Poznejte zbytky socialistického Bulharska

M. Půlpán

Bulharsko, stejně jako mnoho zemí v regionu, a stejně jako Česká republika, se po druhé světové válce stalo socialistickou zemí, kde vládla komunistická strana. Komunisté se u moci udrželi až do roku 1990, ale na rozdíl od Česka, můžete ve zdejší krajině stále najít desítky připomínek socialismu.

Patří mezi ně především monstrózní a jedinečné pomníky vyzdvihující nejenom velikost bývalé socialistické republiky. Pokud se řadíte mezi cestovatele, kteří rádi objeví něco netradičního, můžete se s námi v tomto článku tak trochu vydat zpět v čase do doby „Bulharské lidové republiky“. Vězte, že v Bulharsku objevíte skutečně desítky, možná stovky nejrůznějších monumentů. My vám přinášíme výčet těch největších a nejsnáze dostupných. 

VARNA – Památník bulharsko-sovětského přátelství   

Za první netradiční památkou nemusíme jezdit daleko od pobřeží Černého moře. Populární letovisko Varna nabízí jeden z nejznámějších socialistických pomníků na území Bulharska! Památník byl postaven v roce 1978 na počest sovětské armády a její role, kterou sehrála při obléhání Varny během rusko-turecké války v letech 1828 až 1829. Na stavbě pomníku se podílelo více jak dvacet sedm tisíc dobrovolníků a stojí na vrcholku kopce, na který musíte vyjít více jak tři sta schodů. Pravděpodobně nejzajímavějším detailem o památníku je skutečnost, že pod kopcem, na kterém se nachází, je velký betonový úkryt a síť betonových tunelů, které dle očitých svědků vedou ke strategickým bodům ve vzdálenosti více jak pěti kilometrů od památníku. V současnosti je pomník opuštěným místem, kde si dávají dostaveníčko vyznavači jízdy na skateboardu nebo milovníci fitness, kteří se snaží zdolat zdejší strmé chody.  

STARA ZAGORA – Strážci města

Osídlení v okolí města Stara Zagora je považováno za jedno z nejstarších nejenom na území Bulharska, ale v celé jihovýchodní Evropě. Netradiční betonový památník, který stojí nedaleko města, byl postaven v roce 1977 na památku bojů Bulharů a Rusů proti Osmanské říši, které nakonec vedly k bulharskému osvobození od turecké nadvlády. Bitva se odehrála v roce 1877, o život zde přišlo více jak čtrnáct tisíc vojáků a skoro stejný počet místních civilistů byl zabit. Pomník ke stému výročí byl navržen tak, aby vypadal jako vlajka bulharských revolucionářů. Vede k němu sto schodů a tyčí se do výšky padesát metrů. 

ŠUMEN – Památník zakladatelů bulharského státu

Vysoko nad městem Šumen se nachází jeden z největších bulharských památníků vůbec. Při jeho prozkoumání si budete připadat, jako když jste se ocitli ve filmu Transformers, ve skutečnosti má tento kubistický pomník připomenout památku třinácti set let od založení bulharského státu. Byl postaven v roce 1981 a stojí ve výšce čtyři sta padesát metrů nad mořem. Za dobrého počasí je prý viditelný až do dálky osmnácti kilometrů. Na rozdíl od ostatních bulharských památníků, je ten v Šumenu stále udržovaný. Architekti vycházeli z bulharské mytologie, která říká, že na Zemi v minulosti před příchodem lidí žili obři zvaní Ispolini. Všechny sochy znázorňující nejenom obry samotné, ale i například jejich koně, působí vskutku monstrózně.  

