném cestování a stát se tak agenty (pionýry) pozitivních změn. Uvědomili jsme si, že abychom si znovuobjevili cestování po roce 2020, musíme nejprve znovupoznat sami sebe, a tak jsme aktualizovali naše redakční postupy, abychom zvýraznili více místních a rozmanitých hlasů.

Best in Travel 2021 — Udržitelnost

Objevte pozoruhodná místa a lidi, kteří transformují cestování a dělají svět lepším místem – a to jak pro současné, tak i budoucí generace.

1/ Cestovatelské příběhy - Soraya Abdel-Hadi - Hampshire, Velká Británie

2/ Turistické treky - Il Cammino di Dante (Dante’s Walk) – Ravena, Itálie  

3/ Divoká příroda – Program ochrany - Rwanda 

4/ Rozvíjející se destinace - Antigua and Barbuda

5/ Cestování vlakem - Rocky Mountaineer, Kanada

6/ Jídlo a tradice - Řecko

7/ Cyklo trasy - Virginia Mountain Bike Trail – Viginia, USA

8/ Zajímavá ubytování - Grootberg Lodge, Namibia - Damaraland, Namibie

9/ Ostrovy a udržitelný cestovní ruch - Palau

10/ Městské pobyty - Gothenburg, Švédsko

1/ Cestovatelské příběhy – Soraya Abdel-Hadi – Hampshire, Velká Británie

Soraya Abdel-Hadi chce pomoci lidem dělat více promyšlená rozhodnutí o cestování a objevování přírodního světa, i když se nemohou vypravit příliš daleko od domova. 

PŘEDSTAVENÍ
Prostřednictvím blogu a Instagramu Soraya.earth se Soraya Abdel-Hadi zabývá otázkou, která byla v myslích všech ekologicky smýšlejících cestovatelů: jak mohu zkombinovat lásku k cestování s touhou chránit Zemi? Dle ní ni je nejlepším začátkem upřímnost. 

„Pokud se rozhodnete pro jakýkoli druh cestování, vždy zanecháte stopu“, říká Soraya. Aby tuto stopu zmenšila, povzbuzuje lidi, aby byli kritičtí sami k sobě a dívali se na každou část cesty: jak cestují, kde se ubytují a dokonce i to, jakou destinaci zvolí. Nejdůležitější jsou ale aspekty, které řeší po příjezdu: vybírají si místní poskytovatele služeb? Uvědomují si, jak přispívají na sociální sítě? 

„Ke každému rozhodnutí, které učiníte, přistupujte velice opatrně, což zahrnuje i vaše vyprávění z cest: čí příběhy vyprávíte a jak je vyprávíte“, říká. „Udržitelné cestování neni jen o tom, jak se na místo dostanete nebo jaký šampon použijete, ale také o tom, jaký vztah navážete s lidmi na místě a co se zde rozhodnete dělat. 

Soraya právě dokončila rok cestování bez létání – což, jak přiznává, bylo usnadněno cestovními restrikcemi – ale nemožnost cestovat ji umožnila být více kreativní na blogu a Instagamu. Propagoavala místní výlety a „mikrodobrodružství“ a zároveň povzbuzovala lidi, aby zůstali zvídaví a spojili se s venkovním světem, ať už jsou kdekoli. 

Byla překvapena množstvím turistických stezek ve svém okolí, o jejichž existenci neměla ani tušení, což ji vedlo k zamyšlení nad tím, jak obtížný může být přístup pro ty, kteří zde nejsou doma a nevědí, kam jít. Jeden z nejnovějších projektů pomáhá lidem tyto trasy najít. 

„Moje výlety mají tendenci zaměřovat se na přírodu a její ochranu a to jak ve Velké Británii, tak i v zahraničí. Je tady velká část společnosti, která nechodí ven. Proč? Jak můžeme identifikovat a prolomit všechny překážky, které nám stojí v cestě, abysme měli rozmanitější venkovní komunitu?“ 

Přehodnotila také svou vlastní roli v mediální sféře cestování a v poslední době se snaží sdílet více fotografií sebe a svých dobrodružství – i přes averzi ke sdílení na sociálních sítích. Doufá, že tímto může propagovat rozmanitost venkovních aktivit, dobrodružství a udržitelné společnosti. „Zajímá mě modelování rolí“, říká. „Potřebujeme vidět různé lidi z různého prostředí, kteří sdílejí své zkušenosti s venkovními aktivitami a různými typy cestování“. 


