TOP 10 zemí podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - země, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok.

1. Bhútán

Tucet národů soupeří o titul skutečné Shangri-La, ale jediný Bhútán se zdá, že se charakteristice pozemského ráje přibližuje nejvíc. Tento maličký kousek himalájského ráje provozuje systém turismu popsaný jako ‘high-value, low-impact’ (tedy něco jako silný cestovatelský zážitek s co nejmenším negativním dopadem na místní komunitu), počínaje velmi vysokým poplatkem za samotný vstup do země, za pouhé vkročení na půdu porostlou borovicemi a kopce korunované nedobytnými kláštery. Odměnou pro návštěvníky je možnost projít se po horských stezkách, které ještě nehyzdí koberec z odpadků, ve společnosti lidí, jejichž buddhistická víra je jedinečným způsobem sladila s jejich prostředím. Pokud jde o udržitelnost, Bhútán nasazuje laťku opravdu vysoko. Je to totiž jediný uhlíkově negativní stát na světě (vyprodukuje méně uhlíku, než ho spotřebuje), a království se do roku 2020 hodlá stát první, čistě organickou zemí, což mu jistě o to víc přidá na kráse. A díky své politice vysokého vstupního poplatku by ani nadále nemělo hrozit, že se stane přelidněnou destinací.                                

Klášter v Punakha Dzong je vyzdoben nádhernými řezbami © NARVIKK / GETTY IMAGES

2. Anglie

Anglické pobřeží, které bývalo první obrannou linií proti všem dobyvatelům, je dnes mírumilovnou oblastí, kde si místní i turisté mohou užít mnohem pohodovější činnosti. Můžete si tu dopřát osvěžující procházku po větrem bičovaných molech, ochutnat vynikající fish and chips (smaženou rybu s hranolkami), v jezírkách na skalnatém pobřeží pátrat po roztodivných mořských tvorech anebo na prastarých útesech zkoušet štěstí hledáním zkamenělin, či na nádherných plážích stavět hrady z písku a snažit se zpozorovat delfíny, kteří se tu čas od času objeví – to je jen část aktivit, které nabízí romantický, anglický přímořský venkov. V příštím roce se otevře nová možnost zažít toto všechno skutečně a poctivě na vlastní kůži, neboť pobřeží bude spojeno dálkovou trasou England Coast Path, nejdelší svého druhu, která slibuje poprvé přístup na kompletně celé pobřeží.

Skalní útvar Durdle Door nacházející se na anglickém “jurském” pobřeží © WILLOW DEMPSEY / SHUTTERSTOCK 

3. Severní Makedonie

Naše cestovatelské seznamy „Best of“ se často opírají o různá výročí nebo třeba otevření nových letišť. Mnohem vzácnější je pak příležitost oslavit přejmenování země. Tak je tomu v případě Severní Makedonie - státu, který byl dosud známý jednoduše jako Makedonie - která si po desetiletích politických debat s Řeckem ohledně společné hranice vyžádala konečně zbrusu nový název. Dohoda, podepsaná v roce 2018, poskytla dobrý pocit sousedského souznění a obnovený mezinárodní obraz malého národa v srdci Balkánu. Tato země již proslula svou gastronomií, starověkými památkami a jen málo dotčenou přírodou, ovšem milovníci kultury i divočiny získají v roce 2020 další důvody k návštěvě tohoto koutu. Především to bude nově zavedené letecké spojení k jezeru Ohrid, zařazenému na seznam UNESCO, a potom aktuálně zveřejněná dálková trasa High Scardus Trail, která je dlouhá 495 km a propojuje ty nejpůsobivější horské vrcholy v regionu.

Kostel sv. Jana shlížející na jezero Ohrid © DANKE / SHUTTERSTOCK ​​​​​​

4. Aruba

Na jihu Aruby leží město San Nicolas, známé také jako Sunrise City a považované za kulturní centrum ostrova. San Nicolas nyní prochází velkým oživením, a to díky mezinárodním umělcům zdobícím zdi města, nebo zdánlivě náhodným karnevalovým uskupením v ulicích, které šíří atmosféru veselí i mimo sezónu hlavních festivalů. Stejně důležité a hodné oslavy jsou ambiciózní snahy země o udržitelnost. Aruba nabídla ostrov, aby se stal testovacím střediskem pro řešení obnovitelných zdrojů energie v jiných zemích a od roku 2020 pracuje na zákazu všech plastů na jedno použití a opalovacích krémů ničících útesy. Roste i nabídka sdíleného ubytování a různých zážitků, která pomáhá nalákat k návštěvě Aruby - autentické, cenově dostupnější a ekologicky přívětivější, než dříve – která už na vás čeká se svými nedotčenými plážemi, lemovanými vzrostlými palmami.

Stromy divi-divi na Arubě rostou ohnutě díky vytrvalému působení větru © STEVE PHOTOGRAPHY / SHUTTERSTOCK 

5. eSwantini (Svazijsko)

Malé, příjemné a doslova napěchované kulturou, dobrodružstvím a legendární divočinou – takové přesně je království s novým názvem eSwatini (dříve Svazijsko). Bezpochyby zatím patří mezi nejvíce podceňované (a nejméně navštěvované) kouty jižní Afriky. Nové mezinárodní letiště a zlepšená silniční infrastruktura mezi ním, chráněnými oblastmi a hlavním městem mají za cíl zvýšit počet návštěvníků v příštích letech – vydejte se sem proto rovnou příští rok a budete mít všechny novinky rovnou z první ruky. Pestrá krajina swazijských národních parků a rezervací nabízí jedno vzrušující dobrodružství vedle druhého - ať už jde o zipliny, trekování, rafting na divoké řece nebo dechberoucí setkání s nosorožci. Nechte se pohltit všudypřítomnou, mírumilovnou atmosférou a užijte si také úžasné kulturní slavnosti – garantujeme vám, že úsměv na vaší tváři nezmizí ještě ani ve zpátečním letadle domů. 

Divoké zebry žijící zcela volně v rezervaci Mlilwane Wildlife Sanctuary © MAX_ON_AIR / GETTY IMAGES 

6. Kostarika

Kostarika se rozhodla stát vlajkovou lodí světových snah o udržitelný cestovní ruch. Ohromná biologická rozmanitost této malé země přitahuje návštěvníky, kteří touží spatřit ospalé lenochody na stromech, žáby s červenýma očima, které dokážou paralyzovat mnohem větší dravce, anebo velryby proplouvající Pacifikem. Kostaričané chápou význam ochrany jejich kousku nádherné tropické přírody a našli způsob, jak do své domoviny pozvat návštěvníky, zatímco zvládají žít v harmonii se svými vlastními “sousedy” – od lesních mravenců po divoké jaguáry. Devadesát procent energie v zemi pochází již nyní z obnovitelných zdrojů a v roce 2020 by se Kostarika mohla stát jednou z prvních uhlíkově neutrálních zemí. Milovníci dobrodružství tu mohou vyrazit na sopky nebo vyzkoušet zipliny, zatímco ti, kteří touží svou dovolenou věnovat opravdu jen sami sobě, si mohou užívat na kurzech jógy a v léčivých pramenech. Místní úsloví pura vida (čistý život) zde znamená víc, než jen slovní spojení - je to způsob života.

Trekování v husté džungli poblíž Queposu © KATHRIN ZIEGLER / GETTY IMAGES 

7. Nizozemsko

V roce, kdy si celý svět připomene 75 let uplynulých od konce druhé světové války, bude Nizozemsko pořádat oslavné události po celé zemi. Pulzující Amsterdam nabízí různorodé párty v jakoukoliv denní či noční dobu, ale s využitím vynikající vlakové sítě se můžete vydat objevovat i další nádherná města a zúčastnit se místních oslav, zkrátka za svá eura dostat ještě lepší zážitky. Duben a květen mohou být dobrým termínem k návštěvě Nizozemska, jelikož právě do tohoto období spadají oslavy Králova dne, Dne osvobození nebo pěvecké soutěže Eurovision Song Contest. Také doporučujeme využít stále rostoucí síť více než 35 000 km cyklostezek, díky kterým můžete prozkoumat zajímavosti mimo města a objevit bohatství přírody, které tato malá země nabízí, pro příklad třeba unikátní Waddenské moře zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Historické lodě lemují pobřeží kanálu Hoge der A v Groningenu © MARC VENEMA / SHUTTERSTOCK

8. Libérie

Pro většinu cizinců je Libérie tak trochu záhadou. Ale ti, kdo měli možnost tuto zemi trochu poznat, pějí ódy na její optimistické obyvatelstvo i přírodní divy. Najdete tu idylické pláže, které nabízejí nejlepší surfařské lokality západní Afriky v nenápadných letoviscích jako je Robertsport. Další zajímavostí je národní park Sapo, druhá největší oblast primárního deštného pralesa v západní Africe. V této husté džungli máte šanci narazit na šimpanze, lesní slony a známé trpasličí hrošíky liberijské - ne větší než jsou Shetlandští poníci. Ještě lepší je, že díky průkopnické, rozvojové smlouvě s Norskem o zastavení veškerého odlesňování do roku 2020 to vypadá, že tento přírodní poklad nebude nijak ohrožen a naopak zůstane zachován pro další generace.

