TOP 10 destinací v Asii pro rok 2018

© Lonely Planet

Uvažujete o výpravě do Asie? Experti z řad Lonely Planet projeli přímořská města a pláže, prošli stezky až kamsi za obzor a mihli se aspoň na chvíli kolem každého historického, chrámového komplexu neustále se měnícího asijského kontinentu, aby pro vás připravili ta nejlepší doporučení na místa, která byste měli navštívit právě tento rok.

Busan, Jižní Korea

V poklidné oblasti mezi horami a mořem je usazený Busan, úžasné město spojující nádherné scenérie, bohatou kulturu a pestrou kuchyni. Vzhledem ke své výhodné poloze u moře, v Koreji poměrně jedinečné, je Busan obydlenou lokalitou již dlouhá staletí. Druhé největší korejské město je ale živoucím organismem, který nabízí pestrou škálu aktivit všem cestovatelům; můžete vystoupat do kopců k buddhistickým chrámům, naložit se do horkých pramenů, anebo si pochutnat na ještě se svíjející mořské havěti na Jagalchi, největším rybím trhu v zemi.

Busan byl zvolen městem kultury východní Asie pro rok 2018, a proto dá letos ještě více vyniknout všem přednostem své nádherné kultury a pestrobarevného prostředí během početných akcí, počínaje festivaly pouličního umění, po vystoupení tradičních tanečních souborů. Přičtěte k tomu prestižní mezinárodní filmový festival a toto město si jistě uzme velkou část letošní světové pozornosti pro sebe. 

Busan, Jižní Korea
V roce 2018 panuje v Busanu rozjásaná atmosféra © JS`s favorite things / Getty Images

Uzbekistán

Uzbekistán již dlouho figuruje v plánech mnohých cestovatelů, se svými snovými, modrou mozaikou vykládanými mešitami a tradicí života města na Hedvábné stezce. Bohužel díky tvrdému režimu, který zde nastal po skončení éry Sovětského svazu, zůstávala země světu dlouho uzavřena. Naštěstí to vypadá, že změna se pomalu rýsuje na obzoru.

Na konci roku 2017 Uzbekistán udělal významné kroky k otevření země turismu – ohlásil plány na zavedení elektronických víz, případně zcela bezvízového styku, plánuje navýšit letecké spoje a prodloužení své nablýskané, vysokorychlostní železnice, která zvýší dostupnost celé škály uzbeckých architektonických skvostů a starověkých měst. Zatímco země poněkud zaostává za svými sousedy v různých ohledech, mezi nimiž jsou i lidská práva, je zde silně cítit naděje, že se věci brzy začnou měnit, neboť se zdá, že i Uzbekistán by rád požíval výhod destinace oblíbené nejen mezi svými sousedy, ale především turisty.  

Uzbekistán
Uzbecké historické poklady by měly být mnohem dostupnější, než kdykoli předtím ©Andrii Lutsyk / Shutterstock

Ho Či Minovo město, Vietnam

Superměsto jižního Vietnamu bylo v porovnání s Hanojí dlouho spíš vedlejším turistickým cílem, ale v posledních letech jeho atraktivita prudce stoupá. Staré bytové domy jsou postupně renovovány a osidlovány prodejnami vintage oblečení a nezávislými kavárničkami. Dravé a inovativní pivovary jako Heart of Darkness nebo East West Brewing dělají, co mohou, aby uspokojily čím dál žíznivější pivní trh jihovýchodní Asie, a živé uličky v centru jsou plné místních hudebníků a stále populárnějších klubů.

Přidejte tyto novinky k významným, dlouhodobým atrakcím města, jako je například War Remnants Museum, válečné muzeum, které detailně a velmi názorně zobrazuje hrůzy celkem nedávné historie celého Vietnamu (samozřejmě z ne zcela politicky korektního pohledu dnes vládnoucí Komunistické strany), průkopnická street food scéna, nebo široká nabídka ubytování k uspokojení všech potřeb, a dojdete jistě k názoru, že této životaplné asijské megalopoli rozhodně v nejbližších pár letech nehrozí, že by ztratila na popularitě. Právě naopak – pravděpodobně i díky faktu, že se jedná o důležitou křižovatku leteckých tras.

