Tipy na jeden den v Torontu

© V. Lískovcová

Každému z nás se může stát, že na návštěvu vysněného místa či města nemusí mít z jakéhokoli důvodu mnoho času. Co pak dělat, pokud máte například na město jako Toronto pouze jeden den? Není nutné takovýto výlet zcela zavrhnout. My pro vás máme pár tipů, jak si takovýto den užít.

Příjezd

Je samozřejmě důležité vědět, jak se vlastně do Toronta dopravit. Pokud zvolíte cestu autem, neměl by být problém najít místo pro své vozidlo. V centru města je množství parkovišť, které se dají pohodlně využít. Navíc budete mít jistotu, že o své auto nepřijdete. Problémem však mohou být ceny parkovného, pokud chcete utratit co nejméně peněz. Celý den by se totiž mohl značně prodražit.

Toronto_1

My se na místo například dopravili pomocí autobusu. Velikou výhodu právě autobusu či vlaku je, že hlavní nádraží se pro obojí nachází také přímo v centru města. Dokonce hned vedle sebe. Vzhledem k tomu, že se jedná o velkoměsto, odpovídá tomu i počet autobusů do Toronta i z něj. Nemusíte tedy mít obavy o to, že byste se následně nedostali zpět do původní destinace.

Možná vám ale bude připadat zvláštní, že budete jedni z mála, kteří zvolí tuto formu dopravy. Za nějaký ten čas, který již v Kanadě pobýváme, jsme zjistili, že můžeme působit trochu zvláštně. Nevlastníme žádný dopravní prostředek a využíváme hromadnou dopravu. To zde opravdu mnoho lidí nedělá.

Toronto_2

Nejznámější atrakce

Jako turista předpokládáte, že většina atrakcí, pamětihodností a obecně zajímavostí je většinou někde v okruhu blízkém centru města. Toronto v tomto není výjimkou a procházet mezi jednotlivými zajímavostmi je možné i pěšky. Velikost centra je právě k tomu ideální a není tedy nutné se přepravovat městskou hromadnou dopravou. Samozřejmě pokud vás z nějakého důvodu nefascinují věci jako metro a tramvaje.

Pokud byste s sebou vzali na výlet i mě, bylo by hned jasné, kam by se po příjezdu muselo jít jako první. Jasně, že do hokejové síně slávy. I když člověk hokeji přímo fandit nemusí, je zrovna tohle jedno z míst, které by cestou přes Toronto měl vidět. Hokej jednoduše ke Kanadě patří a navštívit Hockey Hall of Fame vám může pomoci zapadnout. Navíc uvidíte Stanley Cup, zastřílíte si na branku a přečtete si něco o tom nejlepším. Tedy o Jaromíru Jágrovi.

Toronto_3

Po návštěvě síně slávy je možností kam vyrazit více. Známých míst je zde spousta. Nejznámější je asi CN Tower, poskytující výhled na celé Toronto. Pokud se nebojíte výšek, je to místo pro vás. Podle nás je ale nejlepší vydat se nahoru spíš, pokud se stmívá nebo je-li už úplná tma. Pohled na město je potom mnohem zajímavější.

Trojici asi nejznámějších turistických atrakcí, které vám Google hned první stránce nabídne, uzavírá Ripleys Aquarium of Canada. Nachází se hned vedle zmíněné CN Tower a jak název napovídá, jedná se o akvárium plné ryb. Nebo spíš více akvárií plných ryb. Nemusíte být přímo nadšenec do podvodního světa, abyste se zde zabavili. Pokud vás ale ryby moc nelákají, můžete šetřit své peněženky a vydat se raději na dobrý oběd.

Toronto_4

I kdybyste ale všechny tři místa navštívili, nemusíte se bát, že by pro vás měl den končit. Pokud nechcete, žádné z těchto míst nezabere takovou porci času. Je ale nasnadě mít připravený alespoň přibližný plán, jak budete chtít tyto zastávky obejít.

Toronto_5

Alternativní pochůzky

Plán, jak si město projít, jsme si udělali i my. Nechtěli jsme ale z Toronta vidět pouze místa z průvodců a knih. Udělali jsme si proto menší průzkum. Skvělým pomocníkem se nám právě v tomto případě stal Instagram. Jelikož má v dnešní době přes 800 milionů uživatelů, bylo jasné, že bychom pomocí něj mohli objevit nějaká zajímavá místa.  

