Tipy na sólo cestu po Jižní Americe

LP

Pro nasycení duše neexistuje nic lepšího než výlet o samotě. Jižní Amerika s dramatickou krajinou, pulzujícími městy, výjimečným jídlem a světovou kulturou je cílem mnoha sólo dobrodruhů a vydáte-li se na cestu právě sem, otevře se vám spousta inspirace a možností, co objevovat.

Samozřejmě vás vyhlídka na daleký výlet bez parťáka může zpočátku vystrašit. Orientace po rozsáhlém kontinentu může být složitá, ale s trochou předešlého plánování a několika tipy od nás dostanete ze své cesty to nejlepší. Ať už to bude vaše první samostatná cesta, nebo patříte mezi ostřílené samorosty, využijte několika užitečných rad pro individuální cestování v Jižní Americe.

Sólo cestovatelé najdou v Jižní Americe mnoho podnětů k prozkoumání. © Henn Photography / Getty Images

Přátelské sólo večeře

Podělte se o stůl a povídání historek s místními lidmi a podobně smýšlejícími turisty při večeři v některém z místních klubů. Možná vám vezme chvíli takovou restauraci najít, ale s jídlem od místních kuchařů na jedinečných a neobvyklých místech to bude stát za to. Názvy klubů, kde se takovéto přátelské večeře odehrávají, se můžou lišit v závislosti na destinaci: v Buenos Aires hledejte puertas cerradas a zkuste třeba Casa Felix  - to by mohlo být pro začátek ideální místo k seznámení. 

Existují také takzvané „food tours“ jakožto společenský a praktický úvod do nové kultury stravování, to vše ve společnosti místního průvodce. Například v Bogotě vás průvodce z Chef's Tour vezme na třináct ochutnávek napříč osmi restauracemi, což vám umožní ochutnat vše od praženého prasátka lechona až po místní likéry aguardiente.
Kurzy vaření pro změnu umožňují interaktivní ochutnávku místní kuchyně se skupinou podobně naladěných gurmánů. Lima je světově proslulá svou kulinářskou scénou. Kreativní mladí kuchaři vedou takzvanou gastronomickou renesanci (příkladem je kváskový chléb z El Pan de la Chola, spolu s nejlepší pizzou a řemeslným pivem ze sesterské restaurace La Pizza de la Chola). Chcete-li však zpočátku zabrousit raději k tradičnější kuchyni, vyzkoušejte SkyKitchen, kde se naučíte vařit výběr klasických peruánských jídel, než se po práci v kuchyni zaslouženě uvelebíte na terasu s úchvatným výhledem na město.

Seznamte s podobnými cestovateli, jako jste vy, v kempech v národním parku Los Glaciares. © Keren Su / Getty Images

Získejte přátele díky skupinovým aktivitám

Zarezervujte si některou z organizovaných aktivit a získejte během poznávání nové krajiny i nové přátele. Připojte se ke skupině gauchos na koňském treku v Patagonii a projeďte kultovní hory Parque Nacional Los Glaciares, než zakempujete na venkově s tradiční argentinskou grilovačkou asado. Objednejte si projížďku přes Nibepo Aike a vzhůru do sedla!
Následujte také své obvyklé koníčky, jako je jóga nebo běh, a poznejte se s lidmi díky tomu, co máte rádi. Některé běžecké skupiny ve městech jsou zdarma, prohlédněte si proto místní události na Facebooku.

Vdechněte lokální kulturní scénu 

Sólo cestovatelé toužící po kultuře si nesmí nechat ujít místní uměleckou scénu. Vyhledejte si lokální divadla, taneční akce a koncertní sály a zapojte se. Od dekadentního Teatro Colón v Buenos Aires, kde některé pátky nabízejí bezplatné vstupenky na zkoušky hlavních baletních produkcí, po bohémské divadlo Teatro Pablo Tobón v druhém největším městě Kolumbie Medellin, které pravidelně pořádá recitály zdarma.
Koncerty jsou dalším okýnkem do místního života a každé město má svou vlastní scénu. Podívejte se na webové stránky jako Indie Hoy, Songkick a Vuenoz a projděte si program z celého kontinentu.

Když je čas na odpočinek, není nic lepšího než sólový výlet za filmem. Kina jsou v Kolumbii velkou součástí života a snímky v cizím jazyce jsou často uváděny v původním znění a doprovází je titulky ve španělštině. Cine Tonalá je filmovým šampionem nezávislých filmů v Bogotě s útulným promítáním, moderním barem a mexickou restaurací rozloženou na více podlažích láskyplně zrekonstruovaného sídla ze třicátých let. Další možností ve městě Medellin je Museo de Arte Moderno, které představuje současný architektonický zázrak, kde si návštěvníci můžou po zhlédnutí moderního umění na špičkové úrovni vychutnat i okouzlující kino.

I hostely jsou skvělým místem, kde můžete potkat další lidi na cestách. © JohnnyGreig / Getty Images

Bezpečné spaní 

Mít bezpečné místo pro složení hlavy je vždy důležité, o to více, pokud cestujete sami. Hostely se obvykle nabízí jako první na ráně, protože jsou levné, přátelské a snadno se tam potkáte s podobně smýšlejícími lidmi. Nejsou ale jedinou možností! Pro trochu více soukromí si pronajměte pokoj s rodinou na Airbnb (pro větší klid hledejte označení „superhost“). Takto získáte svůj vlastní prostor, a přitom budete těžit ze znalostí a zkušeností místních hostitelů. Nebo si můžete zarezervovat pobyt v takzvaném „homestay“, což znamená bydlení přímo u lokální rodiny. Tato varianta je cenově dostupná, může zahrnovat jídlo a mnoho jazykových škol vám pobyt u rodiny za příplatek zařídí.

