Ruské fotbalové MS 2018 – stručný průvodce po hostitelských městech

© Lonely Planet

Dlouho očekávané Mistrovství světa ve fotbale 2018 se přiblížilo a skupiny již byly nalosovány. Oslava fotbalu přichází nejenom do Moskvy a Petrohradu, ale také do několika méně známých ruských měst, která se otevřou turistům a fanouškům z celého světa.

Pojďme se podívat, co nám mohou tato města nabídnout, kromě nových, nablýskaných, fotbalových stadionů. 

Rusko_MS2018_1
Nápis ohlašující blížící se Mistrovství světa ve Volgogradu. © Iuliia Oleinik/Shutterstock

Kaliningrad

Rusko_MS2018_2Domy na nábřeží kaliningradské čtvrti Rybářská vesnice. © Sergei Butorin/GettyImages

Ruská enkláva na území EU Kaliningrad (dříve Königsberg - Královec) bývala kdysi součástí Východního Pruska a stále je zde vidět staletý německý odkaz, především ve čtvrtích Amalienau a Maraunenhof. Nejvýznamnější památkou města je Královecká katedrála, v jejíchž útrobách se nachází hrobka významného filozofa Immanuela Kanta. 

Některé z lepších restaurací a hotelů jsou situovány v nábřežní čtvrti Rybářská vesnice. Kaliningrad má denní letecké spojení s Moskvou a Petrohradem, a také denní autobusové spojení do hlavních měst okolních evropských zemí.

Kazaň

Rusko_MS2018_3Strhující kazaňský Chrám všech náboženství. © Anita Isalska/Lonely Planet

Hlavní město Tatarstánu, Kazaň, je známé také jako „Istanbul na Volze“. Mix slovanské a tatarské kultury se odráží v hlavních atrakcích města: Chrámu Zvěstování, mešitě Kul Šerif, Kazaňském kremlu, nebo Muzeu sovětského života. 

Kazaň se pyšní některými z vůbec nejlepších hotelů v regionu Volhy, pokrývajícími všechny cenové kategorie. Na jídelních lístcích najdete mnohá tatarská jídla vedle tradičních ruských jako je skopové a koňské maso, nebo sladké i slané pečivo. Z Moskvy se do Kazaně dostanete vlakem (12 hodin) nebo letadlem (1,5 hodiny). 

Jekatěrinburg

Rusko_MS2018_4Chrám Všech svatých na Krvi (Chrám Kristova vzkříšení) v Jekatěrinburgu ©  Mikhail Markovskiy/Shutterstock

Čtvrté největší město Ruska Jekatěrinburg, pevně usazené na hranici Evropy a Asie, je považováno za „bránu na Ural“. Navštivte místo, kde byla roku 1918 vyvražděna carská rodina Romanovců, nebo nové, interaktivní muzeum Borise Jelcina, které se věnuje 90. letem v Rusku a jeho prvnímu prezidentovi. 

Jekatěrinburg má širokou nabídku ubytování ve všech cenových kategoriích a restaurace nabízejí jak oblíbené ruské pokrmy, tak i mezinárodní kuchyni. Je to jedna z hlavních zastávek na Transsibiřské magistrále, letadlem se sem z Moskvy dostanete za dobu lehce přes 2 hodiny.

Soči 

Rusko_MS2018_5Otevřený stadion Fišt je součástí Olympijského parku v Soči. © den781/Shutterstock

Hostitelské město Zimních olympijských her v roce 2014, Soči, je známé svým subtropickým klimatem, plážemi na pobřeží Černého moře a lyžařským areálem Krásná Poljana na svazích Velkého Kavkazu. Mimo outdoorových aktivit tu stojí za návštěvu Stalinova vila (dnes zde sídlí muzeum). 

Soči je ideální k ochutnání jak místní kuchyně s plody Černého moře, tak také vynikajících gruzínských pokrmů. V době od května do srpna zde stoupají ceny ubytování o 25 – 50% a je lepší popojet do nedalekého města Adler. Letecké spojení z Moskvy trvá 2 hodiny 20 minut.

Rostov na Donu 

Rusko_MS2018_6Památník Kozáků, zakladatelů města Rostov na Donu. © Gansstock/Shutterstock

Kosmopolitní Rostov na Donu je historickým centrem donských kozáků, ruských autonomních hraničářů. O jejich světě, ruské občanské válce a městě usazeném na břehu mohutného Donu vypráví román Tichý Don od Michaila Šolochova, oceněný Nobelovou cenou. Řeka Don je dnes hlavní atrakcí města: můžete si dát hodinovou vyjížďku na lodi, anebo v letních měsících i celodenní výpravu do starého kozáckého centra Starocherkasskaya. 

V posledních letech bylo v Rostově otevřeno mnoho luxusních hotelů i příjemných hostelů a nábřeží Donu lemuje spousta kaváren a rybích restaurací. Letecké spojení sem existuje z Moskvy (2 hodiny) i Petrohradu (2,5 hodiny).

Volgograd 

Rusko_MS2018_7Socha“Matka Vlast volá“ dominuje komplexu Mamaev Kurgan ve Volgogradu. © Ev. Safronov / Shutterstock

Fanoušci historie rozhodně nesmí vynechat zastávku ve Volgogradu (dříve Stalingradu), místě proslaveném epickou Bitvou u Stalingradu roku 1943, ve které Rudá armáda porazila nacistické Německo, a kde zůstalo přes milion padlých. Po 2. světové válce bylo město přestavěno v okázalém sovětském stylu a dnes jsou jeho hlavními atrakcemi památník Mamajevova mohyla v čele s 83 m sochou Matka Vlast volá! a muzeum s panoramatem Bitvy u Stalingradu. 

