Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

© L. Rejfířová

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu.

Před cestou

Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských batůžkářů letní prázdniny nebo dovolenou. Pokud můžete,  vyhněte se cestování v dubnu a květnu (vedro) nebo kolem Vánoc (vyšší ceny).

My jsme vyrazili na začátku srpna. Několikahodinový déšť s bouřkou nás potkal jen na ostrovech v jihozápadní části Thajska a na severu. Počasí pro jednotlivé oblasti a konkrétní měsíc si můžete zkontrolovat zde: Travel fish.
 

Vízum do Thajska

Do Thajska nepotřebujete pro turistické účely vízum, pokud váš pobyt nepřesáhne do 30 dní. Pozor, tato doba se ale omezuje na 15 dní, pokud bude k vstupu použit pozemní přechod. Pokud tedy kromě Thajska plánujete navštívit další země Jihovýchodní Asie, začněte Thajskem, pokud se zde chcete zdržet více než dva týdny.

Pas musí mít v době vstupu platnost min. 6 měsíců. Pro podrobnější info navštivte stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR.
 

Levné letenky: Bangkok za 6 tisíc

Pro Thajsko platí: plánujte, ale nechte si rezervu...nestresujte se s přesným harmonogramem, protože se může stát, že někde budete chtít zůstat déle, než jste původně plánovali. Jediné, co opravdu potřebujete mít zajištěné předem, je cesta tam a zpět.

Nejlevnější letenky z Prahy můžete v akci pořídit od 10 000 Kč a nebo vyzkoušet odlet z Vídně, Amsterdamu nebo Londýna. Tady už se dostanete na zajímavou částku, kolem 6 000 Kč za zpáteční letenku. Stačí hledat a chytit dobrou akci. Levné lety do Thajska z Prahy nabízí například Finnair, s přestupem v Helsinkách.

 

Kompletní plán na cestu po Thajsku za 20 dní:

Bangkok (dny 1-3)

Město, které si buď hned zamilujete, nebo vám bude lézt na nervy celou dobu. Pro mě je Bangkok taková láska s výhradami. Je to špinavé město s chaotickou dopravou, ale celý ten zmatek, hluk a davy barevných batůžkářů mají svoji zvláštní atmosféru.

V porovnání s ostrovy na jihu se tady levně najíte i koupíte suvenýry a oblečení, a navíc šance, že se seznámíte s lokálním člověkem, který nebude zrovna prodavač nudlí, je vyšší. Bangkok nabízí mnohem víc, než chrámy a noční kluby.

Pokud je víkend, vydejte se ráno na jeden z plovoucích marketů, třeba Damoen Sudoak market. Půjčte si kolo a projeďte se do parku Lumpini. A určitě vyzkoušejte lekci Thai Boxu (přes couchsurfing jsou levné a lektoři mluví slušně anglicky).

Nejlevnější ubytování najdete okolo Khao San Road.  Je to ulice, která už přes dvacet let platí za centrum nočního života backpackerů. Jedna, dvě ulice od Khao San Road je pro přenocování ok, přímo na Khao San Road se ale ubytujte jen, pokud máte v plánu noc propařit a ráno jít spát.

Kde spát:

Wayla hostel, Samsen Road (čistota, super ochotný personál a kavárna)

Hello hostel, Kreisi Road (dvoulůžkové pokoje za dobrou cenu)

Autentické street food:

Soi Rambuttri, nenápadná ulice kousek od Khao San Road
 

Dny 4 -7 Koh Tao

"The best of the best pancake in the world", hlásí nápis na stánku se smaženými thajskými palačinkami plněnými vším možným, od banánu přes vejce a mango až po olihně. Vůni přepáleného kokosového másla ihned registruje můj žaludek, rozhoupaný po cestě autobusem a lodí z Bangkoku.

Maličký Koh Tao, neboli želví ostrov, je rozhodně mým nejoblíbenějším thajským ostrovem vůbec. Po bangkokském šílenství tady můžete jen tak relaxovat, nebo získat potápěčský certifikát.

Z thajské metropole se na jihovýchodní ostrovy (The Gulf Islands) dostanete kombinací autobusu a trajektu. Cestu můžete rezervovat online (min. tři dny předem) za cenu přibližně 60 až-700 bahtů. Přímo v Bangkoku pořídíte jízdenku z Khao San Road za 900 bahtů (cena je 1000, ale pokud je vás víc, smlouvejte (odkaz na článek o tom, jak se nenechat okrást…?).

S 21km2 můžete ostrov celý projít pěšky a každý den se podívat na jinou pláž. Téměř opuštěná je Freedom Beach s měkkým bílým pískem, dejte ale pozor na ztvrdlé korály a raději si pořiďte boty do vody. Ušetříte si tak spousty krvavých šrámů.

