Top 10 zemí podle Best in Travel 2019

©

10 států připravených upoutat pozornost cestovatelů

1. Srí Lanka

Srí Lanka rozhodně prožívá svou chvíli na (rovníkovém) výsluní a změny se tu dějí v rychlém sledu. Nezávislí cestovatelé Srí Lanku dávno znají a obdivují její neskutečný mix náboženství a kultur, chrámy, které čas jen málo poznamenal, bohatou a dobře dostupnou divokou přírodu, a v posledních letech také rostoucí surfařskou scénu a samozřejmě lidi, kteří po desetiletích občanských konfliktů vzdorují všem těžkostem se stále vstřícnou a přátelskou myslí. Nyní, víc než kdy jindy, je Srí Lanka připravena přijímat jak rodiny s dětmi, tak dobrodruhy hledající adrenalinové zážitky, eko-turisty, i ty, kteří si touží pohovět v pěkném wellness rezortu, anebo jsou vášniví gurmáni a cestují za místními delikatesami. A to ať je jejich rozpočet na pobyt jakýkoli. Dokonce i oblasti na severu a na východě, dříve nedostupné, těžko dosažitelné nebo bez dostatečné infrastruktury, přinášejí nové možnosti objevování.

Srí LankaSochy Buddhy ve skalním chrámu Isurumuniya, město Anuradhapura © eFesenkoi / Shutterstock

2. Německo

Německo je již dlouhou dobou hnací silou inovací a dalo světu nejeden užitečný nástroj, pro příklad třeba tiskařský lis, automobil, aspirin a další přelomové vynálezy. A před 100 lety odstartovala malá škola Bauhaus na durynském venkově vzestup umělecko-průmyslového hnutí, které rychle dosáhlo světového významu a jeho vliv je v mnoha stavbách i stylu učení patrný dodnes. Připojte se k celoročním narozeninovým oslavám hnutí, které stálo u zrodu současné moderny – škola Bauhaus byla založena roku 1919 ve Výmaru, vzkvétala v Desavě a nakonec, po přestěhování do Berlína, byla v roce 1933 zrušena nacisty. V těchto třech městech se připravují na otevření zbrusu nová muzea, stejně jako mnoho tématických výstav a podobných akcí, které se budou pořádat po celém Německu.
Německo_2
Domy mistrů Dessau - architekti: Bruno Fioretti Marquez Architekten (2010–2014) @ Tillmann Franzen, tillmannfranzen.com / VG Bild-Kunst, Bonn 2018

3. Zimbabwe

Ačkoli Zimbabwe donedávna figurovalo v novinových titulcích ze všech možných špatných důvodů, byla to vždy země, na kterou především nezávislí cestovatelé pěli ódy. Nejenže je to jedna z nejbezpečnějších destinací v Africe, navíc je obdařena ultra přátelskými místními obyvateli, národními parky, ve kterých se můžete setkat s kompletní Velkou pětkou, archeologickými lokalitami zapsanými na Seznamu světového dědictví UNESCO, zalesněnými horami a samozřejmě impozantními Viktoriinými vodopády. Ačkoli kontroverzní volby v roce 2018 mohly utlumit optimismus po skončení vlády Roberta Mugabeho, snad poprvé za poslední roky hledí obyvatelé Zimbabwe do budoucnosti s nadějí a optimismem s vědomím toho, co všechno je pro ně nyní možné a hledají nový začátek.

ZimbabweViktoriiny vodopády vzbuzují obdiv a respekt © e2dan/ Shutterstock

4. Panama

Vítejte na křižovatce Amerik. V Panamě se sever setkává s jihem prostřednictvím oslavy tropické přírody, kterou nabízí muzeum BioMuseo, atrakce světové úrovně. Východ pak potkává západ v nedávno upraveném Panamském průlivu, jímž denně proplouvají největší obchodní lodě světa. Nádherná Panama ukrývá tolik pokladů v jedné malé zemi - od bílých písečných pláží až po tropické deštné pralesy, mlhavé vrchoviny a původní kulturu - je šokující, že stále zůstává tak trochu mimo hledáček turistů. Panama City chystá v roce 2019 oslavy takového rozsahu jako nikdy předtím – do jeho historie se totiž zapíše 500leté jubileum. A tuhle oslavu byste si rozhodně neměli nechat ujít. ¡Viva Panama!

Panama
Pestrobarevný svět korálových útesů nedaleko Bocas del Toro na panamském pobřeží Karibiku© Vilainecrevette / Shutterstock

5. Kyrgyzstán

Zdá se, že chvíle Kyrgyzstánu na scéně světového cestovního ruchu přichází jako přímý následek rušného roku 2018, kdy se zde konaly Světové nomádské hry, středoasijské klání v tradičních (a pro nás trochu zvláštních) místních sportech. Doba pro návštěvu této země nebyla nikdy vhodnější – je tu více než 2700 km nově označených turistických tras, rostoucí nabídka průvodcovských služeb, zrekonstruovaná síť dálnic, která výrazně zkracuje cestování na dlouhé vzdálenosti a zjednodušený systém elektronických víz pro ty, kteří nejsou na seznamu 60+ zemí se zcela bezvízovým vstupem. Kyrgyzstán se rychle stává jednou z nejoblíbenějších destinací nezávislých cestovatelů, kteří hledají krásu nedotčené přírody.

Kyrgyzstán
Jezero Köl-Tör leží zasazené v dechberoucím vysokohorském terénu © Anton Agarkov / 500px

6. Jordánsko

Máte chuť na dobrodružství? Zde je zbrusu nový recept: 1. najděte trek dlouhý 650 km a vyhraďte si na jeho zdolání 36 dní (42 včetně odpočinkových zastávek), 2. vrhněte se bez obav do omračující krajiny Velké příkopové propadliny, zbrázděné mohutnými kaňony, kterou se jednou za čas prožene blesková povodeň a promění všechno v zelený ráj na zemi, 3. přidejte výhledy na nejnižší místo Země (Mrtvé moře) a lokalitu, kde se odehrála biblická katastrofa (Sodoma), 4. seznamte se s divokými květinami rostoucími kolem křižáckých pevnostních hradů, 5. přidejte přiměřenou špetku nezdolného jordánského optimismu a  máte to! Jordan Trail, nejnovější lákadlo malé blízkovýchodní země, otevřený v roce 2017. Vyrazte na tuto epickou trasu nyní, dokud se o ní příliš neví, a užívejte si její výhledy i hluboká údolí. 

Jordánsko
Pokladnice (Al Khazneh), vytesaná do skály v magickém starověkém městě Petra © Truba7113 / Shutterstock

7. Indonésie

Rozmanitost Indonésie je stejně ohromující jako její rozloha mezi asijským a australským kontinentem. Od nových ekocenter na Sumatře, která nabízejí unikátní setkání s orangutany, po zatím nepříliš objevené tradice zapadlých kmenů Papuy. Na více než 17 000 ostrovech vládne neskutečná směsice kultur, kuchyní i náboženství a napříč celým souostrovím se vám nabízí nepřeberné množství zážitků. Zemětřesení bohužel nedávno zasáhlo některé části Indonésie, které se nacházejí na vulkanizovaném Pacifikním ohnivém kruhu. I přes takové přírodní katastrofy ale velká část této rozlehlé země zůstává pro návštěvníky bezpečná. Díky výrazným investicím do nových vzdušných, pozemních a námořních spojů nebylo nikdy snadnější prozkoumat tuto tropickou zemi. 169 státům světa bylo v roce 2016 uděleno privilegium bezvízového styku (mimo jiné I České republice), což značí, že Indonésie je připravena přijímat návštěvníky do všech svých blízkých i vzdálených koutů. Proto je nyní ideální čas vydat se na průzkum, dokud ještě nejsou všechna její tajemství odhalena.

Indonésie_2
Pulau Padar, Národní park Komodo © Danaan / Shutterstock

8. Bělorusko

Bělorusko bylo dlouho lákavým cílem pro ty, kteří hledají něco neobvyklého, byť třeba hůř dostupného. Ve vší tichosti se ale od srpna 2018 stalo poměrně trendy zemí, díky výraznému uvolnění vízových podmínek, rafinované umělecké i kavárenské scéně a místním obyvatelům, kteří umí pařit, jak kdyby měl zítra přijít soudný den. Minsk je centrum, které byste neměli vynechat, což se vám stejně nepovede, pokud budete chtít využít bezvízového 30denního vstupu - musíte sem přiletět a zase odsud odletět. Jeho základem je velmi pěkně zrenovované Staré město, rozkládající se v okolí půvabné ratushy(radnice), kde večer všichni pártychtiví návštěvníci opouštějí hospůdky a stylové coctail bary, aby se přidali k hlasitým letním pouličním večírkům. Minsk se v poslední době stal také centrem mezinárodních událostí a summitů. Další nejbližší na programu: Evropské hry 2019.

Bělorusko
Katedrála svatého Ducha je jedním ze symbolů Minska © bruev / Getty Images

9. Svatý Tomáš a Princův ostrov

Neohrožní průzkumníci vždy vyhledávali místa, na kterých zatím nikdo jiný pokud možno nestanul. Nyní nabízíme jedinečnou příležitost k návštěvě jednoho takového, o kterém se pravděpodobně doslechlo jen pár dalších cestovatelů. Zemička dvou ostrovů Svatý Tomáš a Princův ostrov, která se nachází v Guinejském zálivu, nyní volá všechny dobrodruhy. Neudělejte tu chybu, že byste ji ignorovali. Neskutečná krajina dramaticky stoupá k nebi, tropické vody omývají prázdné pláže a divoká džungle si bere zpět zbytky cukrových, kakaových i kávových plantáží z koloniálních dob, stejně jako poslední pozůstatky po někdejší roli ostrova v obchodu s otroky. A ať už vyrazíte na trek do lesů, budete šplhat po horách, anebo šnorchlovat v mělkém moři kolem pobřeží, všude objevíte spoustu dosud skrytých krás.

Svatý Tomáš a Princův ostrov
668 metrů vysoká skalní věž tyčící se na ostrově Svatý Tomáš © Justin Foulkes / Lonely Planet

10. Belize

Jeho karibské pobřeží je lemováno druhým největším korálovým útesem na světě; jeho vnitřek je prošpikován jedním z nejrozsáhlejších a nejdostupnějších jeskynních systémů ve střední Americe; a jeho lid tvoří exotická směs Mayů, Mesticů, Garifunů, Kreolů, Mennonitů a jiných cizinců. Přesto Belize zatím není tak častým cílem cestovatelů. Ale trend se rychle mění. Vláda se chystá zřídit plnohodnotnou ochranu svého jedinečného mořského prostředí, nová ekocentra rostou jako houby po dešti a zvou na možnost vidět unikátní prostředí korálových atolů a skrytých stezek v pralese, a cestovatelům se otevírá šance objevit kus Střední Ameriky, který je zatím poměrně neturistický, bezpečný a přitom celkem dostupný. Vyrazte sem dřív, než Belize objeví davy. 

Belize
Neobvyklá a zejména pro potápěče neodolatelná Blue Hole, s úctyhodným průměrem 124 m © Matteo Colombo / Getty Images

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 10

Další článek

Severní Vietnam - Extrémní okruh Ha Giang

Související články