TIPy na cestování za novými gastronomickými zážitky

LP

Cestování za jídlem se stává čím dál žhavějším trendem, neboť všichni, od gurmánů až po závisláky na sociálních médiích, balí své batohy a vyzbrojení seznamem jídel, které musí vyzkoušet, vyráží do svých vysněných destinací. Svět se ale netočí jen okolo ústřic, v roce 2019 se proměňuje v ohromný bufet plný lahodných objevů.

Mil, Cuzco, Peru

Umíte si představit, jak si pochutnáte ve vysoké nadmořské výšce s výhledem na památky Inků v místě, které provozují jedni z padesáti nejlepších kuchařů světa? Tato restaurace, a doslova óda na andskou kuchyni zděděnou po předcích, otevřela v únoru 2018 a stojí za to, abyste k ní túrou do 3568 metrů nad mořem vystoupali. Odměnou vám bude ohromující scenérie a osmichodové menu podávané z domácích surovin pocházejících přímo z regionu. Virgilio Martínez (z uznávané ústřední restaurace v Limě) oživuje staré ingredience a techniky ve spojení s moderním kouzlem.
Chcete-li se sem dostat, leťte z Limy do Cuzca (přibližně jednu hodinu), odkud to bude do cíle devadesát minut jízdy.

Mil, Cuzco

Noma, Kodaň, Denmark

Zvuzrození restaurace René Redzepi’s Copenhagen vyšlo poprvé na světlo za doprovodu velkého nadšení a očekávání v únoru 2018. Oslavovaná jako jedna z nejlepších (a rozhodně nejvlivnější ve vytváření nové severské kuchyně) restaurací, “Noma 2.0” představuje své vysoce pestré a výhradně sezónně laděné menu: mořské plody (únor až časné léto); zelenina (začátek léta až počátek podzimu), zvěřina a plody lesa (začátek podzimu až do ledna).
Sledujte restauraci Noma 2.0 na sociálních sítích (@nomacph), kde vás upozorní na další zveřejnění sezónních rezervací, a následně si své místo rychle zamluvte online na adrese noma.dk.

Restaurace Noma 2.0

Mihara Tofuten, Bangkok, Thajsko

Nová japonsky laděná tofu restaurace od šéfkuchaře Gaggana Ananda (čtyřnásobný vítěz soutěže “Padesát nejlepších restaurací v Asii” pro jeho stejnojmenný Gaggan) je dobrodružnou, ambiciózní a chutnou výpravou. Mihara Tofuten se objevila na trhu na konci března 2018 a přináší do Bangkoku autentické tofu v takzvaném omakase stylu (alá je to na vaší volbě). Dezert v podobě sójové zmrzliny s bílou a tmavou čokoládou a chlazené tofu ochucené matchou a pistáciemi obměkčí i ty největší skeptiky. 
Pro rezervace napište e-mail na resv@miharatofutenbangkok.com. Šestnáctichodové menu začíná od 3900 thajských bhatů (122 amerických dolarů). Víno či saké je k dispozici na vyžádání.

Laura, Mornington Peninsula, Austrálie

Pozvánka do restaurace Laura připomíná milostný dopis, který vás zavede na překrásný poloostrov Mornington Peninsula, jihovýchodně od Melbourne. Přivítá vás tu rafinované spojení jídla, vína a umění v místě Point Leo Estate oplývajícím fenomenálními západy slunce ze všech možných uhlů. Laura nese jméno po sedmimetrových sochách vyrobených z litiny od španělského sochaře Jauma Plensa a nabízí výhled na šumivý záliv Western Port a jeho sochařský park - jednu z největších australských soukromých sbírek.
Poloostrov Mornington je nejlépe dosažitelný autem. Laura je hodinu jízdy od poloostrova Link z Melbourne.