Ho Či Minovo město
Tomuto úhlednému superměstu rozhodně dlouho nehrozí, že by ztratilo na popularitě © Dung Pham / 500px

Západní Ghát, Indie

Mlžné vysočiny jižní Indie nikdy nedosahovaly ani takových výšek, ani takové popularity jako horská města a himalájské výšiny na severu země, ale Západní Ghát nabízí příjemnou alternativu k místům jako Shimla nebo Darjeeling, navíc s bonusem výskytu tropické džungle.

Drsné pohoří protínající státy Tamilnádu, Kerala, Karnataka, Goa a Maháráštra je zapsané na seznamu UNESCO jako lokalita jedné z nejbohatších biodiverzit světa. Chráněné je tu všechno, od divokých slonů a tygrů, po květiny neelakurinji (Strobilanthes kunthiana), které kvetou jednou za 12 let a fialově pak zbarví svahy hor. A právě letos, zhruba od srpna do října, bude tato podívaná ke spatření. Vydejte se sem a najdete plantáže čaje, kávy i různých koření, půvabně staromódní výspy kolonizace, dunící vodopády a dokonce parní vlak, kterým se do hor můžete svézt. Mezi davy turistů se tísnit nebudete (u místních je to sporadické…). 

Západní Ghát, Indie
Vzácné květiny, parní vlaky a netradiční horská městečka, to je nabídka Západního Ghátu © Nate Hovee / Shutterstock

Nagasaki, Japonsko

Pro většinu zahraničních turistů je Nagasaki především symbolem tragického atomového útoku ze srpna 1945. Město se ale pozoruhodně vzchopilo a katastrofu světového významu transformovalo na apel za světový mír, nemenšího významu. Dobrým příkladem je poklidný  Nagasaki Peace Parka jeho jednoduchý, kamenný památník, který označuje místo exploze atomové bomby. Zajímavým místem k tomuto tématu je také Atomic Bomb Museum, kde hibakusha(ti, kteří výbuch přežili) shromažďují a prezentují pádné důvody pro celosvětové jaderné odzbrojení.

Ale osobitost města není tvořena jen touto jedinou, válečnou událostí. Po staletí byl starý přístav jedním z hlavních center japonského zahraničního obchodu, skrze něj sem přicházela “západní” kultura, včetně například křesťanství. Jeho vliv je dnes pěkně zdokumentován v novém muzeu, které bylo umístěno do nejstaršího japonského kostela. Nabízejí se i další, možná zábavnější, turistické zážitky v okolí - od přístavu plného zeleně, po pěší stezky, které se klikatí kopcovitou krajinou sopečného původu.

Nagasaki, Japonsko
Identitu Nagasaki toho tvoří daleko víc, než jen jeden násilný čin © SeanPavonePhoto / Getty Images 

Chiang Mai, Thajsko

S nespočtem chrámů a tak bytelnými městskými hradbami, že je i zub času ohlodává jen zvolna, působí bývalé hlavní město království Lanna jako vytažené z proudu dějin. Návštěvníci tu procházejí stánky se starožitnými šperky a mezi vším ruchem se line vůně tilápie grilované v banánovém listu.

Možná v kontrastu toho, jak starodávně může město působit, stojí tvrdý fakt, že si jej v posledních letech oblíbila a zabydlela především mladá, tvořivá populace, která přinesla do historických uliček vzrušující náboj. Majestátní, zlatě natřená čedí (stúpy) jsou tak nyní obklopena moderními kavárnami, vyhlášenými svým baristickým uměním, a restauracemi s malovanými zdmi, které se specializují na experimentální fusion kuchyni. Do podobné škatulky by zapadlo také nově otevřené a tituly ověnčené MAIIAM – Muzeum moderního umění, které, stejně jako samotné Chiang Mai, sklízí pochvaly za mistrovské propojení tradičních a novodobých vlivů.

