Přírodní divy, které vás okouzlí

I když jsme posedlí uměle vytvořenými divy, technologickým pokrokem a rostoucí urbanizací, nic se nevyrovná výtvorům matky přírody.

Rozlehlé jeskynní systémy, divoké pouštní krajiny i úchvatné vodopády, to vše nám připomíná, jak nepatrné místo zaujímáme v příběhu Země. A dokonce i přesto, že se naše znalosti o vzniku světa stále zdokonalují, některé krajiny nás i dnes naprosto vyvádějí z míry. 

Klíčem je její název – mexická Skrytá pláž (anglicky Hidden Beach) je úžasně ukrytá před zraky všech © Miguel Naranjo

Skrytá pláž, souostroví Marieta, Mexiko

Pst, nikomu o této pláži neříkejte! Rádi bychom ji měli jen sami pro sebe.
Poloha této nádherné skryté pláže vyvolává divoké a romantické představy, a tak si vysloužila také název playa del amor neboli pláž lásky. Zamilovaní snílci z celého světa vždy toužili mít tuto pláž se zlatým pískem, jemně omývanou křišťálově modrou vodou, sami pro sebe a díky její odlehlé a skryté poloze je velká šance, že by se jim tyto sny mohly splnit.

Jak se k ní dostat? K této utajené pláži, kterou lze spatřit z výšky ukrytou v mělkém kráteru pod převisy z kavernózního vápence a hustou džunglí, se dostanete pouze dlouhým vodním tunelem, spojujícím pláž s Tichým oceánem, kterým proplavete nebo proplujete na kajaku.

Jak tento přírodní div vznikl? Veškeré zásluhy o vznik tohoto divu nelze připisovat výhradně matce přírodě. Předpokládá se, že se při testech vojenských bomb, které provedla mexická vláda na počátku 20. století, vytvořily na ostrovech Marieta celé série kráterů, jeskyní a neobvyklých skalních útvarů. Jednou z nich byla i nádherná Skrytá pláž.

 Obrovské jezero Bajkal uprostřed zimy celé zamrzá © Pathompat Meelarp / Getty Images

Jezero Bajkal, Sibiř, Rusko

Voda, kam až oko dohlédne.
Tento přírodní div patří do knih rekordů. Jezero Bajkal, největší sladkovodní jezero na světě (objemem vody), se táhne stovky a stovky kilometrů odlehlou sibiřskou divočinou, v délce 636 km a šířce 79 km, abychom byli přesní. Statistické údaje o jezeře jsou mimořádné: obsahuje zhruba 20 procent světových zásob nezmrzlé povrchové sladké vody; má více vody než všechna Velká jezera v Severní Americe; noří se do světově rekordní hloubky 1 642 m; stejně jako je považováno za nejstarší jezero na planetě, protože se jeho stáří odhaduje na 25 milionů let. Voda vypadá křišťálově čistá, ale trochu studená.

Přestože zimní teploty v jezeře klesají až téměř na -20 °C a celá hladina se pokrývá silnou ledovou pokrývkou, v létě bývají teploty mnohem příjemnější a břehy jezera zaplavují davy turistů toužících se vykoupat v panenské vodě, jež údajně prodlužuje život.
Přesto si myslíme, že je zde příliš chladno, abychom se svlékli. Pak zvažte vycházku po některých úsecích kolem jezera. Výšlap na vrchol poloostrova Svjatoj nos (Svatý nos) vám poskytne úchvatný 360° výhled na jezero a okolí.

Švýcarské údolí Lauterbrunnen dosahuje alpské dokonalosti © Julen Garces Carro / Getty Images

Údolí Lauterbrunnen, Švýcarsko

Je těžké uvěřit, že toto údolí nebylo vytvořeno pomocí počítačové animace. S takovým množstvím úžasných zajímavostí na jediném místě byste si ho ani nedokázali vymyslet. Jsme tu, abychom vám zaručili, že přesně takto údolí Lauterbrunnen vypadá. 
Údolí je poseté více než 72 vodopády, jako je třicetimetrový vodopád Staubbach (Staubbachfall), jeden z nejvyšších v Evropě. Najdete zde také svěží alpské louky, strmé skalní stěny, závratné horské vrcholy a několik pomalu se pohybujících ledovců.

Údolí je takový druh lokality, kde můžete provozovat téměř každý alpský adrenalinový sport, na který si vzpomenete. Vybírat lze z bohaté nabídky aktivit.
Svezte se některou z kabinových lanovek, jež putují mezi horskými vrcholy, nebo se jen posaďte na některém z piknikových míst na louce a obdivujte výhled. V okolí vesnic v údolí najdete mnoho krátkých turistických tras, jež nevyžadují přemíru adrenalinu.

Mihotavě třpytivý modrý led v jeskyních pod aljašským ledovcem Mendenhall © Hyde John / Getty Images

Ledovcové jeskyně Mendenhall, Aljaška, USA

Nikdy jsme si nedokázali představit, že by bylo možné zkoumat místa pod ledovcem.
A realita je dokonce ještě krásnější než jakékoli představy. Musíte však být rychlí, pokud chcete tento přírodní jev zažít na vlastní kůži; globální oteplování již způsobilo, že ledovec Mendenhall začal v posledních šedesáti letech nepřekonatelným tempem ustupovat. Pokud tento vývoj nezastavíme, ledové jeskyně brzy zmizí. 

Štěstí přeje odvážným a v tomto případě přeje také vytrvalým a dobrodružným povahám. Abyste se dostali pod ledovec, musíte nejprve přeplout na kajaku část jezera Mendenhall a poté vyrazit pěšky po stezce West Glacier, jež vás zavede k jeskyním. Zkušený průvodce vám ukáže, kudy se vydat, a najde cestu s nejmenším dopadem na životní prostředí. Odměnou vám bude výhled, který naprosto vynahradí vynaloženou námahu. 
Každý den nemůžete říct, že jste stáli obklopeni světélkujícím modrým ledem a těšili se pohledem na ledovcové bystřiny, vířící a zurčící kolem vás. 

