Tropický ráj s nízkým rozpočtem

©

Maledivy, zemi, která z výšky připomíná spíše šňůru bílých korálků rozesetých po Indickém oceánu, tvoří více než 1200 miniaturních ostrůvků. Jejich nejvyšší nadmořská výška není více než 2,5 metru, každý ostrov lze tedy pěšky obejít jen za pár minut. Pro všechny ostrůvky jsou typické zářivě bílé písčité pláže, neškodní netopýři, kteří přelétají z palmy na palmu, dále laguny s průzračně čistou tyrkysovou vodou, na jejichž konci návštěvníka okouzlí korálový útes, chránící ostrov od vlivů otevřeného moře. Většina ostrovů se nachází v bezprostřední blízkosti, takže výhled, který se divákovi naskýtá, je jednoduše dechberoucí. Výjimkou není ani tropická teplota nebo celoroční sluníčko, které je v období léta občas vystřídáno deštěm. Zní vám tento popis jako reklama na ráj? Kdepak, to není reklama. Maledivy jsou zkrátka rájem na zemi a tak, jak vypadají v brožurách a v cestovních katalozích, vypadají i ve skutečnosti.

Není tedy divu, že tento ráj začal být v 80. letech velmi oblíbenou turistickou destinací (zejména pro movitější klientelu pobývající v luxusních resortech). Postupem času se Maledivy staly jednou z vůbec nejdražších a nejexkluzivnějších destinací na světě. Cestování bylo zpočátku omezeno pouze na jeden ostrov – jeden resort. Jiná forma nebyla po léta ani možná, neboť zde byla proklamována politika oddělování turistů a domorodců s myšlenkou, že nabízením luxusních produktů země získá i více ekonomických výhod a obyvatelé Malediv – sunnitští muslimové – nebudou nijak vystaveni západnímu vlivu, nepřivlastní si tedy morálku požívání alkoholických nápojů, projevování romantických gest na veřejnosti nebo chování žen, které se promenádují na pláži pouze v bikinách. Proto musely Maledivy zůstat na snovém pořadníku mnohých nezávislých cestovatelů. Jedním z nich jsem byla i já, a tak když se Maledivy v roce 2008 poprvé v historii otevřely pro batůžkáře a cestovatele s nižším rozpočtem, neváhala jsem a začala plánovat svou cestu, kterou jsem podnikla v únoru 2015.

Maledivy

Mořský život je na Maledivách velmi rozmanitý, proto je téměř nutností vybavit se potápěčským náčiním a podmořským fotoaparátem. Je naprosto běžné, když se v mělké vodě setkáte s neškodnými mláďaty žraloků a o pár metrů dál spatříte obrovskou mořskou želvu, která si zrovna pochutnává na mořské řase a občas vypluje na hladinu se nadechnout. Při potápění podél útesu si můžete všimnout rejnoků, murén nebo želv, jež se nechávají unášet mořským proudem, a dalších barevných živočichů. Musíte si ale dávat pozor na agresivního zubatého ostence, ten má totiž v oblibě neúnavně, velice rychle a obratně pronásledovat plavce, kteří se nechají nevědomky zlákat jeho zajímavým vzhledem a velikostí, a ocitnou se tak příliš blízko ostencova teritoria. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že úprk přes celou lagunu není nic příjemného! Neuvěřitelně zajímavé pak bylo sledovat dění v moři po setmění, každou noc jsem pozorovala rodinku tří velkých žraloků, připravovali se k nočnímu odpočinku pod molem a kolem nich kroužil jedovatý perutýn.

Maledivy

Jistě vás zajímá, jak je možné navštívit Maledivy za zlomek obvyklé ceny. Díky novele zákona, která umožnila Maledivanům podnikat v cestovním ruchu a zpřístupnila jejich obydlené ostrovy turistům, si můžete vybrat ze stále se rozrůstajícího počtu penzionů se základním sociálním vybavením i za 30 dolarů na den. Pokud nechcete utratit nemalou sumu za transport hydroplánem, je třeba si vybrat ostrůvek v blízkosti hlavního města Male, odkud pak můžete využít místní hromadnou dopravu v podobě tradiční rybářské loďky. Abyste toho poznali co nejvíce, majitelé penzionů vám rádi pomohou zajistit nejrůznější jednodenní výlety, například plavby za pozorováním delfínů, šnorchlováním, potápěním nebo rybařením. Je také možné vyrazit na výlet za poznáním blízkých městeček nebo třeba dobrodružný piknik ve stylu Robinsona Crusoea, při němž strávíte den i noc sami na ostrůvku nebo písečné duně. A pokud by se vám snad zastesklo po luxusu resortu, nic vám nebrání ho během jednodenního výletu navštívit. Na obydlených ostrovech je ovšem samozřejmostí respektování náboženské víry Maledivanů, a proto existuje jen hrstka míst, kde se ženy mohou koupat v plavkách.

Maledivy

Maledivy mi učarovaly a mám v plánu je zase co nejdříve navštívit, neztotožňuji se totiž s názorem, že po týdnu pobytu člověk neví, čím by se zabavil. Každý ostrov je jedinečný, na návštěvníka dýchne pokaždé jiná atmosféra, neustále něco nového objevuje, seznamuje se se zajímavou historií či místními zvyklostmi. Díky zpřístupnění ostrova turistům máme nyní jedinečnou možnost poznat Maledivy nejen jako turistickou destinaci, ale také – a to hlavně – poznat tamní usměvavý národ a kulturu v celé jejich kráse.

Pokud vás Maledivy uchvátily a chystáte se vyrazit, máme pro vás více informací o této destinaci a také nového průvodce Lonely Planet v českém jazyce.

   

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své cestovní zážitky s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
Napsal: Karolína Suková

Předchozí článek

Poznejte celý svět na jednom místě

Další článek

Kupředu, Freo!

Související články

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…