Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná.

V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska. 

Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930 / ShutterstockPopis

Regionální pochoutky

Místní speciality jsou jiné na severu u Baltského moře a jiné v jižní hornaté části Polska. Sever ovládají pokrmy z čerstvých ryb – sledi naložení v oleji se podávají jako předkrm a sleď ve studené zakysané smetaně na horkých bramborách je častým hlavním jídlem. Také zde najdete paprykarz – pomazánku z ryb, rýže, zeleniny a koření a ryby naložené v rosolu s červenou řepou. 

Voňavá pečená kachna je národní delikatesou, kterou můžete nalézt ve všech koutech země. Každý region prohlašuje tu svoji za nejlepší díky použitým nádivkám. V regionu Wielkopolska je nádivka s telecím masem a drůbky, v regionu Kujawy s lesními houbami, v Mazovii se sušenými švestkami a na východě s vlašskými ořechy a pohankou. Kachna se obvykle servíruje s různými druhy knedlíků dle oblasti a sladko-kyselým červeným zelím připravovaným s malinami nebo brusinkami. Kachnu rozhodně zařaďte do vašeho seznamu jídel k ochutnání. 

Nemohl bych se nazývat Polákem, kdybych nezmínil pirožky. Existuje jich nepočítaně variant odlišných region od regionu. V závislosti na tom, kde se nacházíte, vyzkoušejte několik druhů se slanými náplněmi (např. s bramborami a sýrem nebo se zelím a žampiony) a pak několik se sladkou náplní, například s borůvkami a jahodami nebo se sladkým tvarohem s polevou ze zakysané smetany a cukrovým posypem. 

Budete-li v Polsku v letních měsících, určitě vyzkoušejte chłodnik © Geo-grafika / Getty ImagesPopis

Polévky

Vzhledem k různé dostupnosti surovin jsou polévky „z ničeho“ polským uměním, jež dává vzniknout různým druhům jídel, která jinde na světě neuvidíte. Zkuste jich co nejvíc můžete:
Kwaśnica: polévka z kyselého zelí s vepřovým masem (žebra) a bramborami, populární v horské oblasti. 
Barszcz ukraiński: polévka z červené řepy s různými druhy zeleniny.
Goose soup: podávaná s knedlíky nebo nudlemi. 
Flaki: aromatická dršťková polévka z hovězích žaludků – protože každá surovina se zužitkovává a neplýtvá se.
Zupa grzybowa: polévka ze sezónních lesních hub, které se sbírají a následně suší v dané lokalitě (sezóna začína koncem srpna).
Chłodnik: studená polévka z červené řepy, čerstvých okurek, ředviček a kopru se podává pouze v horkých letních měsících.

Zapiekanka – zapečená půlka bagety – je populární polský street food. © JackF / Getty Images

Street food – jídlo na ulici

Co se jídla na ulici týče, v Polsku najdete několik jedinečných druhů rychlých jídel, které dávají pojmu „rychlé občerstvení“ zcela nový rozměr. Hledejte následující:
Zapiekanka: poloviční bageta podávaná s různými druhy masa, zeleniny a omáček.
Tosty: tenká bageta plněná sýrem a houbami připravovaná stejným způsobem jako panini.
Pasztecik: smažené válečky z kynutého těsta plněné masem, sýrem nebo houbami. Podávají se s dipem z červené řepy
Obwarzanek: oválné slané pečivo (něco mezi preclíkem a bagelem) posypané mákem, sezamovými semínky nebo solí. Narazíte na ně všude, nejčastěji však v oblasti Krakova.
Oscypek: uzený ovčí sýr v různých tvarech jako například uzlíky, květiny nebo kolečka. Originálně pochází z horské oblasti, nyní ho ale najdete napříč celou zemí.  
Kebab: ačkoli původně ze Středního východu, vyvinul se Kebab do podoby, která sedí k polským chutím a je stejně jedinečný a originální jako jiná jídla. Tato „pozdně noční“ svačinka se v Polsku objevila poprvé v roce 1990 a rychle si získala popularitu u mladých Poláků. Vyrábí se z různých druhů masa (kuřecí, hovězí, vepřové), které se plní do typického trojúhelníkového pečiva a posypává čerstvým zelím, mrkví, cibulí nebo nakládanými okurkami. 
 

Výloha tradičního mléčného baru v Gdaňsku. © lindasky76 / Shutterstock​​​​​

Bar mleczny (mléčný bar)

Bar mleczny neboli mléčný bar, je místem, kde se servírují tradiční polská jídla a spousta dalších pochutin. Původně vznikaly na konci 18. století jako vládou dotované kavárny-bistra s cílem nasytit dělnickou třídu v poválečné éře. Mléčných barů již nefunguje tolik jako dříve, stále však existují a přitahují zákazníky všech kategorií. Jsou místem, kde si vychutnáte vydatné domácí jídlo za cenu nižší, než byste očekávali. 
Sladkosti
Pokud navštívíte pekařství nebo kavárnu v Polsku, uvidíte, že Poláci vyvinuli opravdu velké množství sladkostí a pečiva. Na výběr je spousta druhů: makové rohlíky, tvarohové buchty, různé druhy dortů – ovocné, jablečné, krémové, patrové, cheesecaky, zázvorové a jiné sušenky, sněhové pusinky a donuty. Hodně štěstí při výběru pouze jednoho kusu!

