Proč jsou Azory tajnými evropskými ostrovy dobrodružství

Shutterstock

Pro zasvěcené cestovatele představují portugalské Azorské ostrovy již dlouho lákavý bod na radaru zajímavých destinací. Uznání ze strany UNESCO a dalších organizací přispělo k tomu, že tento bod bliká ještě mnohem jasněji.

Azorské ostrovy jsou magnetem pro milovníky dobrodružství © Westend61 / Getty Images


Většina lidí o tomto odlehlém souostroví uprostřed Atlantiku ví však stále málo, pokud vůbec něco. A přesto je těžké představit si místo, které je lépe uzpůsobeno milovníkům přírody, vyznavačům adrenalinových sportů či komukoli, kdo hledá průkopníka udržitelnosti. A jako by to samo o sobě nebylo už dost lákavé, objevil se nový důvod k návštěvě této autonomní oblasti Portugalska: díky většímu počtu leteckých společností a levnějším letenkám se do tohoto pozemského ráje může dostávat stále více cestovatelů.

Slunce ozařuje přímořské útesy u města Ponta Delgada © Diogo Pereira / EyeEm / Getty Images

Co jsou Azory?

Azorské ostrovy, odhalené vrcholky rozlehlého podmořského pohoří, leží na rozhraní evropské, americké a africké tektonické desky a vydávají svědectví o silách, které odevždy formují naši planetu. Je to svět fumarol, bahenních kotlů a vroucích pramenů, jeskyní, sloupů a dutin vytvořených kdysi roztavenými horninami, modrých jezer obklopených vavřínovými a cedrovými lesy i zelených pastvin na svazích kalder.
UNESCO vyhlásilo tři ostrovy (Graciosa, Flores a Corvo) za přírodní rezervace, na souostroví najdete třináct ramsarských mokřadů (mokřadů mezinárodního významu) a přes třicet pláží označených Modrou vlajkou. Zkombinujte půdu bohatou na minerály se subtropickým podnebím a s vodami, které zahřívá Golfský proud, a vznikne vám tavicí tyglík života.

Kráterová jezera prozrazují azorskou sopečnou minulost © Vicky SP / Shutterstock

Naštěstí se zdá, že Azořané mají na zachování svých skvostů velký zájem. Zastavěné oblasti zaujímají pouhých 5 % rozlohy a zbytek tvoří směs chráněných oblastí a mořských rezervací. Kolem 40 % energie na ostrovech pochází z obnovitelných zdrojů, většinou geotermálních. Není proto divu, že si Azory vysloužily označení nejlepší světové destinace udržitelného cestovního ruchu v rámci certifikačního programu Quality Coast, jejž podporuje Evropská komise. Po pravdě jsou jediným místem na světě, které získalo platinové ocenění, tedy nejvyšší ohodnocení, které tato organizace poskytuje.

Ve vodách kolem Azor se vyskytuje až třetina všech druhů kytovců na světě, včetně delfínů skákavých © James Kay / Lonely Planet

Nejlepší vodní aktivity na Azorech

Pozorování velryb
Azory jsou známé především díky pozorování velryb a delfínů. Souostroví je zastávkou nebo domovem zhruba třetiny světových druhů kytovců. K celoročním obyvatelům patří vorvaň, delfín obecný a delfín skákavý. Mnohé další druhy (včetně plejtváků obrovských, největších tvorů v historii planety) tudy proplouvají na svých migračních trasách. Z větších ostrovů jsou vypravované dobře organizované lodní výlety, při nichž se zodpovědně dodržuje patřičná vzdálenost od pozorovaných velryb. Etický kodex určuje, kolik lodí se smí shromažďovat v blízkosti velryb, z jakého směru se k nim smějí přibližovat a jak dlouho je mohou sledovat.
Není to však tak dávno, co sem mířili lidé vyzbrojení místo fotoaparátů harpunami. Velrybářství – které zde začali provozovat Američané v 18. století – hrálo významnou roli v hospodářství Azorských ostrovů až do roku 1987. Jedním z paradoxů je, že vigie (hlídkové věže), které kdysi sloužily při lovu těchto obrů, dnes pomáhají navádět turistické lodě. S dějinami odvětví a jeho zánikem seznamuje velrybářské muzeum na ostrově Pico a Velrybářská stanice v přístavu Porto Pim na ostrově Faial.

