Tichý africký triumf

©

Demokratická, pokroková, osvícená, ale především osvěživě divoká. Příběh botswanské proměny z chudé země v jeden z nejstabilnějších a nejvíce prosperujících afrických států je fascinující. V roce 2016 země slaví padesátileté výročí nezávislosti, a věru je co slavit; v neposlední řadě způsob, jakým se zemi daří vyvažovat hospodářský růst s ochranou přírodního bohatství. Připravte se na to, že vám tu často poklesne čelist a úžasem budete lapat po dechu.

Plavba deltou Okavango.

Plavba deltou Okavango. ©Joshua Bulpin/Lonely Planet.

V roce 2016 slaví Botswana padesátileté výročí nezávislosti. Možná vás napadne něco jako „a vážně je to důvod k takovému halasu?“. Je, vážně je. Přinejmenším proto, že jde o zemi s nejdéle funkční pluralitní demokracií na kontinentu, s pokrokovými sociálním názory (Botswana patřila v roce 2002 mezi první země, které svým občanům nabídly zdarma antiretrovirové léky na HIV), s minimální korupcí, se zdravým a osvíceným turistickým odvětvím a rychle rostoucí ekonomikou. Cesta země z nejhlubší chudoby v roce 1966 k jednomu z nejstabilnějších a nejvíce prosperujících afrických států je mimořádně působivá a nepochybně si zaslouží příslovečné poplácání po zádech. Ale to stále není všechno.

Botswana je jedinečná destinace: nezvyklá kombinace pouště a říční delty, která láká nezměrné množství divoké zvěře. Divoká, panenská a rozlehlá. Sedmnáct procent rozlohy země zabírají národní parky, z nichž některé přecházejí v obrovské přeshraniční parky Kavango­Zambezi a Kgalagadi. Odhodlání chránit jedny z posledních částí divoké krajiny na světě bylo oficiálně oceněno v roce 2014, kdy se botswanský ochranářský klenot, delta řeky Okavango, stal tisící položkou na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Na cestě domů

Na cestě domů. ©Ben McRae/Lonely Planet.

Camp nebo Jao Camp, kde vám připraví životní výlet na míru; máte-li přiškrcený rozpočet, využijte služeb komunitních projektů jako Tsabong Camel Park či Moremi Gorge. Přijeďte na líbánky kochat se snovou lagunou Zibandianja v Linyanti nebo za dobrodružstvím na koňském hřbetu v rezervaci Mashatu Game Reserve. Milovníci divokých zvířat mohou stopovat slony ve zmenšeném Serengeti v Savuti nebo surikaty v národním parku Makgadikgadi Pans. Dorazte sami a získejte průvodcovskou kvalifikaci v Okavango Guiding School nebo vyjeďte s dětmi a užijte si rodinné safari Ker & Downey (renomované cestovní kanceláře, která v roce 2015 získala cenu Safari Awards). Ať budete dělat cokoli a vydáte se kamkoli, nebudete litovat. To nám můžete věřit.Navzdory této záplavě kladů zůstává Botswana stranou zájmu. Lidé si většinou myslí, že je problém se tam dostat nebo že se tam nepostarají o rodiny. My jsme tu proto, abychom vám řekli, že to je omyl. Vyrazte hned! Leťte, jezděte autem, plujte na kánoi (mokoro). Nehleďte na to, zda je období sucha, nebo období dešťů – obě jsou skvělá. S naditou prkenicí se vydejte do táborů Vumbura Plains.

Vydejte se chytat ryby do delty Okavango.

Vydejte se chytat ryby do delty Okavango. ©Dave Hamman/Getty Images/Gallo Images ROOTS Collection.

Zážitky, které vám změní život

Botswana nabízí tolik životních zážitků, že by bylo jednodušší sepsat seznam toho méně zajímavého. Je tu skutečná divočina, v níž zažijete nefalšované primitivní vzrušení i bázeň, ať už vás v domorodé kánoi mokoro poveze africký gondoliér kolem šedavých těl slunících se hrochů v deltě Okavanga, nebo budete zakoušet pocity prvních lidí při pohledu na tisícileté skalní malby pohoří Tsodilo Hills, anebo na ostrově Kubu užasnete při pohledu na nadzemskou krásu dávnověkých baobabů na pozadí noční oblohy ozářené myriádou souhvězdí.

Co zrovna letí

Takzvaná „pohoda na parkovišti“. Kvůli třicetiprocentní dani z alkoholu a nově nařízené policejní hodině v klubech, stanovené na druhou ranní, se klubová scéna v hlavním městě Gaborone přesunula pod širé nebe a zabrala předměstská parkoviště. Na nich večírky pokračují, včetně provizorních DJských pódií a ostřílených clubberů vybavených přenosnými chladničkami a kempinkovými křesílky.

O čem se mluví

Přímé lety. Vláda už léta volá po přímých mezinárodních letech a po přesunu části zastoupení De Beers z Londýna do Gaborone (firma za rok prodá surové diamanty v hodnotě 6,5 miliardy dolarů) v roce 2013 toto volání ještě zesílilo. Gaboronské letiště i ranvej prošly renovací, která se plánuje také pro letiště Maun a Kasane. Díky všem těmto akcím obyvatelé doufají, že dlouho očekávaný den přijde nejdéle do roka.

Best in Travel 2016

Přečtěte si více o destinacích nominovaných do Best in Travel 2016. Zajímá vás, kam za nejzajímavějšími výročími, kde hledat nejlepší místa pro dobrodružné poznávání přírody pro celou rodinu, na kterých železničních trasách vás čeká zajímavý zážitek v nočním vlaku, kde si objednáte nejlepší hamburgery nebo které stavby 20. století jsou považovány za nejikoničtější? Je v knize zastoupena i Česká republika? Všechny otázky vám zodpoví tato tištěná publikace. 

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nové obzory v zemi vycházejícího slunce

Další článek

Nejlepší místa, kam se podívat v dubnu 2016

Související články

Články

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Havajské pláže netřeba představovat, ale toto souostroví oslovuje také milovníky dobrého jídla, historie a dobrodružství. Hawaii Regional Cuisine, kulinářské hnutí, které vzniklo už v devadesátých letech, tu jede na plné obrátky. Ostrované se připravují na 75. výročí útoku na Pearl Harbor a sté výročí založení dvou nejvýznamnějších zajímavostí ostrovů – národních parků Haleakalā National Park a Hawai’i Volcanoes National Park. Tyto významné momenty v dějinách souostroví bude provázet řada zajímavých akcí a výstav. Zlaté písečné pláže, smaragdové vrcholky hor a uvolněná, pohodová atmosféra – Havaj je jako ráj na zemi. Dříve sem lidé jezdili hlavně kvůli opalování a surfování na báječných vlnách, ale dnes sem přijíždějí také za vynikajícím jídlem, historií a dobrodružstvím. Kulinářské hnutí Hawaii Regional Cuisine,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

Indie s novou fazónou

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá. Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji…