Projeli jsme Amerikou − zde je sedm našich nejmalebnějších tras

Shutterstock

V červenci jsem vyměnila klíče od svého brooklynského bytu za Toyotu 4-Runner z roku 1996, pojmenovanou láskyplně Raketa, abych se s partnerem vydala na jízdu z New Yorku do Argentiny. Inspirovala nás Panamerická dálnice, vedoucí z Aljašky až na nejjižnější cíp Argentiny, a lákala nás svoboda otevřené silnice.

V Americe najdete jedny z nejkrásnějších silnic © Allegra Zagami / Lonely Planet

 

Nejlepší způsob, jak poznat zemi zblízka, nabízí jízda autem. Některé z našich nejoblíbenějších zážitků a nejmalebnějších jízd vznikly z nutkání prozkoumat dlouhou prašnou silničku, která není vidět v mapách Google, a z možnosti navštívit odlehlou vesnici obtížně dostupnou hromadnou dopravou.
Itinerář výpravy se řídil naší zvědavostí, ale potřebovali jsme auto, které by bylo schopné úspěšně zvládnout náročný a rozmanitý terén napříč Amerikou. Značné množství času jsme strávili zvažováním typu vozidla, které nás bude provázet: obytný vůz nebo něco ještě zvláštnějšího, například zrenovovaný školní autobus či sanitka. Nakonec si nás získala odolnost a kultovní status třetí generace Toyoty 4-Runner; pohon všech čtyř kol nám na cestě pomůže a cena vozu nás nezruinuje. 

Hodně času jsme věnovali také debatám o tom, kde a jak budeme spát. Možnosti se zdály nekonečné: v autě, ve střešním stanu, v kempu, hotelu, Airbnb či v hostelech. Během etapy v USA a Kanadě, kde je cena ubytování i životní náklady vyšší, jsme se drželi stanování v národních parcích a příležitostného hostelu či hotelu. Jakmile jsme překročili hranice do Mexika − a po zbytek cesty −, náklady se výrazně snížily a my jsme si užívali ubytování v hotelech, hostelech a Airbnb. 
Zvládli jsme téměř 50 000 km terénu a projeli nespočet velkolepých tras. Zde je sedm nejkrásnějších úseků napříč Amerikou, které byste neměli vynechat.

Auta jedoucí po Icefields Parkway míjejí jezero Bow v národním parku Banff © TRphotos / Shutterstock

Icefields Parkway, Kanada 

Icefields Parkway neboli kanadská dálnice č 93 je jednou z nejmalebnějších silnic na světě, která nabízí více než 144 mil (232 km) dobrodružství a ohromující přírodní krásy mezi národními parky Banff a Jasper. 
Vine se kanadskými Skalnatými horami a vy míjíte hřmící vodopády, zářivá tyrkysová jezera, stovky prastarých ledovců a občas provoz zastaví „medvědí zácpa“. Dávejte pozor, zda na silnici nepotkáte ovci tlustorohou, soba karibu, či dokonce grizzlyho. Přestože se úsek dá projet za jeden den, dopřejte si jich víc, abyste si mohli vychutnat množství vyhlídek a pěších tras.

Utažská silnice Route 12, národní pamětihodnost Grand Staircase-Escalante © benemale / Shutterstock

Dálnice 12, Utah

Jižní Utah oplývá úchvatnou krajinou a jedněmi z nejkrásnějších národních parků v Americe; je těžké vybrat jen jednu výjimečnou trasu. 
Dálnice č. 12, které vede mezi národními parky Capitol Reef a Bryce Canyon, se vine přes národní les Dixie a národní pamětihodnost Grand Staircase-Escalante a nabízí nespočet příležitostí prozkoumat americký Divoký západ. Sledujte dramatické proměny scenerie, jak se „národní trasa“ táhne zdánlivě nekonečnými kaňony, tunely v horách a zatáčkami kolem vysokých skalních útvarů z červeného pískovce.

Jízda autem přes stát Baja California Sur vám poskytuje svobodu k prozkoumávání zdejších mnoha pláží s bělostným pískem © Justin Foulkes / Lonely Planet

Highway 1, Baja California Sur, Mexiko

Povedený silniční výlet vyvolává výrazný a nezapomenutelný pocit nostalgie. Vůně slané mořské vody, která proniká suchým pouštním vzduchem, chuť rybích tacos zapíjených ledovým pivem, odraz palety zářivě tyrkysových odstínů oceánu v otevřeném okně, to vše zahrnuje touha vyrazit po dálnici č. 1 státem Baja California Sur.
Tento malebný úsek, který se tulí ke Kalifornskému zálivu (Cortézovu moři), se vine mexickou vyprahlou pouštní krajinou posetou kaktusovými porosty a plážemi s bílým pískem. Jízda autem vám poskytuje svobodu objevovat tajné pláže a tábořit v palapas (plážových přístřešcích z došků).

