Šinkanzenem okolo Fuji

© Lenka Kuřátková

Pokud vaší poslední zastávkou před Japonskem byla jedna ze zemí jihovýchodní Asie, připravte se na to, že při přistání a prvním střetnutí s Japonskem zažijete pocit, jako byste se ocitli na jiné planetě. Japonsko je ultra moderní země, která si ale ovšem stále silně zachovává a nese rysy své bohaté historie, vysoce vyspělé civilizace a svérázné kultury. Tokio je obrovská křižovatka, směsice veškerých módních šíleností, stále se vyznačující ikonou Hello Kitty, buddhistických chrámů a šintoistických svatyní, které jsou nabity sílou a energií přání a modliteb. Tato různorodá atmosféra je doprovázena relativním bezpečím, čistotou, ochotou a úsměvy místních obyvatel.

Japonsko
Známé a spolehlivé japonské dráhy vás přemístí rychlostí až 300km/h do dalšího významného centra Japonska. Kyóto je o něco menší, ale zato dýchá daleko více uvolněnější náladou. Vybavíte-li si známou knihu či film Gejša, zajisté si vzpomenete na scénu, kde malá Sayuri běží oranžovým sloupovím, tzv. torri, aby vyslala své přání potkat se ještě někdy s generálem. Fušimi Inari na mírně vyvýšeném povrchu v Kyótu je místo, kde se dá strávit celý den. Všudypřítomné oranžové torri a malé svatyně vás dovedou až na samý kopec s výhledem na Kyóto.
Japonsko

Japonsko samozřejmě nabízí další místa ke zhlédnutí, nejsou to jen tato velmi čistá velkoměsta. Vlakové spoje vás dovezou do hornatých oblastí, kde leží jedno ze světových dědictví, Nikkó. Zde se koná naprostý přesun do minulosti. Vlakové soupravy si zachovávají svou původní podobu, ale na jejich funkčnosti to nic nemění. Samotná oblast Nikkó pak nabízí dechberoucí komplex svatyní obehnaný kamennými torri, které jsou díky místní vlhkosti magicky porostlé mechem.
Japonsko

Posvátný stratovulkán Fuji se údajně rád schovává za oponou z mraků. Pokud se ale za podzimních dnů ukáže ve své plné kráse, v kombinaci s červenými javorovými listy a azurově modrou oblohou, výhledy na Fuji jsou uchvacující.

Fiji
V Japonsku zažijete Asii z naprosto jiného úhlu. Připravte se na čistotu, výborná a pro Evropany levná jídla – sushi, soba nudle, rámen, macha tea, na rychlost vlaků, které když zrovna jen stanicí projíždějí okolo vás, prosviští tak, že ani nestihnete otočit hlavu, na stanice metra v Tokiu, které jsou jako enormní mraveniště. Počítejte také s tím, že ne všichni mluví anglicky a že si budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Hlavně si ale vychutnejte sílu a klid místních chrámů a svatyní. 

Zaujalo vás Japonsko? Další informace, užitečné tipy a zkušenosti cestovatelů najdete v průvodci Lonely Planet Japonsko. Vydejte se objevovat.

  • Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své cestovní zážitky s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 
 
Napsal: Lenka Kuřátková

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v březnu 2016

Další článek

Na vlně městské výstavby, přestavby a obnovy

Související články

Články

Tropický ráj s nízkým rozpočtem

Maledivy, zemi, která z výšky připomíná spíše šňůru bílých korálků rozesetých po Indickém oceánu, tvoří více než 1200 miniaturních ostrůvků. Jejich nejvyšší nadmořská výška není více než 2,5 metru, každý ostrov lze tedy pěšky obejít jen za pár minut. Pro všechny ostrůvky jsou typické zářivě bílé písčité pláže, neškodní netopýři, kteří přelétají z palmy na palmu, dále laguny s průzračně čistou tyrkysovou vodou, na jejichž konci návštěvníka okouzlí korálový útes, chránící ostrov od vlivů otevřeného moře. Většina ostrovů se nachází v bezprostřední blízkosti, takže výhled, který se divákovi naskýtá, je jednoduše dechberoucí. Výjimkou není ani tropická teplota nebo celoroční sluníčko, které je v období léta občas vystřídáno deštěm. Zní vám tento popis jako reklama na ráj? Kdepak, to není reklama. Maledivy jsou zkrátka rájem na zemi a tak, jak vypadají v brožurách a v cestovních katalozích, vypadají i ve skutečnosti. Není tedy divu, že tento ráj začal být v 80. letech velmi oblíbenou turistickou destinací (zejména pro movitější klientelu pobývající v luxusních resortech). Postupem času se Maledivy staly jednou z vůbec nejdražších a nejexkluzivnějších destinací na světě. Cestování bylo zpočátku omezeno pouze na jeden…

Články

Srí Lanka: nirvána pro milovníky pláží

Srí Lanka naprosto zaplaví všechny vaše smysly. Vzduch je prosycen vůní jasmínu, jídlo je notně kořeněné a krajina naprosto překrásná; zářivě zelená rýžová pole, lesy pohupujících se palem a hory zvrásněné čajovými plantážemi jsou okouzlující. Ale pro mnoho lidí se Srí Lanka dá shrnout do jednoho prostého slova: pláž. Ať už jste jakýkoli plážový typ, tady najdete dokonalé pláže lemované palmami. Můžete si rezervovat hýčkání v některém z elegantních butikových hotelů u pláže, potápět se u zářivých korálových útesů, učit se surfovat v mírných písečných úžinách nebo se jen tak procházet, dokud nenajdete vlastní malý,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…