TOP 10 destinací v Asii a Tichomoří pro rok 2019

Jídlo, které pohladí všechny smysly; lesy a moře hemžící se životem i města plná kultury a kreativity – zkrátka, tohle všechno může oblast západního (nebo jinak také Asijského) Pacifiku nabídnout. Zkušení cestovatelé z Lonely Planet prozkoumali všechno od vysočin po odlehlé ostrovy tohoto rozsáhlého regionu, aby pro vás vybrali ty nejzajímavější tipy, kam se tento rok vypravit. Od džunglí plných opic, po laguny jako ze sna - jejich doporučení vám představuje část světa, která se snaží chránit své nejcennější bohatství a zároveň vytěžit maximum z budoucnosti, která ji čeká. Zažijte tento region na vlastní kůži a užijte si výlet do některé z následujících nezapomenutelných destinací.

 

Jižní pobřeží Západní Austrálie stojí za návštěvu samo o sobě – jižně od Perthu toho najdete opravdu spoustu zajímavého © John Crux Photography / Getty Images
 

1. Řeka Margaret a jih státu Západní Austrálie, Austrálie

Stačí jeden pohled na pláž Meelup Beach a budete se divit, jaktože jste o ní ještě nikdy neslyšeli? Buš Západní Austrálie má svůj podíl na zvýraznění odstínu moře, který by se dal označit jako “lahev limonády ZON Laguna”, a který je typický pro celé pobřeží sahající od řeky Margaret až na samotný jih teritoria. Za dunami písku najdete jedny z nejuhlazenějších australských vinařstí, pivovarů a restaurací, ležících mezi háji vysokých stromů a zemědělskou krajinou, kde se vesele prohánějí klokani. 

Místní obyvatelé již dlouho pociťují, že travnaté trsy jejich pozemků začaly konkurovat tradičním turistickým cílům na východě; vždyť nový, přímý let z Londýna do Perthu, který trvá snesitelných 17 hodin, Západní Austrálii výrazně zpřístupnil. Pro oblast mluví i množství oblíbených kulturních a food festivalů, jako například Gourmet Escape, Truffle Kerfuffle nebo Taste Great Southern. Najdete tu i skvělé surfařské lokality, místa, kde se dají pozorovat velryby, nebo dobře značené pobřežní treky, často s připravenými dlážděnými chodníčky, aby tato krásná místa byla dostupná co nejvíce a všem lidem.

Posvátný vrchol hory Išizuči-san, která bývá označována také jako “Střecha Šikoku” © Paprikaworks / Getty Images

2. Šikoku, Japonsko

Stezky po „88 posvátných chrámech Šikoku“ na čtvrtém největším ostrově Japonska patřily po dlouhá staletí téměř výhradně místním poutníkům, ale v posledních letech je stále více objevují také ne-japonští turisté, a to zejména díky rostoucímu počtu mezinárodních letů směřujících do hlavních měst Takamacu a Macujama.

Populární ostrov Naoshima ve Vnitřním moři, spolu s 11 dalšími vzkvétajícími ostrůvky, které jsou umělecky zaměřené, pořádá Setouchi Triennale Arts Festival během listopadu 2019, a přitažlivost Naoshimy pocítíte i na samotném Šikoku. Na návštěvníky tu ale čekají i další zajímavosti jako je „skryté“ údolí Iya, přílivové víry v úžině Naruto, úchvatný hrad v Kōchi a trhy v Hirome, onsen Dōgo v Macujamě, nebo také výstup na šintoistický svatý vrchol Išizuči-san. Někteří se dokonce vydávají na celou, 1400 km dlouhou buddhistickou pouť po 88 chrámech ostrova.

Dechberoucí letecký pohled na novozélandský Bay of Islands © Martin Barraud / Getty Images

3. Bay of Islands a Northland, Nový Zéland

Zdánlivě nekonečné, výjimečné, surfařské pláže, nesčetné ostrovy a lesy obřích stromů Kauri jsou charakteristické pro nejsevernější část Nového Zélandu (Aotearoa) - a to je teprve začátek. Oblast zvaná Northland je kolébkou kultury a historie země - jak pro domorodé obyvatele Maory, tak pro evropské osadníky, kteří je následovali.

