Rychlý průvodce nejlepšími čtvrtěmi San Francisca

Getty Images

Možná je to zlatý prach nebo třpyt, ale z ulic San Francisca zkrátka sálá něco magického. Jedno z nejnavštěvovanějších měst ve Spojených státech amerických, město u zálivu, zabalilo 242 let své historie do devětačtyřiceti čtverečních mil. Od zlaté horečky až po léto lásky a přes technologický boom narušený zemětřesením a požáry město neustále znovuobjevuje samo sebe. Přesto zůstává opravdové, a to ze San Francisca dělá jednu z nejdynamičtějších metropolí na světě.

V San Franciscu je mnoho odlišných čtvrtí a řada z nich opravdu stojí za prozkoumání. © Stickney Design / Getty Images

San Francisco je rozděleno na asi stovku sousedství, každé svým charakterem přispívá k rozmanitosti města. Zde je seznam některých z nejpozoruhodnějších - i notoricky známých – čtvrtí, které stojí za to vidět!

Až si projdete všechny uličky protkávající čtvrť Mission, vydejte se na piknik do parku Dolores. © Jejim / Getty Images

Mission

Pokud by některá z místních čtvrtí měla jít příkladem v tématu transformace, kterou San Francisco postupem času prošlo, pak by to pravděpodobně byla část Mission. Vedle zaběhnutých butiků a restaurací tu najdete taquerias, kde vyrábějí a prodávají tacos, a také tu sídlí bodegas neboli vinařství s malým občerstvením. Misson, která byla kdysi domovem pro velké přistěhovalecké populace – první z Polska, Německa a Irska, následně ze Střední a Jižní Ameriky - je nyní hlavním centrem pro další vlnu moderních osadníků: mladých městských technicky zdatných pracantů.
Ještě než se vydáte na piknik do parku Dolores, můžete si nakoupit zásoby v Mission Community Market nebo se zastavte na burrito z La Taqueria. Výhled na krásné panorama shlukuje místní obyvatele do tohoto zeleného svahovitého prostoru po celý rok. Nenajdete tu zdaleka nic tak osobitého jako právě Bay Area pro strávení příjemného odpoledne na trávě s dekou a s přáteli. Vyhněte se hlavním třídám při brouzdání skrze Mission, právě boční uličky v sobě skrývají nejlepší místa v sousedství. Určitě při procházce narazíte na Misson Murals: celé bloky zdí zdobené od země až k hornímu kraji úžasným pouličním uměním.
 
 

Dokonce i přechody pro chodce jsou v Castru lemovány duhou. © David Sweet / Getty Images

Castro

Pro cestovatele z LGBT komunity - a pro ty, kteří je podporují - neexistuje žádná jiná čtvrť jako Castro, která zosobňuje minulost i současnost práv homosexuálů v San Franciscu. Tato část je pojmenovaná po mexických pozemních baronech, kteří koupili půdu koncem devatenáctého století. José Castro ji v padesátých letech minulého století transformoval a uvítal kvetoucí gay scénu San Francisca. Nyní je toto místo kotvou gay kultury celého Západního pobřeží a zároveň si zachovává své dělnické kořeny a klasické viktoriánské domy. Užijte si volné chvíle v prvním americkém LGBT historickém muzeu, zajděte na show ve slavném a historickém divadle Castro, nebo se vydejte za nočním životem do jednoho z mnoha zdejších klubů. Přijďte sem s otevřenou myslí a budete v těchto duhových ulicích vřele přivítáni.

Zastavte se na chvíli, ať máte čas obdivovat kultovní Painted Ladies a panorama San Francisca z Haight-Ashbury. © Sakis Papadopoulos / Getty Images

Haight-Ashbury

Haight-Ashbury je už dlouho epicentrem specifické kultury (i protikultury) v San Franciscu. Pokud hledáte pověstné hippies ze Západního pobřeží, o kterých jste už pravděpodobně slyšeli, Haight-Ashbury je přesně to místo, kde je najdete. Na křižovatce dvou hlavních ulic objevíte zdejší nejvyhlášenější retro obchody v širém okolí v obklopení domů z viktoriánské éry. Dědictví historických budov se zachovalo díky tomu, že půda pod oblastí je stabilnější než jiná místa ve městě. Proto mnoho ze zdejších domů přežilo ničivé zemětřesení v roce 1906. I když jde o primárně rezidenční čtvrť, určitě stojí za to strávit tu den i z pohledu historie San Francisca. Každý viktoriánský dům se třemi nebo více barvami je považován za „Malovanou dámu“ (Painted Lady). Projděte se proto ulicemi a zjistěte, kolik z těchto pokladů tu můžete najít. Začněte vás průzkum na Alamo Square, které je domovem Postcard Row - sadě originálních „Malovaných dam“ známých jako Sedm sester (Seven Sisters). Začněte váš den ale nejprve brunchem v Brenda´s Meat and Three, pokud máte chuť na delikátní snídani v jižanském stylu. Nebo, máte-li náladu na jídlo v severokalifornském hipsterském naladění, vydejte se do Mill. Ochutnejte organický, celozrnný, čerstvě pečený chléb Josey Bread s domácí pomazánkou z lískových oříšků. Lepší toast jste opravdu nikdy neměli! Po snídani se projděte přes Alamo Square Park, nadechněte náladu zdejšího panorama a pořiďte si pár úžasných fotek na památku.

