Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - I. část

©

Když na safari, tak do Keni. Alespoň tak jsem si to myslela, když jsem plánovala svoji první cestu za divokými zvířaty. Nikde nenajdete větší koncentraci zvířat než v Masai Maře v období velké migrace. Z Evropy je to nejbližší destinace tohoto typu. Problém je tu jediný: tyto informace si kromě vás přečtou v každém průvodci všichni turisté, kteří mají o návštěvu safari zájem. Rok od roku zde počet cestovatelů narůstá.

Raději s cestovní kanceláří

V průvodcích se také dočtete velmi důležitou informaci, že není radno vydávat se na safari na vlastní pěst. Pravděpodobnost, že najdete na místě kancelář nebo agenturu, která se o vás postará a pronajme vám bezpečné auto, je velmi nízká, i když je jich tu nepřeberné množství. Domorodec si velmi rychle spočítá, kolik vás taková dovolená bude stát, vyhodnotí vaši životní situaci jako blahobytnou a bude se na ní chtít podílet. Pokud se budete rozhodovat až na místě, uvidí, že vás tlačí čas a že si nakonec přijde na své. Informace o tom, že jste na cestu spořili několik let, ho příliš neovlivní, protože jí nebude věřit nebo mu to bude jedno.

Výhodnější variantou tedy je obrátit se na některou evropskou cestovní kancelář, která zájezdy na safari nabízí, případně si plán cesty včetně organizačního zajištění nechat sestavit na klíč. Vyhnete se případným zklamáním a finančním ztrátám na místě. Zato však zůstanou zážitky na celý život. Většina lidí, kteří do Afriky na safari cestovali, tam nechali srdce, stejně jako já…

 

safari1
Proč Masai Mara?

Pustíte-li si v televizi kterýkoli kanál nabízející dokumenty o divočině, dříve či později narazíte na nekonečná stáda pakoní vrhajících se do vod řeky Mary, kde na ně čekají nebezpeční krokodýli, a budete to chtít vidět na vlastní oči. Dokumenty jsou natáčeny v době, kdy stotisícová stáda pakoní putují nekonečnými pláněmi Velké příkopové prolákliny na území Tanzanie a Keni. V Masai Maře se tento přírodní úkaz odehrává od poloviny srpna do poloviny října. Toto období je v průvodcích označováno jako druhá nebo vedlejší sezona. Je to období sucha, srážky nejsou časté a zvířata se stahují k napajedlům, takže je větší šance na jejich pozorování.

Rezervace se nachází v nadmořské výšce 1 200‒1 700 m. n. m. Přestože Keňou prochází rovník, v Masai Maře je poměrně stálé a příjemné podnebí. V době velké migrace většinou teploty přes den nepřesahují příjemných 28 oC.

safari4

Název této chráněné oblasti je odvozen od jména řeky Mary a podle etnika, které tuto oblast obývá. Jsou to Masajové, pastevci a bývalí bojovníci. Bohatstvím je vlastnit co největší stádo krav a koz, které tvoří převážnou část jejich jídelníčku. Za poplatek lze navštívit i masajskou vesnici. Na závěr prohlídky vám budou nabízet své tradiční ruční výrobky, zpravidla z korálků a dřeva. Pokud si je nebudete chtít koupit, nenechávejte si nic věšet na krk nebo navlékat na ruce. V takovém případě nebude Masaj chtít suvenýr zpět, ale rozhodně ho bude chtít zaplatit.

safari2

Ubytování v rezervaci

Na výběr je tu několik kempů – lodge – které většinou sestávají z několika chatek a nabízejí v divočině nečekaný luxus. Jedná se o zděné nebo dřevěné nízké stavby splývající s okolní přírodou. Stěny však mohou být i z celty. Před první návštěvou Afriky jsem si představovala, že budou vypadat jako stany s podsadou, které jsme stavěli na skautském táboře. K mému velkému úžasu však byly stany v afrických rezervacích často větší než zděné chatky.

Na své si ovšem přijdou i dobrodružnější nátury. Jsou zde místa, kde můžete spát v opravdovém stanu, který vás od divoké přírody bude dělit jen tenkou celtou. V noci kolem vás budou znít všechny tóny buše. K těm nejstrašlivějším kupodivu nepatří řev lva, pokud se právě nenachází přímo vedle vašeho stanu, ale hlasité varování opic, zejména paviánů, před blížícím se predátorem. 
 

Organizace safari

Na safari se vyjíždí před úsvitem. Návrat do lodge je zpravidla po třech či čtyřech hodinách. Odpolední safari začíná okolo třetí a předchází mu odpolední svačina, kdy se podává káva nebo čaj se sušenkami. Výprava končí se soumrakem. Čas strávený na safari souvisí s aktivitou zvířat. Kolem poledne se všechna stáda antilop, slonů i žiraf, smečky lvů, hyen i osamělí obyvatelé savany snaží skrýt do stínu stromů, keřů a nor. 


safari3
Pokračování brzy...


Autorka článku i fotografií Alena Knoblochová - cestovatelka a amatérská fotografka. "Moje fotografie jsou určeny zejména pro ty, kteří  z nejrůznějších důvodů necestují a do Afriky se nemohou sami podívat."
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Keňi? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kenya.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Alena Knoblochová

Předchozí článek

Zakotvěte v Kotorském zálivu dřív, než jej zaplaví turisté

Další článek

5 důvodů, proč cestovat stopem

Související články