TOP 5 mayských ruin, které neminout v jižním Mexiku

L. Šajnarová

Výborné jídlo, bělostné pláže, zelené deštné lesy a tequila… Nejen to na vás čeká v jižním Mexiku. Do této části jedné z nejoblíbenějších turistických lokalit v posledních letech míří návštěvníci i za nádhernými starověkými památkami, které nenajdeme nikde jinde na světě. Vybrala jsem pro vás pět nejúžasnějších mayských ruin, jež jsem objevila na dalekém jihu Mexika.

Některé jsou schované daleko od hlavních turistických lokalit, jiné najdete přímo u nejznámějších pláží. Nečekejte ale světoznámé Chichén Itzá, ani Palenque. Představím vám starověké ruiny, které se mi zapsaly do srdce, a i vy si z jejich návštěvy odnesete jedinečné zážitky. Mexiko čeká!

5. Bonampak – úžasné nástěnné malby

Daleko od nejbližšího většího města, Palenque, se ve vnitrozemí skrývá unikátní mayské naleziště Bonampak. Velikostí sice nepředčí známější pyramidy v Palenque, ale určitě se vyhnete davům turistů a zároveň budete mít příležitost poznat něco naprosto unikátního. Uvnitř samotného chrámu v Bonampaku si totiž můžete prohlédnout neuvěřitelné nástěnné malby. Jsou to jedny z nejzachovalejších nástěnných mayských maleb v celém regionu.
Na prohlídku této archeologické lokality vás navíc vezme přímo průvodce Lakandonů, místní domorodé skupiny obyvatel. Zážitkům chtivým turistům Lakandonové nabízejí také pobyt v jejich vesnicích a možnost prozkoumat během několika dní okolní Lakandonskou džungli. 

4. Cobá – nejvyšší pyramida na poloostrově Yucatán

Pokud je na vás Bonampak trochu moc hluboko ve vnitrozemí a raději byste se drželi v bezpečné vzdálenosti oblíbených plážových letovisek, určitě by vám nemělo uniknout archeologické naleziště Cobá. Nachází se v něm také nejvyšší mayská pyramida na Yucatánském poloostrově, 42 metrů vysoká pyramida Nohoch Mul. Dříve mohli turisté vystoupat po schodech na její vrchol, odkud byl krásný rozhled na okolní džungli s několika pyramidami, ale v době naší návštěvy už to nebylo možné po pádu nějakých turistů.
I tak ale rozlehlý archeologický areál rozhodně stojí za prozkoumání. Čekají na vás v něm menší i větší pyramidy a ruiny, jež můžete na vlastní pěst prozkoumat. Velmi populární je půjčit si kolo, protože jednotlivé zajímavosti leží poměrně daleko od sebe. My si vše prošli po svých a rozhodně to také mělo něco do sebe.

3. Tulum – ruiny přímo na pláži

Tulum proslul jako oblíbené plážové letovisko u Karibského moře, plné hostelů, stylových kaváren a nočních párty. Tulum ale rozhodně stojí za návštěvu i kvůli něčemu jinému. Prakticky přímo u moře totiž najdeme rozsáhlé archeologické naleziště v místech, kde bylo v předkolumbovské době velké přístavní město.
Přestože v Tulumu se to turisty jen hemží, nikdo by neměl toto místo během cesty po Yucatánu vynechat. Pozůstatky pevností na útesech nad azurovou vodou a bílými plážemi jsou něčím naprosto unikátním, stejně jako líně se povalující leguáni obřích rozměrů pod palmami. Návštěvu ruin navíc můžete spojit s koupáním v moři nebo v některé z nedalekých sladkovodních cenotes.

