TIP na dvoudenní fotografování v Českosaském Švýcarsku

© Ivo Jelínek

Jelikož byl před námi volný víkend a já měl velkou chuť pořídit nějaký prima snímek v oblasti NP Českosaské Švýcarsko, tak nebylo o čem přemýšlet. Zde naše inspirace pro cesty po Čechách.

Vše připraveno, vyrážíme

I přes včasné zabalení důležitých věcí, jako spacáků, hygienickým potřeb – (vlhčené kapesníky jsou skvělá věc, pokud už předem víte, že budete nocovat mimo civilizaci a tedy i umývárku) jsme vyjeli v pátek navečer a tudíž jsem věděl, že naplánovaný západ slunce z Mariiny vyhlídky asi těžko stihneme. 

Českosaské Švýcarsko_1

Mariina vyhlídka se tyčí nad vesničkou Jetřichovice, kam jsme tedy nakonec dojeli až k večeru, ale to nás nemohlo odradit na tuto vyhlídku vystoupat. A i když západovky jsou v NP České Švýcarsko proslulé, tak ani pohled na Jetřichovice pod námi zahalující se pomalu do večerního šera, nebyl zklamáním. 

O to dobrodružnější byl večer sestup dolů, tedy pokud si zapomenete vzít sebou nějaké světlo jako my. Naštěstí nás zachránilo světlo zabudované v mobilním telefonu a tak jsme po pár zaškobrtnutí přes vyčnívající kořeny stromů docupitali až k autu a vlezli si do spacáku.

Českosaské Švýcarsko_2

Fotografie musí mít atmosféru

Pokud chce mít člověk opravdu fotografii s ranní atmosférou, kdy očekává zamlženou krajinu a vycházející slunce, musí také brzy vstát a proto jsem ospale nadávál na drnčící budík v 4.30 hod. ráno. A právě kvůli ranní fotografii se šlo opět na Mariinu skálu a později následoval přesun i na Wilhelmininu vyhlídku. Díky včasnému vstávání, byl krásný výhled na zamlžené Jetřichovice a celé blízké okolí a také na krásný východ slunce. Toto musí zažít každý, jelikož to má uklidňující účinky na lidské pocity a také romantickou dušičku, která je ve většině z nás. Chce to jen překonat počáteční lenost z brzkého vstávání. Pokud někdo chce zažít jak západovku tak i východovku na Mariině vyhlídce a nechce absolvovat večerní výstup a sestup a potom znovu to samé ráno, může nahoře přespat. My jsme tak učinili v následujícím roce, ale spánek tam byl více než zajímavý. Pod dřevěnou vyhlídkou mají své bydliště lasice, foukalo tam jako na větrné hůrce a navíc si na střechu sedl létající dravec, takže na spánek moc klidu nebylo.

Českosaské Švýcarsko_3

Sasské Švýcarsko vás překvapí

Po nabažení se pohledů z vyhlídek už na nás čekala v německé části Bastei a její Basteibrücke ležící v Saském Švýcarsku. Cestou z Jetřichovic se projede Hřenskem, Bad Schandau (sympatické lázeňské městečko) a jede se směrem na Kuort Rathen, kde se dá nad samotným městečkem na odlehlejším neplaceném místě nalézt místo pro parking. Díky tomu je možno navštívit Bastei za brzkých ranních paprsků bez problémů.

Českosaské Švýcarsko_4

Městečko Kuort Rathen je velmi krásné, leží u Labe a jejím vlastně i protkáno, jelikož je touto řekou rozděleno na dvě části. Nad ním se tyčí samotná Bastei a hrady Neurathen a Altrathen. Směrem na Bastei mohu doporučit trasu přes Amselsee (Kosí jezero) – sloužíí k chovu ryb. Na jezeře se dá vypůjčit loďka za 3 Euro a nebo šlapadlo za 5 Euro na 30 minut jízdy. My jsme si půjčili šlapadlo a po jezeře se projeli. Opět krásný zážitek, i když na jezeru není celkem nic zajímavého, krom pěkných šídel a krásné přírody všude okolo. Po projetí a vrácení šlapadla místnímu postaršímu „námořníkovi“ se pokračovalo dále a na rozcestí, kde nezapomeňte odbočit k navštěvě Amselfall (Kosí vodopád) – 10 m vysoký vodopádek a nacházející se asi 900 m severně od vyhlídky Bastei. Jednou za čas pustí místní správci více vody a vypadá to podobně jako v Adržbašských skalách, kde také nahromaděním vody po určité době, proud vody pouštěný dolů zesílí. Místní kuchyni zde, ale doporučit nemohu, zde mě německá gastronomie velmi zklamala. 