2/ Turistické treky – Il Cammino di Dante (Dante’s Walk) – Ravena, Itálie  

Il Cammino di Dante (Dante’s Walk – Danteho vycházky) jsou lahůdkou slow travel (pomalého cestování) a meditativním meandrem ve stopách božského básníka, který se pohybuje od hrobky v Raveně až po jeho rodiště ve Florencii. 

PŘEDSTAVENÍ
Il Cammino di Dante, který se táhne 245 mil (395 km) z jeho rodného údolí Po Valle v Raveně přes Apeniny až po Florencii a zpět, je ódou na nejoslavovanější literární legendu Itálie. 

Nezastavitelná síla bystrosti energického génia – Dante Alighieri byl básník, filozof a politický myslitel. První, kdo psal poezii v lidovém žargonu a ztvárnil jasné vyobrazení pekla, očistce a ráje v Božské komedii, jež udělala hluboký a trvalý dojem na západní umění. Jako by padla opona za temným středověkem a otevřela se v renesanci. 

Stezka s 20 zastávkami, sledující básníkovu cestu skrz regiony Emilia-Romagna a Toskánsko, ztělesňuje regenerační síly pomalého cestování. Je ohraničena dvěma úžasně kulturními městy: byzantským mozaikovým zázrakem Ravennou, do které Dante přišel do exilu, dokončil zde svoji epickou báseň a nyní zde stojí jeho hrobka, a Florencií, renesančním snem a básníkovým rodištěm, ve kterém Museo Casa di Dante (Danteho muzeum) udržuje naživu vzpomínku na božského básníka.

Cestou se rozplétají lyrické krajiny inspirující k poezii a zamýšlení se: středověká vesnice Brisighella s pevností, která je očima do krajiny, nebo vodopády Acquacheta, které Dante popsal jako „jeden skok napájený tisícem proudů“. Jít pomalu a nechat přírodu pracovat a kouzlit je mantrou cesty. Prostě jako Dante před 700 lety: jeden krok, jedna sloka.

 3/ Divoká příroda – Program ochrany – Rwanda 

Program ochrany ve Rwandě pomohl zachránit kriticky ohroženou divokou gorilu a vytvořil plán na zahájení procesu udržitelné ochrany volně žijících živočichů.

PŘEDSTAVENÍ
Rwanda je nepatrná v porovnání se svými sousedy – kolosální Demokratickou republikou Kongo roztahující se na západě a na východě Tanzánií pokrytou národním parkem Serengeti a s Kilimanžárem před pobřežím Indického oceánu – ale skrývá se zde, na malém severozápadním okraji země, jedna z posledních zbývajících populací horských goril na zemi.

Desetiletí pytláctví, úbytek přírodních stanovišť a válečné konflikty drasticky zasáhly horské gorily, jejichž počet klesl tak výrazně, že se očekávalo jejich vyhynutí před začátkem 21. století. Ale díky tomu, že se Rwanda stala součástí International Gorilla Conservation Programme (Mezinárodního programu na ochranu goril), jejich populace začíná pomalu růst. Dnes žije asi 600 goril mezi smaragdovým horským lesem a mlhavými vrcholky masivu Virunga – řetězce vyhaslých sopek, které stojí na hranici Rwandy, Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Dvanáct gorilích rodin aktuálně žije ve rwandském Volcanoes National Park (Vulkanickém Národním parku).

Rwanda, která využívá udržitelný cestovní ruch jako prostředek k realizaci dlouhodobých změn v ochraně přírody, vytvořila plán, který mohou následovat i další národy. Princip je jednoduchý: použít výnosy z parku k omezení hrozeb pro gorily. Znamená to iniciativy jako Gorilla Guardians Village, kde si bývalí pytláci vydělávají na živobytím sdílením svých příběhů namísto lovu zvířat nebo vzdělávání místních komunit ve způsobu využívání přírodních zdrojů udržitelným způsobem. 
Rwanda má i řadu dalších vítězství v ochraně volně žijících živočichů. Díky v současnosti velice nízké úrovni pytláctví byl Akagera National Park (Národní park Akagera) schopen vrátit zpátky na safari lvy a černé nosorožce, což Rwandu vrátilo mezi „Big Five“ (země, ve kterých žije všech 5 vzácných druhů zvířat – lev, nosorožec, leopard, buvol a slon). 

