Procestujte Tenerife s průvodcem v kapse

© T. Hrubá

Na sto šedesáti stránkách se Josephine Quintero rozepisuje o krásách ostrova, který je největším a nejobydlenějším ostrovem Španělska – Tenerife.

Je to nejvyhledávanější turistická oblast Kanárských ostrovů a pokud se i vy budete chtít stát jedním z pěti miliónů turistů, kteří tento ostrov každoročně navštíví, tak se nezapomeňte pořádně připravit.

Tenerife_1

Plánování může začít

Já osobně jsem si jedno odpoledne uvařila čaj, vzala si fix, lepíky a průvodce Do kapsy Tenerife. Většinou bývám dost skeptická, co se průvodců týče, protože ne všechny vám dají praktické rady, které opravdu využijete. Ve spoustě z nich najdete jen obecné informace nebo tipy na místa, která už dávno znáte, protože to jsou ta nejturističtější ze všech.

Tenerife_2
Průvodce od Lonely Planet mě ale moc příjemně překvapil. Ne jenom, že je přehledný a doplněný o krásné fotografie, ale najdete v něm přiloženou i menší mapu ostrovas podrobněji popsanými oblastmi Santa Cruz de Tenerife a Los Cristianos.

Tenerife_3

Celý průvodce je rozdělen do čtyř částí (Začínáme, Poznáváme Tenerife, To nejlepší z Tenerife a Jak se neztratit). Já se nejvíc začetla právě do druhé části, která se ještě dále dělí do šesti skupin, kdy se každá z nich zaměřuje na určitou část Tenerife. Pokud se tedy chystáte jen do některé z konkrétních oblastí, nemusíte složitě pročítat celý průvodce, ale rovnou si nalistujete jen tu část, kam zrovna vyrážíte. Na výběr je z těch nejzajímavějších oblastí od hlavního města Santa Cruz, přístavu Puerto de la Cruz, univerzitního městečka La Laguny, největší obce na ostrově La Orotavy, kde zároveň najdete i Národní park Teide, jedno z nejturističtějších měst Los Cristianos a abyste si nemysleli, že se zapomíná na pláže, tak poslední část je věnovaná právě pláži la Américas. 

Tenerife_4

Důležité rady, které jinde nenajdete

Potřebujete vědět jakým autobusem se dostanete z letiště na hotel, která kavárna má kdy otevřeno, kolik vás bude stát vstupné do Botanické zahrady a kde najdete to největší starobylé knihkupectví v Santa Cruz? Tak přesně tyhle informace a mnohem víc najdete právě v tomto málem průvodci. Tady totiž platí známá věta z pohádky Princezna ze mlejna „Jsem malej, ale šikovnej.“

Tenerife_5

Tipy na nejlepší výlety

Jelikož bydlím na ostrově už osm týdnů, pár míst jsem už stihla navštívit, a tak jsem si pro vás připravila pár nápadů na to, kam vyrazit.

Santa Cruz de Tenerife

Do hlavního města ostrova se dostanete buďto tramvají, které jede trasu La Laguna - Santa Cruz, nebo máte možnost nasednout na jeden autobusů „el guagua“ jak jim tady říkají místní a svézt se s ním až na konečnou Intercambiador de Santa Cruz

Tenerife_6

Bajamar

Pokud jste stejný strašpytel ohledně žraloků jako já a nejste zrovna fanoušky moře, tak můžete vyzkoušet přírodní bazény v oblasti Bajamar, kde je nádherné prostředí, restaurace s nejlepšími burgery a pokud se zdržíte až do večera, tak uvidíte nádherný západ slunce.

Tenerife_7

La Laguna

Město, které je mi na šest měsíců domovem, ve kterém najdete nejstarší univerzitu na Kanárských ostrovech Univerzita La Laguna a ve kterém se stále něco děje. V centru narazíte na spoustu kaváren, trh plný čerstvých produtků na Plaza del Cristo, a pokud tam zavítáte i v noci, tak skoro každý víkend si můžete poslechnout živou muziku.

