Réunion - vše, co potřebujete znát

Shutterstock

Ráj outdoorových sportů, rozmanitá příroda a pohodoví lidé. Ostrov, který je jako stvořený pro aktivně žijící lidi, kteří mají rádi pohyb v přírodě. Ano, to je kousek Evropy – francouzská kolonie Réunion – ležící v Indickém oceánu, která získá zálibu u každého sportovního nadšence!

Chcete se vydat do této exotiky? Máme pro vás přichystaných několik rad na cestu.

Co potřebuji ke vstupu na Réunion?

Máme pro vás pozitivní zprávu. Réunion je součástí Francie, tudíž zde můžete vycestovat jen na občanku. To je celé. Žádné velké kontroly. S sebou si vezměte alespoň menší obnos v Eurech. Ne všude se totiž dá platit kartou.

Co mám na Réunionu navštívit?

Réunion nabízí širokou škálu překrásných míst a aktivit, které rozhodně musíte zažít! My za týden stihli následující:

Cirque de Mafate

Pro nás byl nejsilnějším zážitkem 3 denní trek kolem vyhaslého sopečného kráteru Mafate. Představte si, že se dostanete do míst, kde se dá dojít pouze několik hodin pěšky také článek. takže další informace zde.

Vulkán Piton de la Fournaise

Na Réunionu se nachází jeden z nejaktivnějších vulkánů na světě – Piton de la Fournaise. Má za následek vznik 3 kaldér – Mafate, Salazie a Cilaos. Procházet se kolem ní je pocit, jako byste se ocitli na měsíci. Díky častým erupcím bývá turisty velmi vyhledávána na pozorování či pohodovou procházku “měsíční krajinou”.

Vodopády

Na Réunionu najdete vodopády téměř na každém rohu. Díky nim se mají možnost místní i turisté aspoň někde vykoupat, když je oceán nebezpečný. Křišťálově čisté laguny vybízí k plavání i skákání do vody. Díky velkému množství vodopádů můžete využít aktivitu Canyoning, kterou zde seženete za částku kolem 60EUR/osobu. My jsme měli možnost vidět vodopády v Langevin, kde chodili canyonisti jeden za druhým.

Rozbouřené moře

Obrovským zážitkem je vydat se na jih ostrova, kde při přílivu zažijete hlasité burácení a následné tříštění vln o útesy. Réunion má údajně nejlepší vlny pro surfování na světe. Ovšem díky změně klimatu je zde velké nebezpečí útoků žraloků na lidi. Žraloci zde mají výborné podmínky.

Městečko Cilaos

Sem jsme přesně po 3 denním treku dorazili. Přivítalo nás nádherné městečko Cilaos ležící v kráteru Cilaos. Nachází se zde krásná tržnice, kde můžete nakoupit suvenýry (vanilku, jejich typické punče a vína, různá koření). Hned vedle najdete kreolský stánek/restauraci, kde jsme se za dobré peníze skvěle najedli. Mít více času, určitě v Cilaos zůstaneme přes noc.
Doporučuje se ovšem odsud vyjít na 2 denní trek na nejvyšší horu Réunionu – Piton des Neiges. Funguje to tak, že odpoledne musíte dorazit do chaty Gîte du Piton des Neiges, kde přespíte ve stanu venku. Vezměte si ovšem teplé oblečení, protože teploty klesají až k 5 stupňům! Ráno potom vycházíte kolem 3:30 na vrchol, abyste viděli východ slunce. Údajně je to skvělý zážitek, ale trasa velmi fyzicky náročná. Místní průvodce říkal: “Krásné, ale jednou stačí.”

Co si zabalit do batohu?

Snažíme se cestovat nalehko, protože se během dovolené vždy často přemísťujeme. A myslete na to, že pokud si bagáž nikde neschováte, musíte ji vláčet celou cestu na zádech. Na Réunion jsme se vydali pouze s příručním zavazadlem.

Do něj jsme nacpali:

sportovní oblečení (kraťasy, šusťáky, tílko, tričko, termo triko)
softshell bunda a pláštěnka
tenisky a sandály
pokrývka hlavy
plavky, malý ručník
sluneční brýle, OPALOVACÍ KRÉM, sprej proti komárům
čelovka, spacák, karimatka, stan
základní hygiena, doklady + kopie
foťák, kamera
hodila by se slivovice/Becherovka na košt pro místní

Kolik co stojí?

Osobně doporučujeme vždy mrknout na portál NUMBEO, kde najdete ceny dané země, kam se vydáváte.Cesta MHD: 2EUR
Jídlo do krabičky “á emporter” (rýže, maso, čočka/zelenina): 5EUR
Nocleh v hostelu: 30-50EUR
Jídlo v restauraci: od 10EUR
Pivo “La Dodo”: 2,5EUR
Půjčení auta/den: 30EUR 

Jak při cestování na Réunionu ušetřit?

