Tři města, která stojí za to vidět v Peru

© Getty RF

Země Inků je pro každou dobrodružnou duši jedním z nejvyhledávanějších cílů. Peruánská krajina je jako supermarket – můžete si vybrat, jaké dobrodružství podstoupíte: zda zamíříte k zaledněným andským vrcholům, vydáte se přes rozlehlé pobřežní pouště nebo do vlhkých deštných pralesů Amazonské nížiny. My se však dnes vydáme do měst, která stojí za to v Peru vidět!

Lima – vstupní brána do jiného světa

Hlavní město Peru – Lima, je pro většinu cestovatelů vstupní branou nejen do země, ale hlavně do úplně jiného světa. Tedy pokud nejste z Peru, Bolívie nebo jiné země Jižní Ameriky, kteří v tomto světě žijí a vše, nad čím my Evropané a jiné národnosti „valíme bulvy“, jim přijde naprosto normální.
 

Hlavní náměstí Plaza de Armas v historickém centru LimyHlavní náměstí Plaza de Armas v historickém centru Limy

Lima je město plné paradoxů a těch největších extrémů, jaké si umíte představit. Mezi tím, co v jedné čtvrti hlídají ozbrojené stráže se samopaly v ruce domy, které mají vysoké zídky s ostnatým drátem a vysokým napětím, ve vedlejší čtvrti žijí lidé na ulicích, bydlí pod vlnitým plechem vedle hromad odpadků.

Na ulicích můžete vidět auta, která se musí zákonitě po přejetí prvního kanálu rozpadnout až po luxusní limuzíny nebo velmi drahá terénní auta jako např. Mercedes-Benz třídy G a jim podobná. A mezi tím se proplétají místní na motorových tříkolkách, které si posvařovali z kousků trubek a železných profilů, které našli někde na smětišti hned vedle svého „domu“. 

Klasický paradox Limy: Motorová tříkolka prodírající se ulicemi mezi novými vozyKlasický paradox Limy: Motorová tříkolka prodírající se ulicemi mezi novými vozy

Na první pohled může Lima působit jako velké, špinavé a smardlavé město plné smogu, ale nenechte se tím odradit. Byla by to velká škoda. I tak velké město, jako je Lima, má totiž své kouzlo a najdete tady věci, které jinde budete hledat jen velmi těžko. Kromě nočního života, kterým Lima opravdu žije, zde najdete i spoustu historických míst, krásných parků, skvělých restaurací, kaváren, ale také např. starou ruskou ponorku, zakotvenou v přístavu, která dnes slouží už jen jako muzeum. Vyčleňte si na Limu pár dní na psychickou aklimatizaci na nové prostředí a nebojte se a nechte se vtáhnout do děje a nasajte její atmosféru. Budete určitě hodně mile překvapeni.

Pohoda na krásném a upraveném Plaza San Martin (Náměstí svatého Martina) v LiměPohoda na krásném a upraveném Plaza San Martin (Náměstí svatého Martina) v Limě

Lima je opravdu velké město, ale díky průvodci Lonely Planet jsme tady nijak nebloudili ani v těch nejzapadlejších částech města. Naopak jsme objevili hromadu úžasných míst, kam bychom se asi jinak jen tak nedostali. A když to spojíte s projížďkou napříč celým městem v collectivu (např. s výletem do muzea v ponorce), o zážitek na celý život máte postaráno! Nenechte se odradit spoustou článků o tom, kolik z nich každý den bourá a vyražte vstříc novému dobrodružství!

Huaráz – skvělá základna pro výlety a treky po národním parku Huascarán

Do města Huaráz je nejlepší vyrazit z Limy nočním autobusem, protože cesta je opravdu dlouhá a je lepší ji prospat a přijet do města ráno alespoň trošku odpočatý a mít celý den na pro hlídku města a aspoň částečnou aklimatizaci.