Tenerife_8

Playa de las Teresitas

Jediná pláž se zlatým pískem, který byl speciálně navezen ze Sahary a na kterou se dostanete autobusem číslo 910 přímo ze Santa Cruz.

Tenerife_9

Mercado De Nuestra Seňora De Africa

Obrovský trh, který se nachází v hlavním městě a seženete na něm všechno možné od koření, ovoce, ryb až po výrobky místních. Rozhodně se tam zastavte v době oběda a skočte si na nějakou místní specialitu. Jen si jeho návštěvu neplánujte na pondělí, protože ten den je trh zavřený.

Tenerife_10

Určitě je toho k vidění více, ale já zatím stihla prozkoumat jen malou část ostrova. Rozhodně se ale můžete těšit na další pokračování, ať už s tipy na kavárny, na bary a hospody, kde si můžete dát to nejlevnější a nejlepší pití, nebo na restaurace s typickým kanárským jídlem.

Autorka článku a fotografií - Tereza Hrubá o sobě: "Jsem nenapravitelný snílek, věřící, že spasí svět, napíše knihu a jednou nahradí Zárubu v jeho komentátorském křesle. A proto studuji žurnalistiku, pravidelně koukám na hokej a v počítači mám nespočet rozepsaných kapitol..."

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tenerife? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Tenerife Do kapsy.

Tenerife Do kapsy LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Booking.com
Napsal: Tereza Hrubá

Předchozí článek

Gili - tři malé ostrovy kousek od Bali

Další článek

Ruské fotbalové MS 2018 – stručný průvodce po hostitelských městech

Související články

Články

Trend regionálních mikrolihovarů

Už nemáte chuť na růžové víno? Neláká vás pivo z řemeslných minipivovarů? Není třeba se stresovat. Nejnovější módou jsou ochutnávky tvrdého alkoholu vyrobeného z místních surovin v regionálním mikrolihovaru. Počínaje oceňovanými giny v Austrálii, vyráběnými jen v omezeném množství, a konče rašelinnou jednodruhovou (single malt) whisky v severním Japonsku a experimentální vodkou v USA, nedá se popřít, že přichází doba malých řemeslných lihovarů. Box Distillery, Ådalen, Švédsko Malý lihovar Box Distillery (boxwhisky.se) stojí na kraji hustého lesa na břehu velkolepé řeky Ångermanälven v odlehlé oblasti na severu Švédska. Prostředí je skutečně malebné. Díky křišťálově čisté řece, v níž každou sekundu proteče 500 000 litrů studené horské vody,…

Články

Nejlepší cestovatelské destinace Lonely Planet pro rok 2018

Best in Travel 2018 z Lonely Planet je napjatě očekávané uvedení doporučených destinací z celého světa pro příští rok, jež by se měly objevit na seznamu přání každého cestovatele. Přední cestovatelská autorita na světě představuje svůj výběr nejlepších deseti zemí, měst, regionů a destinací, které odborníci Lonely Planet cestovatelům doporučují navštívit v roce 2018. Vytouženou nejvyšší příčku na seznamu nejlepších zemí pro rok 2018 zaujímá Chile, zatímco Sevilla byla oceněna jako nejlepší město na světě, které byste v příštím roce měli navštívit. Tomuto španělskému městu šlape na paty americký Detroit a často přehlížené australské hlavní město Canberra. Z regionů…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Poznejte kanárskou kulturu na východě Tenerife

Tenerife má fascinující dějiny a kulturu, které však mohou zůstat skryty ve stínu propagace v podobě prospektů cestovních kanceláří, soustřeďujících se na slunce, písek a rekreační střediska na jihu ostrova, kde sangria teče proudem. Vydejte se odtud na východ a najdete fascinující směsici tradičních rybářských vesniček, nespoutaných lesů a panenských pláží, a dokonce i opuštěnou kolonii pro malomocné. Vesnice na východním pobřeží Když se z letoviska Playa de las Américas vydáte na východ, prvním náznakem, že se styl středisek mění na nenápadnější a neformálnější, je malebné El Médano. Působí svěže a má bohatou nabídku vodních sportů, jež přitahují místní obyvatele, stejně jako turisty. Na vodní…