TOP 10 nejzajímavějších regionů pro rok 2017

©

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 regionů, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017.

CHOQUEQUIRAO, PERU

Choquequirao, ukryté za hlubokým údolím řeky Apurímac, bylo poslední útočiště, kam se inkové uchýlili před conquistadory (španělskými dobyvateli). Naleziště vyhledává stále více cestovatelů. V roce 2017 (nebo později kvůli byrokratickým překážkám) by měla začít fungovat kabinová lanovka, jež za pouhých 15 minut vyveze nahoru k ruinám až 3 000 návštěvníků denně. Navštivte proto toto incké naleziště co nejdříve. Můžete se vydat na čtyřdenní trek po stopách inků a mít tuto obdobu Machu Picchu celou pouze pro sebe. Potkáte zde jen pár cestovatelů – a archeology, kteří pokračují v odstraňování džungle, pod níž se stále ukrývají dvě třetiny tohoto velkolepého inckého naleziště.

CHOQUEQUIRAO, PERU

TARANAKI, NOVÝ ZÉLAND

S humornou nadsázkou se říká, že většina cestovatelů, kteří navštíví Taranaki, do oblasti pouze zabloudí. Tento vtip se vytvořil na základě skutečnosti, že se sem odváží vydat pouze dvě procenta všech zahraničních návštěvníků Nového Zélandu. Ale nové motto – „A Little Bit Out There“ (ve významu „vždy tak trochu na okraji“) – vyváží odlehlou polohu tohoto regionu s nádherně netradiční novou galerií věnovanou tvůrci nespoutaných kinetických skulptur a experimentálních filmů, malíři a básníkovi Lenu Lyemu. V nedalekém Egmontském národním parku vystupuje ze stínu velkolepá turistická trasa, aby směle konkurovala turistické cestě Tongariro Alpine Crossing, jež bývá oceňována jako nejkrásnější trasa jednodenního výletu.

TARANAKI, NOVÝ ZÉLAND

AZORY, PORTUGALSKO

Azory, jež mísí úžasnou přírodu s báječnou iberskou kulturou, jsou snadno dostupné jak z Evropy, tak ze Severní Ameriky, aniž by je však zasáhla finanční krize, jež v uplynulých letech sužovala Island. Další analogií s Islandem je poloha souostroví, které slouží jako fascinující zastávka na námořní trase. Azorské přírodní krásy připomínají řadu jedinečných zajímavostí přenesených z jiných destinací: svěží havajské sopky, portugalské středověké vesnice, zurčící skandinávské horké prameny, vysoké irské útesy a rozeklané patagonské krátery. Ale tajemství se dlouho neudrží: během posledních dvanácti měsíců Azory zažily 31% nárůst cestovního ruchu, a tak toto úžasné místo navštivte již v roce 2017, než se zde turismus skutečně rozvine.

AZORY, PORTUGALSKO

SEVERNÍ WALES, VELKÁ BRITÁNIE

V místech bývalé továrny na zpracování hliníku v údolí řeky Conwy vznikl surfařský park Surf Snowdonia, pravděpodobně nejvýznačnější ukázka revitalizace regionu. V této vnitrozemské laguně se pomocí nejmodernější technologie vytvářejí nejdelší umělé vlny pro surfaře na světě. Zip World v Penrhyn Quarry se honosí nejrychlejším (a v Evropě nejdelším) lanovým skluzem. Stejné provozovatele má Bounce Below, obrovská trampolína, zavěšená v jeskyních pod městem Blaenau Ffestiniog s kdysi nejvýznamnějšími břidlicovými doly ve Walesu. A aby byl váš zážitek úplný, navštivte národní park Snowdonia – největší ve Walesu. Díky nízké úrovni světelného znečištění byl vyhlášen „rezervací tmavé oblohy“. Nezapomeňte si dalekohled (pokud máte dost energie)!

SEVERNÍ WALES, VELKÁ BRITÁNIE

JIŽNÍ AUSTRÁLIE

Podnebí Austrálie je sice horké, ale jih země nabízí nejpříjemnější směsici vynikajícího vína, spousty slavností a festivalů oslavujících místní produkty, úžasných, drsných oblastí v malebném vnitrozemí a vylidněných pláží, jaké by jí mohly závidět dokonce i Bahamy. Do svého itineráře na rok 2017 si Jižní Austrálii zařadila i luxusní osobní loď Queen Mary 2, jež zakotví nejen v přístavu jihoaustralského hlavního města Adelaide, ale také u Klokaního ostrova (Kangaroo Island), který oplývá venkovským kouzlem. Jižní Austrálie je jako hostina plná lahodných jídel, z nichž si podle své chuti vybere každý.

JIŽNÍ AUSTRÁLIE

AYSÉN, CHILE

Do regionu Aysén v chilské Patagonii vede jediná silnice. Pokud se po ní vydáte, zažijete úžasnou kaleidoskopickou cestu oblastí, kde se fjordy zahalené mlžným oparem střídají se zádumčivými deštnými lesy, vyprahlými pampami a překrásně modrými lagunami. Aysén, který utvářelo Severopatagonské ledovcové pole – třetí největší zásobárna sladké vody na světě –, má úchvatnou, neustále se proměňující krajinu. Ale díky čerstvým trasám k mizejícím ledovcům, vzkvétající scéně tradičně vyráběných piv z minipivovarů v odlehlých vesničkách a péči věnované chráněným územím nebyla tato oblast Patagonie ještě nikdy tak přitažlivou destinací jako dnes.