Náměstí Plaza de Armas v HuarázuNáměstí Plaza de Armas v Huarázu

Jestliže přijíždíte právě z Limy, která je na úrovni moře, nezapomeňte, že Huaráz je ve výšce zhruba 3 100 m n. m. a tak je dobré se hned na úvod příliš nepřepínat. V okolí města Huaráz je nádherný národní park Huascarán, na který by bylo skvělé si vyčlenit alespoň týden nebo dva. Osobně si myslím, že by se jen tady dalo bez problému strávit několik krásných měsíců. Vím to z vlastní zkušenosti, protože jsem tady byl už dvakrát a vždycky bohužel jen na pár dní, jelikož Peru je velké, krásných míst je spousta a času většinou málo.

V Huarázu to opravdu žije a o místa, kde se ubytovat, kam se jít najíst nebo kde si nakoupit, není nouze. Místní náměstí s catedrálou je známé svými fotkami, na kterých po většinu času nabízejí dvě starší dámy fotku se svými dvěma nazdobenými lamami. Ano, je to klasická past na turisty, ale dámy jsou slušné a částku, kterou jim dáte, nechají na vás, tak proč si neudělat veselou fotku na památku třeba za 2 SOL.

Místní trh je plný dobrotMístní trh je plný dobrot, oupíte tady všechno čerstvé od zeleniny, bylinek, vajíček, přes různé druhy skvělých sýrů až po všechny druhy masa, včetně živých morčat

Hned u náměstí je moc hezké muzeum, které si rozhodně nenechte ujít. Po jeho prohlídce můžete zajít do jeho krásné a klidné zahrady, která je jako stvořená k chvíli odpočinku a relaxace.

V okolí Huarázu se dá vyrazit na spoustu trekůV okolí Huarázu se dá vyrazit na spoustu treků. V pozadí jdou vidět štíty národního parku Huascarán

Pokud budete mít v tomto zajímavém místě více času, určitě vyražte na výlet po krásách národního parku Huascarán. Jednou z možností je návštěva ruin chrámu Chavín de Huantar, kde žila ještě předincká civilizace. Počítejte ale s tím, že tento výlet je na celý den. Rozhodně se jeďte podívat také na krásná jezera v parku a když budete mít čas, tak na nějaký trek do hor v okolí nejvyšší hory peru – Huascaránu.

Cusco – hlavní město incké říše 

Město Cusco má přibližně 350 000 obyvatel a díky tomu, že Cusco bylo hlavní město incké říše, se mu mezi lidmi občas přezdívá hlavní město Jižní Ameriky. Ať už to tak je či ne, rozhodně patří k nejvýznamnějším městům Latinské Ameriky a je centrem kulturního dění v Peru. Ročně toto kouzelné město navštíví miliony lidí. A není se vskutku čemu divit.

Katedrála na hlavním náměstí Plaza de Armas v CuscuKatedrála na hlavním náměstí Plaza de Armas v Cuscu

Katedrála na hlavním náměstí Plaza de Armas v Cuscu. Duhové vlajky, které visí všude kolem nejsou vlajkami homosexuálů, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale jedná se o vlajky říše Tahuantinsuyo. Tyto barvy představují čtyři části incké říše. Pozor na možné nepříjemnosti, které byste si mohli způsobit záměnou těchto vlajek či nevhodně položeným dotazem.

Už v samotném městě je toho opravdu hodně co k vidění. A nejen k vidění. V Cuscu si určitě přijde na své každý a zcela bezpečně ukojíte všechny smysly. Při prozkoumání města budete kráčet uličkami, které jsou dlážděné kameny ošlapanými miliony kroků, budete míjet zdi z obrovských kamenů, které jsou do sebe slícovány tak, že byste mezi ně nevsunuli ani špičku nože, potkávat spousty místních i turistů. V Cuscu si zkrátka přijdou na své milovníci skvělého jídla, nakupování, kultury, umění, nočního života, architektury i náboženství.

Typická ulice v CuscuTypická ulice v Cuscu. Auta projíždějí po úzké cestě mezi chodci ve spletité síti jednosměrných uliček

Bloumejte ulicemi krásného historického centra, ochutnejte od stánkařů na ulicích různé dobroty v podobě antichucos, skvělé sladké cukroví velmi podobné našim božím milostem, vypravte se na bývalou vojenskou pevnost Sacsayhuaman anebo vyražte taxíkem navštívit nedaleký chrám vody Tipón.

