Souostroví Perhentian - neznámá perla Malajsie

© Lonely Planet

Všichni známe Thajsko a jeho krásné, nekonečně dlouhé pláže s bílým pískem a průzračným mořem. Kdo ale ví, že stejný ráj je možné najít i nedaleko od Thajských hranic? Seznamte se s Perhentian islands na východě Malajsie.

Kde Perhentin Islands hledat?

Souostroví Perhentian tvoří dva ostrovy, větší Besar a menší Kecil. Besar je vhodný pro rodiny, na líbánky a všechny ty, kteří hledají luxusnější ubytování a klid. Kecil zase pro baťůžkáře a milovníky party. Oba nabízí nádherné pláže s jemným bílým pískem, křišťálově čiré moře a bohatý podmořský život. 

Perhentin Islands

Pro svůj podmořský život jsou Perhentian vyhlášenou potápěčskou a šnorchlovací destinací. Můžete vidět nepočítaně druhů pestrobarevných ryb, žraloky, želvy, korály a mnoho dalšího. Jestli je vaším snem vlastnit potápěčskou licenci, není lepší místo pro jeho splnění. Perhentian islands jsou jednou z cenově nejdostupnějších možností. O potápěčské školy tu budete doslova zakopávat a ceny jsou více než příznivé. 

Oba ostrovy jsou maličké, nenajdete na nich silnice, ani velké obchody a pokrytí mobilním signálem je dost slabé. Nonstop elektřina není úplně samozřejmostí. Můžete se tak těšit na dokonalou dovolenou ve znamení návratu k přírodě, perfektní relax a vyčištění hlavy od každodenních stresů.

Perhentin Islands_1

Kde se na Perhentian ubytovat?

Pokud nejste ani na líbánkách, ani rodina s dětmi, ale low cost cestovatelé, je jasnou volbou Kecil. Nejlepší část je jednoznačně Long beach. Nádherná dlouhá pláž lemovaná palmami s dostatkem ubytování, restaurací i barů. Moře jedno z nejprůzračnějších a nejčistějších, jaké můžete vidět. Takhle nějak si určitě představujete ráj. Doslova vám při příjezdu spadne brada. Na Kecilu není problém sehnat ubytování na místě, najdete tu spoustu jednoduchých ubytování za velice příznivé ceny začínající na 5 eurech za noc. Širokou nabídku ubytování na Besaru najdete na klasických bookovacích serverech i na místě.

Perhentin Islands_2

Co se dá na Perhentian dělat?

Potápět, šnorchlovat, plavat, opalovat se, jíst, spát, odpočívat a hlavně si užívat nádherný klid i přírodu. A až vás přestane bavit nicnedělání, můžete si třeba vyšlápnout nahoru na kopec, ze kterého je neskutečný výhled na ostrov. Projít pěšky můžete i celý ostrov. Pro ty méně aktivní fungují lodní taxi na všechny pláže. Za příznivého počasí můžete dokonce i surfovat. Žádné obrovské vlny nečekejte, ale pro začátečníky na vyzkoušení naprosto ideální.

Perhentin Islands_3

Jak se na Perhentian dostat?

Na Perhentian jezdí lodě z přístavu Kuala Besut. Za 35 ringgitů (necelých 200 Kč) vás loď sveze přímo na pláž, kterou si řeknete. Do přístavu se můžete dostat z jiných míst Malajsie autobusem nebo letecky do Kuala Terengganu a odsud minivanem. Pokud se nechcete o nic starat, je možné z ostatních turistických destinací zakoupit i all inclusive balíček a agentura se o vás postará.

Perhentin Islands_7

 

Jaká je nejideálnější doba pro návštěvu?

Březen až říjen je období sucha a tedy nejvhodnější pro návštěvu. Od listopadu do konce února jsou zde monzunové deště a ostrov je uzavřený.

Perhentin Islands_4

Základní fakta o Malajsii

Malajsie je rozkládá na území Malajského poloostrova, na ostrově Borneo a na dalších menších ostrovech. Hlavním městem je Kuala Lumpur, město proslavené typickou siluetou Petronas tower. Měnou je malajský ringgit, jeden ringgit je 5 - 6 Kč. Ceny jsou obecně nižší než v Thajsku, jídlo v lokální restauraci se dá koupit za ceny kolem 5 ringgitů. Perhentian islands jsou ale výjimkou, jídlo i vše ostatní je tu o něco dražší než jinde. Alkohol je v Malajsii poměrně drahý a vzhledem k tomu, že se jedná o muslimskou zemi, tak i ne všude dostupný. Výjimkou je Langkawi, které je duty free a najdete tu spoustu obchodů s levným alkoholem, cigaretami, čokoládou, parfémy i elektronikou. Muslimové tvoří 60 % obyvatelstva, zbytek zastupují buddhisté, hinduisté, taoisté, křesťané a další menší náboženství. Oblečení se u turistů a nemuslimů neřeší, můžete si chodit v čem chcete. Kdybyste se ale vydali do méně turistických míst, doporučuji respektovat kulturu a oblečení přizpůsobit.

