Poznejte romatickou Hoi Ann

Jen těžko budete hledat romantičtější město ve Vietnamu než je Hoi An. Každý večer se ulice historického centra rozsvítí stovkami pestrobarevných lampionů a vy si budete naráz připadat jako v pohádce. Ovšem nemyslete si, že je to jen nějaký marketingový trik, jak do města nalákat turisty.

Opak je pravdou. Tradice zdobení lampionů pochází z dob, kdy toto město patřilo mezi ty nejvýznamnější přístavy jihovýchodní Asie. Dříve se totiž věřilo, že jednou z možností, jak přilákat prosperitu, štěstí a radost bylo právě zavěšeným lampionem na verandě domu. Sice od těchto dob uplynulo několik století, ale tato tradice v Hoi Anu vydržela dodnes.

Festival Lampionů

Jak sám název napovídá, hlavním hrdinou a zároveň lákadlem festivalu jsou právě lampiony. Jednou v měsíci v den, na který připadá úplněk, se město zahalí do svitu zapálených svíček posazených uvnitř barevných lampionů, které se s přáním štěstí pokládají do řeky Thu Bon. V 8 hodin večer se veškerá světla ve městě zhasnou a tyto plovoucí lampiony jsou to jediné, co ozařuje celé okolí a vytváří tak jedinečnou atmosféru. V celé historické čtvrti je v tuto dobu také naprostý zákaz dopravy.

Vy si tak můžete užít ničím nerušenou procházku a obdivovat jedinečnou barevnou podívanou. Během večera také můžete pozorovat místní, jak si před svými domy hrají různé stolní hry, nebo množství představení pořádané při břehu řeky jakou je živá hudba, nebo čtení poezie.
Doporučuje se naplánovat si cestu do Hoi Anu na únor. Právě v tento měsíc se slaví první úplněk lunárního kalendáře a je to právě doba, kdy jsou zde ty největší slavnosti.

Architektura ovlivněná japonskými a čínskými prvky

Procházka uličkami starého města, které je zařazené do sbírky UNESCO, je zaručeným zážitkem pro všechny cestovatele. Zajímavé barevné vjemy na vás budou působit doslova na každém kroku. Hlavní slovo zde má hořčičně žlutá barva omšelých fasád starých kupeckých domů. V 16.století, kdy tehdejší přístav Faifoo zažíval svou velkou slávu, v těchto domech bydleli čínští a japonští obchodníci. Na řece Thu Bon kotvily portugalské, holandské a francouzské lodě a do Evropy odtud putoval papír, porcelán, hedvábí a nebo třeba čaj. Řeka se ale během pravidelných záplav postupně zanesla a na konci 19.století musel být zámořský obchod přenesen do nedalekého Danangu. Tradiční předkoloniální ráz města ovlivněný čínskými, japonskými a francouzskými vlivy se ale dochoval až dodnes.

Několik starých kupeckých domů stále obývají rodiny, jejichž předci se na slávě Hoi Anu podíleli. Některé tyto domy skoro nepozměněné časem jsou pořád otevřené turistům jako muzeum. Můžete tak nahlédnout do života původních obyvatel a obdivovat nepozměněný interiér domu vybaven tmavým čínským nábytkem a dekoracemi. Na zdech staré fotografie z počátku 20.století. 
Z většiny těchto kupeckých domů se dnes staly obchody se suvenýry, restaurace ale také moderní kavárny podávající světoznámou a velmi populární vietnamskou kávu. Hlavním zbožím, které ovšem koupíte v místních obchodech, je oblečení. A to ne jen tak ledajaké. Tady v Hoi Ani je se totiž vše šije na míru.

Hoi An jako krejčovská mekka

Krejčovských salonů je v Hoi Anu snad ještě více, než obchodů s lampiony. Není se pak čemu divit, že je Hoi An přezdíván hlavním krejčovským městem světa. Zdejší švadleny jsou velmi zručné a schopné během několika dnů ušít téměř cokoliv. Kvalita konečného oděvu je pak srovnatelná s těmi v Evropě, ovšem ceny jsou zde několikanásobně nižší. V historickém centru města na vás tak čeká více jak 200 obchodů, kde vám připraví na míru na co si vzpomenete, od pánských obleků, přes dámské šaty, košile nebo i kus oblečení vyfocený na vámi dodané fotografii. Celý proces funguje tak, že si nejdříve vyberte střih daného oděvu a následně se přesunete na výběr látky, které jsou ve stozích vyskládané do výšky stropu. Doba ušité bude záležet na tom, co si přejete. Jednoduché dámské šaty si můžete často vyzvednout ten samý den. Pánské obleky trvají 2-5 dnů a je potřeba k nim 2 ale i 3 měření.

 

V Hoi Anu krejčovství na míru ovšem nekončí jen u oblečení. Lze si zde nechat ušít třeba také boty ale i kabelky a jiné doplňky podle vašich představ. Takové fantastické suvenýry z dovolené budete po světě hledat jen opravdu těžko. Ať už s lampionem nebo rovnou celým outfitem, jedno je jisté, to že Hoi Anu s prázdnou domů rozhodně nepojedet.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Vietnamu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Vietnam. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Pěškobus Brno - Porto - 1. část - Od nápadu k prvním krokům

Další článek

Fototrip - Mangart – velikán na italsko-slovinském pomezí

Související články

Články

Severní Vietnam - Extrémní okruh Ha Giang

Dech beroucí krajina, hory do všech stran, rýžová políčka kam oko dohlédne, všudypřítomné úsměvy lidí z etnických menšin a především nezapomenutelný zážitek nejen pro nadšené motorkáře. Řeč je o zhruba 400km dlouhém extrémním okruhu Ha Giang, který se skrývá na severu Vietnamu nedaleko čínských hranic. A pokud zrovna nepatříte mezi fanoušky dvoustopých vozidel tak nevěšte hlavu, protože se to dá zvládnout i minibusem, nebo třeba zapůjčeným autem. Za mě ale rozhodně doporučuji motorku, byť nemáte třeba jedinou zkušenost s řízením tohoto stroje. V této odlehlé části Vietnamu to totiž nebude žádný problém a navíc Vám dá motorka svobodu, jako žádný jiný dopravní prostředek. Jste připravení vrýt si brouka ještě hlouběji do hlavy?  Jak se…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…