Ve Volgogradu sídlí jedny z nejpřepychovějších hotelů v oblasti Volhy, přesto se pokoje dají sehnat za rozumné ceny. Nejlepší restaurace najdete na nábřeží a pěší zóně Alej hrdinů. Lety z Moskvy fungují denně a trvají necelé 2 hodiny.

Nižnij Novgorod

Rusko_MS2018_8Chrám Narození Jana Křtitele nad řekou Volhou ve městě Nižnij Novgorod.© Vitalii Antonov/Shutterstock

Nejvýznamnější turistickou zajímavostí Nižného Novgorodu je jeho mohutný Kreml na soutoku řek Volha a Oka, v němž dnes sídlí populární muzea. Za sovětské éry bylo město známé jako Gorkij, stalo se významným průmyslovým centrem a kvůli tomu bylo uzavřeno pro cizince. Omezené spojení se světem vedlo k tomu, že zde pobývali v exilu „nepohodlné“ osoby, jako například fyzik Andrej Sacharov. Z jeho tehdejšího domu je dnes poněkud zvláštní muzeum. 

Nižnij Novgorod má omezenější kapacitu dobrých hotelů, proto myslete na včasnou rezervaci, speciálně během letních měsíců. Dobré restaurace pak najdete soustředěné na nábřeží pod Kremlem. S Moskvou je město propojeno několika lety denně i vysokorychlostními vlaky (4 – 5 hodin). 

Samara 

Rusko_MS2018_9Procházka po centrální Leningradské třídě v Samaře. © Mark Baker/Lonely Planet

Samara, přístavní město na Volze, postrádá klasické turistické atrakce, snad jen s výjimkou Stalinova bunkru z 2. světové války, který byl vybudován jako útočiště pro případ, že by Němci dobyli Moskvu (nebyl nikdy použit). Město je především výchozím bodem pro výpravy do národního parku Samarská Luka, který leží na druhém břehu Volhy a nabízí skvělé pěší stezky s nádhernými výhledy. 

V Samaře je spousta míst, kde se dá dobře najíst (včetně obřího trhu, ideálního pro pořízení zásob na výpravu do parku), ale už menší výběr ubytování, proto je opět lepší si pokoj rezervovat včas, zejména v letních měsících. Nejrychlejší vlak z Moskvy jede 14 hodin, letadlem trvá cesta 1 hodinu 40 minut.

Saransk 

Rusko_MS2018_10Staveniště stadionu Mordovia Arena, kde se odehrají mnohé zápasy Mistrovství světa 2018. © Stanislav Krasilnikov/ GettyImages

A konečně Saransk, hlavní město Mordvinské republiky (která byla údajně inspirací pro Mordor v Tolkienově Pánovi Prstenů), ohromné zalesněné oblasti, kde se kdysi nacházelo hned několik sovětských pracovních táborů. Saransk je mezi pořadatelskými městy Mistrovství světa to nejméně turistické, poměrně malé, a jeho hlavní zajímavostí je zdejší mordvinská kultura a jazyk, které jsou interpretovány prostřednictvím několika muzeí. Ochutnat můžete i tradiční mordvinské pokrmy.  Ubytovací kapacita je tu zatím skromná, a z Moskvy se sem dostanete nejlépe nočním vlakem. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Ruska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Russia.
   
Russia LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Procestujte Tenerife s průvodcem v kapse

Další článek

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Související články

Články

Slovinsko: Itinerář pro skvělý roadtrip

Slovinsko v posledních letech objevuje čím dál víc cestovatelů. Proč byste měli taky a proč je tahle malá zemička v podstatě synonymem pro perfektní evropský roadtrip? Pojeďte to zjistit. Jednou z jeho největších výhod je, že je od České republiky kousek, takže se o cestě nemusíte ani moc rozhodovat, prostě nastartujete auto a za pár hodin jste tam. Druhý důvod je, že je to opravdu krásná země, která vám nabídne hory, jezera, hrady, jeskyně, ale i moře a krásná města. Navíc vás tu potěší…

Články

Fototip – kavkazská jezírka Koruldi

Svanetie je vyhledávanou turistickou oblastí gruzínského Kavkazu. Oblast starých vesnic a hlavně majestátních hor v čele se Šcharou (5193 m n. m.), nejvyšším bodem Gruzie. Největším městem a centrem celé oblasti přezdívané „gruzínské Švýcarsko“ je Mestia, ležící na dně a svazích údolí na soutoku řek Mestiachala a Mulkhura v nadmořské výšce okolo 1800 metrů. V dosahu jednodenní túry, pokud je hezké počasí a člověk z Mestie vyrazí časně ráno, jsou také fotogenická jezírka…

Články

Astana – hlavní město Kazachstánu

Dovedete si představit velké město uprostřed široširé pouště? Absurdní supermoderní město, jaké v Evropě nenajdeme? Navštivme kazašské hlavní město Astanu. Vyrostlo za zhruba dvacet let a udivuje své návštěvníky architektonickým rozmachem. Město rychlokvaška. Zkusme se oprostit od úvah, zda země bohatá na ropu neměla své bohatství užít jinak a investovat spíš do rozvoje průmyslu, infrastruktury a sociálního systému. Nemysleme na to, že město vzniklo – s trochou nadsázky - pro potěšení jednoho člověka. Pokud to dokážeme, pak určitě stojí za to Astanu vidět. Strávila jsem zde s kamarádkou při návštěvě Kazachstánu osmačtyřicet hodin a bylo na co koukat. Moderní architektura, typické prvky architektury sovětské a asijská ornamentalistika – to vše tvoří Astanu Trocha historie, bez které člověk netuší proč Před dvěma sty lety se po zdejší stepi proháněli pastevci koní. Klimatické podmínky na jaře a na podzim obdobné jako u nás. V létě však zde může…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…