2. Yaxchilán – na hranicích s Guatemalou

Pokud máte čas a chuť, můžete se vypravit za opuštěnými mayskými památkami až na guatemalskou hranici. V nejchudším mexickém státě Chiapas se totiž hluboko v džungli skrývají jedinečné archeologické poklady, obklopené panenskou přírodou. Připravte se na čtyřhodinovou cestu po silnici z města Palenque, po které bude následovat ještě necelá hodinka plavby po řece Usumacintě. S trochou štěstí v řece uvidíte krokodýly a na souši nosály, vřešťany a chápany. Prý se tu místními lesy prohánějí i jaguáři.
Jakmile se dostanete do hluboké mexické džungle, budete mít příležitost prozkoumat jedinečné starověké město. Během jednoho dne stihnete navštívit jen hlavní lokality s nejzajímavějším chrámem s nepoetickým názvem Struktura 33. V okolních džunglích se ale schovávají desítky dalších chrámů a ruin, jež jsou mnohdy ještě skryté lidským očím.

1. Kalakmul – hluboko v džungli

Přestože pyramidy v Kalakmulu leží na Yucatánském poloostrově, jsou na míle daleko od oblíbených turistických míst. Dostanete se sem jen vlastním autem nebo v rámci organizovaného výletu a čeká vás dvouhodinová cesta po jednosměrné silnici do nitra džungle, než dorazíte k archeologickému nalezišti. Cestou jeďte pomalu, zcela běžně se tu objevují divoká zvířata, která se přes silnici jen tak procházejí.
Samotný Kalakmul je přinejmenším impozantní. Vystoupejte na některou z místních pyramid a rozhlédněte se do krajiny. Šťavnatě zelené tropické lesy pokrývají každý kousíček místní krajiny a menší vyvýšeniny připomínají, že pod stromy se pravděpodobně nacházejí další pyramidy a pozůstatky dávnověkých civilizací.

Autorka článku a fotografií - Lucka - je milovníkem cestování, do srdce se jí zapsaly zejména španělsky mluvící země, kam se opakovaně ráda vrací. Baví jí poznávání místních zvyklostí, ochutnávání jedinečných specialit, stejně jako turistika a dobrodružství v horách. Vystudovala geografii a ráda předává své zážitky a zkušenosti ze všech koutů světa ostatním. To mimo jiné dělá na svém cestovatelském blogu Srdcem na cestách. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lucie Šajnarová

Předchozí článek

Velká migrace v Serengeti - grandiózní přírodní divadlo

Další článek

Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji

Související články

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…

Články

2 týdny v mexickém Chiapasu

Mexický stát Chiapas je známý díky nádherné přírodě, mayům, kteří zde pobývají a tzv. Zapatově armádě (největší mexická odbojová skupina). Naneštěstí je tato oblast Mexika stále dosti opomíjená a příliš mnoho turistů sem nezavítá. Doprava v Chiapasu je velmi zdlouhavá, jelikož je spousta cest nezpevněných a projíždí se horskými vesničkami. Džungle a kostely Dvě nejvýznamnější města v zeleném státě jsou Palenque a San Cristobal de las Casas. Jde o skvělá výstupní místa na okolní poznávání.  Městečko Palenque neohromí svou velikostí, ale spíše lokalitou – leží ukryté v džungli, kde se stále ve volné přírodě houpou opice na stromech.  Montebello…

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…

Články

Krásy Mexika

Mexiko, konkrétně Mayská riviéra ve státě Quintana Roo je poslední roky stále častěji navštěvovaná. Břehy riviéry omývá krásné Karibské moře plné pestrobarevných ryb, je zde celoročně teplo a poměrně málo deštivo. Během posledního roku jsme podnikly do Quintana Roo celkem dvě cesty – jednu v zimě a druhou v létě, kdy dle statistik hrozí nejčastěji déšť. Naštěstí máme pozitivní zkušenost a v létě nám pršelo jen jeden den. Teploty v srpnu ovšem stoupaly až ke 38 stupňům. Cancún Cancún je bývalé rybářské městečko, které se za poslední desítky let změnilo k nepoznání. Trošku nám připomíná Miami Beach s honosnými hotelovými komplexy, restauracemi a bary. Moře je v Cancúnu krásné a pláže jsou písčité. Za nás vyhrává Playa Chac-Mool. Levnější variantou bydlení je Cancún…