Na hlavní ulici zajděte do bistra Sawaddee (má tripadvisor samolepku) a dejte si Pad Thai nebo okurkový salát. Na skvělou snídani zajděte do Coconut Monkey.

Divokou party na pláži s kyblíky thajské whisky smíchané s kde čím, nebo beerpong si užijete na Sairee beach. Koh Tao byl nejlevnějším z ostrovů, které jsme navštívili. Připravte se na občasné problémy s nedostatkem vody a výpadky elektřiny. To znamená, že občas není sprcha a restaurace vystaví roztomilé cedulky: Closed-no electricity.

Kde spát a jíst:

Moov Inn Garden Hostel, 25/18 Moo 3 (blízko hlavního přístavu, grilování, dobré na seznámení se s ostatními cestovateli)

Sawaddee Thai Food, 6/33 Moo 2

Coconut Monkey, 25/92 Moo 2
 

Den 8 Koh Tao – Krabi

Vyražte ráno. Cena za trajekt a autobus (při koupi na místě) je 500 až 1000 bahtů. Rozhodně si rozmyslete nejlevnější variantu, pokud nechcete strávit celý den přestupováním do různých neklimatizovaných autobusů. Za 1000 bahtů se do Krabi town dostanete za 6 hodin.

Protože se do Krabi town ještě vrátíte, využijte půlden k odpočinku nebo vyprání prádla. Večer zajděte na noční market, který byl nejlepší a nejlevnější z celého Thajska. Navíc s živou hudbou.

Město Krabi je skvělým výchozím táborem pro objevování Andamanských ostrovů  (Koh Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe) a k regionu Krabi patřících pláží na Jihozápadě země (za návštěvu stojí Railay).

 

Den 9,10,11 Koh Phi Phi

Sami se rozhodněte, zda se na Koh Phi Phi chcete podívat. Tady se fotí promofotky pro cestovní kanceláře. Nicméně, autenticitu ani levné pouliční jídlo tady nečekejte.

Koh Phi-Phi jsou vlastně dva spojené ostrovy: Koh Phi-Phi Don (kam přijedete z Krabi) a menší Koh Phi-Phi Leh, ten je celý tvořen národním parkem a je také cílem většiny turistů - na pláži Maya Bay se natáčel film Pláž.

Koh Phi Phi Don je, pomineme-li fakt, že je na Thajsko drahý,  přátelský ostrov plný míst k setkávání se s ostatními cestovateli. Tady budete pařit do rána na pláži i když jste to původně neplánovali. Na to je super klub Slinky a vlastně všechny ostatní plážové diskotéky kolem. Po pláži mezi nimi můžete volně procházet, vstup se neplatí nikde, kyblíky s mixem všeho možného dostanete všude. Smlouvejte o ceně. Užijte si bosý tanec, pozvěte někoho na drink nebo jen tak zírejte na velkolepou fireshow.

Kam vylézt:

View point, na adresu se zeptejte místních. Pořídíte tady super fotky a pokud vyrazíte ráno (otevírá se v 5.00), budete mít výhled na celý ostrov sami pro sebe.
 

Den 12 Krabi town

Do Krabi jsme se vrátili po návštěvě Koh Phi Phi, abychom zde strávili poslední noc před odletem do Chiang Mai. To byl náš jediný vnitrostátní let, v rámci ušetření času.

Městečko Krabi je zajímavé především tím, že má alespoň náznak autenticity. Potkáte zde totiž reálné obyvatele, nejen prodejce a taxikáře. Nenarazíte na promotéry a odpočinete si také od „wéééé jů goin?“

Po hlavní silnici se dostanete do Tiger Cave Temple, jeskynního chrámu vzdáleného 7km od centra. Tygří jeskyně je nevšední, ale zajímavější je rozhodě chrám, vysoko nad ní. Z Krabi vyražte pěšky, ať připravíte nohy - 1237 schodů vás dělí od gigantického budhy, výhledu na město a free wifi.  Na konci pouti vás čeká taky kohoutek s vodou a dva psi, kteří pravděpodobně po celý život litují svého rozhodnutí jít se mrknout nahoru a žijí ze štědrosti mnichů.

Kde spát a jíst:

Hostel Boss and Benz House, 120 1 Maharaj Road – levné dvojlůžkové pokoje, express praní prádla

Gecko Cabane Restaurant, 1/36-37 Soi Ruam Jit –  originální spojení francouzské a thajské kuchyně (obsluhuje přímo majitel francouz a jeho žena thajka a jídlo je dokonalé pro oči i chuť. Výzdoba jako na návštěvě u babičky, která sbírá lahve od francouzských vín a obrázky ještěrek. Tam musíte jít!

 

Dny 13,14,15 Pai

Horské městečko na severu Thajska je jako rockový festival. Může se tam stát všechno, ale nic z toho se nevypráví lehce. Pai je místem, které musíte navštívit, pokud plánujete jet do Chiang Mai, Chiang Rai nebo kamkoliv na sever Thajska.

Kaňon, horké prameny a vodopády a spousty avokáda, to je Pai. Můžete tady zůstat 3 dny, ale klidně i dva týdny. Ačkoliv je to oblíbená destinace samotných thajců, autenticitu tady nečekejte. Spíš línou hippie náladu, spousty útulných kaváren a bister, street food a výhledy, ze kterých se točí hlava.

Do města se dostanete minibusem z Chiang Mai za 4 hodiny (po cestě je 1000 serpentin, takže pokud se vám v autě dělá špatně, jako mě, dejte si antikinetikum a moc to nepřehánějte s alkoholem před cestou zpět). Další možností je půjčit si motorku a dostat se do Pai po vlastní ose.

Kde spát a pařit:

Rainbow Guesthouse, 101 Moo 1, bungalowy různých kvalit, se studenou nebo teplou sprchou, milý personál

Spicypai Backpackers hostel, 291 Moo 1, ubytování ve srubech jako vystřižených z reality show Survior

Why Not bar, živá rocková a reggae hudba, míchané drinky do 22h za 40 bahtů

Bamboo Bar, jedno z mála míst, které zůstává otevřené po půlnoci, s thajským jídlem.

 

Den 18, 19 Chiang Mai                       

´´I happy to ride, u happy to pay, ´´ shrnuje taxikář naši dohodu, když konečně usedáme do starého, ale klimatizovaného fordu. Odveze nás k chrámu Doi Suthep, dvě hodiny na nás počká, dopraví nás k batohům, uschovaným před cestou do Pai v hotelu, a potom nás ještě hodí na vlakové nádraží, odkud se vrátíme na začátek naší thajské cesty, Bangkoku. To vše za zhruba 500 Kč (700 bahtů) za dva lidi.

Chiang Mai je klidnější, než Bangkok, s podstatně čistším vzduchem a menším množstvím tuk-tuků. Naplánujte si cestu tak, abyste v Chiang Mai byli v sobotu a dejte si večeři na Saturday Night Market. Ve vedru se ochladíte v muzeu Lanna Folks musem, které ukazuje život původních obyvatel severu Thajska a Laosu.

Pokud chcete odjet z Thajska se super novou dovedností, vyzkoušejte jeden z kurzů vaření - za půlden se naučíte množství jedinečných receptů a, na to pozor, co si uvaříte, to si taky sníte nebo odnesete s sebou hezky po thajsku v plastových sáčcích.

Kde spát a jíst:

Hotel Thana – hotel v centru starého města má jeden dvoulůžkový pokoj nabízený pouze přes airbnb, se snídaní a bazénem

May Kaidee Vegetarian restaurant – Dokonalé Pad Thai s tofu a arašídovou omáčkou a mango s lepivou černou rýží. Doporučuji kurz vaření, pokud vám nevadí, že budete připravovat pokrmy bez masa.

Café Museum – vedle Lanna Folks Muzea, čajové speciality, které znáte z thajských ulic, v high end verzi: růžové mléko, thajský ledový čaj a skvělé dezerty.

 

Den 19 Bangkok

Pokud se do Bangkoku vrátíte z Chiang Mai nočním vlakem, máte celý den na to, abyste si město užili a stihli to, na co jste při první návštěvě neměli čas. Pokud jste to ještě neudělali, zajděte si na thajskou masáž.

Pokud už nemůžete thajské lepivé ovzduší ani cítit, zajeďte se podívat do nákupního centra Terminal 21. Ano, právě jsem vám doporučila, abyste šli v Bangkoku do nákupáku. Terminal 21 ale není obyčejný shopping - vypadá jako letištní terminál, přivítá vás pilot a projdete kontrolou příručního zavazadla. Každé ze 6ti pater je vyvedeno ve stylu jiného města - Řím, San Francisco nebo Istanbul. Nemusíte si nic kupovat, udělejte si prostě tour po záchodech: například ty v patře ´´Londýn´´ stojí za to.

Terminal 21 se nachází ve čtvrti Sukhumvit, která je plná restaurací a barů. Cheap Charlie je klasikou, kde se scházejí expats z celého světa. Možná právě tady dostanete nápad přijet do Thajska znovu a na delší dobu.

Kde jíst, nakupovat a relaxovat

Chatuchak Weekend Market, místní mu říkají JJ market (džej džej). Ideální místo ke smlouvání. Nakupte si koření typické pro thajskou kuchyni ať můžete doma pro kamarády připravit super občerstvení jako vystřižené z bangkokských ulic.

Rot Fai Train Market, tad se prodávají suvenýry a starožitné cetky jen do příjezdu příštího vlaku...prodejci potom stánky rychle sbalí a po odjetí vlaku znovu rozloží.

Massage in the Garden, Soi Rambuttri, profesionální, čisté a s příjemnou hudbou a šálkem čaje zdarma, 440 bahtů za klasikou thajskou masáž, 480 za olejovou masáž a masáž nohou, obojí 90min

 

Den 20 - návrat domů

Nezapomeňte si nechat nějaké ty bahty jako suvenýr.

Něco navíc - alternativy

Možná nechcete trávit svůj čas na ostrovech nebo se do Bangkoku a Chiang Mai chcete podívat jen na skok. Tady jsou možnosti, jak pár dní v programu nahradit.

Kanchanaburi

Tudy vede populární Thajský trek a zamrazí vás ze slavného mostu přes řeku Kwai. Dvě a půl hodiny vlakem z Bangkoku se super výhledy na krajinu.
 

Thajské národní parky

Divoká thajská příroda nabízí únik z městského šílenství. Raftem přes řeku Kwai se můžete svézt v národním parku Sai Yok, a nedaleko od něj můžete žasnout nad vodopády v Erawan parku.

Nejpopulárnějším a dobře dostupným národním parkem je Khao Yai, vzdálený 3 hodiny od Bangkoku. Pokud máte 3 volné dny, můžete vyrazit na tzv. jungle trek s lokálním průvodcem - připravte se ale na lov drobných zvířátek coby vaší potravy.
 

Koh Samui

Koh Samui je největší ostrov v jihovýchodní části Thajska. Poklidné pláže, méně barů. Jen počítejte s vyššími cenami v restauracích. Navštivte Rybářskou vesnici a noční market (tady už levné jídlo pořídíte). Vyražte na denní výlet do národního parku Angthong s mini feratou a kajaky.

Rada navíc: sejděte z prošlapané cesty. Neomezujte se na turistická letoviska a profláklé destinace - nechte si poradit od místních, zeptejte se na kamarádů, kteří byli v Jihovýchodní Asii nebo si pročtěte cestovatelské blogy. 
 

Autorka Lenka Rejfířová je cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Miluje dobrovolničení, levné letenky, ubytování a chytrý luxus za hubičku. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města. Jejím snem je mít vlastní hostel a být k turistům fér. Můžete ji sledovat na Fb Lenka On the Road.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Thajska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Thajsko Poznáváme. 
LP Thajsko Poznáváme
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lenka Rejfířová

Předchozí článek

Prohlédněte si revitalizované nábřeží ve městě Malakka (Melaka)

Další článek

Příběh Lonely Planet

Související články

Články

Tipy na první návštěvu Bangkoku

Thajské hlavní město může přivodit vašim smyslům šok. Vedro, vlhkost a pětihodinový časový posun dokážou člověka docela snadno odrovnat. Jakkoliv únavné se může cestování po Bangkoku zdát, vynaložená námaha se bezezbytku vrátí v hloubce zážitků, které si odtud přivezete. Buddhistickými chámy posetá thajská metropole za to bezpochyby stojí... Přinášíme vám pět tipů, jak si první návštěvu Bangkoku co nejvíce užít:  VLAKEM MÍSTO TAXÍKU Mezinárodní letiště Suvarnabhumi se nachází 30 km východně od Bangkoku. Taxík do centra tu seženete v jakoukoli denní či noční hodinu. Velmi dobře funguje i veřejná doprava: rychlodráha City Line vás doveze…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…

Články

Do Thajska musí každý a každý se tam rád vrací

V životě každého cestovatele nastane chvíle, kdy navštíví Thajsko. A nemusí nutně plánovat pobyt v téhle zemi, prostě ho sem zanese letadlo ve chvíli, kdy poutník pokračuje do některé z okolních zemí. Vždyť Thajsko se může pochlubit jedním z největších letišť světa, vzdušný přístav Suvarnabhumi ročně poslouží 42 milionům cestujících. Já bych ale doporučil tuhle zemi do svého cestovatelského plánu zahrnout cíleně a hned na začátku. Je to totiž stát, který stojí za to navštívit. A začít s prohlídkou můžete přímo v Bangkoku Věřte, že to je jedno z nejpřívětivějších měst na světě, a to i přesto, že se tu se železnou pravidelností odehrávají vojenské státní převraty. Bydlení se dá sehnat za pár bahtů, tak se nazývá místní měna (její mezinárodní kód je THB). Guesthousů je po…

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…