AYSÉN, CHILE

TUAMOTU, FRANCOUZSKÁ POLYNÉSIE

Zavřete oči a představte si, že jste se ocitli na korálovém atolu, obklopujícím třpytící se lagunu, jež září rozmanitými odstíny od lazurově modré po tyrkysovou. Dokonalý prstenec ostrovů lemují písčiny a kokosové palmy. Vybavujete si tropický ráj, který se objevuje v nesčetných reklamách? Zde najdete ten skutečný. A jako by toho ještě nebylo dost, souostroví Tuamotu bývá řazeno k nejlepším potápěčským lokalitám na světě a tuto pověst si dnes skutečně zasluhuje: roste počet potápěčských center a v roce 2017 bude spuštěna na vodu nová, plně vybavená potápěčská loď.

TUAMOTU, FRANCOUZSKÁ POLYNÉSIE

POBŘEŽÍ GEORGIE, USA

Pravděpodobně jste již slyšeli o městě Savannah s živou restaurační scénou a nádhernými honosnými domy z 19. století, obklopenými vzrostlými duby, z jejichž větví visí jako girlandy pověstná tilandsie provazovkovitá, které se běžně říká „španělský mech“. Většina návštěvníků však nikdy nepozná, co leží za hranicemi města: pobřeží s osobitými městečky, málo známé historické poklady a ostrovy s panenskou přírodou. Počkejte, Georgie má pobřeží? Skutečně má, dokonce okouzlující. Krásy oblasti jsou dobře udržovaným tajemstvím, ale pravděpodobně jím nezůstanou navždy. Pokud tedy toužíte strávit dovolenou na pobřeží neobyčejné krásy, bez davů turistů a se spoustou příležitostí k dobrodružným aktivitám, nadešel ten správný čas vyrazit. A nezapomenutelné rozloučení s rokem 2017 můžete prožít na každoročním novoročním Bluegrass Festivalu na ostrově Jekyll – bude to již jeho 42. ročník.

POBŘEŽÍ GEORGIE, USA

PERAK, MALAJSIE

Ipoh, hlavní město malajsijského státu Perak, zažívá neobyčejný rozmach kaváren ve vintage stylu a módních butiků. Srdcem revitalizace města je Kong Heng Block, obklopující úžasný hotel Sekeping Kong Heng. Okolí tohoto osobitého hotelu zaplavily veselé stánky a kavárny jako Roquette Cafe, Burps & Giggles a Bits & Bobs, jež přitahují do této historické čtvrti davy lidí, kteří tu nakupují, procházejí se a pochutnávají si na ledových koulích politých sirupem (ais kepal).

Zásluhou programu nestátní neziskové organizace EcoMY, jehož náplní je poskytovat odborné zaškolení do ekologické turistiky, začínají majitelé penzionů a turističtí průvodci na ostrově Pangkor pořádat udržitelné vycházky do přírody a vesnic. V tomto ráji milovníků slunění na pláži je zaměření pozornosti na přírodu, její faunu a flóru závanem svěžího mořského vzduchu.

PERAK, MALAJSIE

SKELLIG RING, IRSKO

Před dávnými a dávnými časy… založila nevelká skupina mnichů skrytý klášterní komplex na odlehlé, vlnami bičované skále, vystupující z Atlantiku jako obrovský trojúhelník. Není divu, že se Skellig Michael objevil na seznamu lokalit vhodných pro natáčení Star Wars. Na tento ostrůvek se dostanete lodí ze smaragdového pobřeží Skellig Ring, jež patřící k nejcharismatičtějším v celém Irsku. Skellig Michael se objevil na konci hollywoodského velkofilmu Star Wars: Síla se probouzí a místní podniky se již připravují na očekávaný nápor návštěvníků. 

SKELLIG RING, IRSKO

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Camino de Santiago - 40 dní na pomezí snu a reality

Další článek

Mystické Žluté hory

Související články

Články

TOP 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. BORDEAUX, FRANCIE Městu Bordeaux se dříve říkalo „Spící kráska“, ale – přestože párkrát zamáčklo budík – již je vzhůru a připravené k akci. Nová vysokorychlostní železniční trať LGV Sud-Oest (LGV Sud Europe Atlantique), jež má být dokončena v polovině roku 2017, bude spojovat město s evropskou sítí…

Články

TOP 10 nejzajímavějších zemí pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Nejprve Best in Travel 2017 prezentuje 10 zemí, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. KANADA Druhá největší země na světě, posílená vlnou pozitivity, kterou spustil energický premiér Justin Trudeau, s dynamickými městy, jež vévodí světovým žebříčkům kvality života, a s pověstí vše zahrnující a dokonale kultivované země, oslaví v roce 2017 stopadesáté výročí získání nezávislosti v dobrém…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…