Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

©

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu.

Ledovcova panoramata
Ledovce jsou atrakce pro odvážné

Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená. Navíc, kdo by odolal dobrodružství a atrakci na ledovci nazývané místními jako snowmobiling? Já tedy ne! 

Aha, ještě jste o této aktivitě neslyšeli? Je to prostě výlet na sněžném skútru, jako se motorkáři prohánějí po silnicích, tak tady se nadšenci sněhových radovánek prohánějí po ledovcovém pohoří a nehrozí jim policejní kontroly ani radary pro měření rychlosti. Řidičský průkaz je ovšem nutností.

Snowmobilling_1
Zdejší adrenalinové agentury nabízí hezkou paletu výběru a návštěvníci si mohou vybrat od celodenního výletu z Rejkjaviku s prohlídkami dalších impozantních přírodních krás této země nebo se vydat jen túru na skútru na ledovec Langjökull. Chcete vyrazit za bílého dne nebo vás více inspirují bílé noci, a nebo se toužíte prohánět jako šílenec na sněžném podloží pod polární září? Záleží čistě na vašem rozhodnutí (a samozřejmě finančních možnostech, protože ceny jednodenní výpravy začínají na dvaceti tisících islandských korunách (v přepočtu od čtyř tisíc korun českých) jsou za osobu, ale se dvěma osobami na skútru. Pokud se nechcete střídat za volantem, tedy lépe řečeno za řídítkama sněžného vozu, ale chcete ho mít na celou dobu jen pro sebe, pak si musíte za sólo jízdu navíc připlatit). Pro všechny agentury bez rozdílu je bezpečnost prioritou číslo jedna, a tak se může stát, že výprava je z minuty na minut zrušena, pokud zvolený den zamává kartami a na vrcholcích ledovce řádí nepřízeň počasí.

Snowmobilling_2

Lyže a skútr, dokonalákombinace pro lyžařské nadšence 

Díky pozvání přátel jsem nemusela využít služeb agentury, ale spontánně si vychutnala víkendový pobyt ve stylu klasické islandské rodiny.

Na pobřeží Francie boháči vlastní motorový člun a tady skoro každý druhý Islanďan je majitelem sněžného skútru. Typické vozítko pro severské země, jenž zapojí za svůj vůz na přívěs a dojedou si až pod ledovec, kde se na něm bez jakýchkoliv skrupulí prohánějí jako šílení.

Důležité je se dostatečně přiobléct, protože i když je podle kalendáře léto, země pod vašimi sáněmi se stále udržuje pod bodem mrazu. Nepromokavá bunda i kalhoty, pořádné boty, čepice, rukavice a lyžařské brýle i huňatý svetr jsou nutnosti, které člověk ocení. I když adrenalin koluje žilami na maximální obrátky a dosahuje bodu varu, je příjemné se cítit komfortně a neprochladnout.

Snowmobilling_3
Já musím mít vždycky něco extra, takže pro mne speciálně byla připravená i lyžařská výbava. Dorazili jsme na místo určení a já byla natěšená jako malé dítě, asi stejně jako když jsem lyže měla poprvé na sobě v pěti letech. Znáte ten vrnivý pocit blažené radosti, když vám někdo zprostředkuje to, co máte ze všeho nejraději…

Pro mě to je lyžování a tato naprosto bezbřehá svoboda rozkládající se kolem dokola byla pro mne prototypem lyžařského ráje.

Snowmobilling_4
Nechtěla jsem mé neskonalé štěstí projevovat veřejně, studení Islanďani si na výbuchy emocí moc nepotrpí, ale já bych nejraději křičela hurááááááá. Kdy se mi zase poštěstí, že si v červu můžu nasadit lyžáky, nalodit se s lyžemi a hůlkami na skútr a vyrazit vstříc otevřenému prostoru, kde není ani jeden lyžař, ale taky žádný vlek a já si můžu ukázat na jakýkoliv vrcholek a sjet ho ladnýma obloučky až dolů? Netuším, nevím. Heliskiing mě láká dodneška, ale snowmobiling s lyžemi je taková prostší varianta, každopádně dokonale náruživá a autentická. Pro tuto kratochvíli je ovšem nezbytná podmínka, že musíte být dva, jeden je řidič a druhý si lyžuje podle svého tempa a až si dotyční užijí svého, tak se prostě prohodí.

Hlavním předpokladem je plná nádrž, abyste si mohli náležitě vychutnat tryskovou rychlost sněžných motorových saní na nikde nekončících pláních. Kloužete se na nich ladně a vykouzlíte i piruety, proto doporučuji bezpečnostní helmy!

Snowmobilling_5
Majestátnost ledovcového pohoříje dech beroucí

Kopečky místního ledovce nejsou nijak závratně vysoké, přesto majestátnost ledovcového pohoří je dech beroucí. Vyvezete se na skútru nahoru a před vámi se rozprostírá nekonečné území a dokonalá běloba sněhové pokrývky dokazuje, že nejste daleko od vysněného ráje. Dole pod kopci se leskne hladina průzračného fjordu a všude dokola panuje dokonalý mír, dotek civilizace je na hony vzdálený a vy jste jediní, kteří si užívají nadpozemsky klidného podnebí a dokonale čistého ovzduší.

Jak popsat něco, k čemu nenacházíme slova. Zůstala jsem stát s pusou dokořán, protože tato nepopsatelná nádhera zasněžených plání a panoramata ledovců hladí v pozadí mraky a já mlčky přihlížím pohádce Islandu tisíce a jedné noci.

