TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

©

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit.

1. Hokkaidó, Japonsko 

I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž budete nacházet četné onseny (termální prameny), i lahodné mořské plody – včetně krabů, ježovek a hřebenatek – z bohatých, chladných moří. V tomto roce se významně zlepšila dostupnost ostrova Hokkaidó díky nové trati vysokorychlostní železnice, jež spojuje přístavní město Hakodate na jihu ostrova s Tokiem. Na trati platí oblíbená časová jízdenka Japan Rail (jež držitele opravňuje k neomezenému cestování japonským rychlovlakem šinkanzen). Trať má být nakonec prodloužena až do dynamického Sappora, hlavního města prefektury Hokkaidó, které bude v příštím roce hostit Asijské zimní hry.

Hokaido

2. Šanghaj (Shànghǎi), Čína

Hledáte střed vesmíru? Je to zaručeně Šanghaj, jež často působí dojmem, jako by jejích více než 24 milionů obyvatel bylo pevně odhodláno užívat si života plnými doušky. Co kdybyste se k nim tedy přidali? Uvolněte se při společenském tanci v parku, vychutnávejte si lahodné nápoje ve starých čajovnách nebo si dosyta dopřávejte plné talíře knedlíčků namočených v pikantní omáčce s příchutí octa. Rozmach podniků, jež vycházejí vstříc rostoucí oblibě koktejlů a tradičně vyráběného piva z minipivovarů, uprostřed lesa mrakodrapů ozářených neony ukazuje, jak mezinárodní dnes město je. Naproti hypermoderní čtvrti leží historické jádro města, v němž ulice s tradičními domy, postavenými v šanghajském architektonickém stylu šikumen, pulzují životem, zatímco nábřeží Bund lemují velkolepé budovy ve stylu art deco. Letos zde bylo otevřeno velké rekreační středisko s tematickým parkem Disneyland, prvním v kontinentální Číně, a byla dokončena dlouho očekávaná Shànghǎi Tower (Šanghajská věž), druhá nejvyšší budova světa.

Šanghaj

3. Čondžu, Jižní Korea

Uprostřed města Čondžu se nachází jedna z nejlépe zachovaných tradičních vesnic v Koreji – stovky dřevěných domů s úhledně prohnutými střechami, v nichž sídlí fascinující řada rozmanitých muzeí, čajoven a řemeslnických dílen. Když však řeknete kterémukoli Korejci, že míříte do Čondžu, pravděpodobně se začne rozplývat nad zdejším jídlem spíše než nad architekturou. Tato přední gurmánská destinace v zemi dlouho zůstávala stranou pozornosti turistů, až se nakonec proslavila i v zahraničí: v roce 2012 ji UNESCO vyhlásilo městem gastronomie. Právě zde se zrodilo nejznámější korejské jídlo bibimbap (vařená rýže, na které jsou naaranžovány různé druhy zeleniny, sójové klíčky, želé z fazolí mungo a hovězí tatarský biftek), jehož zásluhou dnes mladší milovníky dobrého jídla láká rychle se rozvíjející scéna pouličního občerstvení.

JeonJu
4. Souostroví Con Dao, Vietnam
 

Souostroví Con Dao se vynořilo z temnoty na světlo. Desítky let sloužilo jako obávané, kruté vězení, dnes se řadí k nejvyhledávanějším turistickým destinacím v Asii. Roku 1984 zde byl vyhlášen národní park. K jeho přitažlivosti přispívají korálové útesy, které nabízejí nejlepší možnosti potápění v celém Vietnamu, vynikající podmínky pro pěší turistiku v bohatých tropických lesích a pobřeží se spoustou úžasných zátok s bílým pískem. V historickém městě Con Son se objevila řada bláznivě osobitých kaváren-barů, jež se snaží uspokojit rostoucí množství batůžkářů, zatímco luxusní letovisko Six Senses poskytuje ubytování mezinárodní smetánce. Můžete využít přímého leteckého spojení s Ho Či Minovým Městem, a tak v současnosti nenajdete lepší místo, kde si pochutnat na čerstvých rybách a mořských plodech, najít dokonalou pláž a užívat si pocitu trosečníka.

