Putování po severním Vietnamu

©

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně.

Trocha chaosu v hlavním městě

Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje a pro toulky městem to nebude překážka.

Hanoj - typické bydlení
Mezi nejvyhledávanější místa v Hanoji patří určitě Old Quarter, kde se nachází mnoho překrásných historických chrámů, obchodů s vybavením a také pouliční stánky nabízející vynikající pokrmy. Zajímavým místem je ale beze sporu i jezero Hoan Kiem, které provede své návštěvníky historií města. Hanoj je také ideálním městem pro milovníky kultury, protože se zde stále hraje tradiční loutkové divadlo. Díky strategickému umístění se dají z hlavního města pořádat výlety do dalších atraktivních míst.

Běžný způsob přepravy zboží

Oázy klidu v horách i u moře

Pokud potřebujete načerpat nové síly a pročistit si hlavu, bude pro vás Sapa na severu Vietnamu to pravé místo. Úchvatná zelená rozsáhlá rýžová políčka, kam jen oko dohlédne, vysoké hory, příjemné chladné klima a pomalý vesnický tradiční život, přesně to je Sapa. Je to tak kouzelné místo, že se člověk procházek ani projížděk na motorce nikdy plně nenabaží.

Krajina v Sapě
Aby se však při putování po severním Vietnamu člověk i trochu zahřál, bude potřeba cestovat někam k vodě. Vyhledávaným místem je kvůli svým vápencovým skalám tyčícím se z moře zátoka Ha Long Bay. A kdo se chce vyhnout davům turistů, nepochybí, pokud se ji Ha Long Bay vydá prozkoumat z ostrova Cat Ba. Pronajměte si u místních rybářů lodičku a užijte si romantickou plavbu zátokou. Ostrov Cat Ba nabízí ale i další zajímavá místa, jedno z nich je určitě vyhlídka uprostřed ostrova. Dostat se nahoru vyžaduje menší výšlap džunglí, ale o dobrodružství není nouze a věřte, že ten výhled do okolí za to stojí.

Zátoka Ha Long Bay z loďky

Severní Vietnam mimo turistické trasy

Nejkrásnější místa jsou často odsunuta do pozadí a lidé je nechávají bez povšimnutí, tak je tomu i v severním Vietnamu. Pravé poklady se většinou ukrývají mimo vyšlapané a známé cesty. Jedním z takových míst je určitě Ninh Binh a jeho okolí. Zde se totiž nachází ten pravý, nefalšovaný a autentický Vietnam. Za čím se do Ninh Binhu vydat? Představte si vysoké pagody, překrásné rozsáhlé historické buddhistické chrámy a komplexy, antická města, projížďky vesnicemi, které jsou obklopené úrodnými políčky nebo romantické výlety na lodičkách v tajemných jeskyních a mezi zalesněnými kopci.

Chrám Bai Dinh
K obdivování je tu toho dost. Mezi nejobdivuhodnější místa lze pak určitě zařadit malý buddhistický chrám Thai Vi schovaný v údolí mezi kopci nedaleko jeskyně Tam Coc. Dechbourcí je také pohádkový výhled na údolí plné rýžových políček a skalnatých vrcholků z vyhlídky u jeskyně Mua. A k uzavření všech nej doporučujeme navštívit také chrám Bai Dinh, který se může pyšnit největším bronzovým Buddhou v Jihovýchodní Asii, největším zvonem a nejvyšší pagodou ve Vietnamu.

Pagoda u chrámu Bai Dinh

Až k historickým hranicím severu a jihu Indočíny

Skvělou základnou pro plánování výletu je městečko Dong Hoi. Ve svém okolí nabízí mnoho zajímavých pláží, které nejsou zpravidla příliš hojně navštěvované. Zato je tu vidět mnoho starých rybářských lodiček a od místních koupiti levný a čerstvý úlovek z Jihočínského moře. Kromě pláží se v okolí nachází také obrovský národní park a rozsáhlé jeskyně. Okouzlující je především krasová jeskyně Thien Duong, známá též jako Rajská jeskyně. K hlavní atrakci této části severního Vietnamu patří demilitarizovaná zóna (DMZ) a její tunely Vinh Moc, které provedou své návštěvníky krutou, válečnou a pravdivou historií Ho Chi Minhovi země. Kdo si tuto překrásnou zemi v Jihovýchodní Asii zamiluje, může se odtud jednoduše vydat na putování po jižním Vietnamu a zažít další cestovatelská dobrodružství.

Výhled z hory poblíž Trang An

Autoři článku a fotografií - Pavel Zrzavý a Martina Libřická jsou cestovatelé a dobrodruzi, kteří se vydali na cestu kolem světa. Více o návštěvě Vietnamu se dozvíte na jejich blogu Naše cesta kolem světa

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Vietnamu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam. 

LP Vietnam

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martina & Pavel - Naše cesta kolem světa

Předchozí článek

Francie – téměř lyžařské nekonečno

Další článek

Thajsko - ceny, rady a tipy - tohle musíš vidět!

Související články

Články

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Možnost spatřit vnadné krasavice, dokonce „nahoře bez“, to je něco, co byste na buddhistickém ostrově pravděpodobně nečekali. I když jde jen o vzácné fresky z 5. století. Při pohledu na tyto krásky pocítíte, jak vás zalévá pot – je to vzrušující zážitek; musíte totiž vyšlapat nemálo schodů, než vystoupáte na tzv. Lví skálu neboli Sigiriju! Sigirijské krásky, fresky z 5. století, jsou jedním z nejznámnějších symbolů Srí Lanky   Osobně jsem navštívila Srí Lanku čtyřikrát a Sigiriju jsem jednoduše nikdy nemohla vynechat. Jen jedenkrát mi hrozný liják ve výstupu zabránil, ale třikrát jsem dosáhla kýženého vrcholu a pokaždé to stálo za…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…