Cestování za jídlem se stává čím dál žhavějším trendem, neboť všichni, od gurmánů až po závisláky na sociálních médiích, balí své batohy a vyzbrojení seznamem jídel, které musí vyzkoušet, vyráží do svých vysněných destinací. Svět se ale netočí jen okolo ústřic, v roce 2019 se proměňuje v ohromný bufet plný lahodných objevů.
Mil, Cuzco, Peru
Umíte si představit, jak si pochutnáte ve vysoké nadmořské výšce s výhledem na památky Inků v místě, které provozují jedni z padesáti nejlepších kuchařů světa? Tato restaurace, a doslova óda na andskou kuchyni zděděnou po předcích, otevřela v únoru 2018 a stojí za to, abyste k ní túrou do 3568 metrů nad mořem vystoupali. Odměnou vám bude ohromující scenérie a osmichodové menu podávané z domácích surovin pocházejících přímo z regionu. Virgilio Martínez (z uznávané ústřední restaurace v Limě) oživuje staré ingredience a techniky ve spojení s moderním kouzlem.
Chcete-li se sem dostat, leťte z Limy do Cuzca (přibližně jednu hodinu), odkud to bude do cíle devadesát minut jízdy.
Noma, Kodaň, Denmark
Zvuzrození restaurace René Redzepi’s Copenhagen vyšlo poprvé na světlo za doprovodu velkého nadšení a očekávání v únoru 2018. Oslavovaná jako jedna z nejlepších (a rozhodně nejvlivnější ve vytváření nové severské kuchyně) restaurací, “Noma 2.0” představuje své vysoce pestré a výhradně sezónně laděné menu: mořské plody (únor až časné léto); zelenina (začátek léta až počátek podzimu), zvěřina a plody lesa (začátek podzimu až do ledna).
Sledujte restauraci Noma 2.0 na sociálních sítích (@nomacph), kde vás upozorní na další zveřejnění sezónních rezervací, a následně si své místo rychle zamluvte online na adrese noma.dk.
Mihara Tofuten, Bangkok, Thajsko
Nová japonsky laděná tofu restaurace od šéfkuchaře Gaggana Ananda (čtyřnásobný vítěz soutěže “Padesát nejlepších restaurací v Asii” pro jeho stejnojmenný Gaggan) je dobrodružnou, ambiciózní a chutnou výpravou. Mihara Tofuten se objevila na trhu na konci března 2018 a přináší do Bangkoku autentické tofu v takzvaném omakase stylu (alá je to na vaší volbě). Dezert v podobě sójové zmrzliny s bílou a tmavou čokoládou a chlazené tofu ochucené matchou a pistáciemi obměkčí i ty největší skeptiky.
Pro rezervace napište e-mail na resv@miharatofutenbangkok.com. Šestnáctichodové menu začíná od 3900 thajských bhatů (122 amerických dolarů). Víno či saké je k dispozici na vyžádání.
Laura, Mornington Peninsula, Austrálie
Pozvánka do restaurace Laura připomíná milostný dopis, který vás zavede na překrásný poloostrov Mornington Peninsula, jihovýchodně od Melbourne. Přivítá vás tu rafinované spojení jídla, vína a umění v místě Point Leo Estate oplývajícím fenomenálními západy slunce ze všech možných uhlů. Laura nese jméno po sedmimetrových sochách vyrobených z litiny od španělského sochaře Jauma Plensa a nabízí výhled na šumivý záliv Western Port a jeho sochařský park - jednu z největších australských soukromých sbírek.
Poloostrov Mornington je nejlépe dosažitelný autem. Laura je hodinu jízdy od poloostrova Link z Melbourne.
Večeře v dómu, The Summerhouse, Singapur
Letní dům (the Summerhouse) okouzluje své návštěvníky večeřemi uprostřed venkovní jedlé zahrady. Tady si můžete kochat přepychem a atmosféru stylového klimatizovaného „iglú“ a zároveň jíst pod hvězdami během vášnivých nocí v Singapuru. Každá ze tří kopulí nese své téma - vyberte si bohémský, skandinávský styl nebo styl salonku s místy pro až osm hostů. Uvítá vás citronová tráva nebo divoké jahody, které přidávají na zdejší celkové rustikální romantice.