Večeře v dómu, The Summerhouse, Singapur 

Letní dům (the Summerhouse) okouzluje své návštěvníky večeřemi uprostřed venkovní jedlé zahrady. Tady si můžete kochat přepychem a atmosféru stylového klimatizovaného „iglú“ a zároveň jíst pod hvězdami během vášnivých nocí v Singapuru. Každá ze tří kopulí nese své téma - vyberte si bohémský, skandinávský styl nebo styl salonku s místy pro až osm hostů. Uvítá vás citronová tráva nebo divoké jahody, které přidávají na zdejší celkové rustikální romantice.
The Summershouse se nachází v letovisku Seletar Aerospace Park a zážitek v podobě “Večeře v dómu” můžete rezervovat od 300 euro (225 amerických dolarů) pro pár na adrese thesummerhouse.sg/garden-domes. 

The Summerhouse, Singapur

Salt v Paul Cluver, Grabouw, Jižní Afrika  

Pokud jde o párování jídel k sobě, restaurace Salt povyšuje toto umění o další stupeň. Najdete tu šest odlišných typů solí rozprostřených na každém stole a každý chod je spárován nejen se specifickým typem vína, ale právě i soli. Umístěná v přepychovém Elgin Valley poblíž Kapského města je tato restaurace součástí vinařství Paul Cluver – samo o sobě proslulém výrobou dobrého chardonnay, ryzlinku a odrůdy point noir. Otestujte své smysly společně s kuchaři a nadšenci pro slané v popředí se jmény jako jsou Craig Cormack a Beau du Toit.
Salt se nachází v Grabouw, 65 km jihovýchodně od Kapského města a je otevřena na snídaně a obědy, o dvouchodovém menu (275 randů, 22 amerických dolarů) nebo menu o třech chodech (340 randů, 28 amerických dolarů). 

Salt v Paul Cluver, Grabouw

Rybí trh, Edinburgh, Skotsko

Tato nová restaurace vznikla po letech plánování a spoluutváří ji bývalý šéfkuchař Ricka Steina Roy Brett a Gary Welch z Welch Fishmongers. Restauraci otevřeli na jaře 2018 a prostory vybudovali úplně od nuly na základech bývalého trhu s rybami v Newhaven Pier, kde prodejci ryb obchodovali už v devatenáctém století. Design interiéru rybího trhu vzdává poctu původnímu viktoriánskému dědictví a vytváří idylické prostředí, ve kterém si můžete vychutnat humry, ústřice, šampaňské nebo večeři v podobě tradičních fish-and-chips. 
Navštivte Fishmarket na jaře nebo v létě a vychutnejte si posezení na palubě s fish-and-chips a s nepřetržitým výhledem na záliv Firth of Forth.

Týden jídla v Jordánsku, Ammán, Jordánsko

Tento nový festival (Jordan Food Week) oslavuje historii a rozmanitost jordánského gastronomického dědictví. Koná se v Ras Al Ain v hlavním městě Ammán a zahrnuje na dvě stě producentů, včetně kuchařů a farmářů, kteří své výrobky prezentují při malebných letních večerech během jednoho červencového týdne. Projděte si stánky, ochutnejte domácí jordánskou kuchyni z různých koutů země, sledujte kuchaře v akci, zúčastněte se školy vaření a rozhodně si odneste i místní řemeslné výrobky - a to vše v jedinečné karnevalové atmosféře. 
Vstup na festival Týden jídla v Jordánsku stojí dva jordánské dináry (2,80 amerických dolarů) se speciální slevou v Ammánu na taxi aplikaci zvanou Careem. 

Moss, Blue Lagoon, Island

Islandská Modrá laguna (Blue Lagoon) už je mezi návštěvníky, kteří hledají blaho ve venkovních termálních koupelích, velmi populární. Nyní ale nabízí potěšení i pro nadšené gurmány - a to uvnitř nového luxusního hotelu Retreat. Od dubna 2018 si hosté můžou pochutnat na tradičních islandských pokrmech (plnohodnotné ochutnávkové menu o sedmi chodech přímo u desetimístného stolu šéfkuchaře) společně s výhledem na sopečnou krajinu a víno z unikátních barvených lávových sklepů uchované od roku 1226. 
Modrá laguna (Blue Lagoon) se nachází šikovně mezi Reykjavíkem a mezinárodním letištěm Keflavík. Mezi oběma městy funguje hodinová přeprava autobusem.

