TOP 10 evropských destinací, které byste měli navštívit v roce 2017

©

Evropa nabízí neuvěřitelné množství rozmanitých cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Naštěstí vám autoři průvodců Lonely Planet připravili seznam nejlepších míst, která byste si v roce 2017 měli zařadit do svých plánů.

Záhřeb, Chorvatsko

Návštěvníci Chorvatska obvykle zamíří přímo na pobřeží Jaderského moře užívat si radostí, které nabízí, ale za pozornost rozhodně stojí i vzkvétající chorvatské hlavní město, ležící ve vnitrozemí. Kosmopolitní a odvážný Záhřeb (Zagreb) vás upoutá svou opojnou směsicí brutalistické architektury a sluncem zalitých náměstí z dob Rakouska-Uherska, plných milovníků kávy.

Město prochází rozsáhlou obnovou. Venkovní zdi a prostranství zdobí street art, zejména úžasná díla místního umělce Lonaca, a ambiciózním tempem vznikají nové galerie a kreativní prostory, včetně nedávno otevřeného krytu z druhé světové války pod historickou čtvrtí Gornji Grad (Horní Město). Navíc má město vzkvétající restaurační scénu a daří se tu řemeslným pivovarům. Díky otevření dlouho očekávaného záhřebského letištního terminálu na jaře roku 2017 a mnoha novým leteckým linkám nikdy nebyla doprava do chorvatského hlavního města snazší a levnější.

Záhřeb, Chorvatsko
Milovníci kávy a řemesel, kteří hledají kulturní azyl, by měli zamířit do Záhřebu © Razvan Ionut Dragomirescu / Shutterstock

Gotland, Švédsko

Gotland je významný (i když poněkud nečekaně) švédský ostrov, který se může pochlubit nejslunečnějším počasím v zemi, stejně jako největší hustotou historických památek a větším množstvím restaurací na obyvatele než Visby, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, nebo kterékoli jiné švédské město. Tento starověký ostrov v Baltském moři má navíc úchvatnou krajinu s pastvinami, tajemnými lesy, rybářskými vesničkami, v nichž se zastavil čas, a s poklidnými písečnými plážemi – kromě letních měsíců, kdy sem proudí Švédové z pevniny a na ostrov přinášejí živou atmosféru. Letos dosáhne vrcholu v červnu, kdy se na Gotlandu pořádají týden dlouhé Ostrovní hry (IIGA).

Většině návštěvníků sice stačí nepatrně menší námaha, pokud jde o aktivity, nicméně ostrov nabízí silnice prakticky bez aut a panenskou krajinu, a tak je jednoduše skvělý pro milovníky cyklistiky.

 
Gotland, ŠvědskoStředověké město Visby je okno do Gotlandu s fascinující minulostí © Niar / Shutterstock

Galicie, Španělsko

Každým rokem procházejí kopcovitou krajinou Galicie statisíce poutníků na světoznámé Svatojakubské cestě (španělsky Camino de Santiago) do města Santiago de Compostela. Jen málo lidí však ví, že se tato severozápadní část Španělska vyznačuje jedinečnou směsicí malebné krajiny, báječného gastronomického umění a kultury, že skutečně stojí za návštěvu.

Galicie, jež je sama o sobě téměř samostatnou zemí, má svůj vlastní jazyk a dějiny, svou vlastní hudbu (zaměřenou na dudy), úžasné architektonické dědictví a nádherně přívětivé obyvatele. Tisíc kilometrů dlouhé pobřeží se vyznačuje protáhlými zátokami, útesy vynořujícími se z vody, hezkými rybářskými vesničkami a stovkami pláží. Zdejší jídla z ryb a darů moře patří k nejlahodnějším, jaká jste kdy ochutnali, a dokonale se doplňují zdejšími osobitými víny. A v roce 2017 si můžete užít galicijských vín a kuchyně více než kdy jindy, protože obec Cambados byla letos jmenována Evropským městem vína. 

Galicie, ŠpanělskoCathedral Beach je jedním z mnoha zázraků, které najdete podél pobřeží Galicie © Migel / Shutterstock

Severní region Černé Hory

Množství výletních lodí kotvících v boce Kotorské prozrazuje, že tajemství úžasného černohorského pobřeží Jaderského moře je již prozrazeno. Přehlížený Severní region Černé Hory naštěstí nabízí spousty dobrodružství stranou vyšlapaných cest – a bez davů lidí. A co víc, malá rozloha země a dobré silnice umožňují snazší poznávání této oblasti, než byste možná čekali.

