Súdán vás vítá vřele a přátelsky

© bigtrip.cz

Po egyptských památkách byl další na trase Súdán, země před kterou nás všichni varovali. Jak se však už na hranicích ukázalo, obavy z této země, pramení hlavně z nedostatku povědomí.

Súdán nás vítá vřele a přátelsky. Stačilo popojet jen těch pár metrů mezi egyptskými a súdánskými hranicemi a chování lidí se mění jako mávnutím kouzelného proutku. Súdánci se na nás více smějí (dokonce i ti uniformovaní), nikdo nežebrá, neotravuje a jejich pohostinnost nás doslova překvapuje.

Zvědaví návštěvníci motorestu, studují mapu na kapotě

Čím a jak nás Súdán překvapil

Súdán je bezpochyby zemí chudou. Lidé tu opravdu nemají nic, ale i přesto jsou ochotní se o to své nic rozdělit. Ač rozlohou veliká země, nedisponuje množstvím památek a díky převaze pouště neohromí ani přírodou. Neznamená to však, že nemá co nabídnout. Právě lidé jsou opravdovým bohatstvím Súdánu. A je už jedno ať zastavíte u skupinky zvědavých dětí s nudlemi u nosu, u stanů či plechových budek jenž fungují jako motoresty a nebo někde ve vsi. Vždycky a všude vás přijmou s úsměvem a rádi se s vámi rozdělí o studenou vodu či stín. Súdán není nebezpečná země.

Dopravní zácpa

Pokud se pokusíme o doporučení míst, které stojí za návštěvu, rozhodně je to všude, kde jsou lidé. Každé tržiště je náramná podívaná a společenská událost. Ať se již jedná o kozí trhy a nebo ty městské, kde seženete škrpály na nohy, kabelky, vyšívané šátky, čerstvé pečivo či zeleninu.
Všude jsou příjemní lidé, kteří s vámi a s vášní sobě vlastní budou smlouvat o ceně, snažit se aby jste právě u nich nakoupili co nejvíce. Pokud tedy něco v Súdánu za návštěvu stojí, pak je to Súdán samotný a jeho lid.

Old Dongola – hroby a podivné hliněné „úly“

Dále si pak dovolíme upozornit na následující místa, která se tak trochu vymykají súdánským běžnostem a která dle našeho názoru také rozhodně stojí za návštěvu.

Old Dongola

Něco málo přes čtyři sta kilometrů jižně od Wadi Halfa, podél břehu Nilu, přijedete do města Dongola. Město jako takové je spíše neveliké a kromě trhů toho nemá příliš mnoho co nabídnout. O pár kilometrů dál se však nachází jeho starší předchůdce Old Dongola. Jedná se o rozvaliny původního núbijského města Dongola, které bývalo významnou zastávkou na obchodní stezce z Egypta.
Za zmínku rozhodně stojí zajímavé stavby, připomínající obří hliněné úly. Nachází se zde také staré pohřebiště a o kousek dál naleznete zbytky několika dalších zajímavých staveb jako je například Throne hall.

Old Dongola – starověká obydlí v pozadí s Throne hall

Nejspíše tam budete zcela sami a společnost vám zde budou dělat jen tisíce střepů z hliněných džbánu, které na každém kroku křupou pod botama. Je to místo zajímavé, tak trochu jiné a pro milovníky historie jako stvořené.

Meroe

Majestátné zbytky hlavního města starověkého núbijského království, které se nacházejí jen kousek vedle hlavní silnice vedoucí z města Atbara do současného hlavního města Khartoum.
Jedná se o asi nejznámější a nejvyhlášenější památku v Súdánu a nutno dodat že právem. Pyramidový komplex, jenž pomalu zasypává pouštní písek a kde budete mít šanci kochat se krásou starých časů, stejně jako mistrným zpracováním zdejších pyramid.

Meroe – zcela sami uprostřed pyramidového komplexu v Meroe

Od roku 2011 je toto místo zapsáno na seznamu Unesco, ale i přesto vám nikdo nebrání hned vedle pyramid nocovat a kochat se tak jedinečným pohledem na kontury hrdě stojících jehlanů v měsíčním svitu.
Ranní procházka mezi pyramidami, boření se do písku a pohled vzhůru k chybějícím špičkám pyramid. Magické místo v tichu pouště, v zapomnění dávné minulosti, kde jsou jediným společníkem poletující zrnka písku.

Meroe – magické místo starověku
Kassala

Jedno z větších měst na východě země, nedaleko od hranic s Eritreou. Projížděli jsme jím při cestě na jih Súdánu směrem do Etiopie a tak trošku náhodou jsme zjistili, že má jeho okolí co nabídnout.

