Srí Lanka – země čaji zaslíbená

GO2

S pěstováním čaje na srílanské vysočině se začalo před více než 150 lety. Čajové plantáže nahradily ty kávové a tehdejší Cejlon se postupně stal jedním z předních vývozců černého čaje. Z velké části se o to zasloužil skotský obchodník Sir Thomas Lipton, který s pěstováním a výrobou čaje začal v roce 1890 nedaleko horského městečka Haputale. Čaji se zde daří výtečně.

Čaje značky Lipton jsou dnes jednou z nejznámějších a nejdostupnějších a čajová továrna Dambatenne s nedalekou vyhlídkou, kde Sir Lipton rád sedával a pozoroval okolí, se staly poutním místem milovníků čaje. Pokud jste i vy fanoušky tohoto nápoje, procházky čajovými plantážemi srílanské vysočiny si užijete každým krokem. 
Vybrali jsme pro vás čtyři oblasti, kam se za srílanským čajem vypravit.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya je oblastí hned několika “nej”. Nejen, že tady najdete jedny z nejkrásnějších plantáží na Srí Lance, prohlédnout si můžete také nejvýše položené městečko na ostrově a zároveň jde o jednu z nejzachovalejších oblastí, jejíž architektura připomíná zdejší koloniální minulost.
Na místních plantážích se pěstuje čaj vysoké kvality a je více než vhodné si ho při prohlídce továrny na zpracování čaje pořídit jako suvenýr. Při jeho pití se vám bude po návratu domů na Srí Lanku krásně vzpomínat. Zdejší svěže zelenou krajinu ale nemají na svědomí jen čajové keříky. Všimněte si, že je střídají terasovitá políčka, na kterých se pěstuje zelenina pro celý ostrov.

Další zajímavost zaujme především milovníky golfu – v Nuwara Eliya totiž najdete golfové hřiště. I díky němu, udržovaným zahradám a dostihovému závodišti si tato oblast vysloužila přezdívku “Malá Anglie”.

Haputale

Městečko Haputale je skvělým místem, odkud vyrazit poznávat čajové plantáže v okolí. Jsou doslova všude kolem a vydat se do uliček mezi keříky můžete i sami, nepotřebujete organizovanou tour. Při plánování zájezdu na Srí Lanku se vyplatí vyhradit si na Haputale alespoň jednu noc. Nejen kvůli procházkám po plantážích, ale především kvůli výšlapu na nedaleký Lipton’s Seat, kam se vyráží z vesnice Dambatenne .
TIP: Lákají vás čajové plantáže na Srí Lance? Vydejte se na jeden z poznávacích zájezdů na Srí Lanku a poznejte nejen jak se vyrábí jeden z nejlepších čajů na světě, ale i nádherné pláže a památky tohoto ostrova.

Lipton’s Seat

Jednou z dominant ostrova je místo nesoucí jméno Sira Liptona, který odsud pozoroval své plantáže v údolí. Jeho plastová socha sedí na lavici ve stínu altánku. Byl to právě Sir Lipton, kdo jako první spatřil v čaji potenciál stát se nápojem nejen pro elitu, ale pro širokou veřejnost a přispěl velkým dílem k jeho rozvoji na Srí Lance. Kromě prohlídky čajové továrny Dambatenne Tea Company, která se od svého založení na konci 19. století téměř nezměnila, je velkým lákadlem okolních čajových plantáží místo zvané Lipton’s Seat, neboli Liptonova lavička.

Výšlap nahoru zahájíte právě u továrny a čeká vás kopcovitá cesta dlouhá přibližně 6 km. Cestou zcela určitě potkáte místní sběračky čaje při práci. Jejich denní kvótou je většinou nasbírání 18 kg čajových lístků. Dechberoucí výhled po dosažení vrcholů stojí za každý krok. Pěšky to lze zvládnout zhruba za dvě hodiny. Většina turistů se nahoru na vyhlídku však nechá vyvézt tuk-tukem. Za jasného počasí můžete vidět dokonce i pobřeží, vyplatí se ale vyrazit brzy ráno, před polednem se výhledy rády schovávají za mraky.
TIP: Podívejte se na vše podstatné o Srí Lance na YouTube kanále Travel Akademie.

