Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

©

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm.

Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny kolem jezer, poskytující skvělé terény cyklistům, a svěží pole v Karstu jsou domovem vzácného plemena bílého hřebce.

Rafting na řece Soča

Poměrně poklidným startem začíná Soča v koutku údolí Trenta, než se vydá na svižnou cestu přes západní Slovinsko do Jaderského moře. Vezměte si neopren a helmu, naskočte na nafukovací člun a připravte se na trochu vzrušení, když řeka začíná bouřit v peřejích stupně 2/3+. Soča má alpský charakter a jedinečnou barvu. Je to smaragdově zelená, kobaltově modrá nebo tyrkysová? Porota si stále není jistá, ale vaši kamarádi na raftu budou mít jistě svůj názor.

Výlety obvykle trvají něco mezi 1½ a 2½ hodinami, v závislosti na ujeté vzdálenosti a počasí; sezóna trvá od dubna do října. Pokud to počasí dovolí, můžete si po cestě vychutnat i úchvatné pohledy na Julské Alpy, včetně největší slovinské hory Triglav tyčící se nad vámi do 3000 m. Agentura 3glav Adventures v Bledu nabízí nejlepší výlety na raftech v oblasti. V Boveci kontaktujte Soča Rafting nebo Bovec Rafting Team.

Kola a horská kola v Bohinji

Oblast kolem Bohinje, alpského jezera dlouhého 4 km a širokého asi kilometr, v Národním parku Triglav je ideálním terénem jak pro klasickou cyklistiku, tak pro horská kola. Silnice podél jižného břehu jezera vedoucí k vodopádu Savica je malebná a rovinatá. A nejlepším způsobem, jak navštívit nedaleké tradiční vesnice Stara Fužina a Studor, s jejich starodávnými stodolami a sušičkami sena, je právě na dvou kolech.

Ale v nabídce toho je mnohem více než jen snadná jednodenní vyjížďka. Nová mapa Kolesarske Poti (Cyklotrasy), kterou dostanete v místních turistických kancelářích, uvádí mnohem náročnější silniční i offroadové tratě včetně naprosto šílené „Downhill from Mt. Vogel“, začínající více než 1500 m vysoko na vrcholu kabinové lanovky Vogel Ski Centre a končící u jezera. Trasa je hrbolatá, prudká a každý její kousek je tak vzrušující a napínavý, jak to zní. PAC Sport v Bohinji půjčuje horská kola a organizuje výlety různé délky a obtížnosti.

Výstup na horu Triglav

Vystoupat na vrchol hory Triglav, s 2864 m nejvyšší vrchol slovinských Julských Alp, je pro Slovince obřadním úkonem už nejméně od 19. století a každý by měl na starý vrchol „Tři hlavy“ vyšplhat alespoň jedenkrát. Při posledním počítání vedlo nahoru nejméně 20 různých cest, ale většina lidí jde po trase z Planiny Pokljuka jihozápadně od Bledu. Zkušení horolezci to mohou zvládnout nahoru a zpět za 12 hodin, ale moudřejší je strávit noc v jedné ze dvou horských chat kousek pod vrcholem. Poslední hodina zahrnuje škrábání se po skalnatém, úzkém hřebenu; jestli vám výšky nedělají dobře, dvakrát si to rozmyslete.

Zvažte, že si najmete místního průvodce, který zná trasu a podmínky a může se ukázat jako nedocenitelný při zajišťování místa k přespání. Kvalifikované horské vůdce najdete přes Alpskou asociaci Slovinska a v agenturách jako je 3glav Adventures v Bledu a Alpinsport v Bohinji.

Lyžování na Pohorje Massif

Pokud je vaší vášní lyžování nebo snowboarding, tady jste v dobré společnosti – velká část Slovinců jezdí od prosince do března lyžovat do více než dvaceti lyžařských areálů v zemi. Lákavé je Ski centrum Krkavec; je dobře vybavené a jen hodinu na severovýchod od hlavního města Lublaně. Ale o víkendech je to tu beznadějně přeplněné.

Frontám se vyhnete, zamíříte-li na sjezdovky v Pohorje Massif. Lyžařské svahy v Maribor Pohorje, zabírající 250 hektarů, jsou nejdelší v zemi, nabízí více než 40 km sjezdovek a 27 km tras. Na lyžích se dá vyjet nad 1300 m a díky mnoha sněžným dělům je sezóna zajištěna na 100 dnů. Ještě výše je lyžařská oblast Rogla (1517 m) na jihozápadě, kde trénuje slovinský olympijský tým. V obou areálech jsou půjčovny vybavení, lyžařské a snowboardové školy a wellness centra.

Kaňoning u Bledu

Tento poměrně nový sport, který se v poslední době dost rozšířil, rozhodně patří k těm, do kterých byste se neměli pouštět sami. Kvalifikovaný průvodce vás vybaví neoprenem a helmou, dovede vás na správné místo v kaňonu a bezpečně vás dovede dolů řečištěm. Nejlepší muž, který vám může dělat společnost v oblasti kolem Bledu, je kvalifikovaný horský vůdce a odborník na kaňoning Robert Žerovec.

Budete se spouštět soutěskami, skákat a slaňovat přes vodopády, plavat ve skalních jezírkách a slaňovat z útesů. Je to jako byste byli v obrovském vodním parku. A ve Slovinsku, kde je všude voda pitná, si to opravdu užijete.

Jízda na koních v Lipice

Projet se na sněhobílém lipicánovi ve vesnici Lipica (italsky Lipizza), kde poprvé vyšlechtili slavné plemeno používané ve vídeňské Španělské jezdecké škole, je jako svatý grál krasojezdectví. Chovná stáj Lipica trénuje tyto elegantní koně každý den při úžasném exhibičním vystoupení a nabízí jízdu kočárem pro každého, ale lekce a vyjížďky do terénu jsou zde dovoleny jen zkušeným jezdcům.

Méně zkušení jezdci si mohou dopřát vyjížďku horskou krajinou kolem Bledu organizovanou přes 3glav Adventures. Mrcina Ranč ve Studoru poblíž jezera Bohinj nabízí vyjížďky a trénink na islandských koních, kteří jsou menší.

Napsal: Steve Fallon

Předchozí článek

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Další článek

Nejzazší hranice: návštěva Disneylandu v Paříži