ConDao
5. Hongkong, Čína

Tato metropole, jejíž siluetu tvoří les mrakodrapů, vždy přitahovala svou směsicí kultur, kuchyní i konzumním způsobem života, avšak dnes se Hongkong soustřeďuje na své přírodní bohatství, obzvláště geopark o rozloze 50 kilometrů čtverečních, který leží na severovýchodě ostrova a je pod ochranou UNESCO. Mezi městem Sai Kung a starodávnými skalními formacemi začal letos v květnu jezdit kyvadlový autobus, krátce po zavedení lodní dopravy do vesnice Lai Chi Wo. Kdysi téměř opuštěná vesnice znovu ožila – vesničané, kteří se vrátili, provozují ekoturistické výpravy a kurzy vaření. V městské džungli zatím při příležitosti dvacátého výročí návratu Hongkongu do Číny rozjasňují umělci staré čtvrti, například Sham Shui Po, a špičkové restaurace jako Fish School a Kin's Kitchen se obracejí pro inspiraci k místní produkci.

HongKong
6. Ipoh, Malajsie
 

Méně známé malajsijské město jídla má nový styl díky spoustě módních kaváren, jež se vyrojily v jeho historické čtvrti. V samém srdci obnovy Ipohu je osobitý hotel Sekeping Kong Heng s pokoji ze skla v podkroví a bez zdí na střešní terase. Nedaleko se mezi kedai kopi (kavárnami ve stylu bistra) a elegantními koloniálními budovami objevily umělecké kavárny jako Roquette, Burps & Giggles a Everyday Lifeshop. Milovníci dobrého jídla se však stále dožadují tradičně oblíbených ipožských pokrmů, jako je kuře s křupavými naklíčenými fazolemi mungo v proslulé restauraci Lou Wong či tau fu fah (pudink z tofu) ve Funny Mountain. Chcete-li vyrazit za krásami přírody, nemusíte jezdit daleko. Můžete sednout na kolo a vydat se pozorovat ptactvo do přírodního parku Kinta nebo sjíždět na raftu divokou vodu poblíž Gopengu. Zdá se, že Ipoh s nedalekými skalními chrámy a aromatickou čajovou plantáží Gaharu Tea Valley určitě přiláká další davy turistů.

Ipoh
7. Pemuteran, Indonésie

Když poplujete po temně modrozelené vodě u břehů ostrova Menjangan nedaleko severozápadního cípu ostrova Bali, kaleidoskop barev pod vámi náhle zastře stoupající sloupec bublinek… Ano, pod hladinou se ukrývá jeden z nejkrásnějších korálových útesů v Indonésii, který láká potápěče. Tato podmořská říše divů je hlavním – nikoli však jediným – důvodem k návštěvě Pemuteranu, dvojité zátoky s překrásnými plážemi poblíž Menjanganu (který je součástí jediného národního parku na Bali). Silnici vedoucí z rušného jihu ostrova lemují smaragdově zelené rýžové terasy... Nečekejte, až dorazí všichni, ale právě teď si dopřejte opojení z přitažlivé směsice středisek plných uměleckých děl, nápaditých nových restaurací a příjemně poklidné atmosféry.

Pemuteran
8. Souostroví Trang, Thajsko

Thajské souostroví Trang je stejně nádherné jako slavnější sousední ostrovy Phuket, Ko Phi-Phi a Ko Lanta v Andamanském moři; na rozdíl od nich ho však nezaplavují davy turistů. V krasové oblasti pokryté bujnou vegetací se třpytí zlatavé pláže, písečné pásy ve tvaru půlměsíce lemují bungalovy a duhová hejna ryb se prohánějí v akvamarínovém moři. Vezmete-li navíc v úvahu neustále se zlepšující dopravní spojení a jen minimální cestovní ruch, působí příjemné ostrovy provincie Trang stejně neodolatelně jako kouřící talíř nudlí pad thai. Zalenošte si na plážích ostrova Ko Kradan, šnorchlujte u břehů ostrova Ko Ngai, lemovaného korálovými útesy, podívejte se na rýžová políčka na ostrůvku Ko Sukorn, chopte se pádla a v pirátském stylu zamiřte do Smaragdové jeskyně na ostrově Ko Muk a u pobřeží ostrova Ko Libong, pokrytého mangrovovými porosty, hledejte ohrožené dugongy. Vydejte se na cestu hned, dokud se tyto ospalé ostrovy mohou pochlubit svou panenskou krásou.