Západ slunce nad chráněným deštným pralesem v Libérii © FABIAN PLOCK / EYEEM / GETTY IMAGES

9. Maroko

Maroko rozhodně zažívá velký boom, čemuž přispívají časem ověřené atrakce doplněné o udržitelné, ale přitom stylové ubytování, restaurace využívající sezónní produkci a pobřežní wellness centra kombinující nabídku jógy a surfingu. Díky rozvinuté infrastruktuře je stále snadnější objet celou zemi po silnici, nicméně pro fanoušky železných ořů je jistě zajímavější nejrychlejší africký vlak spojující Casablancu a Tangier během pouhých dvou hodin, který byl uvedený do provozu v roce 2018. Starověké medíny (centrální čtvrti měst) ve Fezu, Essaouiře, Meknésu, Tetouanu a Marákeši se pomaloučku mění a přizpůsobují poptávce, aniž by ale ztratily svůj historický půvab. Právě Marakéš bude díky svému bohatému dědictví v roce 2020 vyhlášeno městem kultury, jako vůbec první v Africe. Jinak davům můžete bez problému uniknout do některé z berberských horských vesnic, na liduprázdné pláže Atlantiku či do vzdálených pouštních táborů na Sahaře. 

Marakéšské náměstí Djemaa El Fna ožívá s přicházejícím večerem © MATEJ KASTELIC / SHUTTERSTOCK

10. Uruquay

Pokud Uruguay ještě není na vašem cestovatelském seznamu pro Jižní Ameriku, tak rok 2020 je perfektním termínem, na kdy si tuto zemi naplánovat. Uruguay má totiž něco pro každého - unikátní Río de la Plata, spojené ústí řek Paraná a Uruquay do Atlantského oceánu, i jeho nádherné pobřeží, stále populárnější trend vinařské turistiky, bublající horké prameny a nedozírné, zvlněné pláně poseté farmami, kde pocítíte tu pravou esenci Jižní Ameriky. Země také v posledních letech hrdě prosazuje otevřenou sociální politiku - od legalizace marihuany a otevřeného přijetí práv LGBTQ+, až právě k podpoře udržitelného cestovního ruchu. Co si však návštěvníci pamatují nejvíce, jsou uruguayští bezstarostní, pohostinní a praktičtí lidé, a také jemná, ale hluboká krása uruguayské krajiny - od dlouhého, nezkrotného atlantického pobřeží až po zdánlivě nekonečné obzory rozsáhlých pamp. 

Pobřežní promenáda v Piriápolis © ELOJOTORPE / GETTY IMAGES 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Další článek

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Související články

Články

TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - cenově nejvýhodnější destinace, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Východní Nusa Tengarra, Indonésie                            Tento často přehlížený region Indonésie je odměnou pro ty, kteří se příliš nezdržují na Bali, ale pokračují stále dál a dál. Ostrovy nabízejí nedotčené pláže, které jsou klidnější než ty dále na západ, a jedna z nejlepších indonéských…

Články

TOP 10 regionů podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - regiony, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Středoasijská část Hedvábné stezky Region, který zbohatl zejména díky čilému obchodu a obchodníkům, kteří za ním tudy cestovali, se opět vrací do centra celosvětového zájmu. Starověká města, rušné bazary a divoká krajina střední Asie lákají stále více návštěvníků, kteří hledají dobrodružství na…

Články

TOP 10 měst podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa - města, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. 1. Salcburk, Rakousko Fanfáry, prosím: Salcburský festival v příštím roce oslaví 100 let trvání a tento zloděj srdcí milovníků umění se zdá být právě na vrcholu sil. Festival je jednou z největších událostí světa klasické hudby a je vždy nespoutaným svátkem opery, klasické hudby a dramatu - a v roce…

Články

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. Jsou to ty nejlepší z nejlepších. Destinace přehlížené většinou cestovatelů i místa již známá, ale natolik lákavá, že se na ně rádi vrátíte. Právě vychází Best in Travel 2020 - seznam těch nejzajímavějších tipů od samotných tvůrců Lonely Planet. Požádali jsme o spolupráci naše přední autory a editory, oslovili svou online rodinu bloggerů a influencerů, a vyvolali bouřlivou debatu, na jejímž konci vznikl smysluplný seznam 10 zemí, 10 regionů, 10 měst a 10 tipů na místa s nejlepším poměrem cena – zážitek. Každé místo bylo vybráno díky své tématičnosti,…