Top 10 měst podle Best in Travel 2019

©

10 měst, na která se zaměřit tento rok

1. Kodaň, Dánsko

Dánské hlavní město je stále trendy a jednoduše nezastavitelné ve svém rozvoji. Restaurace Noma, pyšnící se dvěma michellinskými hvězdami a nabízející tradiční severskou kuchyni v moderním hávu, má gurmánské šéfkuchaře, kteří neustále přicházejí s novými a neotřelými nápady, vlastní farmu přímo ve městě a servíruje průkopnické menu postavené na čistě skandinávských základech. Kodaňská prosperující street-food scéna je doma především v Refshaleøen, přístavní čtvrti, kde byly zrenovovány bývalé loděnice a dnes se zde konají jedny z největších trhů potravin a řemesel Reffen. Zábavní park Tivoli Gardens se rozhodl vyzrát nad vaším zimním splínem nově otevřeným, únorovým programem, zatímco při návštěvě centra pro nakládání s odpady Amager Bakke vám spadne čelist nad jejich sjezdovkou přes střechy a pečlivě značenými turistickými stezkami po okolí. Dánské Centrum Architektury se nastěhovalo do kulturního centra BLOX, postaveného dle architekta Ellen van Loona, a dokončení metra linky Cityringen, očekávané v polovině roku 2019, bude znamenat zase o mnoho jednodušší pohyb po městě.

Kodaň, Dánsko
Přístavní čtvrť Nyhavn v centru Kodaně © trabantos / Shutterstock

2. Shēnzhèn, Čína

Vítejte v nejpokrokovějším městě v zemi, Shēnzhènu, přezdívaném "Silicon Valley Číny". Lákáni novými projekty v oblasti designu a technologickými inovacemi se kreativci sjíždějí do Shēnzhèn, který leží na čínské pevnině, přímo u hranice Hong Kongu. Dříve býval Shēnzhèn populární hlavně jako levnější alternativa hongkongské bujaré noční zábavy, ale dnes oplývá pestrou world music scénou, pohodovými kavárnami, zástupem malých pivovarů a na základech bývalých skladišt vyrostla i zcela nová umělecká čvrť. V uplynulých třech letech se tu otevřelo několik velkých projektů ve spolupráci s organizací Design Society nebo londýnským V&A muzeem, také například Muzeum moderního umění (MOCAPE) a skanzen kulturního dědictví OCT Loft.
Shenzhen, Čína
Finanční centrum Ping An (Kohn Pedersen Fox) vyčnívá nad panorama města Shēnzhèn © HelloRF Zcool / Shutterstock

3. Novi Sad, Srbsko

Elegantní a zároveň snadno přístupný, takový je Novi Sad. Pomalu stoupající na žebříčku popularity, odmítá své postavení coby až druhého města a odvážně se snaží nabídnout svým návštěvíkům jen to nejlepší. Srbská "Nová zahrada", jak bývá městu přezdíváno, hostí mohutný EXIT festival, jehož již 20. ročník plně odpovídá přestižnímu statusu “Evropské město mládeže 2019”. Ve městě probíhá velké oživení, dokonce i sousední část Petrovaradín se svou mohutnou citadelou je postupně obnovována, a donedávna spíše zchátralá Čínská čtvrť rozkvetla v lokalitu etno a alternativních kultur. Nabitý energií a kreativitou je i nový festival Gradić Fest, který vdechne život Petrovaradínu prostřednictvím hudby, filmu, divadla a umění, protože Novi Sad se právě připravuje na svou další korunovaci, a to “Evropským hlavním městem kultury 2021”.

Novi Sad, Srbsko
Pohled směrem ke kostelu Jména Panny Marie © vestica / Getty Images

4. Miami, USA

Miami je proslulé zejména svými krásnými plážemi a rušným nočním životem, a už dlouho uchvacuje nejčastěji ty, kteří hledají v zimních měsících kousek tropického ráje, zatímco zbytek Severní Ameriky se třese zimou. Přestože “Magické město” je opravdu skvělé pro útěk před chladem, v posledních letech se stále více rozvíjí také jeho umělecká či kulinářská scéna a stává se inovátorem v oblasti městského designu. V centru Miami nedávno vyrostlo velmi oceňované vědecké muzeum, jehož náklady na výstavbu se uvádějí kolem 305 mil. dolarů. Čtvrť Design District se stala doslova magnetem díky své nové, atraktivní architektuře (včetně např. Museum Garage, parkovacího domu jedinečného vzhledu, nebo budovy Institutu moderního umění), instalacemi nezávislých umělců přímo v ulicích a rozsáhlým kulturním programem po celý rok.

Miami, USA
Když už jste v Miami… co se takhle projet na skateboardu po pobřežní třídě? © LittleNY / Shutterstock

5. Káthmándú, Nepál

Po zemětřesení v roce 2015 ukazovaly zprávy z Káthmándú především ruiny, zkázu a neštěstí. Dnes, naproti tomu, titulky hovoří o rekonstrukci, obnově, naději. Ano, práce na opravě nádherných památek, které se kvůli katastrofě téměř rozpadly, je a bude ještě spousta, ale historické skvosty už nyní pomalu nabývají své původní slávy a změny v tragicky chaotické dopravě, která město plnila smogem a hlukem, způsobily, že nyní je Káthmándú mnohem příjemnějším místem pro život, než za posledních několik desetiletí. Dokonce přibyly i spolehlivé rozvody elektřiny a wi-fi jako příjemný bonus zvyšující komfort procházek v bludišti uliček Starého města.