 

PLOVDIV – Památník sovětské armády (Alyosha)

Tento pomník sovětské armády je v podstatě obrovskou sochou vojáka, kterému se přezdívá Alyosha a který shlíží na město Plovdiv. Byl postaven v roce 1957 na vrcholu jednoho z okolních kopců a po desetiletí je místem setkávání především zamilovaných párů. Jeho poloha totiž nabízí romantické výhledy na západy slunce a panoramatický pohled na celé město. Socha je jedenáct metrů vysoká a stojí na šestimetrovém podstavci. „Modelem“ byl voják Alyosha Skurlatov, který sloužil v sovětské armádě a podílel se na osvobozování Bulharska od nacistů. Zemřel v roce 2013 ve věku devadesáti jedna let. V Bulharsku se mu dokonce dostalo čestného občanství. V letech 1989 a 1996 se na zasedání města jednalo o odstranění sochy, ta nakonec ale zůstala a jak již bylo řečeno, výhledy zde jsou naprosto famózní.  

KALOFER – Komplex Hristo Botev

Hristo Botev je v Bulharsku velkým hrdinou. Básník a revolucionář spojený s povstáním v roce 1876 je mnohými Bulhary považován za národního hrdinu. Po celé zemi je několik jeho památníků, ten největší je v malém městě Kalofer, kde se v roce 1848 narodil. Komplex na jeho počest byl postaven v roce 1986 a dodnes zůstal téměř nepoškozen. Pomník, kromě sochy samotného spisovatele, znázorňuje i sochy tří vojáků. Ty žádala přidat bulharská komunistická strana. 

BUZLUDŽA – „Komunistické UFO“

V našem výčtu samozřejmě nemůže chybět stavba nejznámější, největší a nejimpozantnější. Stavba, která fascinuje milovníky sovětské architektury a opuštěných budov po celém světě! „UFO“, jak se Památníku Bulharské komunistické strany přezdívá, stojí opuštěné uprostřed bulharských hor v nadmořské výšce více jak tisíc čtyři sta metrů nedaleko průsmyku Šipka, kde v roce 1868 probíhala významná bitva Bulharů proti Turkům a za druhé světové války ve zdejších horách sídlil partizánský odboj proti Nacistům. Na stavbu budovy, která byla započata v roce 1974, přispívalo celé Bulharsko, včetně dětí ve školách.

Buzludža byl dostavěn a slavnostně otevřen v roce 1981 a na jeho stavbě se podílelo více jak šest tisíc dělníků. Budova sloužila k zasedáním a dalším stranickým akcím nebo k uvítání zahraničních delegací. Svému účelu ovšem nesloužila dlouho a od roku 1990 chátrá. Nicméně majestátnost této stavby stále přitahuje nadšence ze všech koutů světa a není to tak dávno, kdy se do nitra budovy dalo dostat malým postranním kanálem. Uvnitř vás přivítaly nádherné mozaiky s výjevy komunistických vůdců, ale i z historie Bulharska. Výhled do okolní krajiny z oken „ufa“ byl naprosto dokonalý. Odvážlivci mohli po rezatém schodišti vylézt až do nejvyšších pater přilehlé věže, na které jsou umístěny rudé hvězdy. Majestátnost umocňuje komunistický znak srpu a kladiva na stropě hlavního sálu. Díky polorozpadlé střeše si zde člověk opravdu připadal jako na ztroskotané vesmírné lodi.

SOFIE – Muzeum socialistického umění        

Pokud se vám nechce trmácet po celém Bulharsku a hledat monumentální pomníky, vydejte se alespoň prozkoumat Muzeum socialistického umění v hlavním městě Sofii. To bylo otevřeno v roce 2011 a představuje díla z období socialistické vlády v Bulharsku v letech 1944 až 1990. V parku naleznete více jak sedmdesát soch Leninů a dalších pohlavárů různých velikostí. Na speciálním podstavci pak je vystavena velká pěticípá rudá hvězda, která kdysi zdobila bývalé sídlo komunistické strany v centru Sofie. Součástí muzea jsou rovněž obrazy nebo ideologická videa a propagandistické materiály. 