Tyto dvě strany se formálně spojily až podpisem Smlouvy z Waitangi, jež se nachází v zálivu Bay of Islands. V roce 2020 se chystají oslavy již 180. výročí této klíčové události, která pomohla sjednotit zélandský národ. Během tradičních oslav ve Waitangi na 6. února – jeden z nejvýznamnějších novozélanských státních svátků - očekávejte extra porci radovánek, jako například otevření zbrusu nového muzea věnovaného maorskému praporu, který bojoval ve světových válkách.

Ne abyste opustili “Lví město” bez toho, aniž byste ochutnali z některého street food stánku ověnčeného michelinskými hvězdami (ovšem připravte se na fronty) © ROSLAN RAHMAN / Getty Images
 

4. Singapur

Ačkoli zlaté tečky v podobě Oscara se loňský filmový trhák Šíleně bohatí Asiati nedočkal, rozhodně mu nelze upřít zásluhu při vyzvednutí Singapuru přezdívaného “Lion City” (Lví město), který se díky němu stal ještě populární a žádoucí, než dřív. Rok 2019 nabízí možnost účastnit se oslav významného výročí - 200 let od založení moderního Singapuru - a vychutnat si naplno sálající, více než 700 let starou, bohatou a různorodou historii Singapuru.

Jídlo je v tomto koutě světa posedlostí, bez ohledu na váš rozpočet. Vyzkoušejte třeba za 2 singapurské dolary talíř chutné “chicken rice” (rýže s kuřecím masem) v Odette, restauračce oceněné michelinskou hvězdou, která byla nedávno oceněna nejvyšší příčkou na seznamu 50 nejlepších restaurací Asie. Je nutné si ale udělat rezervaci předem a i tak se připravit na frontu. Nedávno odhalený, futuristický, obchodní a zábavní komplex Jewel na letišti Changi zanechá bez hlesu pro změnu milovníky architektury, stejně jako pečlivá renovace kultovního hotelu Raffles, který se znovu otevře v srpnu. Celkově vzato, Lví město je připravené pořádně zařvat a uchvátit své návštěvníky.

Tyrkysová laguna Aitutaki vypadá jako něčí hříčka z Photoshopu, ale je na 100% pravá a překrásná © Matteo Colombo / Getty Image

5. Cookovy ostrovy

Návštěva země s názvem Cookovy ostrovy, tvořené 15 drobnými ostrůvky, které leží daleko v temně modrých vodách Tichého oceánu, zajistí doslova znovuzrození i těm nejpřepracovanějším a nejunavenějším z nás. A místní obyvatelé na hlavním ostrově Rarotonga stále vítají každého nového návštěvníka, jejichž pravidelný přísun zajišťuje stále rostoucí počet mezinárodních letů do tohoto polynéského ráje.

Ačkoli život na Cookových ostrovech postrádá nějaké vyslovené extrémy, je zde stále nepřeberné množství outdoorových aktivit a kaleidoskop mořského života doslova čeká na potápěče se šnorchly, kteří se vydají k nedotčeným korálovým útesům. 45-minutový let severně od Rarotongy vám odhalí úchvatný klenot souostroví – Aitutaki s jeho idylickou, tyrkysovou lagunu, která je často označována jako „nejkrásnější laguna světa“. Vydáte-li se ještě dál po Cookových ostrůvcích, dostanete se do míst, kam před vámi pravděpodobně mnoho lidí ještě nevkročilo.

Střední Vietnam nabízí spoustu nezapomenutelných zážitků, ovšem jen málokterý může soupeřit s výpravou do Hang Son Doong, největší jeskyně světa © Geng Xu / Getty Images
 

6. Střední Vietnam

Vedle živého, energického Ho Či Minova města a (poněkud) uvolněnější, historické Hanoje, je střední Vietnam asi nejrozmanitějším regionem v zemi. 

Rozpustilá kuchyně Hue nese odkaz kultury bývalého císařského města, zatímco dále na jih, mezi uličkami historického Hoi Anu na váš čekají voňavé nudle cao lầu. Město Danang, rozkládající se na březích řeky Han, se stává jednou z vůbec nejpopulárnějších destinací Vietnamu a nabízí především chutné a čerstvé, lahodně připravené, mořské plody. Díky mezinárodním leteckým spojům s mnoha asijskými městy máme dnes velmi snadný přístup k zajímavostem jako například Zlatý most v nedaleké vrchovině Ba Na Hills. Dobrodružnější povahy ocení spíše nedaleký národní park Phong Nha-Ke Bang, kde je možné objevovat jedny z největších a nejkrásnějších jeskyní světa, nezkrocené řeky a divokou krajinu porostlou bujnou džunglí.

