Prozkoumejte neznámý černohorský sever

©

Černohorský sever láká na množství horských dobrodružství. Nádherná krajina, zahrnující národní parky Durmitor, Biogradska Gora a Prokletije, je snovou destinací pro všemožné aktivity od pěší turistiky přes horskou cyklistiku po canyoning a rafting. Ovšem i těm, kteří dávají přednost klidu, nabízí tento drsný kraj kulturní a historické dědictví, radostné oslavy, vynikající místní produkci a venkovskou pohostinnost.


Černá hora_1Klášter Morača z poloviny 13. století patří k největším černohorským pokladům © Goncharovaia / Shutterstock

Kulturní trasa

Srdce černohorských severních hor – oblasti Bjelasica, Komovi a Prokletije – vyhledává mnohem méně návštěvníků než zbytek země. Oficiální kulturní trasa  nicméně příhodně spojuje zdejší hlavní obce a poskytuje příjemný vhled do bohatých tradic míst, která v turistických brožurkách příliš nefigurují.

Pouhých 25 km od lyžařského centra Kolašin (vhodného výchozího bodu k výpravám do národního parku Biogradska Gora a masivu Bjelasica) stojí klášter Morača, jedna z nejvýznamnějších památek v zemi. Toto poklidné místo se tyčí nad úchvatným kaňonem řeky Morača a skýtá vítanou úlevu po náročné jízdě kaňonem. Najdete tu mnichy, kteří se věnují včelařství, i živé alegorické fresky, jež před staletími vytvořili mistři pravoslavného sakrálního malířství. Pro bibliofily je tu bonus: v klášterní pokladnici je uchováván vzácný exemplář Oktoichu (1493), první knihy vytištěné cyrilicí v jihoslovanském jazyce.

Černá hora_2Dřevěná veranda a minaret Vezírovy mešity v Gusinje © RnDmS / Shutterstock

Na prahu národního parku Biogradska Gora i Durmitor – a v dosahu cyklistických i pěších tras – stojí městečko Mojkovac, u nějž se za první světové války odehrála slavná (a zuřivá) bitva, v níž početně slabší černohorské síly porazily mocnou rakousko-uherskou armádu. Nedaleko od bitevního pole, kde jsou stále rozeznatelné pozůstatky zákopů, stojí symbol města, Památník hrdinům bitvy u Mojkovace. Dávné bojové úspěchy jsou v těchto místech stále důvodem velké hrdosti, jak zjistíte, pokud si s místními popovídáte o zdejším zakořeněném rytířském kodexu čojstva i junaštva (lidskosti a statečnosti).

Vstupní branou do národního parku Prokletije jsou městečka Plav a Gusinje, pro něž je společná idylická poloha a atmosféra připomínající osmanskou éru. První z nich leží na břehu Plavského jezera s koberci leknínů, druhé přímo u krasových pramenů Aliho Paši na úpatí Prokletých hor. Obě městečka oplývají zajímavými mešitami z různých staletí.

V Plavu se podívejte na zdobné arabesky Císařské mešity a záplavu kupolí Sultánovy mešity, v Gusinje nevynechte Vezírovu mešitu se štíhlým dřevěným minaretem a verandou. Jedinečným příkladem osmanské architektury v oblasti – a důkazem zdejších turbulentních dějin – je kula, obytná obranná věž, která chránila rodiny v dobách obléhání. Zvláště výmluvně připomíná tyto časy plavská Redžepagićova kula: spodní dvě patra mají kamenné stěny silné přes metr, nad nimi je dřevěné podlaží s půvabnými vyřezávanými balkony.

Černá hora_3Vlněné rukodělné výrobky v obchodě Niti; Bijelo Polje © Brana Vladisavljevic / Lonely Planet

Z černohorských hor si stěží přivezete vhodnější suvenýry než rukodělné vlněné výrobky a skvělým místem, kam za nimi zamířit, je Bijelo Polje s obchodem Niti (Nedeljka Merdovića bb). Vysoce kvalitní kousky z ovčí vlny s pestrobarevnými lidovými vzory tu nabízejí v rozpětí od šál po ponožky, takže se tu můžete omotat doslova od hlavy k patě.

