TOP 10 evropských destinací pro rok 2018

©

Cestovatelé a přispěvatelé z řad Lonely Planet prozkoumali snad každý čtvereční metr Evropy jen proto, aby vám nabídli výběr těch nejzajímavějších míst, na která se v letošním roce vypravit.

Od regionů, které vyráží dech, přes malé, téměř neznámé ostrůvky, ze kterých jakoby zazníval přitažlivý hlas Sirén, až po v minulosti obnovená a zvolna se rozvíjející města - všechny tyto destinace doslova soupeří o zařazení na váš seznam cílů pro letošní rok.

Zbývá tedy jediná otázka: Kam nejdřív?

1. Emilia-Romagna, Itálie

Region Emilia-Romagna v Itálii je považován za jeden z nejlepších pro kulinářskou návštěvu! Stačí se podívat třeba jen na 4 významné a populární zdejší produkty: ragù- pochází z hlavního města regionu, Bologni (pozor, neplést s nesprávně pojmenovanými boloňskými špagetami), parmská šunka (prosciutto di Parma) s původem - "překvapivě" - ve městě Parma, balsamikový ocet je zase pýchou a radostí Modeny (stejně jako restaurace Osteria Francescana pyšnící se třemi michelinskými hvězdami a oceněním druhé nejlepší restaurace světa v roce 2017), a samozřejmě nelze zapomenout na sýr parmazán (parmigiano reggiano), který má také své kořeny v kraji Emilia-Romagna. 

Jakmile se člověk dobře nasytí v běžném slova smyslu, je čas také pro nějakou tu duchovní potravu. A právě proto po celém kraji vznikají nové, zajímavé atrakce pro návštěvníky, jako třeba FICO Eataly World v Bologni (největší kulinářský park světa), Národní muzeum italského židovstva a šoa (holocaustu) ve městě Ferrara, nebo zrekonstruované kino Fulgor v Rimini, jehož součástí bude brzy muzeum vzniklé na počest legendárního režiséra Federica Felliniho. Z Prahy existuje několik přímých letů do Bologni, a tak vašemu letošnímu objevování tohoto lákavého kousku Itálie nic nebrání.

Emilia Romagna, Itálie
Tradiční obchody a farmářské stánky na Via Pescherie Vecchie v srdci Bologny
© DrimaFilm / Shutterstock

2. Kantábrie, Španělsko

Svůdně zelený region Kantábrie je jedním ze španělských nečekaných pokladů: země divokých, písčitých pláží schovaných pod vysokými útesy, okouzlující městečka jako Santillana del Mar Comillas, polozapomenuté kostely vytesané v pískovcových březích řeky Ebro, nebo jedny z nejlépe zachovaných jeskynních maleb v Evropě.

Vstupní branou regionu je živoucí přístavní město Santander, které nedávno nově zrekonstruovalo a zkultivovalo své nábřeží, včetně překvapivě moderního kulturního centra Centro Botín, jehož autorem je známý architekt Renzo Piano. Pro návštěvníky, kteří dávají před architekturou přednost přírodě, můžeme doporučit nejstarší španělský národní park Picos de Europa, který letos v létě slaví 100 let od svého založení a vedle mnoha mimořádných akcí láká návštěvníky na své největší krásy – rozeklané vrcholky hor, rozkvetlé alpské louky a hluboké vápencové soutěsky, na jejichž dno se sluneční svit nedostane za celý den.  

Cantabria, Španělsko
Zamlžený západ slunce nad San Vicente de la Barquera, jednoho z mnoha malebných měst v Cantabrii
© Javier Fernández Sánchez / Getty Images

3. Frísko, Nizozemsko

Většina lidí, kteří navštíví Nizozemsko, to většinou bere přímou cestou do Amsterodamu, ale tento rok by se ráda prosadila také opomíjená provincie Frísko. Její hlavní město Leeurwarden, menší městečko se vzkvétající kavárenskou scénou, mnoha možnostmi nákupů a romantickými kanály obklopenými historickými budovami, se totiž stalo (spolu s maltskou Vallettou) Evropským hlavním městem kultury 2018. Leeurwarden připravil pestrý program v podobě výstav, festivalů a mnoha dalších událostí, včetně hlavní výstavy ve Fríském muzeu inspirované významným umělcem M.C. Escherem, jedním z nejznámějších zdejších rodáků.   

