V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná.
V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.
Regionální pochoutky
Místní speciality jsou jiné na severu u Baltského moře a jiné v jižní hornaté části Polska. Sever ovládají pokrmy z čerstvých ryb – sledi naložení v oleji se podávají jako předkrm a sleď ve studené zakysané smetaně na horkých bramborách je častým hlavním jídlem. Také zde najdete paprykarz – pomazánku z ryb, rýže, zeleniny a koření a ryby naložené v rosolu s červenou řepou.
Voňavá pečená kachna je národní delikatesou, kterou můžete nalézt ve všech koutech země. Každý region prohlašuje tu svoji za nejlepší díky použitým nádivkám. V regionu Wielkopolska je nádivka s telecím masem a drůbky, v regionu Kujawy s lesními houbami, v Mazovii se sušenými švestkami a na východě s vlašskými ořechy a pohankou. Kachna se obvykle servíruje s různými druhy knedlíků dle oblasti a sladko-kyselým červeným zelím připravovaným s malinami nebo brusinkami. Kachnu rozhodně zařaďte do vašeho seznamu jídel k ochutnání.
Nemohl bych se nazývat Polákem, kdybych nezmínil pirožky. Existuje jich nepočítaně variant odlišných region od regionu. V závislosti na tom, kde se nacházíte, vyzkoušejte několik druhů se slanými náplněmi (např. s bramborami a sýrem nebo se zelím a žampiony) a pak několik se sladkou náplní, například s borůvkami a jahodami nebo se sladkým tvarohem s polevou ze zakysané smetany a cukrovým posypem.
Polévky
Vzhledem k různé dostupnosti surovin jsou polévky „z ničeho“ polským uměním, jež dává vzniknout různým druhům jídel, která jinde na světě neuvidíte. Zkuste jich co nejvíc můžete:
Kwaśnica: polévka z kyselého zelí s vepřovým masem (žebra) a bramborami, populární v horské oblasti.
Barszcz ukraiński: polévka z červené řepy s různými druhy zeleniny.
Goose soup: podávaná s knedlíky nebo nudlemi.
Flaki: aromatická dršťková polévka z hovězích žaludků – protože každá surovina se zužitkovává a neplýtvá se.
Zupa grzybowa: polévka ze sezónních lesních hub, které se sbírají a následně suší v dané lokalitě (sezóna začína koncem srpna).
Chłodnik: studená polévka z červené řepy, čerstvých okurek, ředviček a kopru se podává pouze v horkých letních měsících.
Street food – jídlo na ulici
Co se jídla na ulici týče, v Polsku najdete několik jedinečných druhů rychlých jídel, které dávají pojmu „rychlé občerstvení“ zcela nový rozměr. Hledejte následující:
Zapiekanka: poloviční bageta podávaná s různými druhy masa, zeleniny a omáček.
Tosty: tenká bageta plněná sýrem a houbami připravovaná stejným způsobem jako panini.
Pasztecik: smažené válečky z kynutého těsta plněné masem, sýrem nebo houbami. Podávají se s dipem z červené řepy
Obwarzanek: oválné slané pečivo (něco mezi preclíkem a bagelem) posypané mákem, sezamovými semínky nebo solí. Narazíte na ně všude, nejčastěji však v oblasti Krakova.
Oscypek: uzený ovčí sýr v různých tvarech jako například uzlíky, květiny nebo kolečka. Originálně pochází z horské oblasti, nyní ho ale najdete napříč celou zemí.
Kebab: ačkoli původně ze Středního východu, vyvinul se Kebab do podoby, která sedí k polským chutím a je stejně jedinečný a originální jako jiná jídla. Tato „pozdně noční“ svačinka se v Polsku objevila poprvé v roce 1990 a rychle si získala popularitu u mladých Poláků. Vyrábí se z různých druhů masa (kuřecí, hovězí, vepřové), které se plní do typického trojúhelníkového pečiva a posypává čerstvým zelím, mrkví, cibulí nebo nakládanými okurkami.
Bar mleczny (mléčný bar)
Bar mleczny neboli mléčný bar, je místem, kde se servírují tradiční polská jídla a spousta dalších pochutin. Původně vznikaly na konci 18. století jako vládou dotované kavárny-bistra s cílem nasytit dělnickou třídu v poválečné éře. Mléčných barů již nefunguje tolik jako dříve, stále však existují a přitahují zákazníky všech kategorií. Jsou místem, kde si vychutnáte vydatné domácí jídlo za cenu nižší, než byste očekávali.
Sladkosti
Pokud navštívíte pekařství nebo kavárnu v Polsku, uvidíte, že Poláci vyvinuli opravdu velké množství sladkostí a pečiva. Na výběr je spousta druhů: makové rohlíky, tvarohové buchty, různé druhy dortů – ovocné, jablečné, krémové, patrové, cheesecaky, zázvorové a jiné sušenky, sněhové pusinky a donuty. Hodně štěstí při výběru pouze jednoho kusu!
Pro dobrodružné gurmány
Polsko má – pro dobrodružnější povahy – řadu dalších možností. Mnoho z nich najdete v tradičních polských restauracích:
Smalec: jako předkrm se podává krajíc chleba se sádlem s restovanou cibulkou s jablky a škvarky.
Nóżki w galarecie: telecí nožky se zeleninou v rosolu se zeleninou a bylinkami. Podává se s octovou zálivkou a nastrouhaným křenem.
Kaszanka: klobása z krup, vepřového masa a vepřové krve. Podává se s restovanou cibulkou a hořčicí.
Pasztet: masová paštika z kachního, vepřového, kuřecího či krůtího masa nebo králičích jater (nebo kombinace). Podává se jako předkrm na chlebu, obvykle s čerstvou cibulí a nakládanými okurkami.
Czernina: aromatická polévka z kachní krve se sušeným ovocem a kořením podávaná s vaječnými nudlemi. Není lehké ji najít, ale pokud se vám to podaří a považujete se za milovníka jídla, musíte ji zkusit.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Polska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Poland.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.