Modrá laguna (Blue Lagoon)

The Civilisations Supperclub, Londýn

Tato série jídelního klubu zahájila svůj provoz v březnu 2018 a koná se na různých neobyčejných místech Londýna. Očekávejte od ní tematické jídlo, hudbu a příběhy zaměřené na historii a kulturu po vzoru arabských hodů: tisíc a jedna příchutí, zvuky a báje ze Sýrie, které se odehrály v Grand Studio v Leighton House, a “Syrské hody ze 13. století” inspirované večeřemi na březích starověkých řek Baradá a Eufrat, které v Londýně zaujaly své místo v London Canal Museum. 
Jídelní klub je iniciativou společnosti Sakbeh, která se zabývá gastronomií a společenskými událostmi.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Představujeme Austráliie

Další článek

Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Související články

Články

Lepší platýse nenajdete - 9 TOP rybích restaurací z celého světa

Archeologické nálezy naznačují, že lidé připravují a jedí ryby a mořské plody již nejméně 165 000 let, a dá se říci, že jsme v jejich úpravách dosáhli značné dokonalosti. Řada těch největších lahůdek pochází z oceánů, jezer a řek, od elegantních plátků sašimi v Japonsku po pečivo plněné humrem v Maine. Podívejte se na seznam Lonely Planet, který uvádí nejlepší místa, kde si pochutnáte na rybách a darech moře, a poznejte některé z jedinečných místních kultur, jež je mají ve svém jídelníčku. Kvůli sašimi v Cukidži si stojí za to přivstat © Patrick.Wong / Shutterstock Sašimi za svítání na tokijském…

Články

7 chutí Nového Zélandu

Neodmyslitelnou součástí cestování je poznávání místní kuchyně a objevování chutí, které jsou nám neznámé. Pojďme se podívat na 7 zajímavých chutí, které podle nás stojí za to na Novém Zélandu vyzkoušet - ovoce, jaké jste ještě neviděli, Hokey pokey zmrzlina a delikátní víno. Dobrou chuť! 1. Feijoa a zlaté kiwi Feijoa je ovoce pro většinu z nás neznámé. Pěstuje se totiž především v Jižní Americe a na Novém Zélandu. Podlouhlé vejčité plody o velikosti 6 cm, zelené barvy s bílou dužinou, u nás pravděpodobně nekoupíte. Užijte si chuť podobnou jahodám a ananasu například ve formě zmrzlinového…

Články

Kuchyně, auta a kultura - devět důvodů proč navštívit Emilia-Romagna

Na vyslovení názvu Emilia-Romagna si zezačátku pravděpodobně budete lámat jazyk a město není ani tak populární pro návštěvníky jako jeho soused Toskánsko, ale reprezentuje dokonalý příklad toho, jak snaha o průzkum za hranice oblíbených destinací může vést k úžasným odměnám. Tento méně známý kraj je domovem nejpopulárnějších jídel v zemi, pyšní se nejlépe zachovalou středověkou a renesanční architekturou a nejvíce uctívanými sportovními vozy. Velkolepé mozaiky v bazilice San Vitale. © theJIPEN / Getty Images Prohlédněte si ohromující mozaiky Ravenny Jen…

Články

Cestovatelský gastro kalendář na rok 2019

Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat? 1. čtvrtletí: datle, churrasco a zelené pivo Jedli jste už někdy datle v čokoládě? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je v lednu ochutnat do Dubaje.  Datle v čokoládě Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye, kde se nechte zlákat na churrasco, hovězí maso…