Zvláštní druh „umění“ pak najdete i mimo město – úrodná pole křižovaná hrázemi tvoří specifický podklad projektu Sense of Place, který spojuje místní umělce, okouzlující krajinu a bohaté dějiny, aby toto vše představil návštěvníkům. Asi nejkrásnější částí je čtveřice poklidných ostrůvků ve Waddenském moři (zařazeném na seznam světového dědictví UNESCO) – perfektní cíl k úniku z civilizace, plný písečných dun, dlouhých pláží a nížin zaplavovaných pravidelně v době přílivu.  

Friesland, Nizozemí
Historické domy lemují kanály Leeuwarden, hlavního města provincie Friesland © Shahid Khan / Shutterstock

4. Kosovo

Navzdory tomu, že maličké Kosovo bývá pravidelně zmiňováno jako jeden z turistických highlightů, zůstává tato země, vmáčknutá mezi dvě mohutná pobřeží na Balkánském poloostrově, stále mimo hlavní zájem většiny cestovatelů. Letos slaví 10. výročí své (stále poněkud sporné) nezávislosti, což by mohlo být dobrým důvodem tuto statistiku změnit.

Zatím druhý nejnovější národ světa se pyšní také průměrně nejmladší populací, a je to právě její zápal, který žene rozvoj celé země kupředu. Kosovský úsek dálkové trasy Via Dinarica, která protíná západní pobřeží Balkánu, nabízí neskutečnou, horskou krajinu plnou dramatických scenérií. Každý rok také směřuje víc a víc filmových fanoušků na uznávaný filmový festival Dokufest, který se koná v Prizreni, vznešeném městě z období osmanské říše. A když skončí promítání filmů a sejdou i trekaři z hor, je na čase se přesunout do regionu Rahovec, kde stále roste popularita více než tuctu místních vinohradů.  

Kosovo
Město Prizren je jedním z nejrychleji rozvíjejících se míst v Kosovu © milosk50 / Shutterstock 

5. Provence, Francie

Snad žádné jiné místo není tak dokonalým ztělesněním francouzského l’art de vivre („umění žít“) jako právě Provence. Nechte promluvit svou romantickou duši a dopřejte si procházku mezi fialovými lány levandule či olivovými háji, které již po staletí inspirují a naplňují představivost mnohých umělců. Uvolněte se při posezení v kavárnách kouzelných pobřežních městeček, obklopených zátokami se strmými břehy a tyrkysovým mořem. Objevte stylové Aix-en-Provence a rušné Marseilles pestrou nabídkou živých barů, michelinských restaurací a temperamentní, moderní uměleckou scénou.

A rozvoj umělecké scény letos dosáhl dalšího stupně, když Fondation Carmignac, nadace pro podporu moderního umění, nově otevírá výstavní síň na ostrově Île de Porquerolles, a také nadace Fondation Luma pořádá působivý umělecký program v renovovaných železničních skladech v Arles.
Příjezd do Provence bude ještě snazší, protože Eurostar znovu otevře přímou trasu z Londýna St Pancras International do Avignonu a Marseille a nabízí služby až čtyři dny v týdnu.
Nejrychlejším způsobem, jak se dostat z ČR do oblasti Provence, jsou přímé lety do Marseille.  