Chiang Mai, Thajsko
Mladá energie obklopila starobylé Chiang Mai a projevuje se mimojiné inovacemi na kulinářské scéně © Kseniia Ivanova / EyeEm / Getty Images 

Lumbini, Nepál

Po celá desetiletí bylo Lumbini pouze nepříliš známým místem kdesi u cesty z Indie do Nepálu, které turisté míjeli, aniž by si všimli, že projíždějí kolem rodiště historického Buddhy, tedy prince Gautama Siddharty. Dnes, díky snahám mezinárodní buddhistické komunity, je Lumbini na vzestupu i po turistické stránce, nicméně navzdory svému dědictví zůstává toto posvátné místo spíše ospalou zajížďkou na tradiční batůžkářské trase. 

Změna je však rychlá - nové mezinárodní letiště je ve výstavbě, nabídne další, bezpečnější a rychlejší cestu do Nepálu, a nové, obdivuhodné chrámy vyrůstají jako houby po dešti. Zatímco tento vývoj může být konečným katalyzátorem, který přinese Lumbini pozornost, kterou si zaslouží, hlavní devízou města i tak nejspíš stále zůstane božský klid, jehož ztělesněním jsou vzácní jeřábi Antigonini, když se brouzdají a prohledávají mokřady kolem Pagody světového míru (Bishwa Shanti Stupa).

Lumbini, NepálZměny v ospalém Lumbini jsou na spadnutí © AlexFox / Getty Images

Arugam Bay, Srí Lanka

Navzdory tomu, že Srí Lanka je v posledních letech jednou z nejžhavějších destinací světa, Arugam Bay, surfařské město na východním pobřeží země, si zázračně udrželo svou pohodu. Zatímco dovolenkáři obrážejí starobylé citadely a turisticky rozvinutá horská městečka, tady narazíte většinou na bosé surfaře roztroušené po veganských kavárnách, a na hotelových dveřích se často dočtete: "Šel jsem surfovat, vrátím se za chvíli".

Arugam Bay je už dávno vyhlášeným surfařským rájem, kde si na své přijdou sportovci všech výkonnostních tříd, včetně úplných začátečníků, kteří se mohou zapsat do některé ze zdejších početných škol. Pokud zrovna nejste těmi, koho by tyrkysové vlnobití lákalo k vodním hrátkám, vyzkoušejte některou ze suchozemských atrakcí, jejichž nabídka se v Arugam Bay také čím dál tím víc rozšiřuje – ať je to rostoucí scéna plážových barů a improvizovaných hudebních festivalů, nebo třeba nedaleký národní park Kumana, domov leopardů, slonů a krokodýlů. 

Arugam Bay, Srí Lanka
Arugam Bay se může pochlubit pohodářskou atmosférou a surfařskými podmínkami pro každého © Shanti Hesse / Shutterstock

S’-čchuan, Čína

Daleké vesnice, vysoké obzory, pandy velké a ohnivá kuchyně – provincie S’-čchuan je mikrokosmem v moderní Číně, svérázným a originálním státem, a rok 2018 překypuje důvody, proč se sem vydat. 

Kosmopolitní Čcheng-tu, hlavní město provincie, je dnes jedním z center designu a technologií, a zároveň s tím přišel zběsilý růst lákavých minipivovarů a butikových hotelů. Právě odtud mohou cestující projet nově otevřenou první částí železnice vedoucí do Tibetu (která po dokončení propojí Čcheng-tu s Lhasou za pouhých 15 hodin) a navštívit tak vesničky zdánlivě zamrzlé v čase a usazené v neuvěřitelné dramatických horských scenériích (ovšem zatím pouze s náležitým povolením nebo pod patronátem cestovní kanceláře). Na sever od Čcheng-tu se letos pro veřejnost znovu otevírá mimořádný národní park Jiǔzhàigōu – ovšem každý den jen pro omezené množství návštěvníků, kvůli následkům loňského ničivého zemětřesení. Naopak jižním směrem si můžete dojet pro silné duchovní zážitky: ohromeně stanout před Lešanským Buddhou, který je považován za největšího na světě, nebo naopak vyšplhat na posvátnou horu Éméi Shān, abyste se očistili od svých životních hříchů.