Snowmobilling_6 stopa jedné lyžařky

Ale pokud si chcete opravdu lyžovačku užít, doporučuji ještě dopoledne, než se sníh pod slunečními paprsky začne rozpouštět. Ale na kvalitu jízdy na skútru teplota sněhu vliv nemá. Vyřádila jsem se dosyta, je něco tajuplného v adrenalinových aktivitách, co mě nabíjí neskutečnou energií. Rychlost jízdy omračuje mé vědomí číslicí na tachometru, jedu s větrem o závod, a přesto dokonale ovládám řízení. Souhra motoru a mé duše je v dokonalé harmonii a kouzlí nebezpečné zákruty, po vertikále se vrhám k vrcholům. Nedotčená příroda, neomezená svoboda a rychlost jsou neodmyslitelné elementy mého života. Tento ostrov je pro mě jako rodná hrouda.

Snowmobilling_7
Dobrodruzi vždy touží zažít něco neobvyklého a nového, a já jsem neskutečně vděčná, že jsem mohla být spolutvůrcem dnešního scénáře, který je pro odvážné.

Třešničkou na dortu výletů jsou jacuzzi (vany s bublinkami), jež jsou naprostou samozřejmostí a trůní na terase každé víkendové chaty. Ponořit se do perličkové koupele až po uši a přehrávat si v hlavě obrázky z uplynulého dne je famózní relaxací a pro prokřehlé tělo dokonalým tepelným balzámem.
Pokud vám chybí sníh a trápíte se v parném létě ve městě, tento cestovatelský tip můžete skvěle využít!!! Tato možnost je pro milovníky sněžných radovánek dostupná celoročně, leč vrcholová sezóna je od května do září, kdy nejvíce přeje počasí. Výletům zdar a Islandu provolávám slávu.

SKOL! Připíjím na spanilost Islandu i jeho pohostinnost!

Snowmobilling_8

Autorka článku a fotografií - Alexandra Kropp - světoběžnice a blogerka, jejíž aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní”, který se krok za krokem odvíjí na stránkách www.samanacestach.cz a www.facebook.com/samanacestach

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Islandu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Island. 

Island LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Alexandra Kropp

Předchozí článek

Bali - perla mezi ostrovy Indonésie

Další článek

TOP video výběr 10 nejzajímavějších zemí pro rok 2017

Související články

Články

Itálie – tipy na lyžařskou pohodu

Kouzlo italského lyžování nespočívá v kvantitě sjezdovek. Moderní lanovky jsou sice standard, ale ani tam, kde jsou ještě sem tam zapomenuté staré exempláře, se to na oblibě příliš neprojevuje. Možná je to naopak dobře, že střediska mají svá zapadlá zákoutí, která nelákají masy lyžařů – zůstávají malá, přehledná a útulná. V italském temperamentu, ať už je smíšený s tyrolskými nebo jinými vlivy, je zakódován smysl pro pohodu, a ten je cennější než výkonné lanovky. Je tu zkrátka cítit slunce i tehdy, když zrovna náhodou nesvítí. Itálie má k dispozici prakticky celý jižní oblouk Alp, obdařený nevídanou rozmanitostí, zároveň ale i teplejším klimatem a nevyzpytatelnou sněhovou pokrývkou. Umí si ovšem poradit, a tak přinejmenším na sjezdovkách dokáží zajistit sníh s téměř 100% spolehlivostí. Českými lyžaři málo navštěvovaná,…

Články

Co umí jedině Švýcarsko aneb proč lyžovat právě tam? - I. část

Jako všude, i kolem lyžování panuje mnoho mýtů a městských – či v našem případě spíš horských – legend. Nic není černobílé a závěry se často paušalizují a nepatřičně přenášejí. V případě Švýcarska třeba ceny – věděli jste, že jednu z vůbec nejlevnějších dovolených pro rodiny nabízí právě švýcarský Savognin? Smyslem tohoto článku ale rozhodně nemá být obhajoba cen ve Švýcarsku. Ta zmínka o výhodné nabídce jen ukazuje, že věc je malinko složitější a že nic nelze donekonečna zobecňovat. Švýcarsko není levné. Může za to poměr měnového kurzu franku a eura, potažmo české koruny, ale i třeba úroveň nabízených…

Články

To nejlepší ze Slovenska a proč jet lyžovat právě tam?

Slovensko se v posledních letech lyžařsky překotně vyvíjí. Tamější střediska nabízejí vyžití nejen na lyžích, ale i relaxaci i zábavu. A co nás při reportážních cestách SNOW tour bavilo nejvíc? Tatranská Lomnica – nejprudší sjezdovka a snídaně na Lomničáku Téměř každé středisko má nějaké svoje „nej“. V případě Tatranské Lomnice to je nejvýše položený apres-ski bar na Slovensku a nejprudší sjezdovka, která vede z Lomnického sedla. Budete-li pokračovat po jejích červených a modrých úsecích až…

Články

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Vappu, finský Svátek práce (tedy spíše volna), je nejočekávanějším svátkem roku. Kdo nezažil, nepochopí. Klidní, rozumní, pracovití a rozvážní Finové zahazují veškeré zábrany, upouštějí od všech pravidel i zásad a oddávají se nezřízené zábavě. Vše je předem dovoleno, vždyť je Vappu! Jindy mlčenlivým a vážným Finům jiskří oči radostí, kulišáckými nápady a… alkoholem. Dokonce se s vámi jen tak dají do řeči, bez racionálního důvodu, i když se vůbec neznáte. V jakýkoli jiný den něco nemyslitelného. Odkud se název Vappu vzal? Pro neznalé malé nahlédnutí do historie. Název Vappu pravděpodobně pochází z finského slova vapaa, česky volný, anebo se všeobecně traduje, že tento svátek nese název po svaté Valburze, bavorské abatyši, která byla kanonizována právě 1. května. Co se na Vappu slaví? Že neznáte…