Provence, Francie
Provence, to jsou nádherná pobřeží, které ukrývají řadu zajímavých zátok nazývaných kalanky © sam74100 / Getty Images

6. Dundee, Skotsko

Letos v září se ve skotském Dundee otevírá moderní muzeum a galerie umění V&A, která je jen potvrzením toho, že toto město skutečně hledí do budoucnosti. Betonová budova nepravidelně hranatého tvaru z dílny architekta Kengo Kumy, usazená na nábřeží přístavu Craig Harbour, je inspirována skotskými skalnatými útesy a má ambice se stát hlavním centrem designu, umění a inovací celého Skotska.

Pamětihodné nápady si zaslouží pamětihodný domov a toto zvláštní muzeum je jen prvním krokem programu UNESCO City of Design Awardz roku 2014, který počítá s třicetiletou obnovou města a investicí přes miliardu liber. V rámci programu bude zrenovováno historické nábřeží, jehož součástí se stanou i „společenské prostory“ na okraji stříbřité řeky Tay, a zároveň bude nadále podporovat uměleckou scénu, která stále více přitahuje i největší vizionářské talenty Spojeného království.    

Dundee, SkotskoMuseum V & A v Dundee je jedním z důkazů rozvoje skotského města © Ross Fraser McLean / V & A 

7. Malé Kyklady, Řecko

Malé Kyklady, souostroví roztroušené v Egejském moři mezi ostrovy Naxos a Amorgos, zůstávají stále mimo hlavní zájem turistů přijíždějících do této kouzelné části světa. Jedinou malou výjimkou je ostrov Koufonisia, který zaznamenává stále se zvyšující zájem zkušených cestovatelů. Pokud chcete zažít Řecko takové, jaké bylo před několika dekádami, vydejte se na tyto krásné ostrůvky, jmenovitě především Iraklia, Schinousa a Donousa.

Jejich kouzlo spočívá v písčitých plážičkách s jedinou malou tavernou, volném tempu žití a vzácném smyslu pro nadčasovost (nebo spíš „bezčasovost“) – ideální kombinace pro naprosté vypnutí a užívání si prázdnin. S návštěvou ale dlouho neotálejte, neboť Kyklady začínají být objevovány a stále více dopravních společností je zařazuje do pravidelného jízdního řádu svých lodních spojů. Především jde o Koufonisii, vycházející hvězdu s lákavými plážemi a dlouhou kolonádou plnou restaurací a kaváren.     

Malé Kyklady, Řecko
Tradiční rybářské čluny v mělčinách ostrova Koufonisia, nejznámějšího z Malých Kykladů © Nicole Kwiatkowski / Shutterstock

8. Vilnius, Litva

Zatímco ostatní dva pobaltské státy, Lotyšsko a Estonsko, si v posledních letech poměrně silně říkaly o pozornost, Litva a její hlavní město Vilnius zůstaly spíše poklidnější alternativou. Její fascinující - a občas velmi bolestné – dějiny jsou stále silně patrné, ať jde o nádherné, barokní staré město, nebo trýznivou vzpomínku na židovské ghetto z období druhé světové války. Nicméně Vilnius je město s mladistvou energií, která jej žene zcela bez pochyb velmi rychle vpřed a výš.

Mezi nejzajímavější současné plány patří například otevření nových kreativních prostor v obnovené umělecké čtvrti Užupis, nebo obohacení seversky orientovaných restaurací o produkty rychle rostoucích malých pivovarů – je přeci třeba lákat zákazníky klidně přes celý Balt! Navíc letos Litva slaví 100 let od vzniku samostatného státu a oslavy budou probíhat celý rok. Jedním z vrcholů bude velký hudební festival v červenci, tak se vyrazte trochu pobavit do země, která je nám svou historií blízká nejenom 100letým výročím nezávislosti.