Trang
9. Méghálaja, Indie

Pokud by v Indii existoval kandidát na „ztracený svět“, byla by to Méghálaja, impozantní vápencová náhorní plošina, jež odděluje údolí Bráhmaputry v Assamu od bangladéšských plání. Honosí se titulem místa s největším ročním průměrným úhrnem srážek na světě, když se však obloha vyjasní a vysvitne slunce, odhalí dlouhé, prudké vodopády, vesnice zdejších kmenů a mosty vytvořené splétáním živých vzdušných kořenů stromů rostoucích ve zdejší džungli. Oblast nabízí spoustu příležitostí k pěší turistice, horolezectví, jeskyňářství a raftingu. Po desítkách let, kdy zůstávala stranou cestovního ruchu, jí turisté začínají věnovat pozornost. V tomto odlehlém regionu je hlavním náboženstvím křesťanství, oblíbeným sportem je lukostřelba a v období dešťů nosí lidé přes hlavu a záda obrovské ploché koše, jež připomínají želví krunýře a udržují je při práci v suchu. Méghálaja nezůstane takto poklidná dlouho, a tak se sem vypravte dříve, než milovníci dobrodružství vezmou útokem pohoří Khási.

Meghalaya
10. Tchaj-tung (Táidong), Tchaj-wan

Tchaj-tung (Táidong), obklopený zelenými kopci a tyrkysovým Tichým oceánem, je tajná divoká karta Tchaj-wanu (Táiwan). Tato kolébka domorodé kultury je tím pravým místem, kde se po sklizni pobavit na hudebních slavnostech a ochutnat sladké jáhlové víno. Vždy na čínský Nový rok se ve městě Tchaj-tung pořádá Bombing Master Handan, pravděpodobně nejbláznivější festival na ostrově. Ulicemi prochází průvod nesoucí na nosítkách téměř nahé dobrovolníky, na které lidé házejí malé světelné petardy. V létě ožívá tchajwanské pobřeží, kde se koná Mistrovství Asie v surfingu (Taiwan Open of Surfing), zatímco během slavností Taiwan International (Hot Air) Balloon Fiesta zaplní oblohu horkovzdušné balony rozmanitých barev. Zůstaňte až do září, abyste se mohli po kolena brodit lány oranžových lilií a pak si pochutnat na jejich smažených okvětních lístcích. Můžete také využít úžasných možností sledování velryb, pozorování noční oblohy a cyklistiky. Táidong zasáhl dne 8. července silný tajfun a způsobil rozsáhlé škody. Situace se sice stabilizuje, ale před uskutečněním cesty by si měli cestovatelé ověřit aktuální informace.

Tauting

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Incké památky v okolí Cuzca

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v srpnu 2016

Související články

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…

Články

Nezapomenutelný Peking

Komunistický režim je v Pekingu stále znatelný, ale to neznamená, že tu nezažijete skvělé věci, nepoznáte skvělé lidi a ještě skvělejší místa. Naštěstí je Peking stále městem, kde cítíte tu pravou a nefalšovanou Čínu. Možná je to tím, že turisty tady nepotkáte na každém rohu. Na pár dní celebritou Jelikož Peking není přecpaný turisty, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být celebritou. Často budete součástí vtipných a neobvyklých situací. Lidé se s vámi budou chtít fotit a je úplně normální, že vás popadnou, odtáhnou před svůj fotoaparát a na památku si vycvaknou…

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…