Ke zkrášlení domova si tu však můžete koupit také kobereček, závěs, či dokonce zarámovaný vlněný obraz (vytvořený zvláštní technikou zvanou suvo pustovanje). Nádherné rukodělné výrobky, které jsou díly místního ženského družstva zaměřeného na udržení tradičních technik tkaní, pletení a vyšívání, zaujaly během černohorské návštěvy roku 2016 dokonce prince z Walesu a vévodkyni z Cornwallu.

Festivalový kalendář

V černohorských horách to dozajista umějí roztočit, ať jde o adrenalinová outdoorová dobrodružství, kulinářské hody, či pořádné horalské oslavy.

Černá hora_4Kajakářský úsek mojkovackého adrenalinového závodu Northern Challenge © se svolením Turistické organizace Mojkovac

Vlajkovou lodí akcí v oblasti je příhodně pojmenovaný závod Northern Challenge pořádaný začátkem září. Stále oblíbenější adrenalinový závod začíná v Mojkovaci a má tři mimořádně efektní etapy: 12kilometrový kajakářský sjezd řeky Tary do Kaludry, devítikilometrový běžecký/chodecký úsek z Kaludry ke kostelu Ružica na hoře Sinjajevina a 26kilometrový cyklistický úsek přes horské pastviny a bukové lesy zpátky do Mojkovace. Ekologicky zodpovědný přístup závodu zdůrazňují jeho organizátoři sedmi zásadami „jak nezanechat stopy“.

Od roku 2000 láká nadšené vodáky z celého Balkánu zábavná Limská regata, koná se na přelomu května a června, již tvoří 134 km dlouhá trasa od Plavského jezera přes Andrijevici, Berane a Bijelo Polje do Prijepolje v sousedním Srbsku. Během třídenního sjezdu se na raftech pluje zhruba 20 hodin, k vrcholům patří zdolávání zelených hlubin řeky Lim a sjíždění peřejí 4. stupně u čtyřsetmetrových stěn rokle Tifran.

Černá hora_5Dny borůvek v plavské oblasti © se svolením Edin Jadadic / Turistická organizace Plav

A chcete-li něco úplně jiného, srpnový několikadenní Letní tábor tanga, moderní balet a jógu na zcela novou úroveň, protože je střídá s outdoorovými horskými aktivitami v Kolašinu a okolí. A mezi tím na několik dní v červenci ožívá Bijelo Polje Tamburašským festivalem, během nějž lidové soubory přestavují své umění hry na housle, kytaru, akordeon a tamburu (nástroj ze skupiny louten) při hraní tradičních melodií.

Pro oblast Prokletije je charakteristický koberec borůvčí – údajně jde o největší přírodní borůvkovou plantáž na světě – a plavské Dny borůvek koncem července jsou báječnou oslavou sladkých lesních plodů, vína a dalšího. Říjnové dny sýra z Pljevlji jsou zase skvělým důvodem k tomu, abyste si vychutnali proslulý měkký solený sýr z Pljevlji (první černohorský s označením původu) a další lahodné mlékárenské výrobky. Poctivé jídlo a outdoorové aktivity jsou rovněž součástí červencových oslav známých jako Dny horských květin, konaných na počest bohaté horské flóry oblasti Durmitoru.

Černá hora_6Staletý dům Kljajićových v Lubnici © Brana Vladisavljevic / Lonely Planet

Venkovská turistika

Rozkvět agroturistiky v severní Černé Hoře nabízí báječnou příležitost seznámit se se starosvětským životním stylem země. Při ubytování u místních venkovských rodin vás budou rozmazlovat kuchyní z těch nejčerstvějších biosurovin přímo z farmy. Můžete však sami přiložit ruku k dílu a zkusit dojit krávy, sbírat lesní plody, vyrábět včelí úly či pálit rakiji.

Staletí stará domácnost Kljajićových v Lubnici u Berane nabízí ponor do autentického života v horské vesnici. Je zařízená rustikálním dřevěným nábytkem (majitel je tesař) a nádherně vyzdobená; dům sám slouží jako malé národopisné muzeum. Včelařství je rodinná tradice a hostitel má kolem stovky úlů, takže jste povinni ochutnat jeho biomed se sušeným ovocem a medovaču (pálenku z medu).