Jinde – na západě – se nejnovější Národní park Gishwati Mukura pouští do ambiciózního projektu obnovy krajiny. Tato část je součástí Albertine Rift, biologicky rozmanitých ekoregionů, které jsou domovem nepřeberného množství endemických druhů opic, ptáků a stromů. Přesídlování, zemědělství a těžba zde vyčerpaly půdu ale farmstay (zemědělské pobyty) a zážitkové výlety za tradičními léčiteli, patří mezi Rwandou podporované strategie, jež mohou pomoci oživit citlivou krajinu.

4/ Rozvíjející se destinace – Antigua and Barbuda

Karibské země jako Antigua a Barbuda, které jsou v prvních liniích dopadů klimatických změn, udělaly ze „zelené“ cesty prioritu. 

PŘEDSTAVENÍ
Dva úžasné ostrovy Antigua a Barbuda bylyv roce 2017 zničené hurikánem Irma a od té doby začaly podnikat velké kroky k udržitelnosti v celé zemi. Zakázali plasty a polystyrenové výrobky a založili “Green Corridor” (Zelený koridor) – soubor ekologicky šetrných hotelů, letovisek a podniků, které se táhnou podél jihozápadního pobřeží Antiguy až k vesnici John Hughes.

Právě zde najdete přírodní rezervaci Wallings, první komunitní národní park v zemi. Park, který řídí výhradně zaměstnanci a dobrovolníci z této oblasti, odvádí každý dolar ze vstupních poplatků a prohlídek s průvodcem zpátky do místní komunity a samotné přírodní rezervace.

Na ostrově Barbuda je rezervace Frigate Bird Sanctuary (fregatkovití, druh mořských ptáků) jako důkaz oddanosti země k ochraně přírody. Více než 5000 ptáků – což je největší kolonie tohoto ptačího druhu na západní polokouli – nazývá Codrington Lagoon National Park domovem. 

Jakmile dojde na jídlo, není nouze o neuvěřitelné místní zdroje potravy, které si můžete užít. Jedním z nich je černý ananas, bez jehož vyzkoušení není návštěva ostrovů kompletní. Je stejně tak sladký jako je vzácný a je tak choulostivý, že nemůže být exportován, takže ho nikde jinde nenajdete. Oblíbené místo, kde ho můžete ochutnat, je podél Fig Tree Drive na jihu, jinak ale najdete tuto šťavnatou pochoutku u stánků s ovocem po celém ostrově. 

Vzhledem k tomu, že je na Antiguan 365 pláží, bylo by nedbalé nezmínit alespoň jednu z nich. Ohromující Half Moon Bay je nejlepší. Pláž s bílým pískem ve tvaru půlměsíce se světle modrou vodou je to, o čem sníte, když přemýšlíte o Karibiku.
 

5/ Cestování vlakem – Rocky Mountaineer, Kanada

Pro zachování drsné nádhery Canadian Rockies (Skalnatých hor) podnikl vlak Rocky Mountaineer kroky ke snížení emisí uhlíku a zvýšení recyklace na palubě a zahájil spolupráci s organizacemi na ochranu místních volně žijících živočichů.

PŘEDSTAVENÍ
Západní Kanada je opravdu divokou zemí – neproniknutelné lesy, burácející ledové řeky a zubaté žulové vrcholy Skalistých hor tyčící se nad údolími, která jsou plná losů, sobů, orlů a medvědů grizzly. Země, která byla poprvé objevená lidmi z „Prvního Národa“ (označení pro první obyvatele Kanady), drsnými psanci a riskujícími podnikateli. Je to krajina, která stále láká drsné povahy hledající dobrodružství, které může být s Rocky Mountaineer komfortním a luxusním zážitkem.
Na třech odlišných trasách najdete místa s názvy odrážejícími syrovost krajiny. Na řece Fraser najdete Hell Gate (Pekelná brána), kde každou minutu proudí skrz úžinu na 200 milionů galonů vody, dále jsou zde Avalanche Alley (Lavinová ulička), Painted Chasm (Malovaná propast) a Jaws of Death Gorge (Čelisti mrtvého Gorge). Některé trasy procházejí přes oblast známou jako Big Hill, kde jsou legendární spirálové tunely, ve kterých se železnice rozdvojuje a zase spojuje v obřích zakřivených osmičkách. 
A jak vlak stoupá do hor, scenérie nejsou nic menším než světovou třídou. Budete brázdit cestu kolem nadpozemských hoodoos (unikátní skalnaté věže) a do výšin se tyčících mostů. Jakmile překročíte kontinentální předěl nebo překonáte okaje řek, jež voda šlehá do bílé pěny, vstoupíte do otevřených vestibulů pod širým nebem, kde budete mít panoramatické výhledy a nadechnete se ostrého horského vzduchu. Skalnaté vrcholky, často pokryté sněhem, obklopují třpytivá jezera a podél celé tratě na vás mávají občasně se vyskytující místní obyvatelé. Je snadné pochopit, proč je jízda na této trati na mnoha cestovatelských sezamech. 
Cestování vlakem je pro životní prostředí nesrovnatelně lepší než létání nebo řízení vlastního auta a Rocky Mountaineer si bere udržitelný cestovní ruch za vlastní vážnou zodpovědnost. Vlaková linka pracuje na ochraně oblastí, kterými prochází, a zaměřuje se na rozumné využívání zdrojů, včetně snižování emisí uhlíku. Dále Rocky Mountaineer každoročně přispívá do organizace Tree Canada’s National Greening Program, která již v Britské Kolumbiii vysázela více než 13 500 nových stromů. Spolupracuje také s organizacemi, které chrání divokou přírodu a zvěř a podporují místní kulturu.   