Milovníci dobrodružství se mohou vydat sjíždět řeku Tara nejhlubším kaňonem v Evropě nebo si projet na kole okruh Durmitor, vedoucí měsíční krajinou. Znalci kulinářského umění by měli zavítat do měst na vysočině, kde se mohou seznámit se vzkvétající černohorskou scénou slow food stravování, jež se zde vyznačuje hojností horských sýrů a dušeným hovězím. A pokud vás zajímá historie, můžete se vypravit na pouť k úžasným klášterům, jako je Ostrog zasazený do skalní stěny nebo Morača v nádherném údolí stejnojmenné řeky.

Severní region Černé Hory
Epické zkušenosti jsou předvolání velké v severní Černé Hory drsné krajiny © dellaliner / Getty Images

Leeds, Velká Británie

Leeds, zchátralý severní bratranec Manchesteru, strávil poslední desetiletí svou obnovou a dnes představuje poutní místo pro milovníky řemeslného piva, rozvíjející se centrum umění a módní destinaci pro noční ptáky.

Rozvoj města obohatil jeho viktoriánské centrum a osobitou průmyslovou čtvrť přitažlivými stylovými butiky, novátorskými kavárnami a restauracemi a stal se cílem lidí hledajících alternativu k Londýnu. Svou návštěvu si načasujte na květen, kdy se zde koná prvotřídní dvoutýdenní Indie Food Festival, který dokládá rostoucí renomé Leedsu jako nejvýznamnějšího gastronomického města na severu země.

Tento rok se vyznačuje dvěma důležitými událostmi: znovuotevřením přední galerie umění ve městě a padesátým výročím autentického karibského karnevalu Leeds Carnival, nejstaršího v Evropě, který má delší tradici než karneval v londýnské čtvrti Notting Hill. 

Leeds, Velká BritániePřeměněný Leeds je ve 21. století velmi chic a nepředvídatelný © Shahid Khan / Shutterstock

Alentejo, Portugalsko

Hrady tyčící se na vrcholcích útesů, drsné skalnaté pobřeží a skutečná pokladnice kulinářských divů: portugalský region Alentejo má přitažlivé kouzlo. Tato rozlehlá oblast nabízí také památky, jež jsou součástí světového dědictví UNESCO, tajemné prehistorické megality a mnohé další divy (jako jsou pozůstatky majestátního římského chrámu nebo děsivá kaple postavená z kostí). Přestože je Alentejo z Lisabonu snadno dostupné, zůstávalo až donedávna stranou zájmu většiny turistů.

Vše se změnilo, když byla dokončena několikadenní pobřežní trasa (Rota Vicentina) a otevřeno mnoho originálních restaurací a nápaditých penzionů (například penzion Train Spot, který sídlí v nádherně přestavěné budově železniční stanice). Nové investice do cestovního ruchu však naštěstí Alentejo nepřipravily o jeho nadčasovou krásu, zvlněné vinice, středověké vesnice ani o jeho bohatou tradiční kuchyni, která se řadí k nejlepším v Portugalsku.   

Alentejo, PortugalskoZápad slunce nad útesem a hradem Marvâo, který se ozdobou porutgalského regionu Alentejo © ARoxoPT / Shutterstock

Sever Německa

Cestovatele v Německu obvykle láká moderní Berlín nebo malebné Bavorsko, pokud však toužíte objevovat oblast, kterou zahraniční návštěvníci země navštěvují jen vzácně, měli byste se vydat na sever. Významnou událostí roku 2017 se možná stalo otevření koncertní síně Elbphilharmonie v Hamburku, ale kromě její oslnivé architektury a vynikající akustiky zde čeká větrem bičovaná krajina, jako stvořená pro ty, kteří hledají divokou přírodu.

Najdete zde rozlehlou, otevřenou krajinu s nedotčeným pobřežím, které lemují zářivé pláže a malé ostrůvky. Leží zde charizmatická města jako Lübeck a Brémy, jež se pyšní nádherným historickým jádrem. Vlakem se odtud snadno dostanete do takových měst, jako je Lutherstadt Wittenberg a Eisenach, která sehrála klíčovou roli během reformace, zahájené přesně před pěti sty lety.

Sever NěmeckaOhromující pobřeží a zdánlivě nekonečné nebe v severním Německu © Jenny Sturm / Shutterstock 

Moldavsko

Tato země utajených vinných sklípků a klášterů posazených na útesech představuje skutečně poslední hraniční oblast Evropy: málo navštěvovanou, ztracenou v čase a vždy překvapující. Hlavní moldavské město Kišiněv (Chişinău) křižují široké bulváry s řadami stromů, které lemují vysoké betonové budovy. Jeho kavárny v nečekaně pařížském stylu a bary přetékají místním vínem, jemuž se dostává stále většího uznání. V roce 2017 Moldavsko pořádá výstavu vinařství a lihovarnictví ExpoVin Moldova a soutěž Black Sea Region Wines and Spirits Contest.