Poznejte ulice čínské čtvrti Chinatown a zastavte se na knedlíčky dim sum – určitě nebudete zklamaní! © pete0711 / Getty Images

Chinatown

Jako jedna z největších a jistě nejstarších čínských čtvrtí v Severní Americe vám zdejší Chinatown nabídne překvapující zážitek z místní východoasijské kultury San Francisca. Budete se tu třít tělo na tělo s ostatními návštěvníky, kteří považují čínskou čtvrť a její úchvatné uličky za nutnost k vidění při cestování San Franciscem. Naplánujte si vaši návštěvu čínské čtvrti raději na časné ranní hodiny, abyste měli více prostoru v klidu si ji prohlédnout. Když se čtvrť probouzí, potkáte tu více místních obyvatel a můžete je následovat do populárních restaurací Szechuan nebo do knedlíčkových dim sum restaurací jako Mister Jiu's nebo Z & Y, u kterých budou v pozdějších hodinách už stát dlouhé zástupy lidí. Můžete si vybrat mezi tradičními pikantními sečuánskými pokrmy nebo kalifornskými interpretacemi čínských klasik (neopomeňte ústřice se zázvorem nebo jehněčí kotlety s tokijskými tuříny).

Na jedno odpoledne naplánujte putování po Embarcaderu. Zastavte se tu i na něco dobrého ve Ferry Building. © Michael Lee / Getty Images

Embarcadero

Použití výrazu „sousedství“ by mohlo být pro Embarcadero trochu matoucí - je to spíše ulice s několika rezidencemi kombinovaná s byznysem. Nicméně jakýkoli seznam čtvrtí, které stojí za návštěvu v San Franciscu, by část Embarcado neměl postrádat. Jde o prvotřídní destinaci San Francisca pro poznávání památek, která je domovem i mnoha dalším zajímavým turistickým atrakcím.  Dejte si procházku nebo se projeďte se na pedicabu - kole připomínajícím indickou rikšu, případně nasedněte na tramvaj od jižní Ferry Building směrem k Fisherman's Wharf na severu a po cestě si můžete vychutnat nádherný výhled na záliv a ostrov Alcatraz. Zastavte se v Exploratoriu, nejvíce populárním muzeu v San Franciscu, nebo si objednejte jízdu lodí s Blue & Gold Fleet. Můžete si dokonce objednat plavbu na samotný Alcatraz! Jakmile dorazíte na severní konec Embarcadera, je tu spousta možností k prozkoumání. Náměstí Ghirardelli je povinnou zastávkou pro všechny cestovatele, kteří si potrpí na sladké. Maritime National Historical Park je zase ideální pro milovníky historie, kteří se chtějí dozvědět více o strategickém postavení San Francisca ve válce a obchodu. Pokud máte dost sil, můžete pokračovat v průzkumu nábřeží směrem ke Crissy Field a nedalekému mostu Golden Gate Bridge, který střeží všechny zdejší městské památky. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kalifornie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet San Francisco. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Cestovní boom v Jordánsku - 1. část

Další článek

Bílou stopou - Česká republika a novinky

Související články

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

Podzim v New Yorku

Pokud se mě zeptáte, které období je nejlepší pro návštěvu New Yorku, bez velkého přemýšlení odpovím: podzim. Každé období má něco do sebe. Každý měsíc v roce nabízí něco navíc, co okoření vaši návštěvu metropole. Ale je to právě podzim, který má podle mého názoru tu správnou kombinaci příjemných teplot, zajímavých svátků a akcí, doplněnou kontrastem melancholického tajemna ulic velkoměsta a barevností spadaného listí. Podzim sluší New Yorku nejvíc. Období podzimu přitom pro mě dlouho patřilo k tomu nejméně oblíbenému. Jeho příchod znamenal konec prázdnin, školu, pochmurné deštivé počasí a předzvěst měsíců krátkých studených dní. Zvlášť ty listopadové jsem většinou přetrpěla v depresivní náladě a v těšení se na první advent. A bylo to právě…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston. Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA,…