Kassala – čas modlitby

Město jako takové nepatří mezi ty pohledné. Je to město v chudé zemi a tak kromě mešit a centrálního trhu tu nic zvláštního nehledejte.
Nicméně kousek za městem, v jeho jihovýchodním předměstí se nachází tvarem velice zajímavé pohoří Taka. Jedná se o granitové homole, které se z ničeho nic tyčí nad přízemní zástavbou.

Kassala – rozverné súdánské děti… smějí se a nežebrají
Na úpatí tohoto pohoří se skrývá další zajímavost, kterou je mešita Chatmíja a Hassanova hrobka.
Vše vystavené z pálených cihel a především nádherné sloupoví dává stavbě zcela jiný ráz, který uchvátí každého návštěvníka. Tím že se tohle místo nachází stranou veškerého dění, může tady člověk v klidu bloumat a kochat se zajímavými kontrasty stavby a jejího okolí. V klidu pozorovat věřící při modlitbě, nad hlavou obdivovat pravidelné klenby, fotit si rozverné děti a nebo krásné mladé Súdánky.

Kassala – majestátné oblouky a pozůstatky hrobky

O pár set metrů dál, na jedné z mnoha zaprášených křižovatek, nás zarazil nápis pizzeria. Vešli jsme pod plechový přístřešek a opravdu tu kluci hnětli těsto na pizzu, kterou s nadšením pekli v hliněné peci. Řeknete si, co je to za zajímavost? Asi žádná, ale nás dostala odpověď majitele, když jsme se ho zeptali, kde se naučil péct pizzu. Odpověď zněla, „na internetu“.
Byla výborná a také tohle je Súdán a takhle mile dokáže překvapit.

Meroe – poušť si pomalu bere to co ji kdysi patřilo

O dalších zajímavých místech napíšeme zase příště, těšte se na Etiopii...

Autoři článku a fotografií - BigTrip.CZ - Láďa & Káťa, posádka oranžové škodovky, co to dala za více jak dva roky kolem celého světa. Nepovažujeme se za cestovatele a už vůbec si nenárokujeme právo někomu radit. Na druhou stranu se však nebráníme tomu, podělit se o naše zkušenosti a zážitky, které mohou být zajímavou inspirací. Prozradíme vám, z našeho pohledu, nejzajímavější místa na cestě kolem zeměkoule.

Cesta kolem světa trvala 777 dní / 127.843km / 50 zemí na všech obydlených kontinentech a víc než cokoliv jiného, byla o tom, splnit si velký cestovatelský sen. Kde jsme všude byli můžete sledovat na webuFacebookuYouTube či Instagramu.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: BigTrip.cz & Láďa a Katka

Předchozí článek

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Další článek

Indická Chennai

Související články

Články

Opravdoví nomádi na poušti Merzouga

Když jsem plánoval svůj cestovatelský výlet do Maroka, dal jsem za cíl jeden jediný zážitek. Jízdu na velbloudovi na poušti Sahara. Skutečnost, že se tam pravděpodobně setkáme se skutečnými nomády, ve mě vyvolávala neuvěřitelně nadšení. O nomádech se dnes mluví nejčastěji ve smyslu “digitálních nomádů”, tedy těch, kteří cestují a u toho pracují. Avšak původní nomádi, kočovníci v pravém slova smyslu, mě zde lákali nejvíce. Nomádství byla jejich volba životního stylu, kterou silně ovlivňovalo prostředí (typicky poušť, tundra nebo step), jež je zkrátka donutilo k pohybu. A poušť Merzouga nabízela toto své tajemství ke snadnému objevení. Do Maroka na poušť a ještě mnohem dál Nejdostupnější místo Sahary je zřejmě v Maroku a Egyptě. Maroko má ale tu výhodu, že zde najdete větší rozmanitost a ve chvíli, kdy vás nadále přestane lákat poušť, můžete se vypravit jinam, např. k pláži nebo rovnou do zasněžených hor v Atlasu. V Maroku nacházejí…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

Egypt byl naší vstupní branou do Afriky a my vám nyní zkusíme ukázat, že toho má v nabídce výrazně víc, než najdete v katalogu cestovních kanceláří. Je to nejen země přímořských letovisek a bohaté historie, ale také úžasných míst, výborného jídla a skvělých lidí. Wadi Hitan - kostry velryb uprostřed pouště Údolí uprostřed západní egyptské pouště, zhruba dvě stě kilometrů od Káhiry, kde se nalézají zkamenělé důkazy dávné přítomnosti oceánu. Ne zcela je pravdou, že je místo přístupné jen terénním autem a v konvoji za doprovodu vojáků. V minulosti toto jedinečné…