6/ Jídlo a tradice – Řecko

Řecko je se svými trhy s ekologickými produkty, úrodnými divokými bylinami a ostrovními mořskými plody neúmyslných vůdcem ve světě nejudržitelnějších potravinářských lokalit. Kalí orexí! (Dobrou chuť).

PŘEDSTAVENÍ
Řecko nemusí být celosvětově známé pro formální realizaci iniciativ kolem udržitelných praktik, aby bylo již po staletí neformálně zelené. Staré letité zvyky pěstování zeleniny, sklizně oliv a přípravy jemného oleje a poctivé vaření z rajčat, čerstvých ryb a divokých bylin je normou pro většinu lidí – ať už žijí na ostově nebo na pevnině. Pokud vesnice neoslňuje jedinečným pokrmem využívajícím divokou bylinu nebo zeleninu rostoucí v jejím okolí, můžete si být jisti, že si přijdou na své nějakým jiným tradičním národním jídlem.
Ale nic není opravdovější než masivní dávka filoxenie (pohostinnosti) pro všechny, která je doslova způsobem života Řeků. Je zakotvena v jejich DNA a po celé zemi – velkorysí a temperamentní místní obyvatelé sdílejí své znalosti s cestujícími a spojují fantastické vaření z čerstvých surovnin s aktivitami „návratu do přírody“, jako je například chůze. 
Turisté se mohou procházet v horách Kalymnos s Kalymnos Experiences a dozvědět se o sofistikovanosti a využití voňavých bylin. Nebo se posaďte u historického větrného mlýna v restauraci Mylos Fish (ostrov Leros) a ochutnejte carpaccio z chobotnic (zakoupených ráno v rybářských docích). A nenechte si ujít chutnou, organickou kuchyni na Krétě.
Po radostném prozkoumávání archeologického naleziště ve starověkých Delfách se zakousněte do místního jehněčího, čerstvé horty (horská zelenina) a domácích dezertů, které se servírují v taverně Vakhos (restaurace bez plastů). V odlehlém peloponéském regionu Mani si odpočiňte v krásném penzionu Antares Guesthouse. Dopřejte si čas na vychutnání báječné snídaně – jogurtu, chleba a sýrových kolačů pocházejících na 100 % z místní produkce.

7/  Cyklo trasy – Virginia Mountain Bike Trail – Viginia, USA

Virgin Mountain Mountain Bike Trail, která nabízí téměř 500 kilometrů bahnem potřísněných bikepacků (bikepacking = mix mezi cykloturistikou a baťůžkářstvím), je dobrodružnou tratí a rachotem skrz nejlepší zapadákovy, které může nabídnout americký jih.

PŘEDSTAVENÍ
Při pohledu shora se zdá, že vrcholy a hřebeny virginského pohoří Blue Ridge se před vašima očima táhnou a rachotí jako rozbouřené moře. Kmen Cherokee pojmenoval tento obrovský úzký hřeben „Shaconage“ (Místo modré mlhy) – po indigovém oparu, který sestupuje přes borovice rozptýlené na vrcholech. Byl to ale průkopnický pohled horského cyklisty Chrise Scotta, jež proměnil toto úžasné pásmo v jednu z nejuznávanějších amerických cyklotras.

Ve snaze napodobit velké, drsné cyklotrasy v Coloradu a Arizoně, se spojili příznivci a obyvatelé Virginie a vytvořili 480 mil náročných ale zvládnutelných singletrackových stezek a štěrkových a hřebenových cest táhnoucích se ze Strasburgu do Damascusu. 

Výsledná Virginia Mountain Bike Trail nejen že přetáhla čtvrtinu návštěvníků slavné Appalachian Trail,  ale dostala se téměř do čela a stala se něčím, jako novou alternativou bikepackingu. Zatímco výlety na kolech rostou na popularitě a scénická cesta Blue Ridge Parkaway bobtná počty návštěvníků, tato méně známá stezka je nejméně přeplněným a nejvíce udržitelným venkovním dobrodružstvím. 

Projetí celé cesty v plném rozsahu trvá přibližně dva týdny a vyžaduje předchozí zkušenosti s bikepackingem a důkladné zamyšlení a prozíravost při plánování a přípravě. Odměny však stojí za to: výhledy na siluety nekonečných drsných hor a kempy v hlubinách, kde v dohledu nebude další živá duše. 

Pokud jste stále ve fázi tréninku, můžete si trasu rozdělit na kratší úseky. Začátečníci mohou vyzkoušet také okolí Shenandoah Valley (údolí Shenandoah), kde místní Bicycle Coalition (Cyklistické sdružení) poradí s jedoduššími lesními cestami ve Virginii.

 8/ Zajímavá ubytování – Grootberg Lodge, Namibia – Namibie

Luxusní „nízkodopadový“ resort Grootberg Lodge v odlehlé Namibii pomáhá chránit populaci lvů a černých nosorožců prostřednictvím posílení společnosti.

PŘEDSTAVENÍ
Grootberg Lodge, ležící na krásné náhorní plošině Etendeka, byl prvním komunitním turistickým letoviskem v Damaraland v Namibii. Luxusní ubytování je postavené z přírodních materiálů, energii získává ze slunce a nenuceně se prolíná s okolním údolím kolem řeky Klip. 

Při pohledu přes 12 000 hektarů tradičního Damaralandu, který tvoří křehkou Khoadi-Hôas Conservancy, uvidí hosté hotelu klouzat zoborožce se zahnutými žlutými zobáky kolem čedičových mesas (ploché hory) nebo antilopy spásající trávu dole v údolí.

S tak citlivou krajinou na dosah ruky je důležité provozovat resort Grootberg Lodge udržitelně. Spotřebovává se zde minimum energie a přístup k ochraně vody byl vyvinut ve spolupráci s místní komunitou. Největší iniciativou resortu je však cílené zaměstnávání – vytváření pracovních míst, která sníží vliv lidí na namibijská volně žijící zvířata. 

Středisko, které zaměstnává kolem 70 zaměstnanců, úspěšně proměnilo některé pytláky v ochránce a poskytuje pracovní možnosti k rozvoji ekonomiky. Není to úžasné jen pro zvířata – černé nosorožce a impaly – která byla úspěšně navrácena zpět do přírody, ale také pro komunitu, například v podobě více pracovních příležitostí pro ženy. 

Stejně jak hostům vzrůstají příležitosti vidět divoká zvířata jako je lev, gepard, leopard, divoké kočky, karakal nebo hyena skvrnitá, narůstá i hotelový Predator’s Fund (Fond na predátory), který farmářům kompenzuje ztráty a úhyny způsobené divokými dravci – což snižuje konflikty mezi lidmy a zvířaty.

Resort také chrání původní černé nosorožce před pytláky. Hosté se mohou dozvědět o jejich progresu na „kosti natřásající“ tour po drsném skalnatém terénu, čísla však hovoří jasně. V posledních dvou letech nebyl zaznamenán ani jeden případ pytláctví a Damaraland má nyní největší populaci volně žijících nosorožců černých na světě. 

Grootberg Lodge je nyní klíčovým hráčem při tvorbě Namibie jako ekologického klenotu v korunách Afriky.

 9/ Ostrovy a udržitelný cestovní ruch – Palau

Desetiletí progresivní politiky, ochranných opatření a podpory návštěvníků postavilo nedotčené souostroví Palau do čela v udržitelnosti životního prostředí.

PŘEDSTAVENÍ
576 ostrovů s bílým pískem, táhnoucích se odlehlými vodami Pacifického oceánu, jež tvoří souostroví Palau, je vzdálené stovky mil od nejbližší země a patří mezi nejpozoruhodnější na světě. 

V tak odlehlé a izolované destinaci by vám mohlo být odpuštěno, když si myslíte, že ostrovní národ, uctívaný potápěči a hledači slunce a písku, je nedotčeným rájem. Stoupající hladiny moří a ekologický dopad přechodu ze základní existence na ekonomiku založenou na cestovním ruchu, uvrhl Palau do ohrožení. Nyní se zde vytváří udržitelnější budoucnost.

Palau strávilo posledních deset let zaváděním ochranných opatření, která zajistí zachování jeho bohaté biologické rozmanitosti, endemické divoké zvěře a jedinečného kulturního dědictví pro další generace. V roce 2009 bylo 80 % námořního území označeno za mořskou rezervaci a vznikla tak první žraločí rezervace na světě. Byla také první zemí, která zakázala opalovací krémy toxické pro útesy.  

Sopečná nádhera jižní laguny Rock Islands – soubor cca 445 ostrůvků s lesními korunami a tyrkysovými mořskými jezery – získala v roce 2012 status světového dědictví UNESCO. Prostředky z programu využil Palau na zlepšení správy divoké zvěře na ostrovech.

Cestovní ruch tvoří přibližně polovinu HDP Palau a je nedílnou součástí pro jeho přežití. Země však doufá, že přilákáním menšího (a udržitelnějšího) počtu turistů, kteří však utratí více peněz, by se mohl zmírnit tlak na přírodní zdroje. Po příjezdu je každý návštěvník požádán, aby podepsal „Palau Pledge“ (Slib Palau) – společenskou smlouvu, ve které se cestující zavazuje, že bude během svého pobytu jednat ekologicky odpovědným způsobem.  

Obyvatelé ostrova již mohou vidět první pozitivní výsledky, nejdůležitější však bude úsilí ve vzdělávání. Tvůrci pravidel přidali klimatické změny, enviromentální studie a udržitelný cestovní ruch do školních ostrov, což dává dalším generacím nástroje, jak udržet Palau jedním z nejvíce neposkvrněných ostrovů na Zemi. 

10/ Městské pobyty – Gothenburg, Švédsko

V druhém největším švédském městě Göteborg se již objevují první zelené výhonky udržitelnosti a město má ambice být do roku 2030 nezávislé na fosilních zdrojích. 

PŘEDSTAVENÍ
Švédové se neradi chlubí, takže to uděláme za ně: Göteborg si zaslouží velkou pochvalu za to, že se trvale drží na špici Global Destination Sustainability Index (Globální index udržitelnosti destinace) – 95 % hotelů je certifikováno jako zelených, 65 % veřejné dopravy pohání energie z obnovitelných zdrojů a mnoho restaurací se pyšní eko-oceněními. 

Samozřejmě, že to tak nebylo vždy. Mořský přístav strávil desítky let transformací z průmyslové továrny na centrum inovací, ve kterém se staré sklady znovu rodí jako restaurační haly, kotelny přeměňují na umělecké galerie a jatka na městská vinařství. Vnitřnosti jeho drsnější minulosti jsou najednou plátna, na která se malují nové nápady. 

Zvyšující se počet lákadel vyvolává růst – odhaduje se, že by se počet obyvatel Göteborgu mohl v následujících 15 letech zvýšit až o třetinu. Naštěstí si město ke svým 400 narozeninám v roce 2021 darovalo nový veřejný park, který je příkladem göteborgské oddanosti kvalitě. V Jubileumsparken (Jubilejním parku) se může každý zdarma koupat v plovoucím bazénu, opalovat na umělé pláži nebo si v městské zahradě vypěstovat jídlo. Navíc je zde nad vodou postavená unikátní sauna, jejíž šatny byly vyrobeny z 12 000 recyklovaných lahví. 

Dáváte přednost nákupům bez výčitek? Göteborg se pyšní udržitelnými značkami jako je Nudie Jeans, jejichž kalhoty přicházejí s celoživotním příslibem bezplatných oprav. Další „slow-fashion“ (pomalá móda) obchod Thrive se zásobuje pouze značkami, které nabízejí pracovníkům mzdy zajišťující slušnou životní úroveň, nepoužívají toxické materiály a samozřejmě – dělají super stylové oblečení. 

Ubytujte se v hotelu s 1 200 pokoji Gothia Towers – největší hotel v Evropě s oceněním „velmi dobré“ v hodnocení udržitelnosti BREEAM – a bude pít koktejly oslazené včelím medem, jíst jídla na střešní zahradě a užívat si lázně ve 20. patře, které jsou poháněné větrem. Navíc leží přímo před udržitelným parkem Liseberg, který je největším ve Skandinávii. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

BiT 2021

Další článek

BiT 2021