TOP 5 míst, kde zažijete netradiční silvestrovské oslavy - Nový rok? Už jen skok!

CK Rady na cestu

Už jste přemýšleli o tom, kde budete slavit příchod nového roku? Co kdybyste letos mohli zkusit něco neobvyklého… poznat nové tradice a rozšířit si obzory novými zážitky? Podívejte se, jak se slaví Silvestr v různých koutech světa.

1. Konec roku v Pobaltí

Netradiční oslavy Silvestra můžete zažít v lotyšské Rize, městě s největším kulturním vyžitím v Pobaltí. Oslavy Silvestra jsou tady velmi oblíbené a kromě běžných zvyků, jako jsou ohňostroje a šampaňské, uvidíte i něco zcela nového! Město si totiž stále zachovává svůj folklorní ráz. Pokud koncem roku vyrazíte do Rigy, uvidíte nazdobené ulice a secesní hanzovní domy na náměstí, které jsou hlavním symbolem Rigy.
Na oslavy nového roku do Lotyšska si nezapomeňte vzít klobouk! Proč? Podle místních tradic se vyhazuje do vzduchu, a pokud spadne vzpřímeně, čeká vás v novém roce bohatství, pokud vzhůru nohama, tak naopak hlad.
A když už tam budete, nezapomeňte si na Silvestra dát šedý hrách a slanečky, abyste byli příští rok zdraví a bohatí.

2. Bujaré oslavy v ikonické Dubaji

Chcete oslavit konec roku opravdu stylově? Vyrazte do Dubaje. Epicentrem všech oslav nového roku v Dubaji je centrum Downtown Dubai a nejvyšší budova světa Burj Khalifa. Právě na těchto místech zažijete velkolepý ohňostroj za doprovodu tančící fontány The Dubai Fountain, který patří k těm nejsledovanějším na světě. Součástí zdejších oslav je také LED projekce na nejvyšší budovu světa.
Ať už se rozhodnete pro oslavu ve stylu večírku na střeše s panoramatickým výhledem na město, nebo preferujete luxusní večeři v jedné z mnoha prvotřídních restaurací, Dubaj předčí vaše očekávání. Podívejte se blíže na to, jak vypadá silvestrovské veselí v Dubaji.

3. Lisabon, město nejlepších ohňostrojů

Věděli jste, že Portugalsko je považováno za jednu z nejlepších zemí v oblasti pyrotechnického umění? Neuvěřitelný ohňostroj si můžete užít například u řeky Tejo.
Kromě toho, že se v Lisabonu tradičně hoduje a pije, Portugalci doporučují na Silvestra sníst 12 rozinek s přáním na každý měsíc. 1. ledna pak můžete vidět v ulicích skupinky prozpěvujících koledníků.
Pokud se rozhodnete vyrazit do Lisabonu, najděte si také chvilku na návštěvu hradu svatého Jiří a ochutnávku typických belémských koláčků.

4. Istanbulské oslavy na březích dvou kontinentů

Lákalo by vás strávit poslední hodiny letošního roku na březích dvou kontinentů při fenomenálním ohňostroji? Pak je skvělou volbou Istanbul. Tradiční show vypukne na Bosporském mostě a jedná se bezpochyby o nezapomenutelný zážitek.
A co můžete v Istanbulu vidět neobvyklého na Silvestra? Turci jsou velice pověrčiví, a proto se na přelom roku oblékají do červeného, což jim má přinést v novém roce štěstí. Překvapit by vás neměl ani v obchodech všudypřítomný Santa Claus, jenž nepředstavuje v Turecku symbol Vánoc, ale právě symbol Nového roku. 
Koukněte, co ještě můžete zažít na Silvestra v Istanbulu.