Pro dobrodružné gurmány

Polsko má – pro dobrodružnější povahy – řadu dalších možností. Mnoho z nich najdete v tradičních polských restauracích:

Smalec: jako předkrm se podává krajíc chleba se sádlem s restovanou cibulkou s jablky a škvarky.
Nóżki w galarecie: telecí nožky se zeleninou v rosolu se zeleninou a bylinkami. Podává se s octovou zálivkou a nastrouhaným křenem. 
Kaszanka: klobása z krup, vepřového masa a vepřové krve. Podává se s restovanou cibulkou a hořčicí. 
Pasztet: masová paštika z kachního, vepřového, kuřecího či krůtího masa nebo králičích jater (nebo kombinace). Podává se jako předkrm na chlebu, obvykle s čerstvou cibulí a nakládanými okurkami. 
Czernina: aromatická polévka z kachní krve se sušeným ovocem a kořením podávaná s vaječnými nudlemi. Není lehké ji najít, ale pokud se vám to podaří a považujete se za milovníka jídla, musíte ji zkusit. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Polska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Poland.

Poland LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Dovolená na Maledivách - Lokální ubytování nebo resort?

Další článek

Fototrip okolo hory duchů - Manáslu

Související články

Články

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

V létě mě to v posledních letech táhne spíš na sever, takže když jsme letos konečně vybírali naši první dovolenou s dětmi u moře, koukali jsme právě tímhle směrem. Ono proč se trápit a trávit čas v zácpách směrem na Chorvatsko, když na sever je to blíž a lepší cesta. Nakonec jsme se rozhodli pro německou Rujánu a já si představovala všelicos. Úchvatnou přírodu, pořádný vítr, ledové moře, množství atrakcí pro děti, památky UNESCO a taky trochu podivné jídlo, protože uzení sledi s cibulí v housce prostě divní jsou. Pláž u Prory   Jak se tak obvykle stává, realita byla někde jinde. Uzení sledi chutnali i přes počáteční nedůvěru náramně, vítr nefoukal a moře bylo teplé tak, že jsme do něj skočili hned první večer pěkně při měsíčku. Atrakcí pro děti i dospělé bylo ještě víc, než jsme doufali, a ta příroda…

Články

8 věcí, za kterými se vydat do hlavního města Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy už dlouhá léta tiše okouzluje turisty, kteří sem zavítají, láká návštěvníky na největší historické centrum ve východní Evropě, celé v barokním stylu, a pak je udivuje nekomerční elegancí a perfektní nabídkou historie i kultury, která má svůj jedinečný, litevský půvab. Vilnius na první pohled neslibuje moc, ale nabídne vám toho nakonec tolik, že nebudete vědět, co dřív. Existuje mnoho důvodů, proč navštívit toto zvláštní, kreativní a příjemně celistvé město: zde je 8 nejlepších věcí, které můžete ve Vilniusu podniknout. Zvonice vilniuské katedrály skrze její tyčící se klasicistní sloupy © Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock Nechte se okouzlit šarmem Starého…

Články

Varšava je město s příběhem

Velmi silným příběhem. Může za to zejména její pohnutá historie za druhé světové války. Hlavním městem je Varšava od roku 1596, kdy vystřídala královský Krakow. Rozvoj Varšavy byl přerušen za druhé světové války. Varšavské povstání v roce 1944 proti nenáviděným Němcům mělo tragickou dohru. Statisíce povražděných lidí, přes 90 % budov bylo srovnáno se zemí, město bylo vylidněno. Polský národ se – jako ostatně mnohokrát v dějinách předtím – nevzdal. Po válce město obnovili. Staré město postavili podle původních…

Články

Hurá do polského Hollywoodu! Prohlédněte si Lodž, třetí největší město Polska

Varšava je plná života a Krakov je krásný, ale třetí největší město Polska zůstává pro mnoho cestovatelů stále tajemstvím. Navzdory tomu má Lodž rozhodně co nabídnout. Díky jeho průmyslovému dědictví a kouzlu filmové tvorby je toto město pro návštěvníky plné různorodých atrakcí. Patří k nim i tepající restaurace a noční život v hlavní ulici v secesním stylu Art Nouveau. Co víc si za příznivé peníze přát! Piotrkowska je nejdelší ulicí ve městě Lodž v Polsku. © Avillfoto / Shutterstock Město stříbrného plátna  Když Varšava skončila po druhé světové válce v troskách, přestěhoval se polský filmový průmysl právě do Lodže, kterou už nikdy neopustil. Prvky toho hvězdného umění jsou dodnes rozptýleny…