Ochutnejte to nejlepší víno ve vinařství Mileștii Mici, které ve svých sklepích, zařízených v gotickém stylu, skladuje největší sbírku vína na světě. Prohlédněte si klášterní komplex Orheiul Vechi s jedinečným jeskynním systémem, obklopený křídovými útesy, nebo osaměle stojící kláštery na břehu řeky, jako je Saharna a Tipova. Východně od řeky Dněstr leží autonomní oblast a mezinárodně neuznaná republika Podněstří, jež se politicky přiklání k Rusku. Dokonce i zkušené cestovatele Moldavsko ohromí a zmate.

MoldavskoOrheiul Vechi je dramatický kláštěrní komplex na skalnatých útesech, takové magické místo © Uladzik Kryhin / Shutterstock

Pafos, Kypr

Pafos, který byl v římských dobách hlavním městem Kypru, se v roce 2017 může opět pochlubit významným titulem, tentokrát Evropské hlavní město kultury. Propůjčení tohoto titulu městu přinese pozornost zemí z celého světa, významné kulturní investice a příležitost představit svou kulturu. A k obdivování je toho hodně. Afroditin ostrov obsadilo v dějinách tolik národů, že se na jeho prosluněných březích hromadila jedna památka za druhou: katakomby, chrámy, hrady, středověké lázně, mozaiky z římského období, archeologická naleziště Kato Pafos a Hrobky králů. Díky těmto památkám, jež podávají svědectví o fascinujících dávných dobách, bylo město zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Inspirován svými dějinami se Pafos promění jak společensky, tak prostorově na Open Air Factory („továrnu pod širým nebem“). Kolem tří set kulturních událostí má vytvořit mosty mezi různými kulturami. Jaké místo by v roce 2017 mohlo být lepším cestovatelským cílem?

Pafos, KyprPafos je domovem nesčetných kulturních skvostů a archeologických divů © Sergey Bogomazov / Shutterstock

Le Havre, Francie

K nejlepším místům, která byste měli letos létě navštívit, patří normandské město Le Havre, jež si v tomto roce připomene své pětisté výročí slavnostmi dlouhými pět měsíců a plnými umění a hudby. Toto přístavní město bude pořádat koncerty, vystavovat umělecké instalace pod širým nebem, organizovat avantgardní průvody ulicemi a taneční zábavy v maskách a uspořádá velkolepý ohňostroj. Největší zajímavosti zahrnují představení pouličního divadelního souboru Royal de Luxe s obřími loutkami a plovoucí zenový chrám s podvodní pozorovatelnou.

I přes své stáří je Le Havre oslavou moderní architektury. Po druhé světové válce muselo být zničené město obnoveno, a tak zde najdete mnoho nápadných moderních staveb takových architektů, jako byl Auguste Perret, Othello Zavaroni a Oscar Niemeyer. Le Havre je také skvělou základnou pro poznávání dalších zajímavostí Normandie, od proslulých pláží Dne D po úchvatné křídové útesy u obce Étretat.

Le Havre, FrancieToto designem protkané město je připraveno k oslavám v roce 2017 © Henryk Sadura / Shutterstock 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Cestování je jen pro bohaté?

Další článek

Izraelská procházka městem náboženského mixu

Související články

Články

TOP 10 destinací, kde získáte nejvíc v roce 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 destinací, kde získáte nejvíc a které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. NEPÁL Nepál se pomalu vzpamatovává z ničivého zemětřesení a krize způsobené vážným nedostatkem pohonných hmot, kvůli nimž bylo cestování po zemi problematické. V současné době zůstává báječnou destinací pro cestovatele s omezeným rozpočtem, kteří si mohou projít nejlepší ze světoznámých trekingových…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

TOP 10 nejzajímavějších měst pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. BORDEAUX, FRANCIE Městu Bordeaux se dříve říkalo „Spící kráska“, ale – přestože párkrát zamáčklo budík – již je vzhůru a připravené k akci. Nová vysokorychlostní železniční trať LGV Sud-Oest (LGV Sud Europe Atlantique), jež má být dokončena v polovině roku 2017, bude spojovat město s evropskou sítí…

Články

TOP 10 nejzajímavějších zemí pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Nejprve Best in Travel 2017 prezentuje 10 zemí, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. KANADA Druhá největší země na světě, posílená vlnou pozitivity, kterou spustil energický premiér Justin Trudeau, s dynamickými městy, jež vévodí světovým žebříčkům kvality života, a s pověstí vše zahrnující a dokonale kultivované země, oslaví v roce 2017 stopadesáté výročí získání nezávislosti v dobrém…