Počítejte ale s tím, že Cusco je 3 326 m n. m., navíc je celkem hodně členité, a tak se celkem nachodíte z kopce i do kopce, a tak se první dny trošku šetřete a hodně pijte, ať předejdete výškové nemoci. Cusco je pro většinu cestovatelů také základním stanovištěm, odkud se vyráží na prohlídky Posvátného údolí a pak vyráždějí dále, směrem na Ollantaytambo, aby se vydali poznat krásy a nasát magickou atmesféru, které nabízí tajemné město Inků – Machu Picchu.

Peru nikdy nezklame

Autor článku a fotografií Kamil Pichler je IT specialista na volné noze, amatérský fotograf a cestovatel, který cestuje, aby fotil a fotí, aby mohl cestovat. Ze všeho nejvíc se zamiloval do Nového Zélandu a Jižní Ameriky, kam se moc rád vrací. O všechny tyto zážitky a fotografie se pak rád podělí se čtenáři webu www.ZivotNaCestach.cz, který vlastní a provozuje již 4. rokem. Kromě webu můžete sledovat Život na cestách na FB.
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Peru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Peru nebo Peru poznáváme. 

Peru poznáváme LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Kamil Pichler & Život na cestách

Předchozí článek

5 tipů pro Bangkok: Jak ušetřit peníze a nenechat se okrást

Další článek

Na stravu a na byt u sikhů

Související články

Články

Vzrušení v letadle: odlehlá, zvláštní a vyloženě děsivá letiště

V souvislosti s pamětním letem slavného dvouplošníku 1917 Curtiss JN-4 „Létající Jenny“, který sponzoruje Lonely Planet, jsme se ponořili do zkoumání historie letectva a jeho vlivu na změny ve způsobu cestování. Od průkopnických dob aviatiky se z cestování letadly vyvinul nejrychlejší způsob přepravy. Nicméně některé destinace i nadále nenechají piloty klidně spát… Nervózní cestující by ve čtení pokračovat neměli. Patříte-li k těm, komu se opotí dlaně při slovech „palubní posádko, připravte se na přistání“, budete z pomyšlení na přílet na letiště proslavené extrémní odlehlostí, znepokojivě krátkou ranvejí nebo obklopené překážkovou dráhou hor pravděpodobně vyděšenější…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Peru Low Budget aneb jak procestovat Peru a nebýt gringo

Peru - rozmanitou krajinu pouští, deštných pralesů, pláží, surfařů a krásných hor, jsme navštívili v listopadu 2016. Strávili jsme tam 2 týdny a absolvovali jsme více méně tradiční tzv. gringotrail, tedy trasu: Lima - Ica - Cusco - Machu Picchu - Puno - Arequipa a zpátky do Limy. Na našem výletě jsme utratili oba dva celkem něco kolem 35 000 CZK (včetně letenek)... Jak se nám to povedlo? Pan-American Highway v Peru stopem Dálnice, která spojuje severní, střední Ameriku a celé západní pobřeží jižní Ameriky se dá velice hezky procestovat stopem. Na cestách stopem jsme potkali Němky studující v Limě, skvělého kamioňáka, se kterým jsme si pokecali za pomocí překladače a slovníku, dál…

Články

Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

Destinace Lima. Pokud tak koukáte po letenkách a cítíte, že by to chtělo zase něco nového poznat, další kontinent, další kultury, záhady a neobyčejnosti, pokud máte za sebou nějaký ten výlet do Asie, je čas na latinskou Ameriku. Kontinent, se kterým se lidem v hlavě spojí plno toho dobrého a nedobrého. Machu Picchu, drogy, Cobacabana, zemětřesení, příroda, bezpečnost. Zachovejte klid a klikněte na GO při kupování letenek do Peru. Peru je země plná kontrastů. Její historie a kultura je nesmírně bohatá. Navíc Peru je hrdě držitelem několika NEJ. Největší písečné duny na světě, nejvýše položené jezero, největší město, kam nevede silnice, nejhlubší kaňón na světě. A nevyřešených záhad zde také najdeme několik. Obrazce v Nasce, nikdo…