Černá hora_7Restaurace Dubirog Perović nad vlastním pstruhovým rybníčkem © Brana Vladisavljevic / Lonely Planet

Nedaleký dům Tri Izvora (obradovicslavko.berane@gmail.com) na půvabném odlehlém místě nad třemi prameny – představte si vstávání s ptačími písničkami a nerušeným horským výhledem – je pohodlné venkovské útočiště s moderním vybavením. Obklopují je sady s tisíci jabloní, hrušní, slivoní, aronií i rybízových keřů, což znamená, že k tradičním domácím jídlům patří i lahodné ovocné šťávy, džemy a koláče.

Relativně nová restaurace Dubirog Perović (dubirogperovic@gmail.com) ve vsi Kralje u silnice Berane–Andrijevica – s možností táboření na pozemku a dalšími ubytovacími možnostmi ve výstavbě – láká místní i kolemjdoucí cestovatele rybími specialitami a originální atmosférou. Restaurace postavená ve stylu dubirogu (dřevěnice ve tvaru stohu sena) má tři vlastní pstruhové sádky a hvězdou jejího jídelního lístku je čerstvá pastrmka (pstruh) a riblja čorba (rybí polévka).

Černá hora_8Vinařství a koštovací sklípek Ukšanović poblíž Skadarského jezera © Brana Vladisavljevic / Lonely Planet

Hornatý sever není zrovna vinařský kraj, ale během krátkého výletu na jih do překrásného národního parku Skadarské jezero můžete navštívit Vinariji Ukšanović (tomouksanovic@gmail.com) ve vsi Boljevići nedaleko Virpazaru. Malé rodinné vinařství s koštovacím sklípkem leží ve vinařské oblasti Crmnica, který se pyšní pěstováním pěti domácích vinných odrůd. Vinařství Ukšanović vyrábí vlastní růžové víno Lisičina i nejproslulejší černohorskou odrůdu Vranac (suchou i polosladkou). Zcela v duchu místní tradice začíná ochutnávka rakijí – zkuste lozu s pelinom (vínovici s pelyňkem) – a končí výběrem domácích ovocných likérů.

Zaujala Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace o Černé Hoře? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Černá Hora. 

Černá Hora LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Stanování na poušti Dun zpívajícího písku

Další článek

Fototrip pod nejvyšší hory Kyrgyzstánu

Související články

Články

Albanian Challenge – Albánská výzva

Výzva pro asi nejkrásnější neznámou vesnici v Albánských Alpách, pro horskou turistiku v severní Albánii i pro cca 120 dobrovolníků, kteří se v létě 2015 podíleli na prvních aktivitách v této izolované oblasti uprostřed nedotčené divočiny. Pojeďte s námi do hor – a ne jen tak ledajakých. Hory severní Albánie, většinou nazývané jako „Prokleté“ (podle severní části na hranicích s Černou Horou ‒ Bjeshkët e Nemuna) nebo stále častěji jako „Albánské Alpy“, jsou pro většinu Čechů stále velkou neznámou (jako ostatně celý zbytek Albánie). Situace se ale postupně začíná měnit a tato impozantní,…

Články

TOP 10 nejzajímavějších regionů pro rok 2017

Stalo se již tradicí, že Lonely Planet vytipuje a představí kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, ale rádi vám vybrané destinace postupně představíme. Jako další Best in Travel 2017 prezentuje 10 regionů, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2017. CHOQUEQUIRAO, PERU Choquequirao, ukryté za hlubokým údolím řeky Apurímac, bylo poslední útočiště, kam se inkové uchýlili před conquistadory (španělskými dobyvateli). Naleziště vyhledává stále více cestovatelů. V roce 2017 (nebo později kvůli byrokratickým překážkám) by měla začít fungovat kabinová…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

TOP video výběr Best in Europe 2017

Evropa nabízí velké množství cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Připravili jsme pro vás seznam nejlepších míst, kam byste se v roce 2017 měli určitě vypravit...