S'-čchuan, Čína
S’-čchuan je mikrokosmem v obrovské Číně, má jedinečný výběr historických i moderních zajímavostí © akedesign / Shutterstock

Národní park Komodo, Indonésie

Domov fascinujících a vysoce ohrožených varanů komodských, národní park Komodo, je rájem pro všechny milovníky přírody. Kromě ohromných ještěrů, kteří vás rozhodně upoutají, stojí za pozornost také příroda tohoto souostroví lemovaného nádherně modrými vodami, součásti indonéských Malých Sund. Můžete si vyšlápnout na treky a romantické vyhlídky ostrůvku Padar, užít si plážového klidu na Kanawě, nebo se potápět s neskutečně pestrým množstvím vodních živočichů na korálových ostrovech kolem Komoda. 

Nová letecká spojení a přímé lodní linky se vstupní branou Labuanbajo udělaly park mnohem přístupnější než dříve, a nutí místní autority zkoumat nové možnosti ochrany komodské přírody. V letošním roce lze očekávat zvýšení poplatků, ale cestovatelé mohou přidat svou trošku do mlýna tím, že se sem vydají v rámci výletů na malých loďkách, které minimalizují přetíženost průvodců i zdrojů parku.

Komodo
Varan komodský je samozřejmě top, ale Komodo je domovem mnoha dalších zajímavých živočichů © Anna Kucherova / Shutterstock

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Vlakem napříč Čínou aneb nejvýše položenou železnicí z Lhasy až do Pekingu

Další článek

Moře, víno a hory, aneb Krym jak ho neznáte

Související články

Články

TOP 10 cenově nejvýhodnějších destinací pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset míst, která lákají šetrné cestovatele. 1. Tallinn, Estonsko Estonské hlavní město je kompaktní, pohledné a neuvěřitelně výhodné. Zdarma a po svých můžete prozkoumávat jedno z nejpůvabnějších historických center ve východní Evropě, levně se ubytovat v hostelu, penzionu či v soukromí a vychutnávat si výhled na Balt a nádherné městské panorama…

Články

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu? Redwood Coast, Kalifornie Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva…

Články

TOP 10 evropských destinací pro rok 2018

Cestovatelé a přispěvatelé z řad Lonely Planet prozkoumali snad každý čtvereční metr Evropy jen proto, aby vám nabídli výběr těch nejzajímavějších míst, na která se v letošním roce vypravit. Od regionů, které vyráží dech, přes malé, téměř neznámé ostrůvky, ze kterých jakoby zazníval přitažlivý hlas Sirén, až po v minulosti obnovená a zvolna se rozvíjející města - všechny tyto destinace doslova soupeří o zařazení na váš seznam cílů pro letošní rok. Zbývá tedy jediná otázka: Kam nejdřív? 1.…

Články

TOP 10 zemí pro rok 2018

Nejlepší destinace, zážitky a cestovatelské trendy pro následující rok. Experti z Lonely Planet prozkoumali celý svět, aby vám nabídli nejlákavější destinace, nezapomenutelné zážitky a trendy, o kterých byste měli vědět. Deset zemí, které byste měli v roce 2018 navštívit. 1. Chile Chile je šlachovitý pás země, oddělené od zbytku Jižní Ameriky (a světa vůbec) mohutnými Andami na východě, nekonečným Pacifikem na západě, vyprahlou pouští Atacama na severu a neprostupnou divokou krajinou Patagonie na jihu. Obyvatelé země, ať už žijí v nejextrémnějších podmínkách, nebo…