Káthmándú, Nepál
Mladí mniši v chrámu Boudhanath © DET-ANAN / Shutterstock

6. Mexico City, Mexiko

Mexické hlavní město nese stopy staletí architektonického vývoje a působení různých uměleckých hnutí. Před-hispánské budovy vyrašily na měkkém podloží města, zatímco koloniální katedrály stojí pevně ve své majestátnosti a moderní zázraky, jako například Museo Soumaya se třpytí ve stálém slunečním svitu. Z těchto důvodů (ale nejenom) bylo Mexico City jmenováno “Světovým hlavním městem designu pro rok 2018”. CDMX (Ciudad de México) je šesté město na světě a první v Americe, kterému se podařilo tohoto titulu dosáhnout. Tvůrčí hnutí vzrůstá a rozšiřuje se a dokáže pojmout vliv po staletí trvajících tradic, což jen dokazuje, že design je efektivním nástrojem pro ekonomický, společenský i kulturní rozvoj.

Mexico City, Mexiko
Palác Palacio de Bellas Artes v Mexiko City se nachází v těsné blízkosti parku Alameda © Maria Swärd

7. Dakar, Senegal

Jedno z nejdynamičtějších měst Afriky, Dakar, nabízí závratnou směsici sluncem zalitých pláží, pestrobarevných trhů a nočních klubů ze kterých duní místní taneční muzika zvaná mbalax a rozpumpovaní tanečníci dovádějí klidně až do brzkých ranních hodin, když se nad tropickou krajinou nerezní první svolávání k modlitbě. Navzdory svým nesčetným atrakcím zůstává hlavní město Senegalu pro větší počty turistů zatím víceméně neznámé. Vše je ale připravené na velké změny, kterých by chtělo město dosáhnout tím, že se stane novým cestovatelským cílem v západní Africe. Prvním krokem, který po této cestě směřuje, je nedávné otevření zbrusu nového mezinárodního letiště, které se stavělo přes 10 let a náklady na jeho výstavbu dosáhly 600 mil. dolarů.

Dakar, Senegal
Nádherné pobřeží Dakaru lemované plážemi © Dereje Belachew / 500px

8. Seattle, USA

Chytrý, progresivní a plný tvořivé energie - Seattle zřídkakdy stojí jen na pozadí dění. Ve městě, které má ve zvyku přeměňovat domácí nápady na mezinárodní značky, je momentálně nejčastěji skloňovaným názvem Amazon. Největší online prodejce na světě radikálně přeměnil obrovskou část čtvrti Denny Triangle a vytvořil nahuštěnou obchodní čtvrť elegantních business mrakodrapů, doplněných nepřehlédnutelnou trojicí futuristických “koulí”, v nichž pracovníci sdílejí kancelářské prostory se 40 000 rostlinami. Nedaleko odsud stojí vyhlídková věž Space Needle, symbol Seattlu, jež se po více než 50 letech dočkala generální opravy. Stejně tak dole na nábřeží byl dlouhý a nevzhledný betonový nadjezd nahrazen novým tunelem za několik miliard dolarů.             

Seattle, USA
Vyhlídková věž Space Needle z roku 1962 jasně vyčnívá z panoramatu/siluety Seattlu © emperoroscar / Shutterstock

9. Zadar, Chorvatsko

Zadar vyrostl z popela své válkou poznamenané minulosti a rozkvetl do živoucího, kosmopolitního města. Projděte se labyrintem světlých, mramorových uliček Starého centra a objevte pohodové bary i klidné kavárny, starověké římské ruiny, progresivní muzea a rustikální restaurace ve stylu trattorií. Klíčovým bodem proměny Zadaru je působivá nábřežní promenáda, kde se shromažďují desítky místních i turistů, aby naslouchaly magické “zvonkohře” Mořských varhan, anebo se ponořili pro změnu do hry světel fascinujícího projektu Pozdrav Slunci. Menší rozloha Zadaru bezprostředně spojuje cestovatele s místním životem a kulturou, bez obav z klaustrofobie a davů ostatních turistů, protože na zdejších jadranských vyhlídkách se všichni krásně rozptýlí.

Zadar, Chorvatsko
Není nad podvečerní drink na nábřeží Zadaru © PATSTOCK / Getty Images 

10. Meknès, Maroko

Chronický válečník, sultán Ismail Ibn Šaríf (Moulay Ismail), který v roce 1672 přesídlil hlavní město Maroka do Meknèsu, by se v hrobě obracel, kdyby viděl, jak málo návštěvníků sem dnes zamíří, především ve srovnání s popuárnějším Fezem a Marrákešem. Sultán kdysi vydrancoval marrákešské paláce a římské ruiny nedalekého Volubilisu kvůli stavebnímu materiálu jen proto, aby postavil silné hradby, které obklopují Meknès, obrovské podzemní sklady potravin a velkolepou bránu (bab), která zastiňuje i Modrou bránu z Fezu. V srdci města se nachází Ismailovo propracované mauzoleum, které je považováno za národní poklad, a které se brzy otevře po dvouleté rekonstrukci od základů po střechy a dá tím návštěvníkům Maroka o důvod víc, než dříve, aby se vydali také do dosud poměrně nedoceněného císařského města.

Meknés, Maroko
Slunce se opírá do zlatého průčelí brány Bab el-Mansour © Karol Kozlowski / Shutterstock

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Severní Vietnam - Extrémní okruh Ha Giang

Další článek

Varšava je město s příběhem

Související články