Z dálnice 3N jeďte po šotolinové cestě k ledovci Pastoruri © Allegra Zagami / Lonely Planet

Carretera a Pastoruri, Peru

V horském pásmu Cordillera Blanca v peruánských Středních Andách se rozkládá národní park Huascarán. Mohutné zasněžené hory, ledovce a zářivá jezera lákají cestovatele z celého světa, ale jedním z dobrodružství, která v této oblasti nesmíte vynechat, je jízda po silnici Carretera a Pastoruri. 
Carretera a Pastoruri vede přímo přes národní park Huascarán k rychle roztávajícímu ledovci Pastoruri. Dlouhá šotolinová silnice, odbočující z dálnice 3N, protíná rozlehlé dno údolí. Cestou uvidíte chovatele dobytka, ptáky vznášející se ve výškách a bublající horké prameny. Nejpozoruhodnější úsek stoupá serpentinami 4800 metrů k přístupu na ledovec.

Zdánlivě nekonečná Salar de Uyuni (solná pláň), Bolívie © Josh Anon / 500px

Salar de Uyuni, Bolívie 

Seznam nejúchvatnějších amerických cest by nebyl kompletní bez výpravy přes největší solnou pláň na světě. Nekonečný desetikilometrový horizont bílé soli v jihozápadní Bolívii (sedm hodin z La Pazu) přenese cestovatele na jinou planetu. 
Odlehlá a pustá krajina Salar de Uyuni je ztělesněním snů fotografů i dobrodruhů. V období dešťů (od prosince do dubna) se na povrchu hromadí voda, která proměňuje rozlehlou pláň v reflexní sklo a vytváří neuvěřitelný zrcadlový efekt. Při průzkumu planiny toho můžete objevit spoustu: barevné laguny, horké prameny, kaktusový ostrov, a dokonce i opuštěný vlakový hřbitov.

Krajina chilské pouště Atacama ostře kontrastuje s bolivijskými solnými pláněmi © Philip Lee Harvey / Lonely Planet

Route 23, San Pedro de Atacama, Chile 

Poté, co opustí bolivijskou Salar de Uyuni, pokračuje většina suchozemských cestovatelů přes severochilskou poušť Atacama. Je to jako z jiné planety: marťanská krajina chilské krajiny nejednomu vyrazí dech (ale možná za to může nadmořská výška). Silnice Route 23 vás povede kamenitou a prašnou pouští s množstvím rozmanitých geologických útvarů, barvitých lagun, sopek, horkých pramenů a gejzírů s oblaky páry. Oblast je domovem řady jedinečných živočichů.

Prašný úsek silnice Carretera Austral © Guaxinim / Shutterstock

Route 7, Patagonie, Chile

Chilská silnice Route 7 neboli Carretera Austral nabízí seznámení s divokou geografickou rozmanitostí Patagonie během jediné dobrodružné trasy. Mezi městem Puerto Montt v severním Chile a obcí Villa O’Higgins v jižním Chile vede přes 620 mil (1000 km) „jižní dálnice“, u níž můžete prozkoumávat sopky, visuté ledovce, zasněžené hory, husté lesy a fjordy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Deset nejlepších zážitků na Bahamách

Další článek

22 japonských zážitků, o které nesmíte přijít

Související články

Články

Zrozen v USA - naše oblíbené destinace ze songů Springsteena

Neexistuje nic, co by ve vás probudilo větší touhu cestovat, než písničky Bruce Springsteena. Texty jsou plné požitku a svobody z nekonečných silnic, útěků z „měst plných ztracenců“ a kouzla vykoupení z „poslední šance na pořádnou jízdu“. Zasaďte to všechno do známých opuštěných ulic jako pozadí něčeho nového s láskou svého života nebo nejlepším kamarádem po boku – a máte jednoduchý a jasný slib, že vás Springsteen povznese do výšin. Ačkoli bude navždy známý jako chlapec z Jersey, který proslavil promenády zálivu a legendární místa jako Stone Pony a Ashbury Park, Springsteenovy texty přenesly posluchače daleko za hranice 7½ West End Court na Long Branch – plážové chaty, kde napsal většinu z Born to Run. Springsteenovy písně jsou…

Články

Ze západu na východ ‒ tři státy USA, tři kultury

Přemýšlíte, že se vydáte do „země splněných snů“? Který z padesáti států USA zvolit, pokud zrovna nemáte tři měsíce dovolené k návštěvě alespoň jedné třetiny? Já jsem se při své druhé, tentokrát čistě cestovatelské návštěvě rozhodla pro tak trochu tradičně netradiční trojici. Kalifornie, Nové Mexiko a Boston. Spojené státy jsou v dnešní době turisticky lehce dosažitelnou destinací. Z Evropy se při troše plánování a sledování cen dají sehnat letenky za relativně dobrou cenu. Čím více na západ se budete ubírat, tím cena letenek pochopitelně poroste, a to hlavně v sezóně. Nezapomeňte také zažádat o tzv. ESTA,…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…