Ella

Způsob pěstování čaje si v oblasti okolo městečka Ella můžete prohlédnout opravdu zblízka. Pozorovat usměvavé místní při práci a kochat se krajinou navíc můžete sami a svým vlastním tempem, není nutné využívat služeb průvodce.
Cestu sem si lze zpestřit jedním z typických srílanských zážitků – jízdou vlakem z Haputale. Už cestou uvidíte, proč je toto místo tak oblíbené. Výhledy z vlaku jsou skutečně ikonické. Po příjezdu si nezapomeňte prohlédnout slavný devítiobloukový železniční most, dobrým místem k pozorování je nedaleká kavárna s příznačným názvem – Nine Arch Café.

Procházku po čajových plantážích nezapomeňte zakončit v některé z továren na zpracování čaje. Místní průvodci vám poodhalí proces putování čaje ze zelených keříků do vaší čajové konvičky. Chybu určitě neuděláte návštěvou továrny v Nuwara Eliya, je zasazená uprostřed plantáží a uvidíte zde všechny fáze přípravy čaje.

Přemýšlíte, jaká další místa a zážitky na Srí Lance zahrnout do svých cestovatelských plánů? Důvodů je opravdu mnoho. Další informace o dovolené na Srí Lance najdete na specializovaném webu CK Go2 Maledivy Srí Lanka

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Srí LankyV e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Srí Lanka. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

V New Yorku s dětmi

Další článek

Africké safari – příběh slonů a tipy na nejlepší místa, kde je spatřit

Související články

Články

5 nejšílenějších staveb na Srí Lance

Pokud také kroutíte hlavou nad nesmyslnými stavbami, které v ČR vznikají z veřejných prostředků a dotací EU, pak vězte, že Srí Lanka, ač na druhé straně kontinentu a o poznání chudší, nás v tomto směru hravě předčí. Vybrali jsme pět staveb, které, pokud by nevznikly, nic by se nestalo a peníze by mohly být použity např. na rekonstrukce škol a státních nemocnic, které z pohledu Evropana, jsou hluboko pod naším standardem. Většina staveb vznikla za vlády rozhazovačného prezidenta Mahindy Rajapaksy, který byl lidmi velmi oblíbený, protože za jeho prezidentování došlo k ukončení občanské války a hospodářskému rozvoji Srí Lanky. Avšak na úkor státního zadlužení. 1.    Nejvyšší sedící Buddha na Srí Lance Říká se, že…

Články

Kam na Srí Lance utéct před turisty? Tipy na 4 ukryté poklady

Ne náhodou se Srí Lanka objevila ve výběru TOP destinací Lonely Planet pro rok 2019. Je sice malým ostrovem, velká je ale svou kulturou a historií. Navštívit tu můžete šest památek a dvě přírodní oblast zapsané na seznamu UNESCO, vyzkoušet nespočet aktivit a třeba i proniknout do tajů pěstování čaje. Měla by být jednoduše na seznamu každého, kdo zrovna přemýšlí, kam se v jihovýchodní Asii vydat. A pokud se bojíte, že do stejné destinace zamíří až moc dalších cestovatelů, máme pro vás dobré zprávy. Ještě stále tu najdete místa, která se před masovým turismem schovávají mezi kopci. Zde tipy na čtyři z nich... K jezerům a do divočiny Srí Lanka je svými národními parky a nespočtem možností k výletům do divočiny známá, safari je v itineráři snad každého, kdo na ostrov míří. Mezi všemi parky je ale národní park Wilpattu balzámem na duši každého cestovatele, který se nechce mačkat v řadě jeepů projíždějících…

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…