Pravidelnými návštěvníky Azor jsou žraloci modří a další druhy velkých ryb © Pommeyrol Vincent / Shutterstock

Potápění
Velryby láká na Azory voda bohatá na živiny (nebo spíš život v ní) stoupající z hlubin. I díky tomu jsou Azory jednou z nejlepších potápěčských lokalit v Atlantiku, pokud ne vůbec nejlepší. Moře vyhřáté na 17 až 25 °C se hemží životem a od května do října dosahuje voda viditelnosti téměř 30 metrů.
Bohatství druhů – od barakud a mant velkých po karety obecné a kraby – vychází z mimořádné rozmanitosti biotopů. V nefritově zelených zátokách sídlí pyskouni skvrnití, sapíni síťkovaní a murény obecné. Kolem vrcholků částečně ponořených sopek krouží mečouni, tuňáci a žraloci. U stěn podmořských útesů hlídkují kranasové, pelamidy a kanicové, v lávových tunelech se ukrývají choulostivější formy života. Množství dalších druhů se usadilo v lodních vracích na mořském dně.
Na všech ostrovech, až na São Jorge a Corvo, sídlí akreditovaná potápěčská střediska nabízející výlety a pronájem výstroje.

Posádky hostujících jachet malují před odplutím v marině Horta obrázky na beton © Holger Leue / Getty Images

Vodní sporty
Díky mírnému počasí, teplé vodě a rozmanitosti pobřeží jsou Azory také celoroční destinací pro vodní sporty. Přitažlivost pro jachtaře je zřejmá a azorské přístavy nabízejí bohatý kalendář regat a dalších akcí. Kosmopolitním centrem těchto transatlantických plaveb je Horta, hlavní město ostrova Faial, a její marina se stala galerií pod širým nebem, kde pověrčivé posádky před vyplutím na další cesty malují nástěnné malby.
Během posledních deseti let se rozšířily informace o azorském stálém příboji bez davů lidí. Santa Maria a São Miguel mají spolehlivé pláže a point breaky. Nadšenci se vydávají na fajãs (rovinu u úpatí útesů) ostrova São Jorge, kde vody Atlantiku narážejí na útesy a vytvářejí dlouhé tunelovité vlny.
Podmínky jsou skvělé pro báječný windsurfing, jízdu na kajacích, paddleboarding a další vodní aktivity. Ti, kdo hledají něco klidnějšího, se mohou kdykoli vykoupat v některé z nádrží, které vznikly při ochlazování lávy stékající do moře.

Nejlepší suchozemské aktivity na Azorech

Geoturistika
Každý, kdo se jen trochu zajímá o geologii, tu bude ve svém živlu. Terén ostrovů dramaticky vypovídá o jejich sopečném původu, ale k vidění je tu víc než jen krátery a sopečné kužely. Na průzkum čekají jeskynní systémy, skalní útvary, horké prameny a další mistérios (záhady, jak tu pojmenovali plochy země zalité lávou). Sopka Capelinhos, která se vynořila z mořského dna u ostrova Faial v roce 1957, je jedním z nejlépe zdokumentovaných míst na světě. Pod jejím dnes již opuštěným majákem sídlí návštěvnické centrum, jež skvělým způsobem osvětluje občasné zemské křeče. Gruta das Torres na ostrově Pico je jeden z nejdelších lávových tunelů na světě. Můžete sem sestoupit a prohlédnout si vzácné lávové stalagmity i bizarní tvary připomínající lavičky, koule či provazy.
Farnost Furnas na ostrově São Miguel se kromě krásného jezera pyšní také divácky atraktivní sopečnou aktivitou, k níž patří fumaroly a bahenní kotle. Azořané využívají termálního tepla k pomalému vaření tradičního pokrmu cozido (dušeného masa se zeleninou) pod zemí. Ochutnejte jej (včetně prasečích oušek) v artdecovém Terra Nostra Garden Hotelu a pak vklouzněte do termálního bazénu v přilehlé botanické zahradě.

Na Azorských ostrovech je přes 60 značených pěších stezek © Vicky SP / Shutterstock

Pěší turistika
Mt. Pico s výškou 2350 m je nejvyšší portugalská hora. Za příznivých podmínek je tříhodinový výšlap na vrchol za východem či západem slunce nejlepší turistický zážitek na Azorských ostrovech, nicméně má silnou konkurenci ve zhruba 60 značených stezkách, které ostrovy protínají. Cílem několika tras jsou barvotiskově nádherná dvojčata kráterových jezer Sete Cidades na ostrově São Miguel. Pěknou průpravu k azorským túrám nabízí dvouhodinový sestup z vyhlídky Vista da Rei na dno kaldery, předčí jej však výšlap k břehům jezera Lagoa do Fogo, zahaleného oparem.
Ostrov São Jorge, jejž tvoří hřeben se sráznými stěnami, je pro pěší turisty splněným snem, ale ti, kteří se rádi vydávají do nejvzdálenějších končin, by se měli podívat na odlehlý Flores, nejzápadnější bod Evropy a skutečný Jurský park, jehož krásu oceňují i sami Azořané.