První zastávkou se pro nás stala stará industriální čtvrť Distillery District. Přiznávám, že se nejedná o zcela neznámé místo. Má však neskutečné kouzlo. Nádherně zrekonstruované prostředí plné designových obchůdků a restaurací. Pokud se na toto místo vydáte v prosinci, budou se zde odehrávat nádherné vánočné trhy, které se stanou nezapomenutelným zážitkem.

Toronto_6

Čtvrť Distillery District se nenachází přímo v srdci Toronta. Pro nás byl proto první zastávkou, abychom se mohli procházkou postupně vracet zpět a prohlížet si město. Změtí mrakodrapů, kouzelných malých baráčků a hospůdek dojdete až ke staré radnici na Nathan Phillips Square. Zde se můžete vyfotit u ikonického obřího nápisu Toronto, a pokud přijedete ve správné roční období, můžete si zde zabruslit na veřejném kluzišti.

Toronto_7

I přes to, že značnou část města jsme objevili, stále zdaleka nebyl konec. V podstatě vše je již od radnice kousek.  Na skok do Chinatownu. Prohlédnout Graffiti Alley, kde se můžete přesvědčit, že graffiti už dávno nejsou vandalismus. Kouknout se na Half House. A následná procházka po všemožných zákoutích různých uliček ve středu města. Když cestujete s nízkými náklady, je právě tohle možná nejlepší volba. Stačí si procházet centrum Toronta a určitě se nebudete cítit ochuzeně.

Toronto_8
Co vynechat

Jelikož se jedná o jednodenní výlet, nemůžete stihnout vše. Je třeba řádně promyslet, jaké jsou vaše priority. Toronto nabízí mnoho muzeí a galerií, ty jsou však většinou časově náročné. Při první návštěvě města bychom je vynechali. Samozřejmě pokud sem nepojedete pouze s cílem projít si právě tyto muzea a galerie. Tím by se situace měnila.

Dalšími místy, která bychom vynechali, jsou nákupní střediska. Nejen, že je můžete navštívit kdekoli na světě, ale ztratíte zde ještě více času než kdekoli jinde.

Toronto_9
Návrat

Ať už jste si den užili dle něčích rad či podle sebe, vždy je důležité zapamatovat si, kde parkujete své auto nebo kde je nádraží, ze kterého vyrážíte zpět domů. Není nic otravnějšího, než složitě hledat cestu zpět po celém dni pochůzek není.

Toronto_10

Autorka článku a fotografií - Vendula Lískovcová: O našem hledání ztraceného autobusového nádraží či jiných příhodách, které se nám při Working Holiday pobytu stávají, si můžete přečíst na našem deníku nebo se inspirovat výlety na insragramu – Travellingfawns. Budeme se na vás těšit.


Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kanady? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kanada Poznáváme.

Kanada Poznáváme LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Objevte svůj cíl, svou destinaci... Aplikace Lonely Planet Guides

Další článek

Cyklotrip do Antiatlasu, kraje žulových skal

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Nejlepší destinace v USA, které byste měli navštívit v roce 2018

Cestovatelský tým odborníků Lonely Planet důkladně prozkoumal Spojené státy a vybral deset nejlepších dosud přehlížených, revitalizovaných a nadpozemských lokalit, které v roce 2018 skutečně stojí za návštěvu. Přírodními divy počínaje a podmanivým pobřežím a nadějně se rozvíjejícími městy konče, tyto destinace letos slibují velké věci. Inspirovali jste se a rozhodli vyrazit na cestu? Redwood Coast, Kalifornie Na kalifornském Redwoodském pobřeží ztratíte pojem o čase (i mobilní signál). Filmoví nadšenci možná poznají úchvatné prostředí z hollywoodských trháků, jako je Jurský park, E. T. Mimozemšťan a Hvězdné války. Ale působivou nádheru kalifornských sekvojových lesů, starých dva…

Články

Vyber si svůj pramen, aneb objevte krásy floridského vnitrozemí!

Pokud vás slunění nebaví a moře nudí, ale přece jen se vody nechcete v tom vedru vzdát, vydejte se na průzkum floridského vnitrozemí: za smaragdově a tyrkysově zbarvenými prameny, kde si můžete zašnorchlovat třeba s želvami, projet se pak po řece na půjčené kánoi, nebo nějakém nafukovadle. To celé pod laskavým dohledem zdejších rangerů, kteří dávají bedlivý pozor, aby krajina ani vy jste nepřišli k jakékoli úhoně. Vy se tak můžete s batůžkem projít po okolním lese a zakončit obvykle nenáročnou túru osvěžující koupelí ve smaragdové vodě, která má po celé Floridě obvykle teplotu kolem 21°C. Přírodních…

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…