Perhentin Islands_5

Pro turisty je Malajsie vybavená skvěle, služby jsou dostupné všude a jejich úroveň je o něco vyšší než v ostatních zemích Asie. Celkově je Malajsie na vyšší úrovni, lidé neuvěřitelně milí, přátelští a nápomocní. Jídlo skvělé, ceny příznivé. Většina lokalit není přeplněná turisty. Pro začátečníky ideální výchozí místo pro poznávání Asie. Mě osobně uchvátila natolik, že jsem si zde prodloužila pobyt a ještě se vracela. Dohromady skvělé dva měsíce v úžasné zemi, kterou jsem si hravě zamilovala a kterou mohu k návštěvě jedině doporučit.

Perhentin Islands_6

Autorka článku a fotografií - Lenka Gazdová - původně designérka, nyní cestovatelka a digitální nomádka, která se rozhodla svůj život prožít jinak a podle svého. Po dvou kratších cestách do JV Asie se do této části zamilovala tak, že se sem vydala cestovat na delší dobu. Z původních šesti měsíců se stal skoro rok a nakonec se zde rozhodla žít. O cestování a životě v Asii píše na svém bloguNapsala také kuchařku malajských jídel, kde se můžete inspirovat.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Malajsie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Malajsie, Singapur a Brunej. 

Malajsie, Singapur a Brunej LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lenka Gazdová - Česka v Malajsii

Předchozí článek

Dej to sám! - Nejlepší výlety pro sólo cestovatele

Další článek

TIP na dvoudenní fotografování v Českosaském Švýcarsku

Související články

Články

Co nedělat v Thajsku – 8 užitečných tipů

Chystáte se do Thajska? Jako zkušení cestovatelé víte, že byste měli při poznávání cizí země nejen dodržovat zákony, ale také ctít kulturní a náboženské zvyky. Čtěte tipy a triky, na co si dát pozor a jak si Thajsko co nejvíce užít. Nerezervujte ubytování se snídaní Jezte prostě na ulici. Co se týká hostelu, snídaně většinou zahrnuje džus z krabice, toastový chleba a kávu. Možná i mléko a cornflakes. Ale co takhle si sednout spolu s místními na plastovou židli a objednat si rýžovou polévku s vejcem, kokosové palačinky nebo sladké…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Borneo - putování malajským pobřežím bez větších výdajů - 1. část

Sumatra, Jáva, Borneo, Sulawesi, to se rovná Malé Sundy. Jedna z mála rovnic, která se mi ze školy opravdu vryla do paměti. Všechna ta jména znějí tak exoticky, vzdáleně, nedosažitelně... A přitom dostat se sem zas tak velký problém není. Obzvlášť v případě Bornea, jehož část zabírají státy Sabah a Sarawak, patřící pod federaci 13 států Malajsie a společně tvořící tzv. Východní Malajsii. A právě o ní bude tentokrá řeč. Pokladnice přírody i tradic a zvyků Borneo je třetí největší ostrov světa a státy Východní Malajsie zabírají necelou třetinu jeho rozlohy. Asi tři čtvrtě procenta patří malému, ale velmi bohatému sultanátu Brunej a zbytek ostrova, pod názvem Kalimantan, připadl Indonésii. Všude lidé žijí hlavně na…

Články

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

V září letošního roku jsme se rozhodli navštívit další destinaci jihovýchodní Asie, tentokrát v poslední době velmi oblíbené Bali. Nyní, s odstupem času zhruba dvou měsíců, vás seznámím s těmi nejsilnějšími dojmy, které ve mně tento kouzelný ostrov zanechal. Usnadní vám naplánovat si svůj výlet do téhle exotické destinace tak, abyste si ho maximálně užili. Bali je jednou z 33 provincií indonéského souostroví. Je nejzápadnějším ostrovem Malých Sund, ležícím mezi Jávou a Lombokem, které oddělují Indický oceán na jihozápadě a Tichý oceán na severovýchodě. Hlavní město je Denpasar na jihu ostrova se zhruba půl milionem obyvatel a nachází se zde i jediné mezinárodní…