Fiji je úchvatné ze všech možných úhlů pohledu, ale ten letecký jim všem jednoznačně kraluje © Matteo Colombo / Getty Images

7. Fidži

Džungle kypící životem, které skrývají utajené vodopády, hejna fantastických ryb třepetající se podél korálových útesů, třpytivé pláže bez jediné stopičky, jenž by jejich dokonalost narušovala, a místní obyvatelé, kteří považují za dobrý zvyk nabídnout hostům šálek uklidňujícího nápoje kava - to jsou všechno půvaby Fidži, o nichž všichni věří (a doufají), že se nikdy nezmění.

Existují však skutečné obavy, zda bude tento národ schopen zachovat svou zemi a kulturu navzdory rychlým změnám klimatu. Udržitelnost se tady stala prioritou. Tento zranitelný ostrovní národ se již posunul směrem k eko-cestovnímu ruchu, ať je to díky resortům napájeným solární energií a podávajícím zásadně potraviny vypěstované a sklizené na Fidži, nebo díky projektům na podporu a záchranu korálových útesů, či omezenému používání plastů. 10. říjen 2020 bude znamenat 50. výročí nezávislosti ostrova, nazývané Den Fidži (“Fiji Day”). Můžete si být jistí, že v místním podání půjde o minimálně týden oslav všeho druhu, přičemž nesmí chybět lovo (jídlo z tradičních pecí v zemi), meke (tradiční umělecké tance při ohních) a veselý zvuk ukulele.

A slunce zapadá na konci dalšího dne v ráji… souostroví Bacuit, Palawan © XYZ PICTURES / Getty Images

8. Palawan, Filipíny

Palawan, který byl dlouho známý především jako nejzazší, hraniční ostrov Filipín, dostal v posledních letech výraznou mediální nálepku jako špička mezi dovolenkovými destinacemi. Naštěstí toho ve skutečnosti zatím tak úplně nedosáhl. Dalo by se spíš říci, že se nachází v příjemné fázi, kdy je díky novým leteckým trasám a modernizovaným silnicím stále snadnější prozkoumat mořské scenérie a džungle plných divokých zvířat tohoto úzkého a 400 km dlouhého ostrova dříve, než se přihrnou davy turistů a cestovní ruch se zde nevyhnutelně rozvine.

Klenotem Palawanu je El Nido, kde vyrůstají vysoké krasové útvary přímo z modrých vod zálivu Bacuit. Nová pravidla omezují počet návštěvníků na nejvýznamnějších památkách jako například ve Velké laguně (Big Lagoon) na ostrově Miniloc. a zákaz plastových lahví na jednorázové použití na výletních lodích pomáhá řešit znečištění moře. Je na vás El Nido příliš rušné? Zkuste zamířit víc na jih do batůžkářského přístavu Port Barton nebo do města San Vicente, které se může pochlubit zbrusu novým letištěm.

Díky množství ekologicky udržitelných projektů k modernizaci města, je Peking historickým pokladem zářícím dlouho do noci © kool99 / Getty Images
 

9. Peking

Peking, jednoznačně orientovaný na pokrok a budoucnost, se s příchodem nového desetiletí stále více mění. Ve snaze bojovat proti smogu zde byl spuštěn ekologický program sdílených jízdních kol a očekává se, že rychle expandující metro sníží ukrutné dopravní zácpy. Vysokorychlostní linky začnou brzy vozit cestující na mimořádnou stanici – stavba ve tvaru hvězdice, navržená architektkou Zaha Hadid, vytvoří největší letiště na světě, Peking Daxing International. Oficiálně má být uvedeno do provozu v průběhu tohoto roku. Do budoucna potom přilákají jistě další davy zvědavých návštěvníků také nablýskaná nová studia Universal Studios, která se otevřou v roce 2021, a samozřejmě sportoviště zimních olympijských her 2022.

Peking přitom zvládá být modernizován, aniž by obětoval historii, která neodmyslitelně naplňuje a zdobí jeho hlavní památky – úchvatné Zakázané město, palác Lama, největší palácový komplex na světě, Velkou čínskou zeď, která je viditelná z vesmíru, i úzké, starobylé uličky hútòngs, kam dnes obyvatelé Pekingu chodí na párty v nejvyhlášenějších městských barech.