The Summershouse se nachází v letovisku Seletar Aerospace Park a zážitek v podobě “Večeře v dómu” můžete rezervovat od 300 euro (225 amerických dolarů) pro pár na adrese thesummerhouse.sg/garden-domes.
Salt v Paul Cluver, Grabouw, Jižní Afrika
Pokud jde o párování jídel k sobě, restaurace Salt povyšuje toto umění o další stupeň. Najdete tu šest odlišných typů solí rozprostřených na každém stole a každý chod je spárován nejen se specifickým typem vína, ale právě i soli. Umístěná v přepychovém Elgin Valley poblíž Kapského města je tato restaurace součástí vinařství Paul Cluver – samo o sobě proslulém výrobou dobrého chardonnay, ryzlinku a odrůdy point noir. Otestujte své smysly společně s kuchaři a nadšenci pro slané v popředí se jmény jako jsou Craig Cormack a Beau du Toit.
Salt se nachází v Grabouw, 65 km jihovýchodně od Kapského města a je otevřena na snídaně a obědy, o dvouchodovém menu (275 randů, 22 amerických dolarů) nebo menu o třech chodech (340 randů, 28 amerických dolarů).
Rybí trh, Edinburgh, Skotsko
Tato nová restaurace vznikla po letech plánování a spoluutváří ji bývalý šéfkuchař Ricka Steina Roy Brett a Gary Welch z Welch Fishmongers. Restauraci otevřeli na jaře 2018 a prostory vybudovali úplně od nuly na základech bývalého trhu s rybami v Newhaven Pier, kde prodejci ryb obchodovali už v devatenáctém století. Design interiéru rybího trhu vzdává poctu původnímu viktoriánskému dědictví a vytváří idylické prostředí, ve kterém si můžete vychutnat humry, ústřice, šampaňské nebo večeři v podobě tradičních fish-and-chips.
Navštivte Fishmarket na jaře nebo v létě a vychutnejte si posezení na palubě s fish-and-chips a s nepřetržitým výhledem na záliv Firth of Forth.
Týden jídla v Jordánsku, Ammán, Jordánsko
Tento nový festival (Jordan Food Week) oslavuje historii a rozmanitost jordánského gastronomického dědictví. Koná se v Ras Al Ain v hlavním městě Ammán a zahrnuje na dvě stě producentů, včetně kuchařů a farmářů, kteří své výrobky prezentují při malebných letních večerech během jednoho červencového týdne. Projděte si stánky, ochutnejte domácí jordánskou kuchyni z různých koutů země, sledujte kuchaře v akci, zúčastněte se školy vaření a rozhodně si odneste i místní řemeslné výrobky - a to vše v jedinečné karnevalové atmosféře.
Vstup na festival Týden jídla v Jordánsku stojí dva jordánské dináry (2,80 amerických dolarů) se speciální slevou v Ammánu na taxi aplikaci zvanou Careem.
Moss, Blue Lagoon, Island
Islandská Modrá laguna (Blue Lagoon) už je mezi návštěvníky, kteří hledají blaho ve venkovních termálních koupelích, velmi populární. Nyní ale nabízí potěšení i pro nadšené gurmány - a to uvnitř nového luxusního hotelu Retreat. Od dubna 2018 si hosté můžou pochutnat na tradičních islandských pokrmech (plnohodnotné ochutnávkové menu o sedmi chodech přímo u desetimístného stolu šéfkuchaře) společně s výhledem na sopečnou krajinu a víno z unikátních barvených lávových sklepů uchované od roku 1226.
Modrá laguna (Blue Lagoon) se nachází šikovně mezi Reykjavíkem a mezinárodním letištěm Keflavík. Mezi oběma městy funguje hodinová přeprava autobusem.
The Civilisations Supperclub, Londýn
Tato série jídelního klubu zahájila svůj provoz v březnu 2018 a koná se na různých neobyčejných místech Londýna. Očekávejte od ní tematické jídlo, hudbu a příběhy zaměřené na historii a kulturu po vzoru arabských hodů: tisíc a jedna příchutí, zvuky a báje ze Sýrie, které se odehrály v Grand Studio v Leighton House, a “Syrské hody ze 13. století” inspirované večeřemi na březích starověkých řek Baradá a Eufrat, které v Londýně zaujaly své místo v London Canal Museum.
Jídelní klub je iniciativou společnosti Sakbeh, která se zabývá gastronomií a společenskými událostmi.
Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.