Naučte se jazyk

Seznámení s místními obyvateli musí být na prvním místě seznamu všech sólo cestovatelů a třeba i studium jazyka může být klíčem k poznání nových lidí. Přihlaste se na několik lekcí na začátku vaší cesty, budete díky tomu více naladěni na místní přízvuk a okamžitě získáte nový okruh přátel díky spolužákům z okolních lavic. Ailola provozuje školy po celé Jižní Americe, včetně světového dědictví UNESCO zapsaného na seznamu Quito v Ekvádoru.

Prozkoumejte rozlehlou jihoamerickou krajinu autem. © Igor Alecsander / Getty Images

Cesta kolem Jižní Ameriky

Jižní Amerika má dobré spojení vnitrostátních letů, ale někdy se ceny letenek šplhají až příliš vysoko. Pokud chcete ušetřit peníze a máte čas, rezervujte si autobus. Linky můžou být v andských zemích docela základní, ale jsou překvapivě pohodlné na místech jako Argentina, Brazílie a Chile. Delší cesty lze rezervovat předem online, v takovém případě požádejte o nejvyšší úroveň, která se nazývá se coche-cama nebo v Brazílii leito a zahrnuje plně sklopitelné sedadlo. 
Mnohé z nejlepších památek (například tajuplná krajina pouště Atacama) můžete snadno navštívit na vlastních čtyřech kolech. Chcete-li samostatně a bezpečně probádat zemi jako sólo cestovatel, půjčte si auto. Obzvláště dobře se dá pořídit v Chile, kde působí velké půjčovny aut. Vyberte si renomovanou značku jako je europcar.com, která poskytuje nepřetržitý provoz a zahrnuje obrovský výběr míst k vyzvednutí vozu i jeho odevzdání. V závislosti na vaší národnosti a zemi, kterou navštěvujete, budete možná kromě řidičského průkazu potřebovat i mezinárodní řidičské oprávnění.

Bezpečnost pro sólo cestovatele

Jižní Amerika je bezpečným místem pro cestování jednotlivců, ale i tak byste v jakékoli destinaci měli být vždy ostražití. Zarezervujte si hostely předem, zapište si adresy a prozkoumejte předem svou trasu. Díky tomu budete chodit cílevědomě a nemusíte vytahovat telefon na každém rohu, čímž se pro zloděje stanete méně zajímavým cílem.

Proveďte ještě před cestou některá jednoduchá preventivní opatření pro případ, že se vaše věci ztratí – zvládnete tak líp jinak stresující situaci. Udělejte si kopii pasu, převeďte si nějaké peníze na samostatný účet a kartu uložte do bezpečí. Zjistěte si také, kde se nachází naše nejbližší ambasáda, protože nikdy nevíte, kdy budete potřebovat požádat o pomoc, zvláště pokud jste sami.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Aljaška - plavba do neuvěřitelných koutů naší Země

Další článek

I am Sory - výprava za mimoriadnym africkým fotografom do Burkiny Faso

Související články

Články

Největší zajímavosti Peru jako na dlani

Když se řekne Perú, většině z nás naskočí jen Machu Picchu a Inkové. Tato země toho ale nabízí mnohem, mnohem více. Strávili jsme tu bez pár dnů skoro 3 měsíce a ani to nestačilo k trochu detailnějšímu prozkoumání. O Machu Picchu zde tedy řeč nebude, ale dozvíte se o dalších zajímavostech, která tato země může nabídnout. Víte například, že v Peru najdete druhý nejhlubší kaňon na světe, který je dvakrát hlubší než slavný Grand Kaňon? Nebo třeba třetí a čtvrtý nejvyšší vodopád světa? Nebo také horu z loga slavného studia Paramount? Ano je to tak. Země se přirozeně dělí na tzv. costa (pobřeží), sierra (hory) a selva (džungle).…

Články

Peru - země plná záhad a všech možných NEJ

Destinace Lima. Pokud tak koukáte po letenkách a cítíte, že by to chtělo zase něco nového poznat, další kontinent, další kultury, záhady a neobyčejnosti, pokud máte za sebou nějaký ten výlet do Asie, je čas na latinskou Ameriku. Kontinent, se kterým se lidem v hlavě spojí plno toho dobrého a nedobrého. Machu Picchu, drogy, Cobacabana, zemětřesení, příroda, bezpečnost. Zachovejte klid a klikněte na GO při kupování letenek do Peru. Peru je země plná kontrastů. Její historie a kultura je nesmírně bohatá. Navíc Peru je hrdě držitelem několika NEJ. Největší písečné duny na světě, nejvýše položené jezero, největší město, kam nevede silnice, nejhlubší kaňón na světě. A nevyřešených záhad zde také najdeme několik. Obrazce v Nasce, nikdo…

Články

Jak jsem mrzla v Brazílii: proč je zima v São Paulu horší než v Praze

Jsem ten typ člověka, který má rád teplo nebo klidně i takové to lepivé vedro…během ledna, když teplota u nás klesne k nule nebo pod ní, vidím se na pláži v Karibiku nebo aspoň v Záhřebu. Brazilské teplíčko jsem si rychle oblíbila. Do São Paula jsem odletěla na konci prosince, tedy uprostřed léta. Žabky, tady pod slavnou značkou havaianas, jsem nesundala z nohou. Skoro každý den pár kapek příjemného horkého deště a děti ve školce jsme dvakrát denně mazaly opalovacím krémem. U vás v Evropě je ale větší zima Pro Brazilce…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…