To hlavní z Petry aneb jak vytěžit maximum z jednodenní návštěvy

© Lonely Planet

Krajina utvářená po staletí větrnou erozí, hrobky vytesané ve skalách i tiché kaňony požehnané dávno zapomenutými božstvy – starověké město Petra je dokonalou vitrínou lidských dějin v nevídaném měřítku.

Návštěva tohoto epického místa však vyžaduje čas, protože jeho poklady jsou roztroušené na velké ploše mezi několika horami a přístup k nim je mnohdy možný pouze úzkými soutěskami a vyschlými koryty řek.

Petra_1Odstartujte svůj den již za svítání, abyste se do Petry a k její Pokladnici dostali skrze soutěsku Sík co nejdříve © Yongyut Kumsri / Shutterstock

Většina návštěvníků věnuje Petře alespoň dva dny - jeden, aby se seznámili s hlavními a nejznámějšími památkami, a druhý, aby si naplno vychutnali velkolepost tohoto novodobého divu světa. To ovšem neznamená, že ti, kteří mají menší časový fond, by to měli předem vzdát. Naopak. Postačí vám 24 hodin, zařízený nocleh ve Wadi Musa, trocha plánování a zjišťování předem, a zvládnete vidět v Petře všechno důležité.

S východem slunce v soutěsce Sík

Vyrazte v 6 hodin ráno, svižným krokem a rázným sestupem směrem k soutěsce Sík. Pro místní obchodníky, kteří nabízejí svezení soutěskou na koni, je to příliš brzy, takže stezka je v tuto ranní hodinu tichá, jen občas můžete zaslechnout pouštního skřivana, kterak svým hlasem vítá nový den. Východ slunce přináší nástin divů, které tu čekají – tesané kamenné bloky, zobrazující staré bohy, po pravé straně a majestátní hrobky nalevo. Pak se najednou ocitnete v polostínu, protože cesta sestoupí na dno úzké soutěsky zvané Sík.

Tento temný, posvátný kaňon, kde se skrývají poslední zbytky noci zachycené v zákoutích tyčících se skalních stěn, je za úsvitu chladný a nutí k rychlejšímu tempu pochodu. Ale stojí za to tu aspoň na chvíli zpomalit a všímat si detailů: fíkovník vyrůstající ze skály, starobylý vodní kanál ztrácející se v útesu, pozůstatky svatyní označující starodávná posvátná místa.

Petra_2Pokladnice v Petře je jednou z ikonických památek celého světa © Aleksandra H. Kossowska / Shutterstock

V 10 u Pokladnice

Jak je popsáno v každém cestovním průvodci, který za něco stojí, moment, kdy ze soutěsky Sík vykročíte do slunečního světla zalévajícího prostor před Pokladnicí, je jedním z nezapomenutelných zážitků v celé Petře. Hra světla na medově zbarveném průčelí Pokladnice ostře kontrastuje se stinným přítmím vládnoucím úzkému kaňonu. Jak sluneční svit pomalu klouže po sloupoví Pokladnice, ozařuje postupně jednotlivé detaily – do skály vytesané štíty, mohutné opěrné sloupy, velbloudy navlečené ve zdobných postrojích, čekající na focení– či svezeníchtivé zákazníky na písčitém plácku před památkou. Plné denní světlo (které přichází v různých časech, v závislosti na ročním období) později zaplaví také celý vnitřní prostor a na několik krátkých okamžiků prozáří jeho temnotu.

Dopoledne na hlavní ulici

Za Pokladnicí se cesta rozšiřuje na široký chodník mezi pískovcovými skalami, lemujícími jej z obou stran, které se staly vhodným podkladem pro vytesávané hrobky, jež charakterizují tuto památku. Ačkoli po mnoho dekád sloužila Petra především jako pohřebiště, bývala také domovem krátce existující, ale velmi bohaté Nabatejské říše, která ovládala tento region mezi lety 100 př. n. l. – 300 n.l. Přestože zdejší příbytky již dávno zmizely v propadlišti dějin, zbytky hlavní třídy, tržiště, chrámy, divadlo, a dokonce i dávný kostel ukazují, že Petra zvládla obsáhnout jak funkce velmi živého města, tak být i posvátným místem posledního odpočinku.