Vodopády na azorském ostrově Flores, jenž je zvláště vhodný pro adrenalinové aktivity © ABB Photo / Shutterstock

Další adrenalinové sporty
Výběr je tu takový, že vyznavače adrenalinových sportů může paralyzovat neschopnost se rozhodnout. Množství vodopádů, které se kaskádami řítí do roklí, nabízí světový canyoning. Na ostrovech São Miguel, Santa Maria, São Jorge a Flores je více než 50 vybavených tras, od nenáročných pro začátečníky po krkolomné sestupy pro experty.

Zkrátka nepřijdou ani vyznavači jízdy na koních či na horském kole – a oba způsoby dopravy vyhovují ekologickému étosu ostrovů. Stáje nabízejí ostrovy São Miguel, Terceira a Faial, kola si půjčíte na ostrovech São Miguel, Santa Maria, Terceira, São Jorge, Pico a Faial, kde jsou tratě sahající od mimořádně technicky náročných po vyhlídkové okruhy kolem jezer.
Posledních 20 let pořádají Azorské ostrovy festival paraglidingu. Okraje kráterů na ostrově São Miguel nabízejí ideální startovací místa a neexistuje snad lepší způsob, jak se pokochat touto fantastickou krajinou, než pohled z ptačí perspektivy.

Z Evropy a Severní Ameriky létá na Azorské ostrovy více linek © Vicky SP / Shutterstock

Jak se na Azorské ostrovy dostat

Azores Airlines provozují přímé spoje z pevninského Portugalska, z Frankfurtu, Paříže, Bostonu, Toronta, Bermud a Kapverd. Lety na Azorské ostrovy nabízejí také společnosti TAP, TUI, Swiss, Lufthansa a Iberia. Místním hospodářstvím zamíchaly nízkonákladové letecké společnosti Ryanair a easyJet, které v roce 2017 zavedly lety na Azorské ostrovy.
Jak cestovat mezi jednotlivými Azorskými ostrovy
Mezi ostrovy létají denně spoje Azores Airlines. V klidnějším tempu můžete všechny ostrovy prozkoumat na lodi společnosti Atlanticoline.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Letem světem - Slovinsko

Další článek

Proč zrovna teď vyrazit do Cancúnu

Související články

Články

Portugalsko mimo sezonu

Pokud nejste příznivce davů, je pro vás cestování mimo sezonu báječnou volbou. Upřímně řečeno, čím víc mám roků a dětí na krku, tím víc se vyhýbám místům s velkou koncentrací lidí. Celé to cestování probíhá v mnohem větším klidu, když se nemusíte nikde mačkat, stát fronty a panikařit, že se vám někde v tom davu dítě ztratí. Opuštěné pláže mají svoje kouzlo, a i když to není na opalování, sluníčko a moře vás stejně často přesvědčí, abyste si ošplouchli nohy. Porto My se takto v zimě rozhodli poznávat s dětmi Portugalsko. Přesvědčilo nás to, že vydat se během zimy kousek na jih, i když tam je třeba jen příjemných 12 stupňů, je skvělá věc, která by se měla dělat každoročně. Porto u lanovky Tajemství templářů i Harry Potter Přiletěli…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Alentejo - hodování v portugalském kraji tradic

Alentejo patří k nejbáječnějším dosud neobjeveným kulinářským destinacím na světě. Kraj malebných vinic, olivových hájů a úrodné půdy je v mnoha ohledech gastronomickou duší Portugalska. V oblasti se vyrobí polovina z celostátní produkce vína a vaří se tu řada nejproslulejších jídel. A krom toho tu najdete nejautentičtější restaurace v zemi – podniky, jež vyzdvihují staletí staré recepty a bytostné propojení s místní půdou. Vepřové a škeble se scházejí v pokrmu carne de porco à Alentejana…

Články

Zapomenutý ráj v Atlantiku, to jsou Azory

“Ne, já chci na ten Island. Azory, o těch jsem nikdy neslyšela. Kde to vůbec leží?” prudce reaguji na přítelův nápad si užít letošní dovolenku na Azorském souostroví. Chtěli jsme letět sice na Island, ale propásli jsme akční letenky a právě dnes večer Ryanair nabízel pouhé 4000 Kč za zpáteční lístek do Ponta Delgada, město na největším ostrově Sao Miguel. Sice z Frankfurt-Hahn, ale to se nějak vyřeší. “Jééé, tak to jedeme!” vykřiknu při pohledu na první obrázek z Azor. Teď musím přiznat, že jsme nelitovali ani minutku a věřím, že ani vy nebudete. Proč? Stejně tak jako já jsem měla jenom matné povědomí o existenci 9 ostrůvků patřících Portugalsku, ani jiní turisté zatím Azory neberou útokem. Vskutku…