Vilnus, Litva
Kavárny na ulici Stikliu v litevském hlavním městě, Vilnius © Go Vilnius

9. Vipavské údolí, Slovinsko

Pokud navštívíte Vipavské údolí ve Slovinsku, snadno nabydete dojmu, že jste se ocitli na romantickém venkově Toskánska. Uhranou vás vesničky s domky z pálených cihel a gotickými obrannými věžemi, stejně jako lány vinic táhnoucí se po mírně zvlněné krajině. Přesto tato úrodná viniční oblast, ohraničena na severu i na jihu strmými krasovými plošinami, zůstává zatím až překvapivě neobjevená. A přitom se ukrývá jen nedaleko, západním směrem od Lublaně.

Víno se na území Slovinska pěstuje již od nepaměti, ale dnes je zemí menších, nezávislých vinařství, která ráda experimentují a jejichž nově vzniklé odrůdy a techniky přitahují dobrodružné povahy z řad znalců vína. Nejlepším způsobem, jak se vydat objevovat krásy Vipavského údolí, je v sedle dvoukolého oře – můžete využít služeb místních cykloprůvodců, kteří vás provezou klidnými cestami s několika zastávkami na košt a popovídání s místními vinaři.   

Vipavské údolí, Slovinsko
Slovinské údolí Vipava láká milovníky vína © Mny-Jhee / Getty Images

10. Tirana, Albánie

Jen stěží si lze představit lépe situovaný dopravní uzel a cestovatelskou křižovatku, než je Tirana, hlavní město usazené mezi jadranským pobřežím a albánskými Alpami. Není to ale typické vstupní město, spíše je to silná metropole, která podstoupila transformaci díky bývalému starostovi (nyní albánskému premiérovi), který nechal barevně pomalovat fádní šedivé budovy, snažil se přesvědčit lidi dojíždějící za prací, aby vyměnili auta za bicykly, a kladl důraz na zeleň ve městě. Výsledek je skutečně působivý.

Typickým programem může být například svezení lanovkou z centra na nedaleký vrchol Mount Dajti, který nabízí úžasné panoramatické výhledy, pokračovat můžete poklidnou svačinkou v některém z místních bister, a pak vyrazit za noční zábavou po koktejlových barech a designových buticích módní čtvrti Bllokuneighbourhood, která bývala územím zločinných, komunistických, polovojenských gangů.

Tirana, Albánie
Jasné barvy bytových domů v Tiraně jsou připomenutím její obnovy © Ozbalci / Getty Images

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Cyklotrip do Antiatlasu, kraje žulových skal

Další článek

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Související články

Články

Nejlepší cestování veřejnou dopravou v Evropě

Zapomeňte na drahé organizované prohlídky měst turistickými autobusy – raději využívejte tramvajovou, autobusovou a lodní veřejnou dopravu, která nabízí autentičtější (a levnější) poznávání města. Tramvaj č. 28 – Lisabon, Portugalsko K malebnému Lisabonu neodmyslitelně patří zářivě žluté tramvaje © Matt Munro / Lonely Planet Naskočte do klasické žluté tramvaje, která s rachotem projíždí prudkými a úzkými lisabonskými ulicemi čtvrti Alfama. Upravené historické vozy (navržené ve třicátých…

Články

TOP výběr 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců

Sníte o cestě do Asie? Autoři průvodců Lonely Planet prozkoumali celý kontinent, historická území, rozvíjející se města i nádherné ostrovy, aby našli ta nejúžasnější místa, která by v průběhu následujících 12 měsíců rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. 1. Gānsù, Čína Gānsù (v českém přepisu Kan-su) je čínská provincie s horskými vrcholy pokrytými sněhem, s jasnou oblohou a s dějinami spjatými s Hedvábnou stezkou. Fantaskní krajina se proměňuje od vyprahlých hor v okrese Xiàhé (Sia-che) po fotogenickou duhovou poušť v hornatém národním geoparku Danxia.…

Články

TOP video výběr Best in Europe 2017

Evropa nabízí velké množství cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Připravili jsme pro vás seznam nejlepších míst, kam byste se v roce 2017 měli určitě vypravit...

Články

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu? Redwood Coast, Kalifornie Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva…