Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

© Lonely Planet

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí.

Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek.

Havana_1Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet

Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza Vieja 

Plaza Vieja (Staré náměstí), je tím pravým místem, kde se v klidu posadit a pár hodin nasávat atmosféru Staré Havany, představuje však také ideální prostředí pro nesčetné dokonalé snímky na Instagram. Až si uděláte dostatek fotografií, zajděte do la cervecería(pivnice) Factoria Plaza Vieja ochutnat místní točené pivo, poslechnout si živou hudbu a dát si grilované ryby a mořské plody. Za autentickým interiérem zařízeným v retro stylu se vydejte do restaurace La Vitrola, která se nachází na rohu ulic San Ignacio a Muralla. Tento okouzlující podnik nabízí tapas a kubánské koktejly za vynikající ceny a s báječnou obsluhou (jakou na Kubě najdete jen málokdy).

Havana_2
Ochutnejte pivo v podniku Factoria Plaza Vieja © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet

Zatančete si s Antoniem Gadesem na Plaza de la Catedral

Dlážděné Katedrální náměstí je díky své koloniální vznešenosti pravděpodobně nejznámějším místem v Havaně. Paláce, které ho obklopují, nám připomínají společenský život města v 17. a 18. století, ovlivněný hispanským, kdy señoritastrpělivě čekávaly na caballeros(kavalíry), aby je vzali na ples. Dnes si zde u sochy Antonia Gadese můžete zatančit flamenco a předstírat, že tomuto proslulému španělskému tanečníkovi ukazujete kroky. Vydejte se do západního rohu náměstí a udělejte si krátkou procházku po El Callejón del Chorro do restaurace Doña Eutimia na tradiční kubánské jídlo. K nejoblíbenějším pokrmům patří rýže, fazole apicadillo(jemně sekané maso) se smaženými banány. 

Odhalte koloniální minulost Havany na Plaza de Armas

Plaza de Armas vzniklo v 16. století v místech, kde byla Havana založena. Dnes slouží jako příjemné náměstí plné zeleně, kde se můžete procházet mezi stánky prodejců antikvárních knih a kreslířů podél havanské ulice Calle de Madera, pokryté dřevěnými „dlažebními kostkami“ Najdete zde také Centro para la Interpretación de las Relaciones Culturales Cuba-Europa, nejmodernější muzeum na Kubě, jež sídlí v prostorách Palacia del Segundo Caboa věnuje se kulturním vztahům mezi Kubou a Evropou. Bylo navrženo tak, aby učinilo dějiny přístupnější a zábavnější: můžete se podívat kulatým okénkem karavely, přiblížit si historické obrázky na obrazovce chytré televize a dozvědět se, jak se tancuje danzóncha cha cha.

Havana_3
Vyberte si něco ke čtení na pláž u některého stánku s antikvárními knihami na Plaza de Armas © Alan Copson / Getty Images

Posaďte se na lavičku vedle Chopina na Plaza de San Francisco de Asís

Plaza de San Francisco de Asis je prvním náměstím, na kterém se fotografují návštěvníci města, kteří připluli lodí a prošli budovou celnice. Mají pro to dobrý důvod. Prostranství je známé také jako Holubí náměstí (neustále na něm poletují stovky holubů) a parkují zde fotogenické kočáry s koňským spřežením a nablýskané historické kabriolety, připravené vzít turisty na prohlídku města. Na náměstí stojí také Basilica Menor del Convento de San Francisco de Asís, přeměněná na muzeum a koncertní síň s vynikající akustikou, a vybledlé bronzové sochy Frederica Chopina a Caballera de Paris. Zajímavostí je, že Caballero („Gentleman z Paříže“) ve skutečnosti nepocházel z Evropy, ale pod tímto jménem byl mezi místními známý José María López Lledín, který se v padesátých a šedesátých letech minulého století toulal ulicemi Havany se starými novinami v ruce a povídal si s lidmi o životě a lásce. Návštěvníci obvykle míjejí bez povšimnutí Jardin Madre Teresa de Calcuta v jižním rohu náměstí, ale je to příjemná zelená oáza se spoustou stromů.

Najděte si barevnou vanu v ulici Callejón de Hamel

Kde byste měli v ulici Callejón de Hamel začít fotografovat? Kdekoli. Všude. V Hamelově uličce, vklíněné mezi ulice Espada a Aramburu, není na zdech jediné prázdné místo. Posaďte se na barevnou lavičku v podobě vany a zeptejte se na příběhy za nástěnnými malbami a psychedelickými sochařskými díly lemujícími uličku. Neleží sice v městském obvodu Havana Vieja, ale stojí za návštěvu, pokud chcete poznat kubánská synkretická božstva. Pokud se sem vypravíte v neděli kolem poledne, zastihnete perkusisty udávající rytmus na tumbadoras(bubnech konga) při ukázkách afrokubánských tanců a zpěvů. 