Českosaské Švýcarsko_5

Od Amselfall se poté pokračuje přes Schwedenlöcher (Švédské jámy) na vrchol. Po příchodu na Basteibrücke a tamní vyhlídky bude každý z Vás jistě nadšen.. Pohled z Bastei, je nádherný. Koukáte na Lilienstein – největší stolovou horu v Saském Švýcarsku, vpravo od něj je pak Königstein (jedna z největších pevností v Evropě), která rozhodně stojí také za návštěvu – nechejte si na ni celý den, garantuji Vám, že pokud ji projdete celou, budete pěkně unavení, no a v dáli je pak vidět České Švýcarsko.

Českosaské Švýcarsko_6

Nedělní finále

I v neděli se stávalo brzy a to dokonce už v 4.15 ráno k dalšímu výstupu opět na Bastei, především na Basteibrücke, který má vždy při východu slunce ozářeny mostní oblouky a pilíře. A opravdu ranní atmosféra udělala své a pohled na převalující se mlhu nad řekou Labe a spícím městečkem Kuort Rathen byl nádherný, stejně jako vycházející slunce ozařující samotný Basteibrücke. Navíc pokud je člověk takto brzy nahoře, může si pak ještě v klidu prohlédnout i samotný hrad Neurathen, jelikož tak brzy ráno nikdo ještě v kase není a ušetří tak ve své peněžence 3 Euro.

Českosaské Švýcarsko_7

A jelikož se v neděli tak brzy vstalo, mohla se díky tomu, po návštěvě Bastei a jejího fotografování, navštívit i stolová hora Lilienstein. Na parkovišti pod ním se nechá stát automobil a prudkým stoupáním se vyjde až na vrchol, kde se Vám naskytnou opět neuvěřitelné výhledy do všech stran. Zde ale varuji Ty z Vás, kteří trpí závratěmi z výšek, aby až na vrcholek samotné hory nechodili. Jelikož je to hora stolová a pohled dolů je opravdu příkrý. 

Českosaské Švýcarsko_8

Autor článku a fotografií - Ivo Jelínek -  další jeho cesty můžete sledovat na blogu Vilikuv svět nebo FB.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Německa? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Best of Germany.
LP Best of Germany
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Ivo Jelínek

Předchozí článek

Souostroví Perhentian - neznámá perla Malajsie

Další článek

Největší skvosty světové architektury

Související články

Články

Fototrip za sopečnými krásami Arménie

Esencí Arménie jsou sopky v čele s národním symbolem – horou Ararat, ležící ovšem za současnými hranicemi země a malebné kláštery a kostelíčky, rozházené po krajině. Podívejme se do Geghamských hor. Na břehu Sevanu S rozlohou 940 km2 a hladinou v nadmořské výšce 1900 m n. m. je Sevanské jezero vpravdě horským arménským mořem. Nedaleko stejnojmenného města na břehu jezera se na skalnatém poloostrovu tyčí Sevanský klášter, kterému dominují dva kostelíky z 9. století, od nichž je nádherný výhled…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Fototip – kavkazská jezírka Koruldi

Svanetie je vyhledávanou turistickou oblastí gruzínského Kavkazu. Oblast starých vesnic a hlavně majestátních hor v čele se Šcharou (5193 m n. m.), nejvyšším bodem Gruzie. Největším městem a centrem celé oblasti přezdívané „gruzínské Švýcarsko“ je Mestia, ležící na dně a svazích údolí na soutoku řek Mestiachala a Mulkhura v nadmořské výšce okolo 1800 metrů. V dosahu jednodenní túry, pokud je hezké počasí a člověk z Mestie vyrazí časně ráno, jsou také fotogenická jezírka…

Články

Putování po Müritz - Nationalpark

V úterý koukáme na počasí, protože chceme jít Malou Fatru, ale předpověd není dobrá. Tak brouzdáme internetem dál a pokukujeme po Rujáně až narazíme na Müritz - Nationalpark. Začtu se a po chvilce je jasno, kde strávíme příštích 5 dní. Jelikož jsou 2 dny státní svátky a volno, stačí si vzít jen jeden den dovolené, naložit koloběžky, kajaky a jede se... Müritz - Nationalpark je vzdálen od Dvora Králové nad Labem cca 550 km a je zajímavý hlavně pro vodáky tím, že v okolí tohoto jezera je spousty dalších jezer propojených kanály, kterými můžete plout na kajacích, především pak v těch chráněných, kam nesmějí motorové čluny a kam se kolikrát nedostanete…