Autor článku a fotografií — cestovatel Martin Půlpán již navštívil 85 zemí. Původem z Pardubic, vystudoval Metropolitní Univerzitu Praha a studoval, žil a pracoval například ve Velké Británii, USA, Kanadě, Maďarsku nebo Belgii. Jednoho dne se rozhodl, že si zabalí malý batoh a vydá se do světa. Razí heslo, že nejlepší plán, je žádný plán, a proto se úmyslně toulá světem a své poznatky a fotografie zveřejňuje nejenom na sociálních sítích, ale i cestovatelskývh webech a v časopisech. Snadno jej naleznete jako „Lost Czech Man“ nebo na www.lostczechman.com.  

Jeho poslední rok a půl dlouhá cesta jej zavedla do celkem dvaceti jedna států a z Evropy dojel po zemi a bez letadel až do jihoasijské Barmy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bulharska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bulgaria & Romania.

 
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Půlpán - LostCzechMan

Předchozí článek

Victoria - kreolská metropole Seychel plná oslav

Další článek

Co vidět na Srí Lance za 14 dní

Související články

Články

Budapešť, město na Dunaji

Hlavní město Maďarska, ve kterém se snoubí jižanská atmosféra, pohoda a historie. Pro mě je jedním z nejkrásnější evropských měst. Najdete tady nespočet lázní, parků a historických památek, které přímo lákají k návštěvě. Město se rozkládá po obou březích Dunaje. Na břehu levém leží Pešť, na břehu pravém Buda. Samotný název Budapešť vznikl spojením těchto dvou názvů. Při své poslední návštěvě jsem se navíc přímo zamilovala do maďarské kuchyně. V Budapešti jsem ochutnala snad nejlepší gulášovou polévku na světě a maďarský…

Články

5 nejkrásnějších měst ve Slovinsku - od Lublaně po Bovec

Pokud středoevropské Slovinsko stále ještě nefiguruje na seznamu vašich cestovatelských plánů, možná brzy změníte názor. Ať už vsadíte na lyžování ve vysoko položených horských střediscích, na pěší turistiku v čarovné přírodě nebo na koupání v teplém moři, zaručeně neprohloupíte ani u jedné z variant. Přírodní krásy teď ale nechejme chvíli stranou, čeká nás totiž putování po nejkrásnějších slovinských městech. Slovinsko je v podstatě hned za rohem, tak proč se pro změnu nevydat na výlet právě sem? Z Prahy do Lublaně dojedete autem už za necelých 7 hodin. Slovinská města, která byste si měli ve své turistické brožurce vyznačit tučně, jsou Lublaň, Piran, Bled, Koper a Bovec. Úžasné je navštívit alespoň jedno…

Články

Reklama na stopování - Ukrajina za 4 dny

Parta kamarádů se rozhodla stopovat. Chtějí poznat něco nového a zažít nějaké dobrodružství. Proto padá volba na stopování. Je to nejjednodušší způsob, jak poznat fajn lidi a zjistit něco o jejich zvycích a kultuře, která se nemusí nutně měnit jen s hranicemi jiných států. Začátek cesty Mířím na ÚAN Florenc a v hlavě se mi honí spoustu myšlenek, většinou ne moc dobrých. Plán cesty je následující: za 4 dny prostopovat více jak 1600 kilometrů po žalostně udržovaných slovenských a ukrajinských cestách. To by samo o sobě nebylo tak špatné, ale počasí se netváří nadějně…

Články

Gurmánské zážitky v Istrii, gastronomickém ráji Chorvatska

Region Istrie nabízí jedny z nejlepších gurmánských zážitků v Chorvatsku – od jídel z čerstvých mořských plodů přes lov lanýžů až po ochutnávky nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů, vín a likérů. Istrijský poloostrov, ležící na severním konci chorvatského pobřeží, se dělí do dvou odlišných částí: Modrá Istrie s křišťálovým pobřežím a Zelená Istrie se svěží zelenou krajinou. Na svazích ležící Motovun je lemován vinicemi © Vera Kailova / Shutterstock Díky zvlněným kopcům a údolím,…