Havana_4
Projděte se pestrobarevnou uličkou Callejon de Hamel ©Los viajes del Cangrejo/CC by 2.0

Projděte ulicí Chacón na náměstí Plazuela del Santo Ángel 

Skromné, ale nezapomenutelné náměstíčko Plazuela del Santo Ángel– ukryté za kostelem Iglesia del Santo Ángel Custodio– spojuje nároží pěti ulic a vytváří malé prostranství s osobitou atmosférou. Najdete zde rozmanité kulinářské požitky, včetně italské, kubánské a mezinárodní kuchyně. Zastavte se tu cestou z Musea de Bellas Artes k Museu de la Revolucióna posaďte se v nejnovější restauraci ve městě, Chacón 162. Bez ohledu na to, zda si vyberete stolek venku, nebo bar vyzdobený na téma Harley Davidson uvnitř, oceníte zdejší nápaditá jídla. Ochutnejte grilovaného humra s ovocnou variací mojita (neexistuje nic kubánštějšího!).

Zamkněte si svou lásku vedle promenády Alameda de Paula

Počátkem 19. století, dávno předtím, než zde byl nějaký malecón,byla pobřežní promenáda Alameda de Paula oblíbeným místem procházek milenců. V roce 2015 byla vedle ní přidána plovouc ípromenáda a netrvalo dlouho a zamilované dvojice na ní začaly na důkaz své lásky zamykat visací zámky, jako to dělají milenecké páry na mostech v Paříži. Zapózujte si zde na fotografii se svým partnerem či partnerkou a pak zamiřte na konec Alamedy, abyste si na Almacenes de San José, největším havanském trhu ručně dělaných řemeslných výrobků, nakoupili suvenýry. Pokud máte žízeň, udělejte si pauzu ve velkém pivovaru Antiguo Almacén de la Madera y el Tabaco, který se nachází hned vedle trhu a nabízí živou hudbu a grilovaná kubánská jídla. Méně navštěvovaný je kostel Iglesia de San Francisco de Paula (k němuž se váže název promenády), a tak neváhejte a poslední fotografii si udělejte uvnitř tohoto nejkouzelnějšího havanského kostela.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kuby? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kuba. 

Kuba LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Cestování s malými dětmi? Rozhodně ano...

Další článek

Dům na stromě - netradiční ubytování uprostřed laoského pralesa

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Nechte to doma - co byste si nikdy neměli brát s sebou na cestu

Všichni jsme se již s takovými lidmi setkali a nevyhnutelně jsme jimi v určitém okamžiku také byli. Nutkání sbalit si s sebou příliš mnoho věcí podlehne ve svém počátečním cestovatelském období většina lidí, ale nakonec se ho naučí překonávat. Někteří si však nikdy nedají do souvislosti nevhodně sbalené zavazadlo s potížemi a utrpením, které jim (a někdy i druhým cestovatelům) způsobí. Proto uvádím naprosto neoddiskutovatelný seznam věcí, které byste (i když s těžkým srdcem) rozhodně měli nechat doma, pokud se zrovna nestěhujete na více než rok do Papuy-Nové Guiney. Více než jeden kufr  Dobrá, příležitostně – opravdu jen příležitostně – mohou být dva kufry praktické... . @TaťánaTomšíčková Photography/Moment/Getty…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Jaké chuťové a kulinářské zážitky vám naservírují na Kubě?

Cítíte se kvůli slabému světlu a krátkosti zimních dnů vyčerpaní a potřebujete si odpočinout? Přeneste se na okamžik na slunnou Kubu a objevte kouzlo národních nápojů i specialit místní kuchyně. Je totiž známo, že dobré jídlo zlepšuje pošmournou náladu, pomáhá navazovat nová přátelství a v člověku rozpaluje oheň vášně a emocí. A co byste měli na tomto půvabném ostrově v Karibském moři ochutnat a spustit dolů do žaludku? Máme pro vás několik tipů, s nimiž se gastronomicky zaručeně nespálíte. Ale nezapomínejte, že ochutnat - to na Kubě znamená také vychutnat. Kreolsko-kubánská kuchyně představuje pozoruhodnou směsici kulinářského umění a stylů z různých koutů světa. Asi nejvýraznější stopu tu ale zanechala kuchyně portugalská, španělská a indiánská. A i když Kuba zrovna nepatří k vyhledávaným gastronomickým rájům, pokud víte, kde a co máte hledat, rozhodně…