Jen těžko si představit lepší místo k zavěšení hamaky a línému pohupování, než ostrůvky jako třeba kambodžský Koh Rong Samloem © Rocky89 / Getty Images
 

10. Kambodža

Většina návštěvníků přijíždí do Kambodže za kultovním chrámovým komplexem Angkor Wat, což se již dlouhou dobu nemění. Jinak se ale cestovatelské prostředí mění dost rychle: panorama hlavního města Phnom Penhu je na vzestupu – objevují se střešní bary ve vyšších patrech a vybrané restaurace; ostrovy na jihu země lákají k plážovému povalování díky novým luxusním resortům jako např. Six Senses a Alila Villas; pozůstatky koloniální éry v Battambangu a Kampotu se čile opravují, a v odlehlých oblastech jako je Koh Kong a Mondulkiri zve divoká příroda cestovatele, kteří dávají přednost méně rušným trasám. Aby bylo cestování v rámci země rychlejší a pohodlnější, vznikají nová letecká spojení mezi Siem Reap a jižním pobřežím, kde na ně pak navazují rychlé lodě pro odvoz na samotné ostrovy. 

Nakonec však jde o kambodžské obyvatele, kteří nejraději oslavují mír v zemi, bez váhání se pouštějí do oslav a rádi vás nechají nahlédnout a zažít svou specifickou kulturu. To je konečný dojem, který zanechává na duši nesmazatelný otisk a který si nakonec odvezete s sebou domů.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Sedm měst, kde ženy změnily svět

Další článek

Představujeme Bhútán - the Kingdom of Happiness

Související články

Články

Cestovatelský gastro kalendář na rok 2019

Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat? 1. čtvrtletí: datle, churrasco a zelené pivo Jedli jste už někdy datle v čokoládě? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je v lednu ochutnat do Dubaje.  Datle v čokoládě Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye, kde se nechte zlákat na churrasco, hovězí maso…

Články

Top 10 zemí podle Best in Travel 2019

10 států připravených upoutat pozornost cestovatelů 1. Srí Lanka Srí Lanka rozhodně prožívá svou chvíli na (rovníkovém) výsluní a změny se tu dějí v rychlém sledu. Nezávislí cestovatelé Srí Lanku dávno znají a obdivují její neskutečný mix náboženství a kultur, chrámy, které čas jen málo poznamenal, bohatou a dobře dostupnou divokou přírodu, a v posledních…

Články

Výběr nejlepších míst, která zahájí provoz v roce 2019

I kdybyste patřili mezi ostřílené cestovatele, tak to neznamená, že už vás v roce 2019 nic nepřekvapí. Ve světě na vás čeká spousta nových vzrušujících míst, která v příštím roce otevřou své brány publiku. Možná vás budou inspirovat s předstihem, abyste si už teď vytvořili itinerář na vaši další cestu. Academy Museum, Los Angeles, USA Prozkoumejte umění a vědu stříbrného plátna v prostoru, který slibuje mnohem více lesku a pompéznosti než kterékoli průměrné muzeum. Akademie filmových umění a věd, organizace stojící za předáváním cen Oscar, aktivně vytváří tuto sbírku již více než deset let a světu…

Články

TOP 10 evropských destinací pro rok 2019

Hlavní evropské destinace, které byste si letos neměli nechat ujít. Experti na cestování z našeho týmu Lonely Planet prozkoumávali vzdálená pobřeží, bzučící města a neobjevené regiony Evropy, aby pro vás našli ta nejlepší místa k návštěvě v tomto roce. Od lesů s medvědy až po města s vinicemi patří těchto deset destinací, které jsme vybrali, k nejvíce vzrušujícím místům na našem kontinentu. Máme pro vás směsici osvědčených favoritů i méně známých zázraků, které se pro rok 2019 nachází v centru pozornosti. Jediné, v čem se musíte rozhodnout, je kam vyrazit jako první. V drsné krajině slovenských Vysokých Tater se daří medvědům hnědým. © vencavolrab / Getty Images 1. Vysoké Tatry, Slovensko Existuje něco mýtického ohledně krajiny Vysokých Tater na Slovensku - vznešená říše křivolakých vrcholů a hlubokých vodopádů, kde sněhová deka přikrývá půdu a kde děsivá…