Voda přepadávající z terasovitých jezer v chorvatském národním parku Plitvická jezera (Plitvička jezera) tvoří soustavu kaskád © Kelly Cheng / Getty Images

Národní park Plitvická jezera, Chorvatsko

Na jezera je skutečně hezký pohled.
Příroda určitě ví, jak se postarat o dobrou podívanou, nemyslíte? Tato soustava 16 terasovitých jezer s třpytivě čistou vodou, jež padá v kaskádách z jednoho jezera do druhého, má malebnou polohu mezi stromy v rozlehlém lese největšího národního parku Chorvatska. Lidé mohou obdivovat nádhernou přírodu díky příjemné sérii dřevěných chodníčků a lávek. To zní jako skutečně civilizovaný způsob pěší turistiky. 
Není těžké pochopit, proč je park jedním z nejoblíbenějších přírodních divů Evropy – můžete se procházet po chodníčcích na březích průzračně čistých jezer, přes úseky prýštící vody, a dokonce přímo za některými vodopády nebo pod nimi.

Je možné se v jezerech koupat? V okolí jezer, pod nimi či nad nimi, ale ne v nich. Koupání je zde zakázané, ale můžete nastoupit do některé z bezplatných lodí parku, jež nabízejí zase jiný pohled na jezera a vodopády. Lodě plují od horních jezer k dolním a začínají v největším plitvickém jezeře Kozjak, dlouhém přibližně čtyři kilometry. Nenechte si ujít pohled na Veliki slap (Velký vodopád), který je se svými 78 metry nejvyšší v Chorvatsku.

Travertinové terasy Pamukkale jsou tvořené usazeninami z teplých minerálních pramenů bohatých na vápník © Jennifer E Hayes / Getty Images

Pamukkale, Turecko

Toto není žádný národní poklad ukrytý stranou hlavních turistických tras, vezmeme-li v úvahu davy turistů. 
Je pravda, že tento působivý svah tvořený oslnivě bílými travertinovými terasami je největší turistickou atrakcí Turecka. Nenechte se tím však odradit. A tady je náš tip: přenocujte poblíž teras a prohlédněte si je hned ráno, než začnou přijíždět autobusy plné turistů.

Terasy vznikají usazováním uhličitanových minerálů z teplé vody tekoucí z termálních pramenů výše. Na okrajích teras se vytvořila jezírka, v nichž se lidé koupou již tisíce let. Říkáte „tisíce let“?’ Ano. V místech minerálních pramenů postavili starověcí Řekové město Hierapolis, aby využívali příznivé účinky teplé minerální vody na lidské zdraví. Pozůstatky tohoto starobylého města můžete obdivovat nad terasou s jezírky. Kombinace těchto divů vytvořených člověkem a přírodních krás je důvodem, proč místo tak oblíbené.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

11 nejlepších kanadských trekových tras

Další článek

7 nejkrásnějších výletů po Švýcarsku

Související články

Články

Deset přírodních divů Francie

Francie je možná proslulá kulturními požitky, ale nesmíte zapomínat ani na její nádhernou přírodu. Francie oplývá přírodními krásami, tak co se vydat za poznáním au naturel do jejích hor, kaňonů a na překvapivé úseky pobřeží? Tento přehled největších přírodních zajímavostí Francie vám v mžiku umožní sklouznout se z obrovské písečné duny či pocítit chladivou vodní tříšť z vodopádu.   Gorges du Verdon ©enbats/500px Gorges du Verdon Velkolepé strmé stěny kaňonu Gorges du Verdon, které vyřízla hluboko do vápencové plošiny řeka Verdon, přitahují do tohoto jihofrancouzského údolí milovníky dobrodružství jako magnet (stejně tak je kaňon oblíbenou lokalitou k provozování…

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Austrálie

Pozorováním australských přírodních zázraků byste mohli strávit celý život © Keith Stewart / 500px   Austrálie je zemí s množstvím přírodních zázraků, které vznikly před mnoha staletími: od ohromujících Twelve Apostoles (Dvanácti apoštolů) vyčnívajících z moře až po tajemné výhledy na poušť…

Články

10 nejlepších přírodních zázraků Islandu

Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Koně divoce běžící přes rezervaci Þórsmörk © erwannmartin35 / Getty Neuvěřitelná krása Islandu je známá po celém světě – všude, kam se podíváte, najdete s největší pravděpodobností nadpozemské výhledy. Island je zkrátka země ideální pro ekoterapii. Byl to téměř nadlidský úkol, ale vybrali jsme…

Články

10 indonéských zázraků přírody, které musíte vidět

Indonésie tvořená více než 17 000 ostrovy – v rozpětí od flíčků s několika palmami po obří masy typu Sumatry – představuje rozmanitost přírody na bezmála dvou milionech čtverečních kilometrů kolem rovníku a táhnoucích se od Indického oceánu k Pacifiku. Z bujné džungle se tyčí sopečné vrcholy, podmořský svět se předvádí v nejlepších potápěčských lokalitách na světě a překvapivá fauna sahá od obrovských plazů po elegantní obyvatele lesů. Varan komodský, největší světový ještěr, na odlehlé pláži v národním parku Komodo © Velvetfish / Getty Images Národní park Komodo Sluncem spalované holé Komodo se výrazně liší od svěžejších indonéských ostrovů a zdejší nejproslulejší živočišný druh je stejně ojedinělý a překvapivý. Varan komodský je…