Touláme se po Čechách – České Švýcarsko

©

Nevím jak vy, ale já mám podzim ráda. Ne tolik jako jaro, ale rozhodně je mi sympatičtější než letní vedra, ve kterých se můžu zchladit leda tak ve sklepě u rodičů. A to s sebou zpravidla obnáší zvýšené riziko spojené s pracovní aktivitou typu připravit zavařovačky na sezonu.

Podzim je ideální dobou na výlety. Dovolená vyčerpaná, děti chodí do školy a kdo nechce víkendy trávit ve městě, vyráží pryč. Populární jsou eurovíkendy neboli prodloužené víkendy v evropských metropolích. Stačí zapíchnout ukazováček do mapy, koupit akční letenku, objednat hotel, útulný penzionek, pronajmout si byt anebo úplně nablind vyrazit. Do batohu hodit jen to nejnutnější, koupit si průvodce nebo si najít na internetu Top 10 (stejně za víkend víc nestihnete, pokud se nechcete uhnat jak závodní kůň) a vyrazit.

Ale… Nejsou tu jen eurovíkendy. Krásná je i naše česká kotlina a rozhodně stojí za probádání. Loni jsem si řekla, že chci víc poznat České Švýcarsko. Uchvátilo mě natolik, že jsem se sem letos během září dvakrát vrátila a nebylo to určitě naposledy. Nemám ho zdaleka probádané celé, ale chci se podělit o místa, která jsem navštívila a která rozhodně stojí za to vidět.

Pravčická brána

Největší dominanta a pro mě synonymum Českého Švýcarska. Jde o největší přirozenou pískovcovou skalní bránu na našem kontinentu, národní přírodní památku. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska. Její rozměry jsou úctyhodné, přesto se při pohledu zblízka zdají být ještě větší. Rozpětí oblouku u dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka 7–8 m, minimální tloušťka 3 m, vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem. Za vstupním místem se klikatí několik stezek a schodiště k jednotlivým vyhlídkám. Cesta nahoru je náročná a místy strmá, ale výhledy jsou zaslouženou odměnou.

České Švýcarské - Pravčická brána
K Pravčické bráně neodmyslitelně patří výletní zámeček Sokolí hnízdo. Vybudován byl v roce 1881 na místě chatrče z dubové kůry, která sloužila jako výčep. Původně bylo Sokolí hnízdo využíváno k ubytovávání významných hostů zdejšího rodu Clary-Aldringenů. Dnes se v prvním patře nachází galerie fotografií Juliuse Puflera, s možností zakoupení plakátů, magnetů a pohledů tohoto fotografa. V přízemí se dochovala stylová restaurace vyzdobená původními malbami. Od roku 1992 je zámeček Sokolí hnízdo v soukromém vlastnictví.
České Švýcarské - Sokolí hnízdo
Edmundova stezka

Máte rádi soutěsky? Skály lemující říční proud? Už jste někdy jeli na pramici, kterou řídí průvodce? Asi ano, ale tenhle průvodce je současně motorem a dřevěnou tyčí v rukou se odpichuje ode dna, aby projel několikakilometrový úsek. Z jednotlivých nástupních/výstupních stanovišť se dá pokračovat dál po značených turistických stezkách.

České Švýcarsko - Edmundova stezka

Více informací o provozní době nejdete zde.

Dřevěné sochy v Doubici

Tak ty mě opravdu dostaly a byly hlavní důvodem, proč jsem se chtěla vrátit a ve vsi se ubytovat. Asi by spíše měly uchvátit děti, ale každý v sobě máme duši dítěte. Dokonce jsem v jednom článku četla, že tato sbírka dřevěných soch by měla být jednou z největších na světě. Dominantou je dvoupatrová pevnost se skluzavkami, která je střežena tanky a sochou Klementa Gottwalda (to jediné není ze dřeva a někteří z nás nemusí hledat na Googlu, kdo to byl). Můžete se poměřit se sedmi trpaslíky a Sněhurkou (znáte Zlatovlásku od Cimrmana? V jednom momentu zazní formulka „aby se Ti vrátila Tvá ženská krása“, no tak tady by měla zaznít takyJ), ztratit se v bludišti s čerty hrajícími mariáš, pokud ovšem nepadnete do řeky s krokodýly. Svezete se na motorce, proletíte vrtulníkem či v raketě. Děti uchvátí hobití domečky a na závěr se mohou svézt na dlouhém laně. Vstupné je zdarma.

České Švýcarsko - Doubice

Všechny tyto sochy naleznete u Staré hospody, která je stylovým podstávkovým domem, s venkovní zahrádkou, výborným pivem i kuchyní, milou obsluhou a možností ubytování. To je ale v sezoně na delší dobu dopředu vybookované, což, nevím proč, jsem nečekala J.

Podstávkové domy

Spojují v sobě tradici lužického a českého roubeného domu uzpůsobeného pro oblasti, kde v zimním období teploty klesají dlouhodobě pod bod mrazu, a tradici franckého a durynského hrázděného jednopatrového domu uzpůsobeného pro provozování řemesel. Vznikla tak propracovaná konstrukce, která spojuje architektonickou a technickou kvalitu s dlouhou životností domu, který je prostorný a pohodlný pro bydlení i pro práci. Celý region je jimi doslova protkán, a jestli máte rádi rozkvetlé předzahrádky, které bych nazvala „krásně chaotickými“, tak tady se jich nebudete moci nabažit.
České Švýcarsko - podstávkové domy

Užitečné weby s informacemi o jednotlivých vesnicích, ubytování, kultuře, cyklotrasách, turistických trasách, dopravním spojení, ale i třeba aktuálních fotokurzech a mnohém dalším.

http://www.ceskesvycarsko.cz/

http://www.ceskosaske-svycarsko.cz/ceske-svycarsko.html

http://www.region-ceskesvycarsko.cz/

On-line průvodce ke stažení zde.

Pokud máte tipy na další krásná místa v tomto regionu, pošlete nám je a my je rádi do článku přidáme.

Napsal: Alena Bartošová

Předchozí článek

Chutě a vůně ulic světa

Další článek

Užijte si Budapešť v termálních lázních

Související články

Články

Podzim - nejlepší doba na eurovíkendy!

Karlštejn nebo Lipno jsou fajn česká klasika, ale co se trochu (anebo i trochu víc) odvázat a české rybníčky vyměnit za španělské moře například. Na podzim není nic lepšího, než uniknout z každodenních povinností a využít nepřeberné nabídky eurovíkendů a podívat se za hranice všedních dnů – sbalit si na tři čtyři dny a užívat si chutě a vůně nějaké evropské metropole. Za nás je takovou destinací číslo jedna Barcelona. Krásná, sluncem prosvětlená a uměním protkaná metropole jihu Evropy. Gaudí na každém kroku. Při hledání opaku našeho českého stereotypu není lepší volba než prodloužený víkend v Barceloně. Z každého rohu tohoto moderního města vás bude svádět restaurace či kavárna, takže cesta k La Sagrada Família bude…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…