5. Irské bouchání chlebem, uhlí v domě a tmavé pivo

Netradiční oslavy příchodu nového roku rozhodně zažijete v Irsku. Silvestrovskou tradicí je bouchání chlebem do stěn a dveří domu, abyste odehnali zlé duchy a ochránili komunitu před smůlou. 
Jakmile hodiny odbijí půlnoc, lidé vycházejí do ulic a boucháním na hrnce a pánve vítají nový rok. Říká se, že tak zaženete zlé duchy a negativitu a připravíte půdu pro šťastný a pozitivní příští rok. Tento zvyk se dodržuje i na jiných místech, ale má se za to, že vznikl právě v Irsku.
Irové obvykle 1. ledna jí zelené zelí, aby se peníze v novém roce držely v rodině (tradice symbolizuje zelenou barvu dolaru). Pro štěstí se pak připíjí tmavým pivem.
POZOR: V Irsku platí přísný zákaz soukromého odpalování pyrotechniky, pokud k tomu nemáte speciální povolení.

Autorka článku: Žaneta Kadelová

Nalákal Vás článek CK Radynacestu k návštěvám adventních trhů? Pak není nic jednoduššího, než si vybrat zájezd na radynacestu.cz, který vám bude sedět.

A navíc se slevou 1000 Kč na osobu speciálně pro Vás. Stačí v rezervaci uvést kód: LP23. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Radynacestu.cz

Předchozí článek

Za oslavami čínského Nového roku do thajského Chiang Mai

Další článek

Nejlepší místa, která navštívit v lednu 2024

Související články

Články

Best in Travel 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací. TOP 10 ZEMÍ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

Za oslavami čínského Nového roku do thajského Chiang Mai

Město Chiang Mai je perlou thajského severu, kterou nesmí minout žádný návštěvník této části Země úsměvů. Pro svou jedinečnou atmosféru, chrámy na každém rohu, víkendové trhy a nízké ceny je oblíbené nejen mezi batůžkáři, ale také mezi digitálními nomády. V Chiang Mai ale žije také jedna z největších čínských komunit v Thajsku a v místní čtvrti Chinatown tak máte příležitost zažít jedinečné oslavy nejvýznamnějšího čínského svátku. Průvod a tanec draka V Číně se oslavy čínského Nového roku mnohdy protáhnou až na dva týdny. V Chiang Mai se ale většina oslav, kterých se můžete zúčastnit i jako návštěvník, točí kolem jediného dne. Vše začíná už ráno u východní brány do starého města. Na nic velkého to ale na malém náměstíčku v…

Články

Vánoce v Karibiku

Domnívám se, že každého z nás alespoň jednou napadlo, jaké by to bylo strávit Vánoce někde v teplých krajinách, abychom si domů přivezli nové zážitky a zkušenosti. Musím říct, že jsem se nikdy nějak zvlášť touto myšlenkou nezabývala a naopak pro mě bylo nepředstavitelné jíst na Štědrý den něco jiného než bramborový salát od maminky. Nicméně jsem dostala nabídku, která se neodmítá: užít si Vánoce na jednom malém francouzském departmentu v Karibiku. Vánoční očekávání Již v letadle jsem si všímala pasažérů, kteří cestovali spolu se mnou. Napadala mě při tom spousta otázek: Prchají před hektickými svátky v pařížské metropoli? Mají v práci volno a chtějí vánoce strávit se svými blízkými? Nebo pouze jako já chtějí zažít něco výjimečného? V momentě…

Články

Se svařákem v ruce v rozsvíceném městě: vánoční trhy

Na tomhle období něco je. Ačkoli si to mnohdy nepřipouštíme a říkáme, že Vánoce jsou hlavně pro děti, a nadáváme na čím dál dřívější vyhrávání koled v supermarketech, předvánoční čas prostě má něco do sebe. Minimálně si dáte svařák. Pravděpodobně si ho půjdete dát s někým blízkým. Ještě pravděpodobněji se vám to setkání nad svařákem bude líbit. A tak to přesně je. Advent a Vánoce prostě mají něco do sebe, ať je nazýváte ryze komerčním svátkem, či je trávíte ve znamení vašeho životního hereckého výkonu vůči…