Ceny na Réunionu jsou podobné Francii. Platí se zde Eury a pro nás Čechy se jedná o dražší zemi, než je ta naše.
Doporučujeme jezdit místní dopravou za cca 2EUR na 3 hodiny (na zastávce najdete vždy jízdní řád) nebo stopem. Stopování šlo dobře, ostatně jako na každém ostrově, který jsme navštívili :-).
 Kupujte si hotové jídlo  “á emporter” , což znamená “s sebou”. Za sezení v restauraci zaplatíte na osobu klidně i 5EUR navíc.
Jídlo á emporter – luxusní ryba, čočka a rýže – jídlo na 3 dny!
3. Spěte ve stanu. Stanovat se dá na Réunionu téměř všude. Jen se musíte ráno spakovat pryč. Krásné spaní jsme měli mimo hory například na jihu ostrova v Cap Méchant.
Réunion je ostrov, kde se žádný aktivní člověk nenudí. Tento článek jsme sepsali z vlastních zkušeností. Strávili jsme zde pouze týden a víme, že by to chtělo víc!

Autorka článku a fotografií - Kristýna Veitová - cestovatelska a pořadatelka cestovatelského festivalu CEST FEST.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Reunionu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Mauricius, Reunion & Seychely.
   


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Kristýna Veitová

Předchozí článek

Na kánoi po ikonických vodních stezkách kanadské divočiny

Další článek

BiT 2021

Související články

Články

Tanzanie – dech beroucí Serengeti a úžasní lidé

Přejezd hraničního mostu přes řeku Kagera, nedaleko něhož se do zemského povrchu zařezává hučící vodopád Rusumo. Přivítání na hranicích bylo ve znamení totálně vyřechtaných, ale naprosto pohodových pohraničníků. Byli hluční, samý fórek a tak strašně fajn, že jsme se do Tanzanie okamžitě těšili. Ač to nebyla naše první návštěva, ani ve snu nás nenapadlo, jak moc tady zažijeme. Tanzanie nás opět nezklamala a nabídla mnoho zajímavých a opravdu silných setkání. Tanzanská savana Již první nocování před závorou u krajnice hlavní silnice dávalo znát, že nás čeká spousta legrace. Kdesi uprostřed tanzanských lesů v blízkosti neznámé vesnice, kde nám společnost dělal ospalý policajt, prašivý pes a chrčící rádio vřískající do tmy africké songy z nedalekého…

Články

Madagaskar jako země krále Jelimána - 2. část

„To už je zase ráno…?!“ Sotva jsem zavřela jedno oko za dobrodružství ze západu ostrova, otvírám to druhé, které mě zavede za dalším na východ Madagaskaru. Po pár dnech ranního vstávání tady na Madagaskaru začínám přemýšlet o tom, jestli je tohle moje vysněná dovolená nebo trest. Opláchnu se studenou vodou, naházím svých pět švestek do baťohu, a za pár minut se s ospalým výrazem vytrácím do chladné tmy probouzejících se uliček v hlavním městě. Píše se…

Články

Madagaskar jako země krále Jelimána - 1. část

„Já tak rád trsám, trsám. Já tak rád trsám, trsám. Já tak rád trsám, trsám. Ty tak rád trsáš. My chceme? Trsat! Všem holkám z celého světa! Váš král Jelimán to říká na rovinu…“ Připomíná vám to něco? No, aby ne! Kdo by neznal krále Jelimána a jeho pověstné trsání?! Neexistuje snad známější animovaný film Madagaskar, který v roce 2005 proslavil i stejnojmenný ostrov ležící v Indickém oceánu.Sen mnoha dětských i dospělých cestovatelů. Od afrického kontinentu je oddělen 400 km…

Články

Fotobonboniéra - REUNION

Indický oceán, aktivní vulkán, nádherná příroda, úžasné turistické trasy, skvělé jídlo a pohodoví lidé. To je jen málo z toho, s čím se můžete potkat na ostrově, který je francouzským zámořským departmentem a současně tak i nejvzdálenějším koutem Evropské unie. Představujeme Reunion. Stromové kapradiny potkáte na Reunionu na každém kroku. Pod jejich korunami si člověk připadá jako na výletě do prehistorie.   Vodopád Le Trou de Fer je sevřený zeleným příkrovem deštného lesa. Vede sem krásná turistická trasa, ale můžete jej obdivovat také z vrtulníku, což je neuvěřitelný…