Petra_3Vyšplhejte se do vyšších míst Petry, abyste na ni mohli shlédnout jako bohové © Jin Chu Ferrer / Getty Images

Na poledne do nejvyšších míst

Nejvýše položené body Petry bývaly vždy považovány za nejposvátnější a na mnoha místech města byla vystavena schodiště vedoucí z hlubin wádí na plošiny vysoko ve skalách, speciálně za účelem obřadů. Jedno z těchto nejvýznamnějších vyvýšených míst je možné navštívit vystoupáním po schodišti, které začíná kousek od divadla a vede ke dvěma mohutným obeliskům, vytesaným přímo z povrchu skály. Na tomto místě se pravděpodobně konaly rituály s obětinami. Odměnou za zhruba půlhodinový výstup je pohled z ptačí perspektivy na celé srdce starobylého města, ovšem skutečným potěšením je i následný sestup přes Wadi Farasa. Toto wádí je jedním ze skrytých pokladů Petry a dokáže upoutat výletníky na dlouhé hodiny, se svými divokými květinami, působivými výhledy, starobylými vodními prameny a téměř zapomenutými hrobkami. Wádí ukazuje nádherný rukopis přírody v celé své kráse – dokonce i na povrchu zřídka navštěvovaných hrobek u konce sestupu je možné pozorovat neustále se měnící obrazce navátého písku, které dokreslují barvy květů všude okolo. A přitom je tato krása dnes pouze příležitostným domovem koz, ještěrek nebo škorpiónů.

Oběd na dně kaňonu

„Beduíni z Petry“, původní obyvatelé z kmene Bdoul, kdysi žili uvnitř starého města, ale v osmdesátých letech byli nuceně přemístěni. Navzdory nařízením se ale postupně se začali vracet do svých starých domovů a přivádět s sebou i zvířata, která představují jejich živobytí. Někteří si zde založili stánky v centru města, dnes nazývanému The Basin, a prodávají zde návštěvníkům Petry suvenýry, občerstvení a chi nana(čaj s mátou nebo šalvějí). Oběd v jednom z těchto stánků nabízí ochutnávku současného života v Petře a hodí se k obnově energie po a před dalším šplháním mezi jednotlivými úrovněmi města.

Petra_4Vyšplhejte 800 schodů ze dna města až k památce zvané Klášter © Nick Brundle Photography / Getty Images

Odpoledne u Kláštera

Vaše návštěva Petry není úplná bez návštěvy tzv. Kláštera, jehož původní účel zůstává tajemstvím. Ze dna údolí je tato pozoruhodná stavba se svou výraznou korunou dosažitelná po zvětralém schodišti o 800 stupních. V polovině odpoledne na sebe upoutává veškerou pozornost, když slunce zvýrazňuje zlatou barvu pískovcové stěny. Stojí to za tu námahu se sem vyškrábat – nabídne se vám úchvatný pohled přes wádí Araba, obzvláště krásný při západu slunce, když se hory Izraele a palestinské území rozpouští v ohnivých barvách večerního oparu.

Petra_5

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace o Jordánsku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Jordan.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.



 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

10 míst s tou nejvánočnější atmosférou v New Yorku

Další článek

Adamova hora - když i cesta je cíl

Související články

Články

Abú Dhabí – menší bratr slavné Dubaje

Druhé největší a zároveň hlavní město Spojených arabských emirátů leží na břehu Perského zálivu jihozápadně od Dubaje a většina cestovatelů se do něj, stejně jako já, dostane díky přestupu mezi lety Etihad Airways. Proslavila ho hlavně Zayedova mešita – jedna z největších na světě – a supermoderní závodní okruh Formule 1. Přistávám na obrovském letišti, kde zrovna budují další runway (Dubaj už přestává stačit), a sleduji obrovské pouštní město, ozářené vycházejícím sluncem. Na pobřeží se v dálce tyčí majestátní mrakodrapy, tady kolem letiště jsou zatím jen připravené ulice, bez domů. Tomu říkám urbanistické plánování…

Články

Pět zážitků, které zpestří dovolenou v Tunisku

Fascinující písčité pláže, příjemné teplé počasí a dostupnost z Evropy činí z Tuniska atraktivní dovolenkovou destinaci. Přímořská letoviska jsou rozeseta podél Středozemního moře, s členitým podbřežím dlouhým přes tisíc kilometrů. Příjemné a teplé počasí je tu navíc celý rok, s koupací sezonou od května do října. Plážová pohoda rozhodně není to jediné, co může nejsevernější africká země nabídnout. Byl by to skoro hřích prosedět celou dovolenou jen na pláži. Nechte se zlákat jednou z následujících aktivit, které učiní váš pobyt v Tunisku nezapomenutelným: Procházka starobylou medínou V Tunisku najdete…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…